Mám starší komp a provedl jsem přechod na SSD a update z Win10 na Windows 11 (legacy, bez požadovaného TPM 2.0). Win10 koupeny s kompem (užívány kvůli skeneru + OCR a spec. SW na fotky, ...) . Instaloval jsem Ubuntu 24.04 LTS. Po úspěšné instalaci Grub nenabídne výběr startu dvou systémů, rovnou se spustí Ubuntu 24.04.
Další informace:
- Před tím na stejném kompu s HDD (vyňat, nyní vložen SSD) byl dual-boot Windows 10 a Ubuntu 22.04 LTS bezproblémový.
- V GParted jsem před instalací zmenšil partition d:\ a na Ubuntu ponechal asi 110GB.
- GParted ukazuje, že k výmazu partitions s Windows nedošlo, data jsou z Ubuntu dostupná.
/dev/sda1 NTFS Rez.syst 50MB
/dev/sda2 NTFS diskC 109GB
/dev/sda3 extended
/dev/sda5 NTFS diskD 243GB
/dev/sda6 ext4 Ubuntu 112GB
/dev/sda6 NTFS - 642MB
- provedl jsem základní pokusy o nápravu jako:
sudo apt-get install --reinstall grub2-common
sudo update-grub
Nyní mám z image SSD obnoven jen s Windows 11.
PLS poraďte, ať nejdu slepými cestami, jak se dobrat dual-boot. Nebo budu muset prohazovat SSD a HDD.
Rozložení na předchozím HDD s Windows 10 a Ubuntu 22.04:
/dev/sda1 NTFS PQSERVICE 15GB
/dev/sda2 NTFS SYSTEM RESERVED 100MB
/dev/sda3 NTFS disk_C 109GB
unallocated unallocated 2MB
/dev/sda4 extended
/dev/sda5 NTFS dis_D 143GB
/dev/sda6 fat32 512MB
/dev/sda6 ext4 Ubuntu 67GB
unallocated unallocated 43GB
unallocated unallocated 1MB
___
Výsledné řešení k 24.3.2025:
1. Používám dvě SSD jednotky, využil jsem oba sloty v laptopu.
2. V jednom mám Ubuntu 24.04 LTS a v druhém Windows 11. Systémy spouštím výběrem boot v BIOS.
3. Obsahy SSD jednotek jsou transparentní jednosměrně, přístup z Ubuntu na SSD s Windows. Asi existuje řešení zpřístupnit obráceně, ale nemám potřebu, neb Windows užívám minimálně jen pro spec. užití. SSD s Ubuntu je levné WD Green 250GB jen s oper. systémem, druhé SSD je WD Blue 500 GB rozdělené na dvě partition - systém Windows 11 a uživatelská data.