Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Systém se cuká po aktualizaci  (Přečteno 4964 krát)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Systém se cuká po aktualizaci
« Odpověď #25 kdy: 23 Října 2024, 11:57:14 »
Zvláštní je, že když jsem včera hledal ten obrázek SDDM, tak jsem našel i jeden kde ta volba přepínání chyběla! Třeba je to případ tazatele.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #26 kdy: 23 Října 2024, 12:30:57 »
Jj. Jak jsem psal, může si to kdokoliv nastavit jak chce. Zde jsou témata:
Kód: [Vybrat]
ls -l /usr/share/sddm/themes/
Hlavní soubor definující vzhled a chování má název Main.qml
Výpis všech souborů Main.qml ze všech lokálně dostupných témat:
less /usr/share/sddm/themes/*/Main.qml
Listování v less je jednoduché. Procházení mezi soubory se dělá zkratkama :n je next a :p previous. Ukončení je pomocí q. Důležité jsou ty dvojtečky.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #27 kdy: 23 Října 2024, 12:38:52 »
Listování v less je jednoduché. Procházení mezi soubory se dělá zkratkama :n je next a :p previous. Ukončení je pomocí q. Důležité jsou ty dvojtečky.
To jsem nepobral. Vidím : A potom mám udělat co? Nedělá mi to nic. Tak dělá. Jen obsah souboru je bez změny. Mám tam jen 2 soubory podle less, ale ls píše 3.
« Poslední změna: 23 Října 2024, 12:40:41 od Roman Vacho »

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #28 kdy: 23 Října 2024, 12:43:34 »
Pokud otevřeš více souborů v less, normálně roluješ šipkama nebo entrem. Ale roluješ jen v jednom souboru. Na ten další se dostaneš po zadání dvojtečky a písmenka n. Hned tě to na něj přepne. Dole to vypíše jeho název aby ses neztratil kde jsi.
Joutůůůůb

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #29 kdy: 23 Října 2024, 13:57:00 »
Pokud otevřeš více souborů v less, normálně roluješ šipkama nebo entrem. Ale roluješ jen v jednom souboru. Na ten další se dostaneš po zadání dvojtečky a písmenka n. Hned tě to na něj přepne. Dole to vypíše jeho název aby ses neztratil kde jsi.
Tohle jsem o chvíli pochopil. Ale nerozumím tomu, proč less vidí 2 soubory a ls 3.
ls /usr/share/sddm/themes/*/Main.qml
/usr/share/sddm/themes/breeze/Main.qml  /usr/share/sddm/themes/kubuntu/Main.qml  /usr/share/sddm/themes/ubuntu-theme/Main.qml

A less mi ukazuje jen 2 soubory. Chybí ubuntu-theme adresář.
« Poslední změna: 23 Října 2024, 13:59:42 od Roman Vacho »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #30 kdy: 25 Října 2024, 20:54:30 »
Tohle jsem o chvíli pochopil. Ale nerozumím tomu, proč less vidí 2 soubory a ls 3.
/usr/share/sddm/themes/breeze/Main.qml  /usr/share/sddm/themes/kubuntu/Main.qml  /usr/share/sddm/themes/ubuntu-theme/Main.qml

Konečně jsem se dostal ke compu.
No, je to zajímavé. Fakt nevím čím by to mohlo být. Schválně jsem u sebe přejmenoval jedno téma na ubuntu-theme a normálně mi ho less vypsal včetně ostatních. Tak i tak, pokud ho budeš chtít prohlédnout, tak by přímé zadání včetně pro less měli fungovat všechny texťáky (např. pico, nano, micro, amp, vim, nvim, emacs...). A v texťákách si můžeš napsat jakékoliv chování a zobrazení.

P.S. to micro je můj druhý nejoblíbenější texťák po neovimu. Je boží. Lehce konfigurovatelný. Takové nano z fitka. Jediná chybka je, že nepodporuje LSP.
Joutůůůůb

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #31 kdy: 26 Října 2024, 18:47:55 »

Konečně jsem se dostal ke compu.
No, je to zajímavé. Fakt nevím čím by to mohlo být. Schválně jsem u sebe přejmenoval jedno téma na ubuntu-theme a normálně mi ho less vypsal včetně ostatních. Tak i tak, pokud ho budeš chtít prohlédnout, tak by přímé zadání včetně pro less měli fungovat všechny texťáky (např. pico, nano, micro, amp, vim, nvim, emacs...). A v texťákách si můžeš napsat jakékoliv chování a zobrazení.

