Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: boot z externího disku s mnoha distribucemi  (Přečteno 3523 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
boot z externího disku s mnoha distribucemi
« kdy: 25 Ledna 2025, 16:04:09 »
Zdravím,

mám notebook s EFI ubuntu. Vše funguje. Občas k němu připojím externí disk, kde mám taky EFI oddíl a 8 dalších oddílů s různými distribucemi na testování.

Potřebuji, aby bez externího disku naběhl interní systém (to dělá). Při zapnutí s připojeným externím diskem, aby naběhla nabídka grubu z externího disku s možností výběru osmi distribucí.

Pomocí efibootmgr jsem si vytvořil další položku "externí", která míří na /dev/sda (externí disk) a je na prvním místě v pořadí.

Problém je ten, že se zobrazuje stále jedna nabídka grubu (ta po posledním grub-updatu), nejsou tedy dvě různé. Když akualizuju či updatuju grub bez připojeného externího disku, ostatní distra mi z nabídka zmizí... :-( Když na externí disk doinstaluju další distribuci, nastaví se jako první a změní i "interní" nabídku grubu.

Bez EFI se mi to kdysi dařilo.

Možná to popisuju blbě, ale lépe to neumím... :-)

Jak na to? Díky...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:boot z externího disku s mnoha distribucemi
« Odpověď #1 kdy: 25 Ledna 2025, 19:21:00 »
Nebolo by lepsie toto riesit nastavenim poradia bootovania v biose/uefi? 1 usb, 2 disk ...
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

compaq

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 25 Ledna 2025, 21:02:50 »
Nebolo by lepsie toto riesit nastavenim poradia bootovania v biose/uefi? 1 usb, 2 disk ...

To nastaveno mám. Nefunguje. Vlastně se mi jedná hlavně o to, aby při nabootování z externího disku, se vůbec nepřipojoval disk interní a nic se tam nemohlo změnit (pokazit), hlavně grug a EFI oddíl.

Stručně, nabootovat z externího, tam si instalovat další distra, mazat staré, měnit oddíly, aktualzovat a hrát si, ale aby interní zůstal nezměněn a fungovalo zavádění i po těchto expeimentech a odpojení externího a nemusel jsem vždy opravova grub boot-repair atd.

Citace
efibootmgr
BootCurrent: 0000
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0000,0001,0012,0013,0014,0015,0016,0017,0018,0019,001A
Boot0000* ubuntu
Boot0001* externi
Boot0010  Setup
Boot0011  Boot Menu
Boot0012* SATA SSD:
Boot0013* eMMC Card: SanDisk iNAND 32GB
Boot0014* SATA HDD:
Boot0015* ATAPI CD:
Boot0016* USB HDD: JMicron Generic
Boot0017* USB CD:
Boot0018* PCI LAN:
Boot0019* USB LAN:
Boot001A* USB FDD:
« Poslední změna: 25 Ledna 2025, 21:10:09 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #3 kdy: 31 Ledna 2025, 18:26:51 »
Jednoduchý a zaručený návody většinou zaručeně nefungují. Dlouho jsem to nepotřeboval řešit, ale před efi érou to šlo fakt snadněji a dnes je majitel vlastního počítače považován spíš za virus. Podíval bych se třeba po wiki archlinuxu, i když tam taky samozřejmě nejsou návody jako na stříbrným podnosu, ale dokážou popostrčit. A když ne, tak asi bude nejjednodušší nechat grub na pokoji a vyvolat si při zapnutí ručně "boot" nabídku.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

compaq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 31 Ledna 2025, 22:31:18 »
Tak nějak se mi to povedlo. Bez externího disku bootuje z interního a grub nabídne jednu interní distribuci. Když připojím externí disk, nabootuje a grub zobrazí 8 dister z externího disku. Ty jdou vybrat i nabootuvat. Když ale jakoukoli externí distribuci aktualizuju, nebo povýším, rozesere se mi interní efi grub a nejde nabootovat pouze z interního disku, bez připojeného externího. Neumím zajistit:

nabotuj z externího a interní nepřipojuj a nech na pokoji včetně efi oddílu...

