Já (přestože jsem začínal kdysi na DOSu) dávám přednost ovládání systému na souborové a adresářové úrovni pomocí nějakého
GUI, čili v tomto případě alespoň mc, což je vlastně linuxový ekvivalent Norton Commanderu (a jeho klonů) z DOSu.
I na DOSu jsem měl kromě NC tuším Volkov Commander (v podstatě klon NC), pak ve Win Total Commander a nyní už dlouhá léta v Linuxu
Krusader, popř.
Double Commander a na věci na opravdu systémové úrovni
Midnight Commander (čili mc).
Konzole je skvělá věc, ale pro normálního člověka na běžné používání ne příliš vhodná. Proč? Protože je nutné v ní naprosto přesně dodržovat syntaxi příkazů plus jejich parametry atd., což onen normální člověk prostě nenosí v hlavě. Určité řešení je vyrobit si textový "tahák" se stále doplňovaným množstvím vyzkoušených konkrétních příkazů (spíš tedy příkladů) i s vhodným popisem či komentáři, ale zase tam nebude všechno. Prostě GUI je uživatelsky přívětivější.
No a mc (vzhledem k tomu, že nejde o pravé GUI ve smyslu instalovaného grafického prostředí*) funguje např. i tehdy, když se do onoho grafického prostředí kvůli nějakému problému nedá dostat. Podobně jsou na tom různé (pro guru velmi oblíbené) editory typu vi(m) - pro mě zcela nepochopitelné ovládání, v konzoli používám editor z mc, popř. v krajním případě nano.
(*) nc pro "pseudografiku" používá
ncurses a
S-lang.
Tolik menší odbočka.Čili já bych se teď
soustředil na to, proč nejde nainstalovat mc (to je zcela zásadní) a až se to povede, tak pomocí něj spuštěného jako root, čili
sudo mc
lze dělat v systému cokoliv, tedy např. i přesunout soubory do složky, kam nemám jako normální uživatel přístup (neb na to nemám příslušná práva). Mimochodem i ona práva lze pomocí nějakého správce souborů nastavovat mnohem příjemněji, než v konzoli.
V režimu roota musím být maximálně opatrný, protože můžu poškodit či rozbourat opravdu cokoliv!!!Tím spíš by si měl dát pozor autor vlákna, protože až teď vidím, že jednou píše bwrap a podruhé bwarp a přitom se snaží zapisovat do složky patřící AppArmoru (tedy zabezpečení systému)!Bohužel "trend" je dnes takový, že v novějších distribucích mívají správci souborů s GUI buď zcela zakázanou, nebo alespoň komplikovanou práci v režimu roota. Údajně jde o "bezpečnost".....no nevím, dnes je toto slovo dokonalý
buzzword (a to píšu jako někdo, kdo
skutečnou bezpečnost nepodceňuje). Nicméně toto řeší právě onen mc, tam se o zákaz spuštění jako root zatím nikdo nepokusil (alespoň pokud vím).
Ještě k tomu studiu: na netu jsou megatuny informací, podstatné je, co hledám a abych to uměl zformulovat, nejlépe i anglicky, popř. i v dalších jazycích (protože čeština je ve světě marginální). Pro *.ubuntu je to např.
zde, ale jistě jsou i lepší (zejména bohatší a aktuálnější) zdroje. Opět stačí použít vyhledavač a vhodná slova či řetězce.