Já mám na externím disku OpenSUSE TW a CachyOS a funguje mi to tak, jak já chci, tedy při startu počítače vyvolám klávesou F12 bootovací nabídku, vyberu si grub z externího disku a tam mám obě distribuce. Problém ovšem je s čímkoliv postaveném na Ubuntu, protože tam instalátor ignoruje zadání, kam se má grub nainstalovat a natvrdo to šoupne na první fyzický interní disk a nepřišla jsem na to, jak instalátor donutit udělat to, co chci já. I když vyberu správný EFI oddíl, tak *buntu a deriváty (Mint, Pop, Kubuntu, Elementary...) to dá na ten první interní fyzický disk. Distribuce postavené na Archu a RPM (Manjaro, CachyOS, OpenSUSE, Fedora, Endeavour...) nainstalují grub tam, kam v instalátoru zadáš. A tenhle problém je v *buntu minimálně od roku 2014, několikrát jsem to hlásila, řešila jsem to i tady a zřejmě to řešení nemá. Nedávno jsem na ten svůj externí disk nainstalovala Kubuntu a natvrdo mi dal grub na interní disk, takže místo Windows bez ničeho se mi spustil nejdřív grub, kde byly Windows a Kubuntu, které samozřejmě bez připojeného externího disku nenaběhlo 🤷♀️ Naštěstí odstranit grub z interního disku a uvést ho do původního stavu nebylo zase tak těžké, jen to bylo otravné. Tak jestli není v těch osmi distrech stejný problém.