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #5 kdy: 31 Ledna 2025, 23:23:32 »
To je podle mě ale docela známá věc... I proto se třeba důrazně nedoporučuje instalovat na externí disk, pokud je interní fyzicky připojen (můžeš to najít všude možně po webu).

Prostě práci s disky v režimu instalace apod. zřejmě nemusí úplně řídit operační systém, ale třeba BIOS apod., nebo dokonce něco hardwarového.

Tak nechtěj nemožné a prostě respektuj, jak se to chová. On je vůbec trošku "zázrak", že jde volitelně bootovat z externího i interního disku...

sabraq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 01 Února 2025, 00:20:24 »
Tak nějak se mi to povedlo. Bez externího disku bootuje z interního a grub nabídne jednu interní distribuci. Když připojím externí disk, nabootuje a grub zobrazí 8 dister z externího disku. Ty jdou vybrat i nabootuvat. Když ale jakoukoli externí distribuci aktualizuju, nebo povýším, rozesere se mi interní efi grub a nejde nabootovat pouze z interního disku, bez připojeného externího. Neumím zajistit:

nabotuj z externího a interní nepřipojuj a nech na pokoji včetně efi oddílu...
Hm hm hm hm, tak to je zase po ohni. To "nepřipojuj interní a nech grub efi na pokoji" asi nepůjde. A co tak třeba příště zkusit nastartovat z interního disku, opravit ten grub  do původního stavu, připojit ten externí disk a zkusit spustit :

Kód: [Vybrat]
sudo grub-probe -d /dev/ten-externi-disk
ale jestli po aktualizacích nebudeš muset pořád opravovat ten interní grub, to nevím.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 01 Února 2025, 11:39:01 »
Pred bootem z externiho v BIOS zakazat interni pprt na ktery je pripojen zakl. disk.

Rikam to porad, ze EFI je zpackana koncepce ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

sabraq

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 01 Února 2025, 14:14:03 »
Pred bootem z externiho v BIOS zakazat interni pprt na ktery je pripojen zakl. disk.

Rikam to porad, ze EFI je zpackana koncepce ...
To je ale úplně "nepohodlné". No a vzhledem k tomu, že jde o netebook, tak už to není daleko od fyzického "ochranného" odpojení toho disku, co? Dokážu si celkem představit, jak si takhle pár lidí pod rukama zničilo vlastníma rukama úplně bezproblémový a "bezúdržbový" stroj. Což je rozdíl oproti tomu, když vám žuchne počítač na zem i z malé výšky a rázem příjdete o "dost". A ve snaze aspoň něco zachránit toho při klení vyzkoušíte hodně.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 01 Února 2025, 23:08:55 »
Hm.

Jestliže chci něco odpojit ve smyslu opravdu odpojit, tak to prostě udělám fyzicky. Spolehnout se na jakýkoliv sw je při takové činnosti zhůvěřilost.

No a když pokusy, tak holt musím počítat s občasnými nezdary (jak hw, tak sw) a nedělám to na "produkčním" počítači.
« Poslední změna: 09 Února 2025, 20:57:29 od JirkaZ »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 02 Února 2025, 12:38:01 »
Je to uplne v pohode, prptoze se to zakaze na urovni FW  a rozhodne lepsi reseni, nez neco rozebirat.

Kazdopadne vidim problem v tom, ze ty instalatory jsou debilne bugly a nerespektuji casto volbu uzivatele. Zajimalo by me, zda je oprvadu grubx soubor a aktivne vyuzitelny efi oddil i na tom externim disku.

Ono totiz, kdyz treba v Ubiquity vytvoris na druhem diaku oddil, nasmerujes tam zavadec, tak se na to kolikrat vykasle a picne ti to stejne do ESP primarniho disku (pravdepodobne dle zapisu v EFI tabulce FW)

A pak se to bude chovat tak, jak je zde popsano ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 02 Února 2025, 13:04:06 »
Přečti si to po sobě ještě několikrát a možná pochopíš, jak si sám protiřečíš... Na začátku řekneš "úplně v pohodě" a pak se rozepíšeš, co všechno na úrovni sw na to může mít vliv, má chyby atd.

