Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Počítače v sítí se nevidí.  (Přečteno 4647 krát)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Počítače v sítí se nevidí.
« Odpověď #25 kdy: 29 Listopadu 2024, 14:10:29 »
Avahi je výchozí v *buntech. Teď se dívám, že je součástí meta balíku. Avahi-daemon atd.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

West

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: 29 Listopadu 2024, 20:23:02 »
Doporučil by som preskúmať firewal, či sú všade povolené tieto služby:
- mdns
- samba

V prípade wifi môžu byť v počítači dve sieťové karty (rozhrania)
1. LAN
2. WIFI

Vo firewale je potrebné potom nastavovať správne rozhranie a na konkrétnom rozhraní povoliť uvedené služby.
V prípade wifi teda wifi rozhranie. Keď sa služby povolia iba pre LAN rozhranie, tak zdielanie na wifi fungovať nebude.

V nastavení routra pozrieť či je vypnutá položka "client isolation".
« Poslední změna: 29 Listopadu 2024, 20:31:35 od West »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #27 kdy: 29 Listopadu 2024, 21:39:30 »
Ono může být také po resetu routeru zakázáno to mDNS, multicast. Na tom Avahi běží. DHCP do toho také může házet vidle. Pakliže to fungovalo a pak na sebe neviděli dva a po resetu routeru ostatní také ne, asi bude problém v routeru. Sám jsem se nedávno přesvědčil co dokáže už blbě funkční router zničit.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Ventero

• Závislák
« Odpověď #28 kdy: 02 Prosince 2024, 22:31:21 »
Ramael:
Nemyslim, ze by vyvojari Linuxu zaspali - opak je pravdou - snazi se za kazdou cenu vse tak prekotne inovovat, az je to tak nesmyslne kontrafunkcni, ze od roku 2014 toho vic rozmr~li, nez vylepsili. Misto toho aby dotahli to, co melo rezervy, tak vyrobily vic problemu a disfunkci.
Je to regulerni psychoza dnesnich vyvojaru ..
.. a nejen tech linuxovych ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #29 kdy: 03 Prosince 2024, 21:58:26 »
No to zase přeháníte ne trochu, ale hodně!::D.

To by mě zajímalo, v čem byli ti linuxový (a podle vás nejen ti linuxový) vývojáři dřív takový veselý atleti, když dnes z nich děláte, když ne opilce, tak rovnou psychotiky? Já bejt váma, tak bych s tvrzním podobnýho ražení brzdil, podobně jako když si někdo ladí motor u auta, aby mu to jelo a jelo třeba i víc než mělo, tak musí myslet ne na zpátečku, ale především i na brzdy - a hlavně, dělá si to sám, nikdo ho nenutí. Napadlo by někoho označit třeba Škodováky za psychotiky kvůli tomu, že si někdo dělal sportovní úpravy na autě? Asi těžko, co?

Podle mě jde o dost  osobní názor a třeba celá tahle spontánní akce s fórem tady taky nemusela být a je, a připadá vám, že by ti lidi byli nezdravě bez sebe?
Mě teda ne a nikdy mi to tak nepřipadalo, klidně hodně anketu, "což takhle jednu demokratickou anketu mezi anarchisty", ne?:D

A někdo je rád, že to fórum je, zatímco někdo jiný by tady všechno pozamykal a nechal zamrznout. Těžko si bude někdo pročítat tohle fórum od já nevím kdy, ale spíš bych ten "změněný stav" hledal u vás (tedy být já váma, takže bych ho hledal u sebe), ne u ostatních!:)

Tak, krátká odbočka a dořešte jí tu síť "kluci", ty počítače na sebe nevidí:).
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #30 kdy: 04 Prosince 2024, 09:25:51 »
Dořešit není co. Nakonec se tam daly Windows. Zůstalo to viset na tom, co je vlastně nakonfigurováno v routeru atd.
Řešilo se to i na jiném serveru.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #31 kdy: 04 Prosince 2024, 14:22:12 »
Dořešit není co. Nakonec se tam daly Windows. Zůstalo to viset na tom, co je vlastně nakonfigurováno v routeru atd.
Řešilo se to i na jiném serveru.
Smutné. Ale je šance, že se vrátí  :) Pokud by přešla na Apple, tak bych to s tím návratem neviděl tak reálně.
Joutůůůůb

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #32 kdy: 04 Prosince 2024, 16:50:15 »
Hm, smutné a trochu to zní stále jako kameňák. Vrátí se, až zase bude mít Linux smysl a nebo už v té době bude dělat něco jinýho, takže nikdy.

