Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rufus pro Linux - výzva.  (Přečteno 5497 krát)

Ventero

• Závislák
Rufus pro Linux - výzva.
« kdy: 18 Října 2024, 14:00:32 »
Je ostuda, že takovýto nástroj nemá port pro Linux. Kód je otevřený a Pete Batard v naší korespondenci vyjádřil, když jsem ho o to žádal, že na to sice nemá čas, ale že by to uvítal, kdyby se toho někdo chopil.

Chci tedy sehnat lidi, kteří by se podíleli na tvorbě Rufus pro Linux, zejména pro DEB-systémy. Osobně nejsem programátor a nejsem schopen kompilovat kódy, ale nabízím svou finanční podporu. Nebo jinou zvládnutelnou pro mě - můžu třeba chodit vývojáři pro kafe, pivo a picu :D

Pokud se tu nenajde nikdo, kdo by se chopil kompilace dobrovolně a komunitně, tak má představa je taková, že by se dalo do kupy více lidí, kteří by se složili a zaplatili někoho. Nebo třeba spolu s finančním příspěvkem přesvědčili vývojáře např. Debianu, Ubuntu nebo LM, že by se toho chopili a udělali ofiko balík.

Možná si to představuji jako Hurvajs, ale myslím, že takto podobně vzniklo spousta SW nejen pro Linux.
Najdu zde podporu nebo alespoň vyjádření někoho zkušeného, jak třeba dál se svou iniciativou postupovat?

Co na to M. Kohútek, M. Stanke, Juwa a spol. těch nejznalejších profíků?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Rufus pro Linux - výzva.
« Odpověď #1 kdy: 18 Října 2024, 15:40:46 »
Nechci kazit nadšení, ale je to nutné, když existuje třeba Balena Etcher?

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 18 Října 2024, 16:03:58 »
Obecně problém s vývojem SW je, že se nevytváří:
- v SW (jazyku), který umí zdrojový kód přeložit pro různé operační systémy
- kompilátory užívají knihovny operačních systémů, čili vygenerovaný spustitelný program, musí mít knihovny k dispozici (a ty jsou licencovány).
Před 25 roky jsem programoval v (OPRAVA:) PowerBuilder a ne SYBASE, SYBASE byla databáze (nejen generování programů k databázím). Při překladu jsem jen zadal pro jaký operační systém přeložit výstup (tehdy DOS, Windows 3.11, HP-UX, Redhat, ...) a bylo vymalováno.
Nazývá se to křížový překladač.
Dnes je asi nejrozšířenější užití mezikódu, což je JAVA.
« Poslední změna: 18 Října 2024, 18:13:14 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 18 Října 2024, 16:36:19 »
Jednou v životě jsem prováděl křížovou kompilaci. Ale abys neřekl, že jsem Tě něpodpořil, tak jsem Tě podpořil, jen neprozradím jak. A né že to na mě někdo jiný práskne!

Potom mě ještě bude žalovat, že mi nedal svolení. To viže jó.

Třeba se staneš slavným...

Nechci kazit nadšení, ale je to nutné, když existuje třeba Balena Etcher?
To víš. Balena Etcher není tak známá a neumí přinést Win11 s upravenou instalací.
« Poslední změna: 18 Října 2024, 16:52:09 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 18 Října 2024, 17:01:50 »
Jinak tedy já jako naprostý amatér se domnívám, že nějaké části kódu by šli použít, ale jednalo by se podle mě o naprosto novou aplikaci.
Tolik asi k pouhé jednoduché kompilaci ze zdrojového kódu.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 18 Října 2024, 18:50:41 »
Tak diky za tajnou podporu - i pro me :D

Etcher je prditko - to na zaber Rufus ani ke kolenum neroste - paty sotva ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 18 Října 2024, 19:22:48 »
Nědko mě upozornil na toto, ale je to 2 roky nevyvíjené.

https://github.com/3elDU/rufus-for-linux?tab=readme-ov-file

Prý by to zas taková hrůza přenést prý nebyla. Jen GUI a USB kód, zbytek je prý totožný.