P.S. to micro je můj druhý nejoblíbenější texťák po neovimu. Je boží. Lehce konfigurovatelný. Takové nano z fitka. Jediná chybka je, že nepodporuje LSP.
Poslední dny mám všeho plné zuby a ještě marodím. Mrknu na to později. My staré vojny/konzervy moc na novoty nedáme. Měnit editory jak ponožky, to není pro nás.

Gucky

• Návštěvník
« Odpověď #32 kdy: 30 Října 2024, 07:46:34 »
Volbu změny Wayland / X jsem nikde nenašel. Zkoušel jsem to googlit a na obrázcích je vidět, že by to tam mělo být. Každopádně já to tam nikde nevidím a našel jsem vícero obrázků, kde to chybí. V nastavení systému je v sekci přihlašovací obrazovky volba sezení: KODI nebo Plasma (X11). Trápil jsem se s tím dva týdny, dnes jsem přeinstaloval systém na nový disk (KUBUNTU 22) a nyní to konečně funguje normálně. Teď mám jen strach upgradovat na 24, aby to nezačalo dělat zase. To cukání je strašně nepříjemné, hlavně když se potřebuji trefit na malé tlačítka např. maximalizace okna. Když se to jakoby zasekne, tak zaznamenávání pohybu myši zřejmě pokračuje, jen se nevykreslí.  Je to jako by jsem potřeboval trefit "8" a systém počítal: ... 1  2  3  4  5  666    789  0  1  2  3  ... Nevím jak lépe to popsat, to stejné je s klávesnicí. Cuká se absolutně vše, vykreslování plochy, oken i videa nebo například hry ve steamu. V BIOSU se nic necuká, začne to až se při spouštění systému zobrazí modře blikající logo KUBUNTU. Přitom když nechám zobrazit FPS, tak to ukazuje stále kolem 60, žádné propady. Zřejmě je problém jen se zobrazením, jako by se sekal kabel k monitoru, ale dělá to na obou monitorech (monitor  - DP + TV - HDMI). Ještě jsem takové chování nikdy nezažil.
« Poslední změna: 30 Října 2024, 07:50:27 od Gucky »

juwa2

• Závislák
« Odpověď #33 kdy: 30 Října 2024, 13:43:56 »
Teď mám jen strach upgradovat na 24, aby to nezačalo dělat zase.
Před příp. upgradem si systém nejprve zálohuj (např. timeshift či clonezilla).  Pak, v případě potíží se snadno "vrátíš zpět".  :)
Jinak obecně - problémy s grafickým zobrazením souvisí s drivery. A drivery jsou součástí kernelu (ů).
Takže klidně vyzkoušej jiný (novější/starší) kernel např. odtud.
P.S.  Pokud ti není známo - můžeš mít nainstalovaných více kernelů současně a přepínat mezi nimi (při rebootu na grub obrazovce).
A který bude OK, ten si "necháš. Ostatní odinstaluješ (kvůli místu).
« Poslední změna: 30 Října 2024, 13:45:39 od juwa2 »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #34 kdy: 02 Listopadu 2024, 22:18:04 »

To jsou prostě vývojový verze a vývojový verze - některá je vývojová míň a některá je vývojová víc a když si někdo vybere špatně, tak třeba marně hledá podporu.

Rozdíl dnes oproti kdysi je ten, že lidi asi trvají na svých nainstalovaných vývojových verzích (věřím, že z nějakého důvodu), které jim třeba tuhnou pod rukama (to "cukání" myšího kurzoru může dělat karta/paměť/procesor a můžou se taky postaru řečeno "sami od sebe spálit").

Ale kdyby jim někdo znova několikrát vysvětlil, ať si vyberou vhodnější verzi systému, která je stabilnější, mohli by se  třeba konečně věnovat něčemu jinýmu a ne čekat na to, kdy jim ten hw odejde úplně - protože, co jsem si všiml, LTS díky rozmanitosti Ubuntu asi není to co dřív, a za druhé takový vývojář má asi i dnes nepoměrně širší možnosti sehnat si hw pro testování oproti běžnému uživateli, který používá svůj hw "naostro". Dřív se na tohle dost dbalo, když to vezmu po materiální stránce a po etické stránce taky.

Jak to teda dopadlo s tím ovladačem karty? protože bez toho je asi zbytečný zybývat se grafickým tlačítkem Wayland/X (to je pro mě trošku jako z Harr yho Pottera - jen jestli si z vás někdo neudělal dobrý den a dobré odpoledne).
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.