... Rozebraný silový modul (další) elektrického skůtru. Vnitřek kuchyňského robota s úsměvným příběhem. Příběh za kterým vidím věci z kterých mě mrazí. Zkrátka chlapík donesl, že se netočí motor a žena nemůže dělat "Kuchen". Tak to v dobré víře strčím do zásuvky, zapnu a šup jističe vybaveny. No jo, jenže k tomu spadnul celý bytový blok. A protože ""Eko"", soláry, chytré domy atd., asi hodinu se to snažilo automaticky nahodit až celý systém naskočil do nouzového režimu. Nejdou rekuperace a tepelná čerpadla. Až se sousedi dozví kvůli komu jim je teď zima a kdo za to můžu... A co málo stačilo. Náš svět je přetechnizovaný.
Tohle Ti podepisuju minimálně na 101%. Koukám, že jsme kolegové z branže, i když nevím, na jaké úrovni a jak dlouho ten HW děláš. Já coby živnost víc než 30 let.
Ano, řítíme se zcela do (_!_) - problém je mimo jiné v tom, že obrovská masa technických analfabetů neschopných vnímat jakékoliv souvislosti tupě, ochotně a mnohdy i doslova nadšeně "žere" to, co jim korporáty dnes už ruku v ruce s politiky a "vědci" vnucují. Já zcela jasně můžu rozlišit období, kdy elektronika sloužila* a nebyla pánem od těch následujících. Navíc vidím příslušný setrvalý trend...
(*)Dnes je to holt obráceně a místo nějaké sebereflexe a vyvození závěrů v tom zainteresovaní pokračují víc a víc. Pochopitelně mimo HW se to týká i SW nebo kombinací - příkladem budiž hrůza s názvem "ejaj".
Orwellův 1984 a jiná podobná díla nebyla návodem, ale výstrahou.
Nebudu to dále rozebírat, věc je naprosto jasná a v roli moderátora tady nehodlám rozpoutat flamewar mimo téma.
Edit: ještě dodám ("kdo za to může" - za ten lokální "blackout"): správně jsi popsal, že nikoliv Ty, nýbrž ona elektronická "ynteligence". To ovšem "lidi" naprosto nechápou, nezajímá je to atd., pouze co nejjednodušším způsobem hledají viníka.
Že vypadne jistič i o mnoho úrovní výše, je celkem obvyklé a bylo a bude to tady vždycky. Důvodem je špatná funkčnost tzv. selektivity jističů (i proudových chráničů atd.). Jenže v normálních dobách prostě přišel člověk (elektrikář) a hlavou a rukama věc vyřešil za pár minut.
Dnes ovšem máme to, co jsi popsal a vlivem nejrůznějších úchyláků bude hůř.
Na elektroniku a číslicovou techniku jsem se chtěl učit. Přišli pánové v šedých pláštích a řekli „koukni se jaké máš známky. S tím můžeš jít dělat maximálně zedníka". No, byl jsem z toho na větvi. Pak dodali „Ale měli bychom pro Tebe jedno řešení. Nikde jinde by tě s těma známkama nevzali, tak jestli se to chceš učit, tak ti to zařídíme na vojenské škole. Jinde to nepůjde!". A tak jsem kývnul. Po čtyřech letech mě komoušové týden před maturitou vyhodili. Teď pár let před důchodem jsem se ze stavu
základní vzdělání povýšil do stavu
vyučený. Mezi tím, práce u pásu a po pár letech jsem začal tak nějak cestovat. Cestu zpět k elektronice jsem měl hodně dlouhou. Pořád je to jen můj koníček, za který jsem docela dobře avšak nárazově placený. Co si budem povídat „třikrát sláva" za spínané zdroje, což je plus minus v 80% příčina všech závad.
Jsou věci na které zírám jako puk a nechápu. Třeba jako ten silový modul elektrického skůtru od boshe. Maximálka 100A. Mosazný robustní kontakty. Rozebereš to a ty kontakty končí na tišťáku. A odtud jde celá ta energie jen plošným spojem! OK, je to nanesené na hliníkové desce a patří k tomu ještě masivní chladič. Ale zkrátka proudová hustota je jen jedna a můžeš to chladit jak chceš, ty cestičky to nezvládnou. A tak se to pod jedním MOSFETem odchlíplo, tím přestal být dobře chlazen, spálil se, a tím odešel i zbytek na této části fáze. Už jich na to bylo málo. Pro jistotu vyměním všechny a posílím všechny ty spoje měděnou páskou. Už mne dost lidí řeklo abych to šel dělat soukromě. Ale já nejsem podnikatelský typ. Neumím si dobře organizovat čas. A to už se ani nezmiňuju o ekonomické části věci. Ekonomice absolutně vůbec nerozumím. Dle mne je to pavěda která znásilňuje matematiku.
Samozřejmě za výpadek proudu můžu já. Kdybych nebyl bambula a jako vždy to pustil přez žárovku, nestalo by se to a měl bych jasno. Na druhou stranu by se nevědělo že to ta elektronika nezvládá nahodit. Nejspíš se to vypínalo protože chladno, večer, vyšší odběry proudu. A při zapnutí všeho najednou zapůsobí ochrana baterií proti rychlému vybití. Místo normálního napájení z elektrárny jedním kabelem, nižší stovky solárů. Kopec elektroniky a několik tun baterií => ekologie woe! Jestli je tam nedodržená selektivita nevím. Mohlo zapracovat i AFDD (v německu povinné). Při znovunahození všeho najednou, to mohlo vyhodnotit jako oblouk v elektroinstalaci.