Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chybí knihovna libpng12  (Přečteno 3366 krát)

wombat

• Návštěvník
Chybí knihovna libpng12
« kdy: 24 Ledna 2025, 19:09:03 »
POZOR - moje chyba v označení verze ubuntu, omlouvám se za svedení na špatnou stopu.

Zdravím,

používám Ubuntu desktop 22.04 24.04(!!!)  pokouším se spustit program myBase (https://wjjsoft.com/download_legacy.html) a vrátila se mi chyba
"error while loading shared libraries: libpng12.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory"

Prošel jsem několik různých návodů, ale ty které navrhují doinstalovat knihovnu z nějakého repozitáře skončí hláškou " xxx neobsahuje soubor Release. Aktualizaci z takového repositáře nelze provést zabezpečeně a je proto implicitně zakázána. "

Další pokud byl stáhnout a doinstalovat knihovnu z archivu

$ sudo wget http://se.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.54-1ubuntu1_amd64.deb
(v home adresáři se uložil požadovaný soubor)

$ sudo dpkg -i libpng12-0_1.2.54-1ubuntu1_amd64.deb
Vybírá se dosud nevybraný balík libpng12-0:amd64.
(Načítá se databáze … nyní je nainstalováno 149250 souborů a adresářů.)
Připravuje se nahrazení libpng12-0_1.2.54-1ubuntu1_amd64.deb …
Rozbaluje se libpng12-0:amd64 (1.2.54-1ubuntu1) …
dpkg: chyba při zpracovávání archivu libpng12-0_1.2.54-1ubuntu1_amd64.deb (--install):
 nelze nainstalovat novou verzi „/lib/x86_64-linux-gnu/libpng12.so.0“: Adresář nebo soubor neexistuje
Zpracovávají se spouštěče pro balík libc-bin (2.39-0ubuntu8.3) …
Při zpracování nastaly chyby:
 libpng12-0_1.2.54-1ubuntu1_amd64.deb

--------------
Jsem v této problematice  nováčkem  a proto prosím o nasměrování jestli :
1) je ta knihovna nějaká stará, v aktuální verzi ubntu nepodporovaná nebo
2)  program, který ji vyžaduje je zastaralý, nebo
3) dělám něco špatně?

Díky předem za případné rady či doporučení
« Poslední změna: 26 Ledna 2025, 19:37:27 od wombat »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Chybí knihovna libpng12
« Odpověď #1 kdy: 24 Ledna 2025, 19:36:27 »
Tady řeší něco podobného a zdá se, že to vyřešili pomocí symlinků, čili symbolických odkazů.

Ještě předtím bych ten stažený *.deb zkusil nainstalovat pomocí qapt nebo gdebi-gtk (oboje by mělo ukázat chybějící závislosti apod.).

No a když si do zdrojů software přidáš PPA podle tohoto dokumentu, tak bys libpng12 měl nainstalovat standardně pomocí nějakého správce (doporučuju Synaptic, je tam hned jasné, zda lze nebo nelze instalovat a proč).

Tady je ten *.deb z onoho PPA přímo pro 22.04 (Jammy Jellyfish) ke stažení, když si rozklikneš příslušný repozitář. Ale raději si přidej ten PPA, je to systémovější a nemusíš se už dál o nic starat.
« Poslední změna: 24 Ledna 2025, 22:45:40 od JirkaZ »

ikx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 24 Ledna 2025, 21:12:26 »
...v readme o tom piše...čital si??? :o :o :o

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 24 Ledna 2025, 22:42:18 »
Myslíš v readme toho balíku, co na něj v úvodu odkazuje autor vlákna?

wombat

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 24 Ledna 2025, 22:52:42 »
Dík za rychlé reakce!
S mým povědomím o problematice  je toho na mne moc najednou - musím se v tom napřed trošku zorientovat, ale aspoň vím, kde začít.

ikx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 25 Ledna 2025, 08:16:27 »
...rozbalil som subor myBase,a tam som cital readme...pise,ze ako nainstalovat libpng... :o :o :o
« Poslední změna: 25 Ledna 2025, 08:22:33 od ikx »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 25 Ledna 2025, 10:25:00 »
Aha. Jenže tam zase je patrné, že se jedná o verzi pro Xenial Xerus (tedy dokonce 16.04) a tazatel má 22.04.

