Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Synchronizace kalendářů v Kubuntu a Androidu?  (Přečteno 793 krát)

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Synchronizace kalendářů v Kubuntu a Androidu?
« kdy: 20 Prosince 2024, 22:24:50 »
Už delší dobu uvažuju o jednoduchém a open source řešení, které by umožnilo synchronizaci kalendářů mezi kalendářem v Kubuntu a kalendářem na Androidu. Zatím to řeším exportem *.ics souboru z jednoho kalendáře v jednom OS a importem tohoto souboru v druhém kalendáři a OS.

Není to ovšem synchronizace v pravém slova smyslu a je to poměrně pracné...

Moje představa:

• na PC s Kubuntu poběží nějaký malý (CalDAV/WebDAV) server, přes který se bude synchronizace dít. Pochopitelně to pak bude fungovat jen v případě běžícího PC, ale s tím se počítá a nevadí to. Onen server by měl mít maximálně jednoduchou konfiguraci pomocí GUI nebo www prohlížeče a měl by umožnit totální zákaz přístupu na internet (jinými slovy měl by běžet pouze v lokální síti, kde je pouze router a žádný fyzický server). Nejlepší by bylo, kdyby byl původně určen pouze pro lokální síť.
  • alternativně bych mohl použít nějakou "krabičku" nejlépe vlastní výroby (třeba něco s Raspberry Pi nebo něčím podobným) a na ní nainstalovaný vhodný open source CalDAV/WebDAV server. Krabička by byla připojená do lokální sítě, měla by být konfigurovatelná z www prohlížeče na PC a opět by měla zcela zablokovaný přístup do internetu.
  • znovu jinými slovy zdůrazňuju, že nechci cokoliv někde na webu, tzn. že CalDAV/WebDAV server "někde jinde" (typicky jakékoliv cloudy apod.) mě vůbec nezajímá, stejně jako nechci výše popsaný přístup mého serveru na web.

Setkal se někdo s něčím takovým či to dokonce realizoval?

Uvítám jakékoliv smysluplné návrhy či rady, pochopitelně i třeba jiné řešení než navrhuju.

Díky předem.

Edit #1: tady jsem našel nějaké návrhy SW řešení. Některé programy v tamních odkazech jsem lehce zahlédl už předtím, ale téměř vždy byla zoufalá jak instalace, tak administrace...
« Poslední změna: 20 Prosince 2024, 22:56:23 od JirkaZ »

Abby

• Stálý člen
  • **
Re:Synchronizace kalendářů v Kubuntu a Androidu?
« Odpověď #1 kdy: 21 Prosince 2024, 19:24:43 »
Umí to Synology a podle všeho i offline. Ale upřímně nechápu, proč nepoužít normální caldav od libovolného poskytovatele. A pokud jsi hodně paranoidní, nabízí se Proton.

edit: ty jsi nějak politicky exponovaná osoba, agent MI6 nebo proč takovéhle složité řešení? Nerejpu, jenom jsem zvědavá.
« Poslední změna: 21 Prosince 2024, 19:26:58 od Abby »

radin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 22 Prosince 2024, 14:28:01 »
Tvůj odpor ke cloudu atd. sice respektuji, ale nechápu. Ale! Píšeš, že to chceš synchronizovat s Androidem, z toho plyne, že máš účet na Google, jinak je Android v podstatě nepoužitelný. Takže tady vidím rozpor. No, a když už máš účet na Google, není nic jednoduššího než synchronizovat kalendář Androidu a třeba kalendářem v Thunderbirdu.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 22 Prosince 2024, 21:59:12 »
Jestli budete kdokoliv dále reagovat, respektujte prosím to, co jsem napsal a pište pouze k věci. Pokud se chcete poučit o některých důvodech, proč to chci právě tak, jak popisuji (i když se to týká jiného předmětu, princip je ale tentýž), tak si počtěte třeba tady. Nebo už se shodným předmětem zde (článek má dvě další pokračování).

Ty odkazy mají sloužit k vašemu zamyšlení a nějaké reflexi (možná to je marné), nicméně omezte reakce na ně v tomto fóru.

Zatím jsem kromě různých evidentních škůdců nemusel využít moderátorská práva, tak bych k tomu nerad dospěl.

Děkuji.
« Poslední změna: 02 Ledna 2025, 13:12:21 od JirkaZ »

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 22 Prosince 2024, 22:11:57 »
Zkus ten Synology, před chvílí jsem to zkusila a opravdu funguje offline, internet nevyžaduje, k synchronizaci dochází jen v místí síti resp. podle nastavení. I když internet nefunguje, tak v lokální síti se to synchronizuje. Nebo se jím inspiruj, protože nejspíš ti uzavřené komerční řešení nebude vyhovovat. Určitě existuje nějaké kopie nebo něco podobného. A také existuje Xpenology.

Mimochodem odkazy jsem si přečetla, zamyslela jsem se a dospěla jsem k závěru, že si nebudu házet klacky pod nohy a i nadále budu používat placený iCloud, protože mi prostě vyhovuje, navíc je bezpečný, šifrovaný a nikdo se k mým datům nedostane. Moje data jsou tam ve větším bezpečí než na jakémkoliv lokálním řešení.

Jinak asi není nutné vyhrožovat z pozice síly (=moderátora) těm, kteří s tebou nesouhlasí. Ani jeden z nás nenapsal nic útočného ani proti tobě, k porušení pravidel fóra také nedošlo. Ale budu respektovat tvé přání a už se zde nevyjádřím. Chtěla jsem poradit, poradila jsem, dál si s tím dělej co uznáš za vhodné.
« Poslední změna: 22 Prosince 2024, 22:14:14 od Abby »

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #5 kdy: 02 Ledna 2025, 12:17:39 »
Ja pouzivam na svoj osobny kalendar Nextcloud, ktory velmi dobre funguje v Ubuntu aj v iOS. Predpokladam, ze Android nebude problem.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 02 Ledna 2025, 13:09:24 »
Ten Nextcloud máš předpokládám na svém vlastním serveru ve vnitřní síti?

Koukám, že by měl fungovat i na RPI, taky tam zmiňují jakýsi wizard pro nastavení pro laiky (což já z hlediska síťařiny skoro jsem ;-) ), asi to bude tohle. No, možná ho časem zkusím, díky za tip.

Jinak mě tedy hodně mrzí, že zřejmě neexistuje (?) nějaký open source kalendář na Linux a Android, který by se uměl synchronizovat jen a pouze ve vnitřní síti, a to peer-to-peer, čili bez serveru. Napadá mě to jako dodatečná funkce třeba pro KDE Connect, tam už je přenosové prostředí myslím dost připravené, jen jaksi asi chybí vůle k něčemu takovému...

Mohly by to umět i různé (vzájemně odlišné) kalendáře, jen by bylo potřeba se sjednotit na synchronizaci přes *.ics. Ale opět zřejmě není vůle, nebo možná je tlak na opak (viz třeba i ty odkazy výše).

Někdo se tu a tam asi pokoušel, ale evidentně v tom nepokračoval...
« Poslední změna: 02 Ledna 2025, 13:19:12 od JirkaZ »

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #7 kdy: 08 Ledna 2025, 09:46:31 »
Nextcloudy mam dva - jeden legacy, ktory mam na 1TB VPS u Contaba, druhy, ktory mam na starom laptope doma za Wireguardom.

Odporucam pouzit ich Docker All-in-one image.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.