A potom existuje ještě toto:
https://github.com/WoeUSB

Ventero

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 20 Října 2024, 18:45:04 »
Tak se vedle na Mintu ozval M. Stanke a odkazal se, ze by to opravdu byla prace na plny uvazek na 4 mesice a jeste by to bylo tak 75% funkcionality (info z FAQ od autora apky).
Timto to povazuji za bezpredmetne. Zda se tak, ze puvodni projekt, ktery chtel jako zaklad vyuzit WOE a k nemu treba pridat dalsi utility (pocitam ms-sys a pod. - ta je mimochodem predobrazem nekterych funkci Rufus) ..
Takze mozna lepsi cesta udelat si nejakou GUI sablonu a tam pak sjednotit ty utility ..

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 22 Října 2024, 17:12:49 »
No a od té doby, co jsem to publikoval, tak jsem získal zajímavé poznatky, nikoliv ale o Rufuse. :D A viděli to desítky tisíc lidí.
Některé názory byly rozumné. Jiné ani nečetli pořádně text zadání a jen plácli kravinu, která tam byla asi 30x.

Ale nejvíc mě dostávali komentáře, že to nepotřebuji nebo že USB flash xyz program má stejnou funkci jako Rufus. A jeden mi napsal, že si mám nachystat asi 100k nevím jaké měny na 6měsíců vývoje na plný úvazek. To byl M. Stankeho bratranec určitě. ;-)
« Poslední změna: 22 Října 2024, 17:14:31 od Roman Vacho »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 22 Října 2024, 19:58:54 »
100k je min, nez 2M - takze uz mame levnejsi nabidku :)
Ale asi myslel mesicne ..
Osobne si myslim, ze kdyz se najde ochotny vyvojar, tak se to uplatit da. Osobne bych mohl dat treba 20k na opensource, kdyz jsem asi tolik usetril na piratskych kopiich placeneho SW hlavne u MS :D
Jenom nekoho sehnat, kdo by do toho sel a jeste dalsi donatory ..
Delam si legraci - jednou jsem kdysi mel nejaky aktivator na W7, Office2007 a hackly Corel. Pak jsem zjistil, ze vse co potrebuji umi opensource. Od dob W10 jsem nic takoveho nepotreboval. Jednak me nastvaly tak, ze jsem presel vic na Linux a druhak jsem mel vzdy repasy z kanclu a ty uz mely registrovanou licenci ..
Ted jedu Win a Lin tak napul - typickej diverzant nebo promiskuita :D
Skoro mi i chybi, ze uz neni treba piratit - i kdybych neco potreboval, tak dneska se mi vyplati vic si to zaplatit, nez koumat, jak to obelstit - mam tolik jinych starosti ..
« Poslední změna: 22 Října 2024, 20:02:03 od Ventero »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 23 Října 2024, 00:08:53 »
Až budu mít jednou windows, což mne asi čeká kvůli PLC :( Tak si rufus nainstaluji abych viděl co je to za zázrak oproti klasice v terminálu. Nějak mi dostupné informace nechce mozek přebrat jako že to je to co musím mít páč je to bomba.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Ventero

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 23 Října 2024, 10:00:20 »
Bomba to neni. Je to o usetreni prace a tech moznostech pohromade.
Take v linux je to krkolomne - jenom udelat obycejnou linuxovou fat32 flashku nemuzes jen rozbalit iso, nahrat bootloader a poupravit konfigurak. Musis resit opravneni, protoze ti proste grub neakceptuje dalsi potrebne soubory.
No a kdyz tam chces rozbalit Win tak musis jeste u formatu resit parametry kodovani znaku uvnitr FS, jinak zase neakceptuje winloader dalsi potrebne soubory.
Proste, nez se s timhle babrat v Linux, tak najedu WinPE a mam to i rucne mnohem rychleji. A kdyz pouziji Rufus, tak ten mi udela 3/4 prace - pak uz se jen hrabu v konfiguracich pro grub a syslinux.