Já vždycky, když se podívám na fórum jiného serveru, tak si říkám, že ty úspěšný bonbónky mají vyzobaný odjinud, tož - takhle taky.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Ventero

• Závislák
« Odpověď #33 kdy: 05 Prosince 2024, 12:57:07 »
Neprehanim ani trochu - ciste realisticky popis situace. Stojim si za tim a nejsem jediny nezaslepeny clovek, ktery to vidi v zivych barvach ..

No to zase přeháníte ne trochu, ale hodně!::D.

To by mě zajímalo, v čem byli ti linuxový (a podle vás nejen ti linuxový) vývojáři dřív takový veselý atleti, když dnes z nich děláte, když ne opilce, tak rovnou psychotiky? Já bejt váma, tak bych s tvrzním podobnýho ražení brzdil, podobně jako když si někdo ladí motor u auta, aby mu to jelo a jelo třeba i víc než mělo, tak musí myslet ne na zpátečku, ale především i na brzdy - a hlavně, dělá si to sám, nikdo ho nenutí. Napadlo by někoho označit třeba Škodováky za psychotiky kvůli tomu, že si někdo dělal sportovní úpravy na autě? Asi těžko, co?

Podle mě jde o dost  osobní názor a třeba celá tahle spontánní akce s fórem tady taky nemusela být a je, a připadá vám, že by ti lidi byli nezdravě bez sebe?
Mě teda ne a nikdy mi to tak nepřipadalo, klidně hodně anketu, "což takhle jednu demokratickou anketu mezi anarchisty", ne?:D

A někdo je rád, že to fórum je, zatímco někdo jiný by tady všechno pozamykal a nechal zamrznout. Těžko si bude někdo pročítat tohle fórum od já nevím kdy, ale spíš bych ten "změněný stav" hledal u vás (tedy být já váma, takže bych ho hledal u sebe), ne u ostatních!:)

Tak, krátká odbočka a dořešte jí tu síť "kluci", ty počítače na sebe nevidí:).
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #34 kdy: 05 Prosince 2024, 13:29:18 »
Takže Zeroconf/Avahi a je vyřešeno.

A např. MS a Apple jsou jedni z nejaktivnějších přispěvatelů (nejen) do jádra.

Skoro se mi chce napsat: Aha, tak proto se Linux porad zhorsuje ..
Ale ciste jen ironicky - vim, ze by to byl omezeny pohled - hlavni roly hraje  ztrata racinalniho aspektu v mentalite lidi obecne - tedy se to dotyka i vyvojaru ..

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #35 kdy: 05 Prosince 2024, 13:32:07 »
Ventero: zkusme trochu optimismu, jakkoliv k němu asi úplně nemáme vnější důvody.

Vezmi fakt, že zmagořelost, úchylnost atd. existuje napříč takřka vším dnešním děním a kdybychom si to připouštěli stále dokola, tak to pro nás nedopadne dobře (především psychicky).

Čili hledejme i zcela drobné pozitivní věci. Já třeba nemít Linux, tak vůbec nevím, co bych si počal - a to si přitom nemyslím, že je dokonalý (jakákoliv distribuce). Prostě ten systém není ani pro Frantu Vopičku, ani pro Máňu Vomáčkojc a je to jedině dobře.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #36 kdy: 05 Prosince 2024, 13:52:23 »
https://lwn.net/Articles/915435/
Osobne tam MS ani Apple nevidim. Treba blbe hledam.
Joutůůůůb