Víš co? Já elektroniku dělám profesionálně hodně desítek let a tak trochu tuším, wo co go. Dobře si pamatuju doby, kdy sw byl malinký, odladěný, prostě fungoval, nežil si vlastním životem a hlavně se do něj nikdo nejlépe na dálku a vynuceně neustále nes.al s výkřiky typu "zase tu je aktualizace, bude to úžasné"...

Ale dělej si co chceš. Jen se pak nediv.

compaq

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 04 Února 2025, 13:38:42 »
Nejraději bych, aby BIOS hodil nabídku připojit interní disk, nebo připojit pouze externí (nepřipojovat vůbec interní, nemrvit).

Ventero

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 05 Února 2025, 09:02:23 »
Nevim, co by si tam melo protirecit. Jedno je o FW desky a vypnuti sataportu vzdy jednonacne fungovalo, druhe je o SW, ktery ma nejake mouchy a nemaka, uplne jak by mel.

Takze BIOS to nenabidne, ale da se to zaridit. Overisl jsi vubec, to co jsem psal - opravdu mas na externim disku ESP oddil a v nem vsechny soubory? Tj. zkusit vypnout interni, zda pak vubec bootne ext., pak pripadne porovnani obou ESP oddilu, zda je na ext. vsechno, co ma byt?

sabraq

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 09 Února 2025, 01:48:42 »
Jej, to je stále nepřívětivé prostředí tady.

No tak ale je to taky trochu nestandardní záležitost, externí disk s osmi různými funkčními distribucemi. Nepotřebovaj jsem a nezabýval jsem se tím a chodil jsem spíš okolo, ale myslím že jsem kdysi kdesi četl přívětivý článek v češtíně (myslím tím od českého autora), jak ošetřit více distribucí na jednom disku na úrovni zavaděče, pro servisní účely. A třeba v době, kdy byl jako zavaděč používán grb 0.93, k žádným takovým dramatickým změnám na úrovni zavaděče nedocházelo a taky dotazy se týkaly problematiky něčeho jinýho, editovalo se ručně a dokud se nepřeinstalovalo, nebo byla potřeba změna, většinou ta editace vydržela bez úhony.

Já myslím, že nad aktualizacemi nikdo nikdy nejásal a čím stabilnější vydání distribuce bylo, tím jich bylo míň.  A pokud aktualizace změní konfiguraci něčeho, většinou o tom dá vědět a dá se to ovlivnit, nebo přímo tomu zamezit. Tam už potom selhává člověk tím, že se nechá uhoupat marketingovými taháky o bezpodnínečně aktulizovaném systému, protože kdyby neaktualizoval, mohl by o něco přijít a ani neví o co, atd.

compaq

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 09 Února 2025, 10:42:54 »
Souhlas, ale hlava mi nebere, že když si spustím například kubuntu z externího disku (efi, grub) a aktualizuji, že to zmrví efi oddíl na interním tak, že potom nejde nabootovat bez připojení externího disku vůbec.

s MBR a grub 0.9 jsem to takto dělal roky, měl jsem systémy na externím, na flešce na klíčích a pouštěl jsem si v kanclu, na chalupě i doma cokoli z čehokoli a fungovalo to bez problémů. Jen po aktualizaci OS se ten potom spouštěl jako první, a na to jsem si zvykl.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 09 Února 2025, 12:26:03 »
No to je snadné, protože je to sata a to už je s více oddíly a více disky džungle, protože jednou je sda, jednou zase sdb a pokud je třeba od instalace v zavaděči parametr root=/dev/sdXZ, divím se, že to s více distribucemi funguje. Protože to jsou parametry většinou pro vstup pro záchranný režim, ale jak tady psal Jirka, většinou se asi "získají" s nějakou aktualizací a pak už je distribuce v módu "neměnit, když to funguje". A funkce biosu některých nb je taková, že neumožňuje manipulovat s disky,  proto bych byl opatrný.

