Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přesun souboru  (Přečteno 2286 krát)

tojezdenek

• Aktivní člen
  • *
  • Řekl hospodský Palivec: "Stojí to všechno za h..."
Přesun souboru
« kdy: 12 Ledna 2025, 19:26:04 »
Ahojko, jsem amater v Linuxu a potřebuji poradit. Mám ve složce Stažené vytvořený soubor bwarp

https://postimg.cc/tsLw6hyD

a potřebuji ho dostat do System souborů file /etc/apparmor.d/ a nedaří se mi. Poradíte? Díky  8)

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Přesun souboru
« Odpověď #1 kdy: 12 Ledna 2025, 21:39:05 »
Že bys neměl práva?

tojezdenek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 13 Ledna 2025, 05:36:24 »
Linux jsem si instaloval sám před třemi dny, heslo roota taky znám, ale dál jsem v koncích. Příkaz v terminálu - sudo apt-get install mc - jsem zadal a tohle mi vypadlo :8)

https://postimg.cc/DSqxZKjm
« Poslední změna: 13 Ledna 2025, 05:45:24 od tojezdenek »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 13 Ledna 2025, 11:51:00 »
A co si najit primy prikaz pro presun, ktery spustis se sudo?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

tojezdenek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 13 Ledna 2025, 12:46:45 »
Může být dobrý tip, jen kdybych to uměl. Proto se ptám tady.  8)

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 13 Ledna 2025, 13:57:07 »
Pokud chceš dělat přesun souboru pomocí konzole, pak se to musíš naučit.

Jinak mc (což bych preferoval před konzolí) je ve standardním universe repozitáři, čili není jasné, proč ho apt nevidí.

Máš funkční internet, definované ony standardní repozitáře ve zdrojích a udělal jsi obnovu?

Kód: [Vybrat]
sudo apt update
sudo apt install mc
« Poslední změna: 13 Ledna 2025, 13:59:45 od JirkaZ »

tojezdenek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 13 Ledna 2025, 14:39:50 »
Tak příkazy jsem v terminálu zadal, některé věci se aktualizovaly, funkční net mám. Nicméně opět další kroky nwm, učit se chci, jen se budu muset i prokousat těmi základními příkazy, byt mi není jasno, kde začít, bo toho je celkem "vela". Ale zatím děkuji. Kdyby byl zájem mě i nadále navigovat, jsem otevřená kniha.  8)

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 13 Ledna 2025, 15:06:18 »
1. Zásadní rozdíl proti Windows (opraveno moderátorem) (původní slovo bylo úmyslně "počeštěno" ;))  ovládání, pokud úspěšné provedení, nic se NEzobrazí. Tedy žádné varování a odsouhlasování, že se má příkaz provést.
2. Základ:
https://itsfoss.com/essential-ubuntu-commands/
https://itsfoss.com/basic-terminal-tips-ubuntu/
Hodně zdaru. :)
« Poslední změna: 13 Ledna 2025, 20:30:37 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 13 Ledna 2025, 15:54:14 »
Já (přestože jsem začínal kdysi na DOSu) dávám přednost ovládání systému na souborové a adresářové úrovni pomocí nějakého GUI, čili v tomto případě alespoň mc, což je vlastně linuxový ekvivalent Norton Commanderu (a jeho klonů) z DOSu.

I na DOSu jsem měl kromě NC tuším Volkov Commander (v podstatě klon NC), pak ve Win Total Commander a nyní už dlouhá léta v Linuxu Krusader, popř. Double Commander a na věci na opravdu systémové úrovni Midnight Commander (čili mc).

Konzole je skvělá věc, ale pro normálního člověka na běžné používání ne příliš vhodná. Proč? Protože je nutné v ní naprosto přesně dodržovat syntaxi příkazů plus jejich parametry atd., což onen normální člověk prostě nenosí v hlavě. Určité řešení je vyrobit si textový "tahák" se stále doplňovaným množstvím vyzkoušených konkrétních příkazů (spíš tedy příkladů) i s vhodným popisem či komentáři, ale zase tam nebude všechno. Prostě GUI je uživatelsky přívětivější.

No a mc (vzhledem k tomu, že nejde o pravé GUI ve smyslu instalovaného grafického prostředí*) funguje např. i tehdy, když se do onoho grafického prostředí kvůli nějakému problému nedá dostat. Podobně jsou na tom různé (pro guru velmi oblíbené) editory typu vi(m) - pro mě zcela nepochopitelné ovládání, v konzoli používám editor z mc, popř. v krajním případě nano.

(*) nc pro "pseudografiku" používá ncurses a S-lang.

Tolik menší odbočka.

Čili já bych se teď soustředil na to, proč nejde nainstalovat mc (to je zcela zásadní) a až se to povede, tak pomocí něj spuštěného jako root, čili
sudo mclze dělat v systému cokoliv, tedy např. i přesunout soubory do složky, kam nemám jako normální uživatel přístup (neb na to nemám příslušná práva). Mimochodem i ona práva lze pomocí nějakého správce souborů nastavovat mnohem příjemněji, než v konzoli.