Byl to jen takovy napad - netusil jsem, jak je to slozite. Jak jsem psal, jednodussi by bylo udelat kolekci utilit a skriptu a dat tomu jen ovladaci gui do okynka.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 23 Října 2024, 11:50:04 »
Až budu mít jednou windows, což mne asi čeká kvůli PLC :( Tak si rufus nainstaluji abych viděl co je to za zázrak oproti klasice v terminálu. Nějak mi dostupné informace nechce mozek přebrat jako že to je to co musím mít páč je to bomba.
Udělal jsem si vlastní instalačku pro Windows11. A víš co? Při bootu akorát napíše, že nesouhlasí kontrolní součet a nazdar. Jdi se klouzat. Takže toto řeší Rufus. Obchází i různé limity hardwaru nebo kdy bys musel spouštět CMD při instalaci Windows a datlovat tam nějaký příkaz atd.

Co jsem ale nepobral, tak že mi oprava z Win11 instalačky vrátila NTFS svazek do nějakého předchozího stavu. Aniž bych to chtěl nebo se mě někdo ptal.
Z těchto automatických věcí mám hrůzu. Kdo to zase vymyslel, že se objeví smazané soubory?

A jedna osoba mi poradila tyto stránky:
https://schneegans.de/windows/unattend-generator/
« Poslední změna: 23 Října 2024, 12:36:41 od Roman Vacho »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 23 Října 2024, 12:33:17 »
Super stranky. Proklikas se, ulozis soubor xml, das do rootu flesky a mas instalaci dle sebe.
O tech strankach vim od Toboly - to je servisak, co tunil instalatory W7 az do roku 2020, aby to jelo na kdecem.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 23 Října 2024, 12:39:15 »
Uff, já se winů zbavuji hned po pořízení PC. Vloni nebo předloni jsem tam měl windows dokonce několik měsíců kvůli kamarádově navigaci. Jsem netušil, že je windows ještě větší problém než jsem si myslel. Zkrátka nechápu ten systém, jeho nepřímočarost a složitost. Asi si pořídím kvůli těm PLC radši celý comp než si ten systém nacpat do jednoho ze svých strojků.
Joutůůůůb

Ventero

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 23 Října 2024, 12:53:06 »
A na nejakem stihlem PE by to nefungovalo? Zavadet z flash nebo jako frugal se separovaneho oddilu do RAM a rovnou se spustenim toho PLC (atjetocojeto) ..

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 23 Října 2024, 12:59:05 »
A na nejakem stihlem PE by to nefungovalo? Zavadet z flash nebo jako frugal se separovaneho oddilu do RAM a rovnou se spustenim toho PLC (atjetocojeto) ..
https://cs.wikipedia.org/wiki/Programovateln%C3%BD_logick%C3%BD_automat
Programovat se to dá jen na windowsech protože Simatic. Přemýšlel jsem nad virtuálkama, ale na to mám dost slabé strojky.
Joutůůůůb

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 23 Října 2024, 13:07:31 »
Take v linux je to krkolomne - jenom udelat obycejnou linuxovou fat32 flashku nemuzes jen rozbalit iso...
Dejme tomu že je tvé usb jako sdb:
Kód: [Vybrat]
sudo -i
umount /dev/sdb1
mkfs.vfat /dev/sdb1
cat ubuntu.iso > /dev/sdb
fertig. Botovací USB s nějakým ubuntu je na světě.
Joutůůůůb

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 23 Října 2024, 14:02:33 »
Take v linux je to krkolomne - jenom udelat obycejnou linuxovou fat32 flashku nemuzes jen rozbalit iso...
sudo -i
umount /dev/sdb1
mkfs.vfat /dev/sdb1
Může být. Ale zkus toto ve Windows pomocí jejich utilitky DISM. Vše se úspěšně provede, ale potom při prvním bootu z toho ISO to hodí chybu kontrolního součtu. :D Vítej ve světě nových Windows.
« Poslední změna: 23 Října 2024, 14:05:10 od Roman Vacho »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 23 Října 2024, 17:54:09 »
sudo -i
umount /dev/sdb1
mkfs.vfat /dev/sdb1
Jen pro EFI, jeste pak grubinstall. Problem nastane v okamziku, kdy tam pridam nejaky Win - at uz instalacku nebo prave PE. Takto formatovany fat je pro winloader vadny - nerozpozna sve bootovaci soubory, bo jine vychozi kodovani pro znaky v nazvech.
Jinak kdyz se jen kopirovalo z mountnuteho iso, tak je zase problem s pravy pomocnych souboru grubu.
Udelal jsem hodne multibootflash s ruznymi zavadeci a proste ve Win to mam mnohem mene prace. A s Rufusem nasobne mene :)
Pro me to vlastne takova mala bombicka je ..

