Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Synchronizace mezi Chromium profily nejde,kde naleznu instalaci Chrome ve 24.04?  (Přečteno 851 krát)

karel_m

• Aktivní člen
  • *
Dobrý den,
hledal jsem téma synchronizace nastavení a záložek mezi profily na více PC v Chromium, a našel jsem toto vlákno:

https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=85560.0

kde se píše že to od roku 2021 nejde. Chtěl jsem reagovat přímo do toho vlákna ale už je asi uzavřené tak se zeptám takto nově.... Až doposud jsem byl spokojeným uživatelem Ubuntu 16.04, dokud mi vše fungovalo neměl jsem potřebu povyšovat.  Ale přece jen se stávalo stále častěji, že různé stránky vyžadovaly novější verze prohlížečů, nebo jsem si rozšteloval ffmpeg (asi jsem tam měl duplicitní zdroje nebo co) a tak my přestal fungovat ve Firefoxu ten skvělý doplněk Video Download Helper co umí stahovat a konvertovat videa z YouTube nebo četby z rozhlasu do .MP3

A nakonec když jsem měl již téměř plný disk (kořenový oddíl 60 GB) a analyzátor zaplnění disku mi ukázal jakousi složku snap s nějakými starými soubory, tak jsem ty největší vymazal, a ejhle najednou přestal fungovat whatsApp nebo rozbalování archivů (nepomohlo ani to že jsem ty soubory zase nahrál zpět).

A tak jsem hledal kam a na co bych povýšil. Přesněji jsem se rozhodl pro novou instalaci na úplně jiný notebook. Zkoušel jsem si Life verze např Mintu, Mate, Debianu, Fedory...  Ale asi nejvíce se mi líbila ta distribuce MX...

Jenže ta se nějak za Boha nechtěla nainstalovat vedle oddílu s Windows a stále mi to psalo chybu že kořenový oddíl musí mít nejméně 8 GB ale instalator moc neumožňoval ho na takový oddíl navézt.

Takže jsem nakonec nainstaloval Ubuntu 24.04.

A v něm se právě chystám provést synchronizaci záložek mezi prohlížečem SlimJet z původního systému do Chromium v novém systému - a ejhle tady čtu že to nepůjde a že musím mít nainstalovaný Chrome:-(

Ale když ho v Centru softwaru hledám, tak tam není.

Jak se k němu tedy dá dostat?
Díky moc

petertomasy

• Stálý člen
  • **
možno ?

karel_m

• Aktivní člen
  • *
Díky. Balík „google-chrome-stable_current_amd64.deb“ jsem si dle návodu stáhl, ale poté jeho otevření pomocí Centrum softwaru skončí chybou:

Something went wrong
We're sorry, but we're not sure what the error is.
You can retry now, check the status for updates, or try again later.

Nový pokus skončí stejně. Tlačítko „Check Status“ pouze přesměruje na stránku kde se vše tváří bez chyb (zeleně ok).
Chtěl jsem to zkusit otevřít přes Gdebi Package Installer ale ten se taky nechce neinstalovat (jako cokoliv z toho kanálu „Balíky Debianu“ – instalovat mi jdou pouze ty aplikace co jsou v té nabídce „Balíky Snapu“).

Nerad bych zde pokládal zbytečné začátečnické dotazy, ale o těch rozdílech snap / deb že by to někdo řešil jsem toho tady vyhledal v novějších dotazech minimum. Trochu osvěty jsem nalezl tady:

https://www.omgubuntu.co.uk/2024/08/install-thunderbird-deb-not-snap-in-ubuntu-24-04

Ale nevím jestli bych ten postup zvládl správně, nechápu třeba vůbec ten pojem „priorita PPA“ a další termíny.
« Poslední změna: 19 Ledna 2025, 08:51:27 od karel_m »

petertomasy

• Stálý člen
  • **
hm , a čo urobí
Kód: [Vybrat]
cd /adresár/kde/si/stiahol/google-chrome-stable_current_amd64.deb
sudo apt install ./google-chrome-stable_current_amd64.deb
« Poslední změna: 19 Ledna 2025, 12:46:52 od petertomasy »

ikx

• Aktivní člen
  • *
...deb baliky sa neotvaraju pomocou centrum sftware...na stranke chromu je PRIJAT A INSTALOVAT,akoze prehliadac chrome... :o :o :o

karel_m

• Aktivní člen
  • *
Děkuji, povedlo se, Chrome je úspěšně nainstalováno a spuětěno.