V režimu roota musím být maximálně opatrný, protože můžu poškodit či rozbourat opravdu cokoliv!!!

Tím spíš by si měl dát pozor autor vlákna, protože až teď vidím, že jednou píše bwrap a podruhé bwarp a přitom se snaží zapisovat do složky patřící AppArmoru (tedy zabezpečení systému)!

Bohužel "trend" je dnes takový, že v novějších distribucích mívají správci souborů s GUI buď zcela zakázanou, nebo alespoň komplikovanou práci v režimu roota. Údajně jde o "bezpečnost".....no nevím, dnes je toto slovo dokonalý buzzword (a to píšu jako někdo, kdo skutečnou bezpečnost nepodceňuje). Nicméně toto řeší právě onen mc, tam se o zákaz spuštění jako root zatím nikdo nepokusil (alespoň pokud vím).

Ještě k tomu studiu: na netu jsou megatuny informací, podstatné je, co hledám a abych to uměl zformulovat, nejlépe i anglicky, popř. i v dalších jazycích (protože čeština je ve světě marginální). Pro *.ubuntu je to např. zde, ale jistě jsou i lepší (zejména bohatší a aktuálnější) zdroje. Opět stačí použít vyhledavač a vhodná slova či řetězce.
« Poslední změna: 13 Ledna 2025, 16:28:13 od JirkaZ »

tojezdenek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 13 Ledna 2025, 17:57:24 »
Takže moc děkuji všem ochotným mi pomoct, nicméně mi nejvíce pomohla reakce moderátora JirkyZ, kdy pomocí mc - alternativy TC z Win se mi vše podařilo přenést k plné spokojenosti a tím je můj problém vyřešený. Díky moc.  8)

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 13 Ledna 2025, 18:07:17 »
Jo.

Takže očekávám, že popíšeš, co jsi přesně dělal, kde byla chyba a jak jsi ji napravil...

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 13 Ledna 2025, 20:39:31 »
JirkaZ rovněž uvedl Double Commander, který je asi vhodnější pro uživatele zvyklého z Windows na Total Commander, a je v repozitáři Ubuntu.
« Poslední změna: 14 Ledna 2025, 12:04:18 od regine »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #12 kdy: 13 Ledna 2025, 22:49:47 »
V Ubuntu nejde tak ako v Mate kliknut na adresar pravym mysitkom a dat "otvorit ako spravca"? Jednoduche bez doinstalovavania dalsich veci.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

tojezdenek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 14 Ledna 2025, 09:02:35 »
OK, splním závazek, jak došlo k nápravě. Nic složitého. Jak jsi mi JirkoZ dal ve 13:57:07 pokyny k příkazu v terminálu, ty jsem provedl a já hned tady uváděl, že došlo k aktualizacím "čehosi"...nevidím do toho, to nedokážu popsat co se aktualizovalo, jen jsem viděl procenta, jak se mi tam točí. Napadlo mě pak dát restart a až potom v terminálu zadal příkaz
sudo mckterý v předchozím kroku nic neukázal, proto ten rst a už najelo okno Double Commander a to už pak šlo ráz naráz.
Ještě jednou moc díky.  8)

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 14 Ledna 2025, 09:42:12 »
@TIBOR - Způsob otevření adresáře není obecně v Ubuntu, ale v uživatelské prostředí. Na mém Ubuntu se přihlásím do Cinammon (odnož GNOME) a správce souborů (vrchní správce souborů prostředí Nemo) nabídne "Otevřít jako Root". V MATE je tuším Caja. Ale po pravdě, už se v těch implementacích prostředí přestávám orientovat.
Dodatek 20250117 - v Ubuntu přístup admina:
sudo nautilusz terminálu na konkrétní složku:
sudo nautilus /home/user/Hudba12 - Open-as-Administrator in Ubuntu
https://askubuntu.com/questions/124023/how-do-i-open-a-folder-as-root
« Poslední změna: 17 Ledna 2025, 16:04:46 od regine »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 14 Ledna 2025, 11:44:38 »
tojezdenek: hm, v posledním příspěvku volně zaměňuješ mc a Double Commander, takže informační hodnota odpovědi je nulová. Předtím zase dáváš téměř rovnítko mezi mc a Total Commander. Vlastně pořád nevíme, co jsi udělal a co použil. Stejně tak nevíme, co a jak jsi instaloval a spouštěl atd.

Ono jde ale především o to, aby sis to ujasnil sám.

Pokud to s Linuxem myslíš vážně, doporučuju studium, přesnost a důslednost.

Ono to sice s Linuxem dnes už nějak jde na "šmatlafoun" úrovni, čili třeba pro instalaci otevřít nějakého grafického správce aplikací a tam si vybírat podle obrázků. Tímto způsobem se ale nikdy nedostaneš na systémovou úroveň (která je občas potřebná či užitečná).