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #37 kdy: 08 Prosince 2024, 10:23:30 »
Nic nedělám. Jenom sedím a koukám. Nerozumím tomu. A platit si podporu a pomoc teda nebudu i když by to bylo, v mém případě, nejjednodužší. Nastavit síť v linuxu? Nikdy by mě nenapadlo, že to bude takovej masakr a masochismus. Ve Windows jsem měla nastavenou celou učebnu (15 PC, 1 Server a Gate s Kerio Control) za hoďku a něco. Nechápu proč to je v Linuxu takto strašně nelogicky, komplikovany a složity. Jednou něco jede, pak zas nejede, jednou síť funguje, přijde nějakej update a zase nefunguje.
...
Teď už vím, že jsem udělala chybu když jsem se rozhodla definitivně přejít kompletně na Linux. Ze dne na den jsem přišla o tolik věcí, až se mi chce brečet. Jdu spát. Už je toho na mě moc. Jak dál budu přemýšlet až zítra.
@Darina Lakovičová
Dělám síťařinu od 1995. Začínal jsem na vynikajícím Novell Netware, přes HP-Unix, Windows sítě, peer-to-peer, až po například dnes domácí LAN (lokální) s Ubuntu. Mohu jen říci, že u všech někdy byly hrozné zážitky (problém s firmware síťových karet, špatné ovladače, ...). V dnešní době jsou konkrétně LAN od Microsoft či dister Linux v kvalitě a snadnosti na tom zcela stejně. Jen je dobré mít v okolí znalé geeky, na které se lze obrátit o pomoc. Často se člověk v síťové "duchařině" ztrácí. Jen chci povzbudit a dodat odvahu. :)
Vzpomínám si, že býval u Samba problém s propojením 32bit a 64 bit počítačů. 64bitové se připojili na vše, 32bitové jen se 32bitovými kompy.
« Poslední změna: 09 Prosince 2024, 17:39:48 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Darina Lakovičová

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #38 kdy: 19 Prosince 2024, 00:25:19 »
Ahoj kluci a ahojky Abby.

V nějakém fóru jsem psala, že musím poděkovat Abby. Tímto plním slib a děkuji Ti Abby. Myslím to upřímně, se sklopenou hlavou a zavřenýma očima. Dlouho jsem přemýšlela nad tím, co jsi mi napsala. Podívala jsem se na to z té reálné a produktivní stránky. No a musela jsem Ti dát za pravdu. Týden po tom jsem na hlavních třech počítačích přešla na Windows. Pořád jsem na Tebe myslela a hlavně v momentech, kdy jsem měla nastavenou síť, QOS, firewall, server a přístup na vše, a ono mi to trvalo pár chvilek a vše fungovalo tak jak jsem chtěla a potřebovala. Kdyby jsi mi tenkrát nic nenapsala, trápím se se vším dodnes a řešení bych se nedobrala nebo by to trvalo strááááááášně dlouho. Takže ještě jednou – Děkuji Ti Abby a máš to u mě.

Pro Vás kluci, co jste se mi snažili pomoct. Bohužel jinak to nešlo. Já potřebuji pracovat a ne měsíc řešit ve fóru to, co mi na Linuxu nefunguje. Spoustu věcí jsem potřebovala ihned a tady ty reakce a odpovědi zrovna rychlé nejsou. Proto jsem se zaregistrovala do fóra na serveru root ale tam mi to někteří uživatelé tak zhnusili, že mi bylo mnohdy až na zvracení. Odpovědi byly rychlé, někdy, ale dostali mě úchylní uživatelé a Stalkeři s Maniodepresivní psychózou. Už tam nebudu chodit ale nick kterej byl něco jako KutilTom mě donutil na tento server zanevřít. Ten se mi nesnažil pomoct a od samého začátku jen zjišťoval, jestli je můj dotaz relevantní, jestli nezakládám flame, jestli existuji, prolízal celej internet a zjišťoval úplně vše, co jsem na internetu kdy napsala. Napsala jsem mu, že má úchylku a ráda mu s ní pomůžu. Napíšu mu číslo své podprsenky, pošlu mu svoje použity kalhotky a přidám ještě použitej tampon. Pro začátek jsem mu napsala jen značku tampónů který používám. Byli tam ale i super kluci s velkým srdcem a pochopením. Ale ty úchylny stalkovací hovada mi to znechutili tak, že tam už nechodím. Můj post mi root nesmazal ale nevím jak tomu je teď. Dlouho jsem tam nebyla.