EDIT: Ještě mě napadlo, že záleží na řadiči, pokud se připojuje cokoliv extrerního. U usb externího disku to asi problém nebude, protože připojí (v dnešní době to v drtivé většině nebude disk ide) sata disk jako udmaX pomocí mass storage, ale u mechanik a disků připojených pomocí řadičů, které jsou přes usb zvenčí nb a nejsou na desce, tam ten problém nastane, protože musí být zaveden ovladač jako parametr ve startovacím řádku grubu. A bootovat z biosu takto připojeným diskem nepůjde, protože bios o disku "nebude vědět". Na druhou stranu se dá tato "neviditelnost" považovat za bezpečnostní prvek, na třetí stranu je však nepraktická a složitější pro nastavení, protože vyžaduje hlubší znalosti hardware.
« Poslední změna: 09 Února 2025, 14:05:36 od sabraq »

Jenc

• Návštěvník
    • Jenc | fotograf
« Odpověď #17 kdy: 09 Února 2025, 16:51:23 »
Ahoj, nežádám o odpověď, jen popíšu, jak to mám.

Když zapnu komp bez externích disků, tak nejdřív naběhne Grub 2.06 s hláškou, že nenašel požadovaný zavaděč. Po příkazu EXIT naběhne druhý Grub 2.12, že také nenašel požadovaný zavaděč. Po druhém příkazu EXIT naběhnou Windousy :-D

Takže tak. Beru to jako velmi lehké bezpečnoštní opatření před neoprávněným uživatelem...
Linux Mint 22.1 Xia / Ubuntu Cinnamon 24.04.1 Noble Numbat / MX Linux 23.5 Libretto / LMDE 6 Faye
https://jenc.jecool.net/

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 09 Února 2025, 17:27:13 »
Já mám na externím disku OpenSUSE TW a CachyOS a funguje mi to tak, jak já chci, tedy při startu počítače vyvolám klávesou F12 bootovací nabídku, vyberu si grub z externího disku a tam mám obě distribuce. Problém ovšem je s čímkoliv postaveném na Ubuntu, protože tam instalátor ignoruje zadání, kam se má grub nainstalovat a natvrdo to šoupne na první fyzický interní disk a nepřišla jsem na to, jak instalátor donutit udělat to, co chci já. I když vyberu správný EFI oddíl, tak *buntu a deriváty (Mint, Pop, Kubuntu, Elementary...) to dá na ten první interní fyzický disk. Distribuce postavené na Archu a RPM (Manjaro, CachyOS, OpenSUSE, Fedora, Endeavour...) nainstalují grub tam, kam v instalátoru zadáš. A tenhle problém je v *buntu minimálně od roku 2014, několikrát jsem to hlásila, řešila jsem to i tady a zřejmě to řešení nemá. Nedávno jsem na ten svůj externí disk nainstalovala Kubuntu a natvrdo mi dal grub na interní disk, takže místo Windows bez ničeho se mi spustil nejdřív grub, kde byly Windows a Kubuntu, které samozřejmě bez připojeného externího disku nenaběhlo 🤷‍♀️ Naštěstí odstranit grub z interního disku a uvést ho do původního stavu nebylo zase tak těžké, jen to bylo otravné. Tak jestli není v těch osmi distrech stejný problém.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 09 Února 2025, 19:27:24 »
Ahoj, nežádám o odpověď, jen popíšu, jak to mám.

Když zapnu komp bez externích disků, tak nejdřív naběhne Grub 2.06 s hláškou, že nenašel požadovaný zavaděč. Po příkazu EXIT naběhne druhý Grub 2.12, že také nenašel požadovaný zavaděč. Po druhém příkazu EXIT naběhnou Windousy :-D

