Volbu změny Wayland / X jsem nikde nenašel. Zkoušel jsem to googlit a na obrázcích je vidět, že by to tam mělo být. Každopádně já to tam nikde nevidím a našel jsem vícero obrázků, kde to chybí. V nastavení systému je v sekci přihlašovací obrazovky volba sezení: KODI nebo Plasma (X11). Trápil jsem se s tím dva týdny, dnes jsem přeinstaloval systém na nový disk (KUBUNTU 22) a nyní to konečně funguje normálně. Teď mám jen strach upgradovat na 24, aby to nezačalo dělat zase. To cukání je strašně nepříjemné, hlavně když se potřebuji trefit na malé tlačítka např. maximalizace okna. Když se to jakoby zasekne, tak zaznamenávání pohybu myši zřejmě pokračuje, jen se nevykreslí. Je to jako by jsem potřeboval trefit "8" a systém počítal: ... 1 2 3 4 5 666 789 0 1 2 3 ... Nevím jak lépe to popsat, to stejné je s klávesnicí. Cuká se absolutně vše, vykreslování plochy, oken i videa nebo například hry ve steamu. V BIOSU se nic necuká, začne to až se při spouštění systému zobrazí modře blikající logo KUBUNTU. Přitom když nechám zobrazit FPS, tak to ukazuje stále kolem 60, žádné propady. Zřejmě je problém jen se zobrazením, jako by se sekal kabel k monitoru, ale dělá to na obou monitorech (monitor - DP + TV - HDMI). Ještě jsem takové chování nikdy nezažil.