Linux zůstal pouze na počítači na kterym jen píšu a na notebooku. Jen jsem musela, na notebooku, opustit Ubuntu a nainstalovat Kali. Je určen na diagnostiku sítě a má v sobě spoustu prográmků k práci se sítí a zabezpečením. No a samozřejmě jsem tam šupla to moje oblíbeny MATE  :D

Současný stav Linuxu není na takové úrovni jako Windows a přechod na tvrdo k Linuxu byl takový můj nepovedený sebevražedný pokus. Nezamýšlela jsem to a nechtěla jsem to. Vše ale vyústilo v to, že jsem musela udělat to, co jsem udělala a nyní už opět v pohodě a klidu pracuji. Když je v hlavě tma, pracuje se blbě. Děkuji Ti Abby, že jsi v té mé pitomé hlavě rozsvítila tu dvanáctivoltovou žárovku a já v té tmě prozřela. 

Budu se sem hodně vracet ale řešit se budu snažit věci, které nebudou důležité.
Ramael, Roman Vacho – jste frajeři, díky.
Abby – s úctou.

Darina.
I'm back. Thank you, Abby.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #39 kdy: 19 Prosince 2024, 15:42:38 »
Darino, ono je to pochopitelné, potřebuješ pracovat, tak máš systém, který ti to umožní. Já to takhle mám s jablíčkem, což tady asi vědí všichni. A oceňuji, že s tím nikdo nemá problém (nebo aspoň ne veřejně 🙂 ). Samozřejmě jsou linuxoví profesionálové, kteří bez něj nedokáží udělat vůbec nic, jsou lidé, kteří nepotřebují nic extra těžkého nebo specializovaného a také s Linuxem jsou spokojení. On Linux je na sítě skvělý, ale člověk si fakt musí nastavit ručně úplně všechno, zatímco jinde to funguje out of box. Ale třeba takový NAS nebo router Synology fungují na Linuxu a fungují skvěle. Jenže to mají udělané na klikání pro běžné uživatele. Já mám systém, který se označuje za uzavřený a přitom tam mám stejný Terminál jako v Linuxu a můžu v něm dělat cokoliv mě napadne (macOS je unixový systém, vychází z BSD a s Linuxem má spoustu věcí společných).

Přála bych ti, abys na Linux úplně nezanevřela (podle toho, co píšeš, to nevypadá 🙂 ), ono když takových jako my dvě nás bude víc, třeba se vývojářům rozsvítí a udělají jednoduchý a funkční systém pro všechny, kdo ví 🤷‍♀️

Já třeba mám Linux aktuálně jen virtualizovaný, protože nejsem ochotná opustit některé věci (Klíčenka, iCloud, Apple Music a nějaké další služby) a stejně jako ve Windows ani v Linuxu pro mě neexistuje alternativní SW k tomu, který používám (Affinity Photo, Pixelmator Pro, Photos jsou ty nejdůležitější a pak kancelářský balík, kdy jsem ochotná vzít na milost MS Office, ale jiné Office jsou jako z pravěku - používám Pages, Numbers, Keynote). Nicméně přesto sleduji vývoj a doufám ve zjednodušení, třeba že bude možné v Dolphinu spustit film ze sdíleného smb disku pouhým poklepáním, což aktuálně jde pouze jako root, kvůli právům... A spustit Dolphin jako root nejde, protože vývojáři rozhodli, že je to pro uživatele příliš nebezpečné a prostě tu možnost odstranili. A ani sudo dolphin nefunguje, řekne to chybu.

Jinak naše fórum má skvělé lidi, taky jsem byla chvíli na Rootu a mám tam pár negativních zkušeností, takže tam už nechodím, ani číst, radši si přečtu zahraniční zdroje. A že je reakce pomalejší, taky kolik tu těch aktivních lidí je, ale snaží se vždycky poradit a ve většině případů se jim to podaří, jen je to prostě na dlouho a zopakovat tyhle postupy při čisté instalaci, to aby si člověk vzal týden dovolenou...

