Mám několik notebooků s Ubuntu 24.04.1 LTS. Za 9 let si mi stalo pouze jednou, že mi nefungovalo velké množství webů. Vyřešil jsem to díky poradně tak, že jsem nastavil správné datum a čas a vše se tím vyřešilo. Ani jsem netušil, že mám čas špatně, byl nastavený na automatický.,
V posledních týdnech se mi přesně toto rozmáhá i na dalších noteboocích. Jeden netbook jsme musel po několika týdnech, kdy většina stránek nešla, jen některé ano (třeba lupa.cz), přeinstalovat. Teď mi to samé dělá další notebook a ten se mi přeinstalovávat nechce teda.
Našel jsme nějaké rady na Firefoxu, ale datem to není a o změnách DNS nic nevím, to bych asi nezvládl, nikdy jsem nic takového nedělal. Je ale zajímavé, že tyto notebooky mám bez problémů funkční 5 a více let. A teď tohle. Oboje je značka Lenovo.
V prohlížeči BRAVE spustím bez problémů LUPA.CZ, LINGEA.CZ, ale když chci jiné stránky jako email u PROTONU, tak nabíhá a nabíhá a nikdy nenaběhne. Ve Firefoxu ani Toru nenaběhnou stránky ani Lupa a Lingea. Je to naprosto totožné, jako to bylo u minulého notebooku, projevovalo se to naprosto totožně.
VPN se spustí normálně, aktualizace na terminálu přes příkazový řádek bez problémů, jen ty webové stránky (některé) nejdou.
Ale ukazuje mi to v příkazovém řádku Nelze získat zámek /var/lib/apt/lists/lock. Drží ho proces 1564 (packagekitd). Odstranění zámku není řešení a může poškodit soubor. Nelze uzamknout adresář /var/lib/apt/lists/
Tak nevím, jestli to může mít souvislost..?