Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zamrzani  (Přečteno 7428 krát)

hummi

• Návštěvník
Re:zamrzani
« Odpověď #25 kdy: 12 Května 2025, 07:54:48 »
Problem je predne, ze se tam nesmyslne cpe nejnovejsi experimentalni verze a notabene Ubuntu s Gnome.

Stahni si na to Xubuntu 22.04 nebo jeste lepe Linux Mint 21.3 xfce.
Pokud bude problem stejny, tak bude treba zadat bootovaci parametr - nejspise nomodeset a pak instalovat proprietalni ovl. nVidia - to prip. dohledame, dle situace.

Pripadne to prinejhorsim muzes otestovat tak, ze tu grafiku vyndas a pojedes na intgerovanou. Pokud i tak bude zamrzat, tak by to ukazovalo na HW problem a nejspise cestu do srotu.

Pak se muzeme bavit dal - akorat, ze uz nejspise nebude o cem :)

PS: Jestli je to Dell Optiplex 390, tak ten nema AHCI a s nekterymi SSD to byt problem muze - naposledy s Patriot Burst - ale spis u Win, nez u Lin ..

chci vsem moc podekovat za ochotu!

nakonec jedine co pomohlo je jak pise Ventero - > ".. Linux Mint 21.3 xfce.
Pokud bude problem stejny, tak bude treba zadat bootovaci parametr - nejspise nomodeset a pak instalovat proprietalni ovl. nVidia"

diky ti!  :)

jen se chci pro jistotu jeste zeptat - ted mi system nabizi 151 aktualizaci kde se nabizi napr. xorg-server, xwayland, lin. jadro-5.15.0-139.149 ....

smim to vse aktualizovat? ja se bojim :D aby to zase nezacalo zamrzat.. sve sem si uz myslim uzil.... :-\

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #26 kdy: 12 Května 2025, 11:09:03 »
Aktualizace potřebovat budeš vždycky, tak to prostě zkus.

Ano, v rámci aktualizací se může občas něco nepovést, od toho máš nástroj Timeshift, kterým si ručně či automaticky ukládáš v podstatě obrazy funkčního systému. Chce to ale samozřejmě mít dost místa na disku (nebo k uložení používat externí). Nesmí to být NTFS!!! - nejlépe stejný souborový systém, jako má provozní disk.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #27 kdy: 12 Května 2025, 11:21:53 »
Tady si to musis zvazit sam. Osobne to delam tak, ze udelam 1. komplet a pak uz aktualizuji jen Firefox a pripadne nejake ugentni bezp. patche.

V takovemto pripade bych vsam byl opatrnejsi a vyselektoval jen bezpecnostni updaty a rozhodne bych neinstaloval, jak spravne tusis, zadny udate jadra a niceho kolem funkci obrazu ani zvuku, site a zadnych funkcnich veci - prece jen je ten PC uz davno dedek.

Ale mas cistou instalaci, tak muzes zkusit a pripadne udelat znovu cistou instalaci - zalezi, kolik mas casu a energie na to.

Jinak jsem v opozici tady proti kolegovi, co preferuje nejcerstvejsi SW - poslednich 11 let totiz takrka bez vyjimky plati, ze cim novejsi, tim horsi.
Preferuji funkcni a dbre funkcni pred nejcerstvejsim - vazim si totiz sveho zivota a casu ...

Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #28 kdy: 12 Května 2025, 12:22:44 »
Ještě mě napadlo, když zmiňuješ tu Fedoru., tak to jsi asi zkoušel nové GNOME.
Gnomáci tam přešli na nějaký jiný způsob vykreslování. Možná kdybys to přepl na tu starší možnost, tak se to nebude kousat.

https://wiki.archlinux.org/title/GTK#GTK_4_applications_are_slow
« Poslední změna: 13 Května 2025, 09:08:14 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #29 kdy: 12 Května 2025, 21:23:33 »
...
Jinak jsem v opozici tady proti kolegovi, co preferuje nejcerstvejsi SW - poslednich 11 let totiz takrka bez vyjimky plati, ze cim novejsi, tim horsi.
Preferuji funkcni a dbre funkcni pred nejcerstvejsim - vazim si totiz sveho zivota a casu ...

Nějaký zdejší kolega?

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #30 kdy: 13 Května 2025, 09:06:32 »
Každý máme svoje zkušenosti. Když mi novější funguje lépe, proč bych se držel starého. Nejen že je to rychlejší, ale hlavně to funguje. To víte. Třeba ta Nvidia to často byla bolest.
A hlavně tím přeskakuji bolestný přechod z X11 na Wayland. A implicitní vs explicitní synchronizaci některých věcí v gpu ovladači.
A mám to otestováno na více dědcích.

Našel jsem tu GNOMe věc. Doplnil do původního příspěvku.