Ať se daří 👍🏻

West

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #40 kdy: 19 Prosince 2024, 17:34:50 »
Spraviť novú ištaláciu všetkého môže byť naozaj zdĺhavé. Tak som to robil zo začiatku keď som ešte o Linuxe toho moc nevedel. V súščasnosti mi nová inštalácia OS + všetkých programov + všetkých nastavení netrvá viac ako 30 minút. Pre tento účel mám napísaný skript, ktorý spustím po inštalácii OS a o nič ďaľšie sa už starať nemusím. Nepoužívam žiadny bakup program ani vzdialené úložisko, všetko len oficiálne repozitáre. Po 30 min prídem a všetko mám tak, ako som mal na neaktuálnom OS.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #41 kdy: 19 Prosince 2024, 20:47:04 »
Můžeš se, prosím, o ten skript podělit? A je možné tam nejen nastavit stažení a instalaci aktuálních verzí programů, ale třeba i nastavení smb.conf a v mém případě třeba zvukovky na 5.1? Změnu skinu pro KDE, nastavení pozadí a widgetů a tak? Protože to by hodně usnadnilo.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #42 kdy: 19 Prosince 2024, 23:50:27 »
Pár poznámek.
* K tomu vývoji, jak už jsem psal výše. Že to tak doopravdy je https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=85499.msg575597#msg575597

* Co má Kali, to má i každá jiná distribuce. Jen v Kali je to primárně nainstalováno.

* Troufnu si říct, že @Westův skript je napsaný na jeho míru. Je to hlavně o lokalizaci složek .config, .local, .ssh Popřípadě Desktop. Souborů .bashrc, .bash_aliases a .bash_profile. To jsou ty základní věci. Balíky asi apt-clone

* Rychlost odpovědí  ;D Je to o „volném" čase a někomu ho věnovat. Na přiložené fotografii je vidět stav mého času. Rozebraný silový modul (další) elektrického skůtru. Vnitřek kuchyňského robota s úsměvným příběhem. Příběh za kterým vidím věci z kterých mě mrazí. Zkrátka chlapík donesl, že se netočí motor a žena nemůže dělat "Kuchen". Tak to v dobré víře strčím do zásuvky, zapnu a šup jističe vybaveny. No jo, jenže k tomu spadnul celý bytový blok. A protože ""Eko"", soláry, chytré domy atd., asi hodinu se to snažilo automaticky nahodit až celý systém naskočil do nouzového režimu. Nejdou rekuperace a tepelná čerpadla. Až se sousedi dozví kvůli komu jim je teď zima a kdo za to můžu... A co málo stačilo. Náš svět je přetechnizovaný.
Joutůůůůb

West

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #43 kdy: 20 Prosince 2024, 03:57:31 »
To Abby:

Môžem, ale ako píše ramael, je to silne užívatelsky prispôsobené. Ak chceš okukať nejaké finty ako sa to to robí môžem poskytnúť.
smb.conf je tam riešené, aj nastavenie desktopu. Používam Fedoru bez dlaždíc, spin MATE. Spustenie filmu zo zdielaného disku smb funguje, dokonca aj na virtualizovanom systeme, tiež aj anonymným pripojením. Na Fedore sa Dolpin nazýva Caja, myslím, že je to to isté len v inom balení. Skúšal som pripojiť tar.gz archív, ale nejak to neprešlo. Napíš si email, kam ti to mám poslať.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #44 kdy: 20 Prosince 2024, 07:55:38 »
Kód: [Vybrat]
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY KDE_SESSION_VERSION=6 KDE_FULL_SESSION=true dolphin

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #45 kdy: 20 Prosince 2024, 14:26:29 »
To Abby:

Môžem, ale ako píše ramael, je to silne užívatelsky prispôsobené. Ak chceš okukať nejaké finty ako sa to to robí môžem poskytnúť.
smb.conf je tam riešené, aj nastavenie desktopu. Používam Fedoru bez dlaždíc, spin MATE. Spustenie filmu zo zdielaného disku smb funguje, dokonca aj na virtualizovanom systeme, tiež aj anonymným pripojením. Na Fedore sa Dolpin nazýva Caja, myslím, že je to to isté len v inom balení. Skúšal som pripojiť tar.gz archív, ale nejak to neprešlo. Napíš si email, kam ti to mám poslať.