S těmi knihovnami v průběhu verzí Ubuntu různě šachovali a nástin řešení píšu výše (zřejmě nejsnazší je přidání toho PPA, kde si systém správnou verzi knihovny prostě vybere sám).

ikx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 25 Ledna 2025, 13:31:35 »
...suhlas... ;D :D 8)

wombat

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 25 Ledna 2025, 22:41:40 »
To ikx:
podle toho readme.txt  jsem postupoval, výsledek je v tom mém prvním postu (... adresář nebo soubor neexistuje ...")

To JirkaZ:
Podle toho linku https://www.linuxuprising.com/2018/05/fix-libpng12-0-missing-in-ubuntu-1804.html  jsem zkusil
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:linuxuprising/libpng12a skončilo to obligátní hláškou
E: Repositář „https://ppa.launchpadcontent.net/linuxuprising/libpng12/ubuntu noble Release“ neobsahuje soubor Release.
N: Aktualizaci z takového repositáře nelze provést zabezpečeně a je proto implicitně zakázána.
N: Podrobnosti o vytváření a nastavení repositářů naleznete v manuálové stránce apt-secure(8)

Díval jsem se do  manuálu apt-secure dle doporučení výše
https://manpages.ubuntu.com/manpages/jammy/man8/apt-secure.8.html#user%20configuration
a našel jsem text
Citace
Nastavením konfigurační volby můžete donutit všechny klienty APT, aby vyvolávali pouze varování
       Acquire::AllowInsecureRepositories na hodnotu true. Jednotlivým repozitářům lze také povolit nezabezpečení pomocí volby
       sources.list(5) volbu allow-insecure=yes. Všimněte si, že nezabezpečené repozitáře jsou důrazně nedoporučovány a všechny
       volby, které nutí apt, aby je nadále podporoval, budou nakonec odstraněny.

Mám tedy zato, že úpravou nějakého konfiguráku (apt.conf asi ?) bych mohl zákaz instalace z nezabezpečeného zdroje deaktivovat.
Zkoušel jsem tedy ten konfigurák apt.conf (dle manuálu
https://manpages.ubuntu.com/manpages/jammy/en/man5/apt.conf.5.html ) najít,
akorát že v mém počítači  v etc/apt žádný soubor apt.conf není k nalezení ?
Je tam jen adresář etc/apt.conf.d a v něm řada souborů - v manuálu k apt.conf to je zmíněno, ale stejně  ani grep  v etc/apt ani nikde jinde  v celém PC nenašel text "Acquire::AllowInsecureRepositories" ani "AllowInsecureRepositories "

Je tedy aspoň správný můj předpoklad, že by se vyjímečně "nějak" dal zákaz instalace z nezabezpečených zdrojů suspendovat?

Jenom ještě  na vysvětlenou, s linuxem mám jakousi drobnou uživatelskou zkušenost, asi tak 10-15 lez zpátky (konfigurace Cacti, Nagiosu, Apache, pár základních příkazů  pro terminál), akorát mi "malinko" ujel vlak a tyhlety balíčky, okenní rozhraní a celá filozofie aktuálních distribucí je  mi zcela cizí.

P.S. jak se sem dá vložit screenshot, abych nemusel texty z terminálu kopírovat?

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 26 Ledna 2025, 11:36:19 »
1) zkoušel jsi i novější verzi MyBase odtud (8.x)? Odkazuješ totiž na legacy (7.x) a ta novější verze se může spokojit s jinou verzí knihovny libpng.

2) zkus si balíček s libpng stáhnout z toho PPA (píšu to už výše), tady je verze přímo pro 22.04 Jammy Jellyfish a nainstalovat ručně buď pomocí dpkg, nebo gdebi či qapt.

