Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pořadí v grub  (Přečteno 3572 krát)

Abby

• Stálý člen
  • **
Re:Pořadí v grub
« Odpověď #25 kdy: 17 Dubna 2025, 20:22:24 »
Za odkaz na úpravu zkratek moc díky, to se bude hodit. A s těmi zkratkami v Terminálu jsem to nevěděla, dobré ponaučení 👍🏻 Ovšem nabízí se otázka, jestli to v dnešní době má ještě smysl. Protože můj primární Terminál používá normální klávesové zkratky (CMD+V pro vložení, CMD+C pro zkopírování označeného textu, CTRL+C pro ukončení běžícího programu...a víc jich snad ani standardně nepoužívám 🙂 ). A když to mohl upravit Apple, mohli by i ostatní, ono třeba CTRL+B asi dneska fakt nikdo používat nebude, když jsou na každé klávesnici šipky 🙂

Mimochodem nejde to třeba taky upravit? Klidně bych vyhodila všechny ty tebou zmíněné zkratky a dala tam jen ty dneska používané. A určitě bych na nějaké zapomněla 😂

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #26 kdy: 17 Dubna 2025, 20:47:07 »
Za odkaz na úpravu zkratek moc díky, to se bude hodit. A s těmi zkratkami v Terminálu jsem to nevěděla, dobré ponaučení 👍🏻 Ovšem nabízí se otázka, jestli to v dnešní době má ještě smysl. Protože můj primární Terminál používá normální klávesové zkratky (CMD+V pro vložení, CMD+C pro zkopírování označeného textu, CTRL+C pro ukončení běžícího programu...a víc jich snad ani standardně nepoužívám 🙂 ). A když to mohl upravit Apple, mohli by i ostatní, ono třeba CTRL+B asi dneska fakt nikdo používat nebude, když jsou na každé klávesnici šipky 🙂

Mimochodem nejde to třeba taky upravit? Klidně bych vyhodila všechny ty tebou zmíněné zkratky a dala tam jen ty dneska používané. A určitě bych na nějaké zapomněla 😂
Zrušit ty zkratky? Tak to fakt nevím. Ty to bereš všechno jen z Tvého úzkého pohledu. Představ si, že jsi administrátor. Někam přijdeš a bum jiná klávesnice. Jinak umístěné klávesy. A těch překlepů potom. Dále mám za to, že jsou ty zkratky standardizovány. Protože terminál není jen to co máš ty před sebou.Může to být i linka někam do pekel horoucích a nevíš co je na druhém konci. Tyhle zkratky zajišťují funkčnost v každém případě. A ty šipky fakt všude nejsou. Před pár lety jsem se díval na několik japonců jak psali a co mají za HW. Fakt jen čisté klávesnice jak na psacím stroji. A to jsou ajťáci a programátoři. Od toho se také odvíjí a je stále udržovaný koncept editoru vi a jeho klonů (jak poukázal Roman). V holém základu se tam se šipkama a ostatníma "nadstandardníma" klávesama nechytáš. A přesto na tom vznikl a stále se vyvíjí celý unixový svět.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

ikx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: 18 Dubna 2025, 06:05:02 »
...bol som od google donutený kupit ájfon...v ájfone je ájos,no ten ájos je systém bez logiky...taká základna vec,ako svoje zvonenie,alebo priradit ku kontaktom zvonenie v ájos je seminárná činnost...a k tejto základnej činnosti potrebujem program,ktorýýý má 1,6!!! giga...dobrá správa,že ten program je zadarmo,a ked nechces svoju hudbu tvorit,tak cely rok to ani neotvoriš...dobra sprava je,že telefonovat sa dá aj na ájfone,pri trocha zručnosti aj ešemeš sa dá zvládnut...preto ma neprekvapí nelogické myslenie použivatelov ájfonu...verim,že to nie je nákazlivé... :D :D :D

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #28 kdy: 18 Dubna 2025, 10:20:00 »
Zrušit ty zkratky? Tak to fakt nevím. Ty to bereš všechno jen z Tvého úzkého pohledu. Představ si, že jsi administrátor. Někam přijdeš a bum jiná klávesnice. Jinak umístěné klávesy. A těch překlepů potom. Dále mám za to, že jsou ty zkratky standardizovány. Protože terminál není jen to co máš ty před sebou.Může to být i linka někam do pekel horoucích a nevíš co je na druhém konci. Tyhle zkratky zajišťují funkčnost v každém případě. A ty šipky fakt všude nejsou. Před pár lety jsem se díval na několik japonců jak psali a co mají za HW. Fakt jen čisté klávesnice jak na psacím stroji. A to jsou ajťáci a programátoři. Od toho se také odvíjí a je stále udržovaný koncept editoru vi a jeho klonů (jak poukázal Roman). V holém základu se tam se šipkama a ostatníma "nadstandardníma" klávesama nechytáš. A přesto na tom vznikl a stále se vyvíjí celý unixový svět.

