Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Firefox - přístup k souborovému systému [vyřešeno]  (Přečteno 2007 krát)

TriXXX

• Návštěvník
Ahoj,
na Kubuntu 24.04 jsem si kvůli přístupu k HTML souborů mimo /home přeinstaloval Firefox místo snapu na deb podle návodu tady: ubuntushell.com/install-firefox-deb-package/. Po prvním automatickém updatu Firefoxu už přístup (ukládání/otevírání souborů) nefunguje... Příkaz "snap list" firefox nevypíše, takže to vypadá, že se mi snap verze nevrátila. Dá se to prosím nějak opravit?
« Poslední změna: 22 Ledna 2025, 23:02:58 od TriXXX »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Firefox - přístup k souborovému systému
« Odpověď #1 kdy: 21 Ledna 2025, 10:36:02 »
Potřebuješ snap verze jiných programů?

Pokud ne, tak snap úplně zlikviduj ze systému jako takový (zde) a Firefox si nainstaluj nejlépe ESR verzi (zde).

Obecněji viz tady.

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 21 Ledna 2025, 15:47:18 »
Na starý 32bit komp s Ubuntu 16.04 jsem z nouze stáhnul z:
https://www.mozilla.org/cs/firefox/all/desktop-release/
soubor:
firefox-*.tar.bz2
Rozbalil jsem do vytvořeného adresáře a zkontroloval, zda je spustitelný soubor firefox.
Od roku 2023 je stále funkční, i nabízí pravidelné updaty stylem jako ve Windows - Nápověda > O Firefox. Nyní mám verzi 134.0.2 32-bit.
Je tam nabídka též pro Linux 64-bit.
« Poslední změna: 21 Ledna 2025, 15:55:20 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 21 Ledna 2025, 15:54:09 »
Jo, plně ruční instalace FF je taky možná, ale nebyl bych si jistý těmi updaty (zejména pokud se nainstaluje někam, kde nemá uživatel plná práva - typicky třeba do /opt).

Správa software s *.deb balíky a vhodným rozhraním (od konzole pro plné "omalovánky" dle libosti) je prostě dodnes nepřekonaná a fakt nevím, proč se Canonical rozhodl to destruovat. Nejspíš v duchu destrukce všeho, jak je dnes běžnou úchylkou...

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 21 Ledna 2025, 15:56:37 »
@JirkaZ - Mám jej v:
Kód: [Vybrat]
/home/user/Firefox/Teda soubor je:
Kód: [Vybrat]
/home/user/Firefox/FirefoxPůvodní poslední .deb verzi 105.0.1 32-bit mám duplicitně navíc, též funkční.
« Poslední změna: 21 Ledna 2025, 16:02:20 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

TriXXX

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 22 Ledna 2025, 23:01:57 »
Ahoj, díky za tipy, nainstaloval jsem ESR verzi, která funguje bez problémů (v záloze mám použití staženého Firefoxu).
Snap ponechávám, Freemind a Freetube jsem jinak než snap bohužel nerozchodil...

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
Re:Firefox - přístup k souborovému systému [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 23 Ledna 2025, 11:58:21 »
Freemind mi funguje po rozbalení zipu bez instalace odtud (spuštění tamním skriptem, je nutno mu nastavit spustitelnost). Freetube opět bez instalace jako *.appimage zde (jsou tam i *.deb balíčky, nezkoušel jsem, *.appimage je zase potřeba učinit spustitelným).

Prostě není problém - a pokud si ten snap úplně nevygumuješ jako systém, bude se pořád vnucovat. Leda že bys nastavil prioritu v apt, ale nemusí to být spolehlivé.

Kubuntu 18.04 LTS.

TriXXX

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Ledna 2025, 22:25:25 »
@ JirkaZ: Ve verzích Kubuntu 20.04 a 22.04 jsem s oběma programy buď neměl žádné problémy, nebo byly řešitelné. Ve 24.04 jsem už jsem narazil, tak jsem rád, že to jde aspoň s tím snapem. Snažím se vždy přecházet ke konci podpory na novou LTS verzi - ty si s tím asi hlavu nelámeš, viz tvoje Kubuntu 18.04, což?   ;)

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 24 Ledna 2025, 22:51:35 »
Já si hlavně nelámu hlavu s "novinkami", kde je vždycky něco k horšímu. Ať už funkčnost, nebo vzhled, prostě cokoliv. Obvykle mám něco novějšího na triple bootu, nebo na vedlejším počítači a občas to zkouším, ale k přechodu mě to ještě nepřesvědčilo.

Proč bych měl opouštět něco, co funguje? Můžeš mi k tomu sdělit jediný rozumný důvod?

Já potřebuju pracovat, a ne řešit úlety frikulínských progresivistických programátorů.

18.04 má rozšířenou bezpečnostní podporu (ESM) v rámci programu Ubuntu Pro do roku 2028.

« Poslední změna: 24 Ledna 2025, 23:13:22 od JirkaZ »

TriXXX

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 24 Ledna 2025, 23:09:21 »
Chápu, s tak dlouhou podporou není co nešit, souhlasím a dík za vysvětlení. Taky od 20.04, kdy jsem na Kubuntu přešel, nepozoruju skoro žádný podstatný progres...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.