Děkuju, aspoň pro inspiraci, třeba se mi podaří z toho udělat něco pro sebe. Jinak to spouštění filmů ze smb nejde v KDE, v jiných DE to jde (tedy mám vyzkoušené XFCE, Gnome a Cinnamon) a v KDE to jde také, když se použije třeba Thunar.

abby74656 [zavináč] icloud [tečka] com

Díky 🙂

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #46 kdy: 20 Prosince 2024, 18:06:36 »
... Rozebraný silový modul (další) elektrického skůtru. Vnitřek kuchyňského robota s úsměvným příběhem. Příběh za kterým vidím věci z kterých mě mrazí. Zkrátka chlapík donesl, že se netočí motor a žena nemůže dělat "Kuchen". Tak to v dobré víře strčím do zásuvky, zapnu a šup jističe vybaveny. No jo, jenže k tomu spadnul celý bytový blok. A protože ""Eko"", soláry, chytré domy atd., asi hodinu se to snažilo automaticky nahodit až celý systém naskočil do nouzového režimu. Nejdou rekuperace a tepelná čerpadla. Až se sousedi dozví kvůli komu jim je teď zima a kdo za to můžu... A co málo stačilo. Náš svět je přetechnizovaný.

Tohle Ti podepisuju minimálně na 101%. Koukám, že jsme kolegové z branže, i když nevím, na jaké úrovni a jak dlouho ten HW děláš. Já coby živnost víc než 30 let.

Ano, řítíme se zcela do (_!_) - problém je mimo jiné v tom, že obrovská masa technických analfabetů neschopných vnímat jakékoliv souvislosti tupě, ochotně a mnohdy i doslova nadšeně "žere" to, co jim korporáty dnes už ruku v ruce s politiky a "vědci" vnucují. Já zcela jasně můžu rozlišit období, kdy elektronika sloužila* a nebyla pánem od těch následujících. Navíc vidím příslušný setrvalý trend...

(*)Dnes je to holt obráceně a místo nějaké sebereflexe a vyvození závěrů v tom zainteresovaní pokračují víc a víc. Pochopitelně mimo HW se to týká i SW nebo kombinací - příkladem budiž hrůza s názvem "ejaj".

Orwellův 1984 a jiná podobná díla nebyla návodem, ale výstrahou.

Nebudu to dále rozebírat, věc je naprosto jasná a v roli moderátora tady nehodlám rozpoutat flamewar mimo téma.

Edit: ještě dodám ("kdo za to může" - za ten lokální "blackout"): správně jsi popsal, že nikoliv Ty, nýbrž ona elektronická "ynteligence". To ovšem "lidi" naprosto nechápou, nezajímá je to atd., pouze co nejjednodušším způsobem hledají viníka.

Že vypadne jistič i o mnoho úrovní výše, je celkem obvyklé a bylo a bude to tady vždycky. Důvodem je špatná funkčnost tzv. selektivity jističů (i proudových chráničů atd.). Jenže v normálních dobách prostě přišel člověk (elektrikář) a hlavou a rukama věc vyřešil za pár minut.

Dnes ovšem máme to, co jsi popsal a vlivem nejrůznějších úchyláků bude hůř.
« Poslední změna: 21 Prosince 2024, 11:38:16 od JirkaZ »

Darina Lakovičová

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: 21 Prosince 2024, 03:22:27 »
No nepočítala jsem, že se budu ptát tak brzo. Prosím, počítač ns Ubuntu na kterém píši se aktualizoval. Po aktualizaci nefunguje síť a když otevřu ikonu sítě zobrazí se mi toto.

Co se proboha zase stalo? Před aktualizací jsem na windows počítače chodila normálně. Jasně díky smb. Teď mi zase žere nervy toto.
Nevíte co s tím zase do p..... je!!!???
I'm back. Thank you, Abby.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #48 kdy: 21 Prosince 2024, 11:43:04 »
Zkus tohle (a tam taky najdeš další klíčová slova k ev. hledání).

West

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #49 kdy: 21 Prosince 2024, 12:32:34 »
To Abby:

OK poslal som, snáď z toho niečo vykoumáš...
s pozdravom West

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.