Upřímně, z jakého jiného pohledu, než ze svého (a rozhodně ne úzkého) bych to měla brát? Jestli tyhle zkratky jsou standardizované, to nevím, nikdy dřív jsem se s tím nesetkala, tudíž z mého pohledu to standard fakt není. Uznávám, že přechod na jinou klávesnici znamená spoustu překlepů, píšu perfektně bez překlepů na své Magic Keyboard with Touch ID, má krásně nízké klávesy a perfektní chod a když jsem nucena něco napsat na herní klávesnici, co mám k hernímu PC (Alza Rapture Alpha), tak je to děs a hrůza, klávesy vysoké, takže mi prsty padají mezi ně, hrozně dlouhý chod, prostě hrůza. Na hraní her skvělá, ale na psaní se to fakt nedá. A to samé notebook (Asus TUF A15), klávesnice má příjemné rozložení, ale psát se na ní nedá, prostě to není Magic Keyboard, což je pro mě nejlepší klávesnice, jaká kdy vznikla a nic ji jen tak nepřekoná.

Jak píšeš, stále se vyvíjí Unixový svět. A to je ono, stále se vyvíjí, takže není důvod zamrznout někde v minulosti. Dnes není problém klidně doplnit přepínání layoutu, výkonu a všeho je dost, není nutné se vejít do 640 kB RAM a podobných omezení, dnešní běžný počítač prostě zvládne všechno, takže klidně může být originální layout a zrovna tak může být snadno přepnutelný dnes normální layout, to samé klávesové zkratky. Já třeba nadávám na toho blbečka, co vymyslel českou klávesnici, protože odjakživa používám českou QWERTY, která je prakticky totožná s anglickou, všechny znaky jsou přístupné přes Option/AltGR a můžu na ní psát i poslepu, zatímco na QWERTZ netuším, kde co je, nedokázala bych tam napsat ani zavináč, euro, dolar, vlastně ze speciálních znaků vůbec nic. A to jsem se na tomhle rozložení oficiálně učila psaní všemi deseti ve škole, jenže se mi povedlo nabourat se do systému a přidat si tam českou QWERTY, takže jsem žádnou změnu nebo přizpůsobení nemusela řešit (běželo to tenkrát na NT 4.0 a admin byl líné hovado 😂 ).

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #29 kdy: 18 Dubna 2025, 10:33:47 »
...bol som od google donutený kupit ájfon...v ájfone je ájos,no ten ájos je systém bez logiky...taká základna vec,ako svoje zvonenie,alebo priradit ku kontaktom zvonenie v ájos je seminárná činnost...a k tejto základnej činnosti potrebujem program,ktorýýý má 1,6!!! giga...dobrá správa,že ten program je zadarmo,a ked nechces svoju hudbu tvorit,tak cely rok to ani neotvoriš...dobra sprava je,že telefonovat sa dá aj na ájfone,pri trocha zručnosti aj ešemeš sa dá zvládnut...preto ma neprekvapí nelogické myslenie použivatelov ájfonu...verim,že to nie je nákazlivé... :D :D :D

v iOS (pokud myslíš tohle, neumím slovensky tak dobře, takže si domýšlím, co tím vlastně básník chce říci a někdy je to dost těžké, co je to ájfone a ájos?) ti konkrétní zvonění konkrétnímu kontaktu přiřadím poslepu, ale v Androidu, tam to nejspíš ani nejde vůbec, nenašla jsem to. A nevím, proč lžeš, pro přiřazení zvonění kontaktu žádný program nepotřebuješ, stačí kontakty a máš to na pár kliknutí. A pro vytvoření zvonění ti stačí libovolný program, který umí oříznout libovolný zvuk a uložit ho jako m4r. Jestli myslíš Garrage Band, tak ano, jedna z jeho mnoha funkcí je vytvořit zvonění, ale primárně je to program pro hudebníky, osobně ho nemám nainstalovaný, protože hudebník fakt nejsem a používám program, který pro iOS má necelých 10 MB a pro macOS má asi 60 MB. Já si radši nahrávám zvonění přes Finder a zálohuju si je bokem. Každopádně řešit v dnešní době, jestli něco má 1.6 GB fakt nepochopím, v iPhone mám úložiště 256 GB a z toho mám cca 160 GB volných a to tam mám opravdu všechno, co potřebuju, není důvod řešit místo.
Nevím, co je "ešemeš", ale jestli myslíš psaní zpráv, zvládla to moje osmdesátiletá mamka, takže pokud nejsi nějak retardovaný, zvládneš to taky. Ostatně když si vzpomenu, jak bojovala na notebooku s Windows a každou chvíli jsme něco řešili, po přechodu na Linux to rovnou odmítla, protože jí tam nic nefungovalo a když dostala svůj první MacBook (teď už má druhý), tak najednou dotazy, co jak udělat, absolutně skončily a dokáže klidně i aktualizovat systém a prostě to používá jak potřebuje, to s jiným OS nedokázala a to Windows jsou vcelku jednoduché (s Linuxem se nedivím, že bojovala, tam není ani normální e-mailový klient, ale jen nepřehledný moloch Thunderbird nebo ještě horší Evolution). Naučila se používat gesta a vlastně už ani nic jiného nepoužívá (což nikdo, kdo je na gesta zvyklý), neřeší klávesové zkratky, neřeší změny v nové verzi, protože třeba ikonka na vytvoření nového e-mailu je už více než 20 let stále na stejném místě, prostě to používá, což platí i o iPhone a Apple Watch (měla dříve Android a to žádný čínský šmejd, ale Sony, který patřil mezi ty jednodušší a logičtější, ale přesto to byla dost nelogická hrůza a měla hodinky Garmin, vlastně platí to samé), prostě co přešla na  tak ty věci prostě používá a neřeší, že by něco nefungovalo nebo že by něco neuměla. Je to tak jednoduché, že to zvládne i technikou nepolíbená osmdesátiletá paní.

