Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jsem nový v 24.04 a nechápu co jsou to Baliky Snapu/Debianu (Shutter už nejde?)  (Přečteno 1314 krát)

karel_m

• Aktivní člen
  • *
Dobrý den, přešel jsem po letech používání Ubuntu 16.04 na 24.04 a když se snažím vyhledat a doinstalovat své oblíbené programy z předchozí verze, tak mi nejdou najít.

Konkrétně například program Shutter (na snímky obrazovky a jejich úpravu).

Objeví se až když přepnu vyhledávání z "Balíky Snapu" na "Balíky Debianu" - jenže ani poté když ho nainstaluji tak se nespustí...
( předtím ve Fedoře se sice spustil ale zase hlásil chybu že výřez nelze udělat něco že v xfc nebo tak nějak)...

Stejným způsobem jsem hledal Správce balíků Synaptic - ten se ale nenainstaloval vůbec, instalace se zasekla.

Takže jestli to chápu správně tak mám instalovat pouze programy které se mi zobrazí v tom výběru "Balíky Snapu" ?
« Poslední změna: 19 Ledna 2025, 11:58:19 od karel_m »

regine

• Stálý člen
  • **
1)
Okenní systém - F tom může být problém. Jsou dva (X11/Xorg údajně neperspektivní nebo nově prosazovaný Wayland/Ubuntu) a zatím ne všechen SW upraven.
Volby při spouštění /zadání hesla/ vpravo dole ikona pro dvě možnosti: X11/Xorg nebo Wayland/Ubuntu (aspoň v mé verzi 22.04).
Zrovna Shutter běží jen v X11/Xorg .
2)
Některý SW instaluji přes Synaptic:
nabídka Akce > Najít - pokud nalezeno, zatrhnu, potvrdím doinstalování všech potřebných závislostí/souborů.
3)
Instaluji z návodů na netu. Kde jsou odkazy na vhodné .deb balíčky nebo repozitáře.
Poznámka. Například já nemohu rozběhnout PDFsam, nějaký problém s Java, ač instaluji dle několika návodů.
DOPLNĚK @Nemo7 - Díky, již OK. Rozbalil jsem pdfsam-5.2.9-linux.tar.gz a spustil pdfsam.sh přes OpenJDK.

« Poslední změna: 19 Ledna 2025, 18:52:51 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Nemo7

• Aktivní člen
  • *
Ad Například já nemohu rozběhnout PDFsam, nějaký problém s Java, ač instaluji dle několika návodů

Stáhnul jsem Portable archive (.tar.gz ) z https://pdfsam.org/download-pdfsam-basic/, rozbalil a pod Ubuntu 24.04.1 spustil pod openjdk-21-jre. Pokud by to nefungovalo, tak se dá ještě vyzkoušet stáhnout "Oracle Java" z https://www.oracle.com/java/technologies/oracle-java-archive-downloads.html jako "Linux x64 Compressed Archive", rozbalit a spuštění v pdfsam.sh nasměrovat na ni (například takto na konci souboru s "natvrdo" zapsanou cestou)
Kód: [Vybrat]
exec "/home/nemo7/bin/jdk-21.0.2/bin/java" --enable-preview --module-path "$MODULEPATH" --module org.pdfsam.basic/org.pdfsam.basic.App $JAVA_OPTS -Xmx512M \
  -splash:$BASEDIR/splash.png \
  -Dapp.name="pdfsam-basic" \
  -Dapp.pid="$$" \
  -Dapp.home="$BASEDIR" \
  -Dbasedir="$BASEDIR" \
  -Dprism.lcdtext=false \
  "$@"

« Poslední změna: 19 Ledna 2025, 16:11:09 od Nemo7 »

karel_m

• Aktivní člen
  • *

Okenní systém - F tom může být problém. Jsou dva (X11/Xorg nebo Wayland/Ubuntu) a zatím ne všechen SW upraven.
Volby při spouštění /zadání hesla/ vpravo dole ikona pro dvě možnosti: X11/Xorg nebo Wayland/Ubuntu (aspoň v mé verzi 22.04).
Zrovna Shutter běží jen v X11/Xorg .
[/color]

No vidíte - přestože na domácím počítači mám výhradně Ubuntu už od roku 2008, tak nějaké okenní systémy jsem nikdy nepotřeboval chápat... a nestaral jsem se o to co mi naběhlo, protože to v tom co se mi spustil vše fungovalo...

Tak já se při příštím přihlášení schválně podívám do kterého systému se mi to startuje.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Jo, prostě "vývoj" nezastavíš, a zde se zase potvrzuje, jak jde v naprosté většině o rozvrat něčeho, co dlouho spolehlivě existovalo a fungovalo.

Snap, flatpak, k tomu ještě Wayland....co dodat.

Posledních min. několik let mám dojem, že většina tzv. "pokroku" vede částečně nebo úplně do (!). A to napříč všemi obory...

Není mi jasná jediná věc: jde o hloupost nebo destruktivní úmysl?

Zpět k věci: já bych se snažil snap i flatpak vypráskat i z nejnovějšího systému (snad to stále jde - popř. zde) a používal bych pouze *.deb, v případě nutnosti pak *.appimage. Pravděpodobně bych vymýtil i Wayland.

Ale to holt uživatel nesmí být "Fanda Vomáčkojc" a musí vědět proč, co a jak dělá.
« Poslední změna: 19 Ledna 2025, 14:44:01 od JirkaZ »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.