Takže tak. Beru to jako velmi lehké bezpečnoštní opatření před neoprávněným uživatelem...
No to je asi správně, protože grub je asi v mbr a třeba v esp a hledá zbytek zavaděče, který je na externím disku, pak nastartuje windows z esp. Problém nastává, když je všechno na svém místě, ale nenastartuje nic.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 10 Února 2025, 10:53:04 »
natvrdo to šoupne na první fyzický interní disk a nepřišla jsem na to, jak instalátor donutit udělat to, co chci já. I když vyberu správný EFI oddíl, tak *buntu a deriváty (Mint, Pop, Kubuntu, Elementary...) to dá na ten první interní fyzický disk.
Chystám se na jednu malou změnu. Zkusím to v průběhu ověřit. Toto by mě taky zajímalo.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 10 Února 2025, 11:31:01 »
natvrdo to šoupne na první fyzický interní disk a nepřišla jsem na to, jak instalátor donutit udělat to, co chci já. I když vyberu správný EFI oddíl, tak *buntu a deriváty (Mint, Pop, Kubuntu, Elementary...) to dá na ten první interní fyzický disk.
Chystám se na jednu malou změnu. Zkusím to v průběhu ověřit. Toto by mě taky zajímalo.
Nepíše ale nic o tom, jestli má v biosu nastavený start systému přes legacy, nebo přes uefi. Protože pokud by to bylo přes uefi, tak instalátor vybere esp oddíl. Já si ho teda ještě pro jistotu ručně připojím do /boot/EFI. Pokud ale instalátor "šoupne" grub na první fyzický disk, tak to by odpovídalo tomu, že startuje/bootuje v režimu legacy, tzn. obchází eufi a klasicky nainstaluje grub do mbr a do složky /boot na systémovém disku.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 10 Února 2025, 17:10:36 »
Nepíše ale nic o tom, jestli má v biosu nastavený start systému přes legacy, nebo přes uefi. Protože pokud by to bylo přes uefi, tak instalátor vybere esp oddíl. Já si ho teda ještě pro jistotu ručně připojím do /boot/EFI. Pokud ale instalátor "šoupne" grub na první fyzický disk, tak to by odpovídalo tomu, že startuje/bootuje v režimu legacy, tzn. obchází eufi a klasicky nainstaluje grub do mbr a do složky /boot na systémovém disku.

Samozřejmě pouze UEFI, CSM je zakázaný a dnes už konečně i defaultně a nemusím ho zakazovat ručně. A UEFI používám od té doby, co se poprvé objevil, jeho výhody jsou zřejmé a jednoduchost použití je taky fajn. Ovšem když instalátoru řeknu, že chci grub do EFI oddílu na druhém disku a on mi ho i přesto šoupne do EFI oddílu na prvním disku, tak je to prostě špatně. A mám vyzkoušeno, jak jsem psala, že to dělá jakákoliv distribuce postavená na *buntu a to minimálně od roku 2014. OpenSUSE, Fedora, cokoliv na Archu, to dá grub do správného místa, tam kam já určím. Vždycky používám ruční rozdělení disků, takže EFI oddíl je samozřejmě vytvořený a jako první, na tom externím disku jsou pak oddíly pro aktuálně dvě distribuce a asi půlka disku je nevyužitá, volná, pro případ, že bych tam chtěla nainstalovat třeba ještě třetí. A samozřejmě disk je ve formátu GPT, na to si dávám pozor, protože i když macOS automaticky používá GPT, tak Windows třeba u flashdisků rád a nesmyslně občas použije MBR a vůbec netuším proč...

sabraq

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 10 Února 2025, 20:07:36 »
Jak vidno, tak žádná závratná podpora v tomto směru neexistuje, jinak bys letem světem přes tolik distribucí na nějakou musela narazit. Ale celkem logicky, pokud běháš s externím diskem mezi několika počítači, potřebuješ zavaděč zapsat do efi na tom externím disku, což by mělo jít ručním připojením do /boot/EFI před instalací.

Jinak jsem našel o instalátoru v Ubuntu tohle, je to starý 8 let a 7 měsíců, což celkem odpovídá tomu, co tvrdíš a dotyčný tam anglicky popisuje v podstatě to stejný, co se děje tobě. Je to v angličtině, tak to asi nepsal někdo od tvých sousedů:).
Jsou tam popsaný 2 nápravy a ta odfajkovaná odpověď dokonce řeší to odpojení interního disku, o což se tady doptávali před tebou.

Takže zdar té věci a snad něco z toho zafunguje.

compaq

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 11 Února 2025, 09:01:22 »
Externí distra spouštím z externího disku, na kterém je oddíl EFI, funguje to, zobrazí se nabídka grubu s mnoha distribucemi. Problém je, že když aktualizuji některé (kubuntu a jiné) ne pomocí synapticu, ale pomocí aktualizace systému, zapíšou se data do EFI oddílu na interním disku a zmrská se boot interního distra. Ten potom vždy musím opravit pomocí boot-repair flešky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.