Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rady jak provozovat dva SSD s Ubuntu a Windows  (Přečteno 1019 krát)

regine

• Stálý člen
  • **
Rady jak provozovat dva SSD s Ubuntu a Windows
« kdy: 11 Března 2025, 09:10:05 »
Do lapťopu budu dávat druhý SSD (má dva sloty SATA). Na jednom je Windows 11 a na druhém mám záměr mít Ubuntu 24.04.2 LTS.
Dual-boot nelze použít, v mé dřívější diskusi uvedeno na závěr - zde:
https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=86682.msg585667#msg585667
Dotaz:
1. Jak nejlépe řešit volbu spuštění jednoho ze dvou systému při zapnutí kompu?
2. Jaká je transparentnost souborových systémů - oddílů NTFS a ext4? Stejná jako u dual-boot nebo se musí nějak řešit mount - připojení?
Ubuntu budu instalovat s vyjmutým SSD, kde je Windows 11.
___
Hlavním systémem bude Ubuntu. Windows 11 slouží jen pro některé spec. činnosti (skener HP ScanJet 200, OCR rozlišení ABBYY FineReader, sw pro úpravu RAW fotek Nikon,...).
___
Výsledné řešení k 24.3.2025:
1. Používám dvě SSD jednotky, využil jsem oba sloty v laptopu.
2. V jednom mám Ubuntu 24.04 LTS a v druhém Windows 11. Systémy spouštím výběrem boot v BIOS.
3. Obsahy SSD jednotek jsou transparentní jednosměrně, přístup z Ubuntu na SSD s Windows. Asi existuje řešení zpřístupnit obráceně, ale nemám potřebu, neb Windows užívám minimálně jen pro spec. užití. SSD s Ubuntu je levné WD Green 250GB jen s oper. systémem, druhé SSD je WD Blue 500 GB rozdělené na dvě partition - systém Windows 11 a uživatelská data.

« Poslední změna: 24 Března 2025, 09:45:50 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Rady jak provozovat dva SSD s Ubuntu a Windows
« Odpověď #1 kdy: 12 Března 2025, 10:08:37 »
Vzhledem k tomu druhému vláknu kde řešíš, že máš Windows 11 server bez EFI, nevím co Ti radit.

https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=86682.msg585755#new

Standardně jak to mám teď, mám zaplé EFI a Linux i Windows každý na jiném disku má svou EFI partition. Mohu si vybrat v BIOSe co chci bootovat nebo v Grubu.
Pokud mi odejde disk, stále budu moci bootovat druhý systém z BIOSu.

Windows 11 jsou instalovány nestandardně (legacy) jako server. Windows 11 vyžadují EFI.
To si odporuje.

Přístup z Linuxu na NTFS a EXT není problém.

Tvůj výkonný laptop jistě umí EFI, ne?
« Poslední změna: 12 Března 2025, 10:10:26 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.