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 25 Října 2024, 21:05:44 »
Takže jestli to dobře chápu, tak jde o vytvoření usb instalačky windows z iso souboru?
Protože ten můj příklad funguje nejen na EFI. Popravdě, ještě jsem se nesetkal s počítačem na kterém bych takto vytvořené USB nespustil. A to mám i 32bitové vykopávky. A na těch si můžeš o EFI jen nechat zdát.
Joutůůůůb

Ventero

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 25 Října 2024, 22:08:50 »
Pak tedy via cat preneses obraz (stejne jako dd) - to pak funguje hybrid, bo emulujes mechaniku a zavadec je shodny s eltorito. Ale na takovou flesku uz nic jineho nepridas - je jednoucelova.
Osobne ale delam multifunkcni flesky, kde mam Linuxy i multi-WinPE, kam pridavam dalsi .wim soubory, nebo instalator Win (dalo by se i sloucit). A tohle si nejlepe a nejrychleji predpripravis pomoci Rufus - udela mnoho ukonu automaticky na par kliku. Pak uz jen kopiruju soubory a dopisuji konfiguraky.
I kdyz dneska uz by se mi asi nechtelo babrat ani s tim - haha ..

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 25 Října 2024, 22:24:23 »
Pak tedy via cat preneses obraz (stejne jako dd) - to pak funguje hybrid, bo emulujes mechaniku a zavadec je shodny s eltorito. Ale na takovou flesku uz nic jineho nepridas - je jednoucelova.
Osobne ale delam multifunkcni flesky, kde mam Linuxy i multi-WinPE, kam pridavam dalsi .wim soubory, nebo instalator Win (dalo by se i sloucit). A tohle si nejlepe a nejrychleji predpripravis pomoci Rufus - udela mnoho ukonu automaticky na par kliku. Pak uz jen kopiruju soubory a dopisuji konfiguraky.
I kdyz dneska uz by se mi asi nechtelo babrat ani s tim - haha ..
Aha, takže nějaké zaváděcí USB kde si vybereš co chceš nainstalovat. No, asi to má svou cílovou skupinu.
Popravdě, dnes se ty distribuce tak rychle vyvíjejí, že se mi zdá být zbytečné si to takhle připravovat a mít to tam schované. Třeba rolling distribuce už musíš hodně dobře interně znát, abys nainstaloval z třeba dva měsíce starého obrazu..
Joutůůůůb

Ventero

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 26 Října 2024, 15:19:48 »
Pri vhodnem vyberu dister to ma zivotnost cca 10 let - je to pak superuniverzalni nastroj pro servis - to je ta cilova skupina a uplatneni. Jsou na to i vyvojove projekty - tenkrat to byl HirensbootCD (dnes uz je to jen WinPE s nastroji) MultibootCD a dalsi. Neni ale nad to, si to poskladat dle svych potreb. A proto je super mit apku na ty ukony. A Rufus je proste spicka v teto oblasti.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #24 kdy: 26 Října 2024, 18:42:46 »
Takže jestli to dobře chápu, tak jde o vytvoření usb instalačky windows z iso souboru?
Protože ten můj příklad funguje nejen na EFI. Popravdě, ještě jsem se nesetkal s počítačem na kterém bych takto vytvořené USB nespustil. A to mám i 32bitové vykopávky. A na těch si můžeš o EFI jen nechat zdát.
Ještě nedávno jedno takové PC bylo v mém okruhu v provozu. Nešlo tam bootnout nověji vytvořené obrazy flashky. Pentium III. :D Naštěstí se pak nahradilo za Haswell a já mohl konečně zahodit tu zpětnou kompatibilitu a zapomenout jak s ním.
« Poslední změna: 26 Října 2024, 18:44:22 od Roman Vacho »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.