Aha. Teď čtu, že máš už XFCE. Takže to bylo tím GNOME?
« Poslední změna: 13 Května 2025, 09:17:21 od Roman Vacho »

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

hummi

• Návštěvník
« Odpověď #31 kdy: 13 Května 2025, 09:41:08 »
zamrzalo to i na xfce, gnome ... pri nejnovejsi instalaci "Xia"
Linux Mint 22.1, fedora 42, Ubuntu 25.04 atd.

nezamrza to jedine na Linux Mint 21.3 xfce s ovladacema viz obrazek

(pri nouveau zamrzalo taky)

« Poslední změna: 13 Května 2025, 09:42:43 od hummi »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #32 kdy: 13 Května 2025, 09:58:54 »
Osobně bych takovému hw nedůvěřoval, čili nasadit jen "na hraní".

Linux v různých variantách a na různých strojích používám už hodně let, ale že bych někde řešil podobné zásadní problémy, to ne.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #33 kdy: 13 Května 2025, 11:08:57 »

Mám pro Tebe zprávu. Svobodné ovladače se vyvíjejí a nový z nich by měl podporovat i 12? let staré Nvidia gpu karty. Dnes jsem o tom četl. Hesla: nvk, nova, zink, kepler.
ty máš myslím ještě Fermi. Ale třeba se časem taky objeví podpora a bude možnost se vyhnout Nvidia ovladači, který Ti možná zamrzá.

Ale možná zamrzá něco v GTK. Protože XFCE i GNOME používají GTK. Třeba by si to rozumělo lépe s QT/KDE.

Jetli ti dobře rozumím, tak Tobě to zamrzalo s Nouveau nebo Nvidia ovladačem nebo oboumi?

Další otázkou je, jestli by se něco změnilo, kdybychom nevyužili předkompilovaný modul Nvidia, ale zkompilovaly si přes DKMS vlastní.

A tak mě ještě napadá. Restartoval jsi po instalaci těch ovladačů Nvidia?
« Poslední změna: 13 Května 2025, 11:16:34 od Roman Vacho »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #34 kdy: 13 Května 2025, 11:17:39 »
Delal to na 90% Wayland nebo kernel ...

V tomto pripade uz vsak plati jedna z mala absolutnich univerzalnich pravd: "Kdyz neco funguje, tak uz se do toho ne..re!"
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #35 kdy: 13 Května 2025, 11:47:44 »
Delal to na 90% Wayland nebo kernel ...

V tomto pripade uz vsak plati jedna z mala absolutnich univerzalnich pravd: "Kdyz neco funguje, tak uz se do toho ne..re!"
Píše, že mu to dělalo i s Mintem. Ten ještě na Wayland přece nepřešel.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #36 kdy: 13 Května 2025, 12:39:03 »
Ve 21.3 jiste ne, u 22+ uz nevim - pak by to bylo bud jadro nebo jiny obrazovy komponent ( neco jako mesa apod.) v novejsi verzi.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #37 kdy: 13 Května 2025, 12:45:04 »
Bohuzel vetsine lidem to se starsim HW spise nefunguje a kdyzuz (ale to spise unvelmi noveho HW), tak tam leccos, co v drivejsich verzich slo, postradaji nebo se s tim dela hure.
Instaloval jsem toho dost na hromady HW a zatim plati, ze s novejsimi verzemi problemu vzdy pribylo.
Hlavne u Ubuntu a spol. ..
Každý máme svoje zkušenosti. Když mi novější funguje lépe, proč bych se držel starého. Nejen že je to rychlejší, ale hlavně to funguje. To víte. Třeba ta Nvidia to často byla bolest.
A hlavně tím přeskakuji bolestný přechod z X11 na Wayland. A implicitní vs explicitní synchronizaci některých věcí v gpu ovladači.
A mám to otestováno na více dědcích.

Našel jsem tu GNOMe věc. Doplnil do původního příspěvku.

Aha. Teď čtu, že máš už XFCE. Takže to bylo tím GNOME?

hummi

• Návštěvník
« Odpověď #38 kdy: 13 Května 2025, 12:59:08 »

Mám pro Tebe zprávu. Svobodné ovladače se vyvíjejí a nový z nich by měl podporovat i 12? let staré Nvidia gpu karty. Dnes jsem o tom četl. Hesla: nvk, nova, zink, kepler.
ty máš myslím ještě Fermi. Ale třeba se časem taky objeví podpora a bude možnost se vyhnout Nvidia ovladači, který Ti možná zamrzá.

Ale možná zamrzá něco v GTK. Protože XFCE i GNOME používají GTK. Třeba by si to rozumělo lépe s QT/KDE.

Jetli ti dobře rozumím, tak Tobě to zamrzalo s Nouveau nebo Nvidia ovladačem nebo oboumi?

Další otázkou je, jestli by se něco změnilo, kdybychom nevyužili předkompilovaný modul Nvidia, ale zkompilovaly si přes DKMS vlastní.

A tak mě ještě napadá. Restartoval jsi po instalaci těch ovladačů Nvidia?

zamrzalo to jak s Nouveau tak i s nvidia. na mintu 22.1 (i xfce), ubuntu Ubuntu 25.04, fedora 42 ...

Nouveau zamrzalo i na mintu 21.3 xfce, kdyz sem prepnul na nvidia ovladace, tak uz vse ok.

teda nevim co se stane az nainstaluju aktualizace kde se aktualizuje i linux jadro na 5.15.0-123.149, xwaylland, xorg-server atd.

zatim to odkladam a nejspis tyto aktualizace radeji preskocim

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.