Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: boot z externího disku s mnoha distribucemi  (Přečteno 5526 krát)

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:boot z externího disku s mnoha distribucemi
« Odpověď #50 kdy: 18 Února 2025, 20:53:16 »
Zainteresovaní, zkuste si projít setup zde (snad jsem se alespoň trochu trefil, blíž to nešlo).

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #51 kdy: 18 Února 2025, 21:54:28 »
Zainteresovaní, zkuste si projít setup zde (snad jsem se alespoň trochu trefil, blíž to nešlo).

Díky, to je přesně ten BIOS.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #52 kdy: 20 Února 2025, 01:01:13 »

Sabraq: Souhlas s tim michanim EFI a CSM - to je fakt hovadina.
Nic to ale nemeni na tom leta neresenem bugu Ubiquity nebo jestli ma ted Ubu neco jineho, tak to zpatlali stejne ...
To je takova moda od Microsoftu, ze se proste nerespektuji a nejlepe neumoznuji uzivatelske volby.
Kdyz jsem si poprve instaloval Xubu 14.04, tak jsem byl nadsen. Bohuzel jen do dalsi LTS, ale ani tak ke nenapadlo, kam to Canonical dovede - oni si snad vymenuji svoje zhuleny vyvojare s Microsoftem za jejich sfetovany vyvojare ...

Asi to trochu souvisí s marketingem, než s programováním. To nevím, tak daleko za obzor já nevidím, ale pokud je to od 14.04 - tak to nejsou měsíce, ale roky. V tom případě tím viníkem možná nebudou něčí stavy nálad, ale třeba nedostatek "pouhých" lidí spolu s tím, jaké jsou priority k vydání distribuce. Jinak řečeno "nějak se to letos nesešlo". No a ten váš "bug" tu prioritu asi nedostal, nebo je to přímo vlastnost.

Pořád je ale "Ubuntu pro lidi", pokud si ho někdo zkušenější zvládne sám nainstalovat bez návštěvy přednášek a školení, tak je Ubuntu pořád skvělá věc. Ale pokud někdo dělá/potřebuje, hlubší systémový změny, měl by sáhnout rovnou po jiné distribuci.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Jenc

• Návštěvník
    • Jenc | fotograf
« Odpověď #53 kdy: 20 Února 2025, 11:14:58 »
Ale pokud někdo dělá/potřebuje, hlubší systémový změny, měl by sáhnout rovnou po jiné distribuci.
Nesouhlas. Nejčastěji instaluji jiným lidem Mint nebo Ubuntu, tak nemůžu „sáhnout po jiné distribuci“ ;)
Linux Mint 22.1 Xia / Ubuntu Cinnamon 24.04.1 Noble Numbat / MX Linux 23.5 Libretto / LMDE 6 Faye
https://jenc.jecool.net/

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #54 kdy: 20 Února 2025, 13:03:54 »
Tak jen pro zajímavost jsem našel 2 reporty.
Vyřešeno před mnoha lety:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=746662

Tady ne úplně. Borec tam píše, že to má být v 24.04 opraveno, ale není.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubiquity/+bug/1396379

A když jsem nainstaloval daily build 25.04, tak se korektně nainstaloval do nového oddílu na patřičném disku na FAT32, flagy boot, ESP a úspěšně z něj bootuje.
Na ten delší kód oddílu xxxx-xxxx nebo jak je jeho formát jsem nešahal. Vím, že ESP Windows ho musí mít vždy stejný myslím.

Starší verze Ubuntu jsem nezkoušel.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #55 kdy: 22 Února 2025, 09:49:57 »
Ale pokud někdo dělá/potřebuje, hlubší systémový změny, měl by sáhnout rovnou po jiné distribuci.
Nesouhlas. Nejčastěji instaluji jiným lidem Mint nebo Ubuntu, tak nemůžu „sáhnout po jiné distribuci“ ;)
To nevím, s čím nesouhlasíš.
Trochu si nerozumíme, asi máš jiné zkušenosti  a vystačíš s klasickou instalací,  vždyť píšu - 'kdo potřebuje dělat hllubší změny'.  Potkáváš- li se s tak vyladěným hw, pak nepotřebuješ dohledávat např. další zdroje software. Sice si to v dnešní roztříštěné době nedokážu moc představit, ale možný to je.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.