Darino, ono je to pochopitelné, potřebuješ pracovat, tak máš systém, který ti to umožní. Já to takhle mám s jablíčkem, což tady asi vědí všichni. A oceňuji, že s tím nikdo nemá problém (nebo aspoň ne veřejně 🙂 ). Samozřejmě jsou linuxoví profesionálové, kteří bez něj nedokáží udělat vůbec nic, jsou lidé, kteří nepotřebují nic extra těžkého nebo specializovaného a také s Linuxem jsou spokojení. On Linux je na sítě skvělý, ale člověk si fakt musí nastavit ručně úplně všechno, zatímco jinde to funguje out of box. Ale třeba takový NAS nebo router Synology fungují na Linuxu a fungují skvěle. Jenže to mají udělané na klikání pro běžné uživatele. Já mám systém, který se označuje za uzavřený a přitom tam mám stejný Terminál jako v Linuxu a můžu v něm dělat cokoliv mě napadne (macOS je unixový systém, vychází z BSD a s Linuxem má spoustu věcí společných).
Přála bych ti, abys na Linux úplně nezanevřela (podle toho, co píšeš, to nevypadá 🙂 ), ono když takových jako my dvě nás bude víc, třeba se vývojářům rozsvítí a udělají jednoduchý a funkční systém pro všechny, kdo ví 🤷♀️
Já třeba mám Linux aktuálně jen virtualizovaný, protože nejsem ochotná opustit některé věci (Klíčenka, iCloud, Apple Music a nějaké další služby) a stejně jako ve Windows ani v Linuxu pro mě neexistuje alternativní SW k tomu, který používám (Affinity Photo, Pixelmator Pro, Photos jsou ty nejdůležitější a pak kancelářský balík, kdy jsem ochotná vzít na milost MS Office, ale jiné Office jsou jako z pravěku - používám Pages, Numbers, Keynote). Nicméně přesto sleduji vývoj a doufám ve zjednodušení, třeba že bude možné v Dolphinu spustit film ze sdíleného smb disku pouhým poklepáním, což aktuálně jde pouze jako root, kvůli právům... A spustit Dolphin jako root nejde, protože vývojáři rozhodli, že je to pro uživatele příliš nebezpečné a prostě tu možnost odstranili. A ani sudo dolphin nefunguje, řekne to chybu.
Jinak naše fórum má skvělé lidi, taky jsem byla chvíli na Rootu a mám tam pár negativních zkušeností, takže tam už nechodím, ani číst, radši si přečtu zahraniční zdroje. A že je reakce pomalejší, taky kolik tu těch aktivních lidí je, ale snaží se vždycky poradit a ve většině případů se jim to podaří, jen je to prostě na dlouho a zopakovat tyhle postupy při čisté instalaci, to aby si člověk vzal týden dovolenou...
Ať se daří 👍🏻