3) screenshoty libovolného okna  s důležitým textem sem nevkládej, to máme ten text pak přepisovat ručně? Vždycky to dělej přes vložení kódu tak, jak to máš. Jinak screenshoty s obrázky (nebo obrázky obecně) viz "Rozšířené možnosti" pod editačním oknem. Nečteš...

4) hlášku "Repository does not have a release file" v podstatě (pokud vím) nelze obejít, neb se už podle názvu jedná o chybějící informaci o verzích. Směšuješ tohle a podpisy (myslím si)... Ale případně můžeš hledat tento anglický řetězec, třeba se pletu a nějak to jde.

wombat

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 26 Ledna 2025, 12:38:14 »
Ad 1. - k verzi 7.3.5 mám koupenou licenci pro windows, funkčně mi stále vyhovuje, 8.x bych musel znovu platit

Ad 3. - díky za upřesnění

Ad 2/4. - nevím, možná něco blbě chápu (dost pravděpodobné :)), zatím jsem nabyl dojem, že ten chybějící release soubor je chápán jako nějaké zásadní bezpečnostní riziko a pokud v tom kterém repozitáři není, tak se požadovaný obsah nenainstaluje (bez ohledu na použitý postup)?

Zkusím ještě jednou postup  podle  ad2. a uvidíme.
Každopádně dík za dosavadní rady a ochotu  :)

wombat

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 26 Ledna 2025, 19:49:56 »
Upozornění na změnu v mém prvním příspěvku:

Mám nainstalovanou verzi Ubuntu desktop 24.04
root@PCDell:~# lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 24.04.1 LTS
Release: 24.04
Codename: noble

Nainstaluji si 22.04 a uvidím, jestli komplikace  s doplněním knihovny libpng12 se tím nevyřeší samospádem automaticky.
Na omluvu snad jen tolik, že na adrese https://www.ubuntu.cz/desktop/ se jiná verze nezmiňuje a potom při hledání na netu, kde je jako poslední zmiňovaná prakticky jen 22.04, mne ani nenapdlo, že já už mám nainstalovanou verzi  jinou (24.04).

Omlouvám se všem za nechtěné uvedení v omyl.
« Poslední změna: 26 Ledna 2025, 20:01:41 od wombat »

wombat

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 26 Ledna 2025, 21:22:51 »
"Problém" vyřešen - stáhnul jsem a spustil z FLASHky:
ubuntu@ubuntu:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 22.04.5 LTS
Release: 22.04
Codename: jammy

Z článku dle doporučení JirkaZ na adrese https://www.linuxuprising.com/2018/05/fix-libpng12-0-missing-in-ubuntu-1804.html
jsem spustil následující tři řádky
sudo add-apt-repository ppa:linuxuprising/libpng12
sudo apt update
sudo apt install libpng12-0

Vše proběhlo bez komplikací a program myBase jde spustit bez problémů.
Takže jsem bezděčně ověřil, že postupy pro instalaci potřebné knihovny do verze 22.04 Jammy JellyFish fungují, ale pro verzi 24.04 Noble už nikoli.

Omlouvám se ještě jednou za zbytečný zmatek  způsobený mojí nepozorností a děkuji za rady a ochotu  :)

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 26 Ledna 2025, 22:43:41 »
Aha, no jo, no. Samozřejmě chyba se stane...

Nicméně v 24.04 nefunguje ani to ruční stažení balíčku a jeho ruční instalace?

Pak ještě zbývá kompilace ze zdrojáku a taky ty symlinky, jak je psáno už výše...

Ale pokud z nějakého důvodu nutně nepotřebuješ 24.04, tak klidně downgraduj na 22.04 (znamená to tedy novou instalaci). Když použiješ v jiném vlákně uvedenou ESM podporu, tak pro 22.04 je do roku 2032, což by nejspíš mělo stačit ;-)

wombat

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 26 Ledna 2025, 23:09:19 »
Popravdě, to ruční stažení jsem nezkoušel.
A na verzi 24.04 netrvám, prostě mi jen jako první padla po ruku.
Už mám v provozu 22.04 a myslím, že je to jen  dobře - jako začátečník  nemám zájem prošlapávat slepé uličky  :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.