zahrada@zahrada-Latitude-7280:~/Stažené$ sudo apt install ./google-chrome-stable_current_amd64.deb
Načítají se seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí… Hotovo
Načítají se stavové informace… Hotovo
Pozn: Vybírám „google-chrome-stable“ místo „./google-chrome-stable_current_amd64.deb“
Následující balík byl nainstalován automaticky a již není potřeba:
  python3-netifaces
Pro jeho odstranění použijte „sudo apt autoremove“.
Následující NOVÉ balíky budou nainstalovány:
  google-chrome-stable
0 aktualizováno, 1 nově instalováno, 0 k odstranění a 3 neaktualizováno.
Nutno stáhnout 0 B/112 MB archivů.
Po této operaci bude na disku použito dalších 364 MB.
Stahuje se:1 /home/zahrada/Stažené/google-chrome-stable_current_amd64.deb google-chrome-stable amd64 132.0.6834.83-1 [112 MB]
Vybírá se dosud nevybraný balík google-chrome-stable.
(Načítá se databáze … nyní je nainstalováno 172292 souborů a adresářů.)
Připravuje se nahrazení …/google-chrome-stable_current_amd64.deb …
Rozbaluje se google-chrome-stable (132.0.6834.83-1) …
Nastavuje se balík google-chrome-stable (132.0.6834.83-1) …
update-alternatives: používám /usr/bin/google-chrome-stable pro poskytnutí /usr/bin/x-www-browser (x-www-browser) v automatickém režimu
update-alternatives: používám /usr/bin/google-chrome-stable pro poskytnutí /usr/bin/gnome-www-browser (gnome-www-browser) v automatickém režimu
update-alternatives: používám /usr/bin/google-chrome-stable pro poskytnutí /usr/bin/google-chrome (google-chrome) v automatickém režimu
Zpracovávají se spouštěče pro balík gnome-menus (3.36.0-1.1ubuntu3) …
Zpracovávají se spouštěče pro balík man-db (2.12.0-4build2) …
Zpracovávají se spouštěče pro balík desktop-file-utils (0.27-2build1) …
N: Stažení probíhá nechráněně pod uživatelem root, jelikož soubor „/home/zahrada/Stažené/google-chrome-stable_current_amd64.deb“ nebyl přístupný uživateli „_apt“. - pkgAcquire::Run (13: Operace zamítnuta)

Jen s tou Synchronizací stále neúspěšně zápasím, ale to už není úplně předmětem tohoto fóra… Neboť i když se do Chromu přihlásím stejným Google účtem (mailem) jakým jsem přihlášený na tom starším zařízení ve SlimJet, tak nevím jak tomu Chromu říci aby mi otevřel tytéž karty (okna) jaké byly naposledy otevřené ve SlimJet. Jediné co vidím je Historie – v ní je ten druhý Notebook uveden a ukáže se mi seznam těch karet, ale to bych je musel zdlouhavě otevírat jednu po druhé…
Volbu jak otevřít všechna ta okna nikde nevidím. Jednou jsem už to samé zkoušel u Vivaldi a tam se mi to povedlo, ale tady nevím.

Nebo je tam ještě volba Importovat (oblíbené) záložky, ale to chce navést na html soubor a ten nevím jak ho ve SlimJet vytvořit, ani jestli by to bylo to co potřebuji.

karel_m

• Aktivní člen
  • *
...deb baliky sa neotvaraju pomocou centrum sftware...na stranke chromu je PRIJAT A INSTALOVAT,akoze prehliadac chrome... :o :o :o

A stejmým příkazem jako takto Chrome tedy do 24.04 nainstaluji i Správce balíků Synaptic? 
Ten se dá stáhnout (instalační balík .deb) odkud?

macu

• Stálý člen
  • **
ten je v repozitářích, takže stačí jen

sudo apt install synaptic
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 3.46
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 22.10 64bit, Gnome Shell 3.43

karel_m

• Aktivní člen
  • *
Skvělé díky.  Už ho mám nainstalovaný.

A rovnou se tedy ještě zeptám: V 16.04 jsem si ve Firefoxu stahoval videa z YouTube nebo pořady z Českého Rozhlasu a pomocí doplňku Video Download Helper je rovnou konvertoval do MP3.
A k tomu aby to chodilo byl potřeba ještě doinstalovat balík FFmpeg. Úplně jsem si na to netroufal v Terminálu tak jsem to tenkrát dělal právě přes Synaptic, který si sám přidá další závislé balíky.

Když to teď budu chtít stejným způsobem používat i ve 24.04, tak jaký postup bude nejlepší? 

1) FFmpeg 4.3.1 z Centra aplikací (od Snapcrafters)?

2) nebo použít FFmpeg 7.6.1.1. ze Synapticu?

ikx

• Aktivní člen
  • *
Citace
navést na html soubor a ten nevím jak ho ve SlimJet vytvořit
...v slimjet "zalozky a nastavenia exportovat do html suboru" ,vytvory html,ktoru exportujes do chrome...
...zadaj do terminalu "ffmpeg",terminal ti napise prikaz,ktorym nainstalujes ffmpeg...ked budes mat nainstalované,znova otvoris terminal a znova zadas ffmpeg,nasledne vypis prejdes,nemoze tam byt WARNING!!!...potom to treba opravit... :D :o ::)
« Poslední změna: 19 Ledna 2025, 20:20:40 od ikx »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.