A pokud nemáš základní znalosti, tak se prostě nepouštěj do systémových zásahů či změn, protože to neskončí dobře, dříve či později.

Udělám jedno přirovnání, snad to pochopíš.

Chceš jezdit autem?

OK, asi těžko do něj ale sedneš a pojedeš, nejdřív se musíš naučit auto ovládat a znát základní pravidla provozu. I po tom naučení jsi ale pořád zelenáč, který toho umí vážně málo. No a z téhle úrovně určitě nebudeš opravovat rozvody v motoru, řídící jednotku, převodovku apod. Pokud se o to pokusíš, dopadne to s největší pravděpodobností špatně.
« Poslední změna: 14 Ledna 2025, 13:27:45 od JirkaZ »

tojezdenek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 14 Ledna 2025, 17:01:52 »
JirkaZ:
Aha. Takže se pokusím upřesnit. Znovu zdůraznuji, že jsem amater a mimo příkazu
xkilljsem se nikdy s příkazy nikam dál nedostal a ani nepotřeboval, když jsem "zamrznul" v době před 15.lety, kdy jsem vše dělal ve Win XP a jejich ukončení podpory mi hnulo natolik žlučí, že jsem hledal alternativu v linuxu, který i nyní používám pouze pro čtení článků, mailů a bankovnictví. Ostatní dělám ve virtuálních XP.

Základní věcí je pro mne to, že nemám NIKOHO, kdo by mi případně ukázal v linuxu to, či ono osobně. Pouze čtení o Linuxu o tom, či onom (natož v cizím jazyce) je pro mne nedostačující a jsem vůbec rád, že zvládám aspon to, co zvládám. Tedy přirovnání k autu z mého pohledu - taky si nesednu za volant a nenastartuju, abych vyjel do ulic. U mého řidičáku mi nejdříve ukázali co a jak (neznal jsem nic, tedy aspon...tohle je volant,ten znáš, mno a na podlaze spojka, brzda a plyn(fakt jsem neznal nic)) mno a souběžně s tím jsem se učil teorii. Teorii spalovacího motoru jsem pochopil na základce,ale že bych díky tomu uměl opravit brzdy - když mi to někdo neukáže pod vozidlem, pak ani náhodou. Bud servis, nebo se obrátím na poradnu a pokus x omyl. Tedy asi tak nějak na tom jsem.

At se vrátím k tomu, co jsem udělal a jak, aby to pochopil i jiný amater ... nejdříve do terminálu
sudo apt updatea
sudo apt install mc
a příkazem v terminálu
sudo mcse nedělo nic, potažmo okno podobné

Proto ten rst a znovu v terminálu
sudo mcto se mi v něm otevřelo modré okno, obdobné TC - koukám, že to není ten Double Commander, ale MC (dříve jsem se s těmito pojmy nesetkal). Tedy toto
https://postimg.cc/Rqj0zy65
Nicméně v levém okně jsem si našel soubor, co potřebuji přenést, pak tabulátorem překliknul na pravé okno, tam si našel, kaj to okopčit příkazem F5 a hned se potřebný soubor přenesl. A došlo k přenosu přesně, co jsem potřeboval.

Je mi jasné, že do závažnějších věcí se pouštět nemůžu, když nic neznám, ale bez přítomnosti jiného "poradce" se dál posunout neumím a stále zůstanu amaterem. 8)
« Poslední změna: 15 Ledna 2025, 15:27:02 od tojezdenek »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #17 kdy: 20 Ledna 2025, 13:32:39 »
Linux jsem si instaloval sám před třemi dny, heslo roota taky znám, ale dál jsem v koncích. Příkaz v terminálu - sudo apt-get install mc - jsem zadal a tohle mi vypadlo :8)

Člověče, fakt nejsi přesný, na víc asi nemáš zdroje, nebo jsi dlouho neaktualizoval seznam balíků/máš starší distribuci a URL adresy byli změněny - můžeš zkusit prostě

sudo apt-get update && sudo apt-get install mc
je fakt,že do konzole je to lepší prostřednictvím mc, protože dívat se na černou obrazovku s blikajícím kurzorem nevyvolá často zrovna ten správný pocit naplnění.

A co se týče toho souboru, překopíruješ ho odkudkoliv takto :

otevři si terminál, CTRL+ALT+T

sudo cp ~/Stažené/bwrap /etc/apparmor.d/
Za prvé tam máš bwrap, ne bwarp, to je možná ten důvod, proč to nešlo. A za druhé, pokud bys ten soubor přesunul a ne překopíroval, ztratil bys ten zdrojový soubor, který si můžeš nechat jako zálohu, která se ti může hodit také proto,že za týden na ten "přesun" zapomeneš. A vytvářet si zálohy, to je základ k tomu, aby se bylo kam vracet místo toho neustále dokola složitě přeinstalovat celý systém.

Jinak s apparmor se manipuluje buďto přes systemctl, aactl, nebo přes service - to že tam nakopíruješ nějakou konfiguraci neznamená, že se spustí a bude fungovat.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.