A mimochodem, jak tě mohl Google donutit něco koupit? Máš tak slabou vůli, že podlehneš reklamě? Mohl sis koupit Android, když je lepší a nemusel jsi psát tenhle zbytečný a hlavně nepravdivý příspěvek a já jsem nemusela ztrácet čas zbytečnou reakcí, kterou stejně označíš za nepravdivou a mě označíš za zmanipulovanou iOvci (nebo jako to ti androidisti obvykle dělávají).

ikx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #30 kdy: 18 Dubna 2025, 13:22:52 »
Citace
A pro vytvoření zvonění ti stačí libovolný program
...ktoré su tie libovolne programy???...aspon jednu???...okrem garage band...mozno som to na apple stranke prehliadol.a aj na youtube ájfonisti to prehliadli...isto prehliadli...ostatné mudrosti nekomentujem...pááá

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #31 kdy: 18 Dubna 2025, 14:25:40 »
Já používám Total Video Converter Pro pro Mac, dále to umí třeba Video Converter Platinum a VideoProc Converter (ten je i pro Windows), existují online služby, např. https://convertio.co/mp3-m4r/ a pro Linux jsem jen tak namátkou našla třeba https://stackoverflow.com/questions/69081051/using-afconvert-command-line-tool-to-convert-mp3-files-to-m4r. A tady už v roce 2019 to bylo vyřešeno https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=298009

Audacity pro ořez a píšou, že může umět uložit m4r (vyzkoušej), SoundKonverter prý umí uložit m4r a jistě těch programů i pro Linux bude víc. Mě se líbí třeba tenhle https://www.freac.org. Stačí to takhle?

A jestli opravdu nikdo (jak tvrdíš) neví, jak vytvořit zvonění jinak než v GarageBand, tak se obávám, že ta letmá myšlenka o mentální retardaci, která mě napadla, asi nebude úplně od věci, sorry. Na Googlu a samozřejmě i na Youtube je spousta videí, jak co nejsnadněji vytvořit zvonění pro iOS. A co se týče tohoto "ostatné mudrosti nekomentujem", ok, je to samozřejmě tvoje věc, ale nenapadá tě, že když mám pravdu ohledně zvonění, že mám samozřejmě pravdu i v těch ostatních věcech? Když totiž nedokážeš udělat ani tak triviální věc jako je vytvoření vlastního zvonění pro iPhone, tak je zjevné, že se samozřejmě mýlíš i v těch ostatních věcech. Mimochodem, mám v iPhonu i vlastní zvuk pro SMS, to zíráš, co? A přitom by se našlo spousta jedinců, kteří by se do krve byli za to, že iPhone je tak primitivní, že to neumí.
« Poslední změna: 18 Dubna 2025, 14:30:19 od Abby »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #32 kdy: 19 Dubna 2025, 09:40:35 »
Změna samozřejmě jde. Jen to může být kontraproduktivní. To jsou řídící znaky terminálu. Standard který funguje úplně všude stejně. A jsou na tom postavené programy. Ty zkratky znaků si můžeš prohlédnout takto:
Kód: [Vybrat]
stty -a
A jak to celé vidí terminál:
stty -g
Vidíš jak to vidí počítač. A teď si vezmi, že jsou lidé na světě, a těch je více než nás, kteří se nemají tak dobře jako my a mají slabší počítače. A dost staré. Těm bys vzala funkčnost jejich systémů. A nejen těm. Ty můžeš mít třeba 36GB pamětˇ, mě stačí úplně královsky mých 16GB. A mám tu i strojky a IOT a ty maj třeba jen setinu toho. No a ty komunikují zase pomocí řídících znaků. Každý byte se počítá!
Přemapuješ, můžou ti blbnout věci jako nmtui, alsamix…
Dále máme zkratky bashe bind:
bind -P
Ty můžeš přemapovávat jak chceš. Pokud nevíš jakou sekvenci ti která zkratka posílá, tady je pár tipů:
[radek@archx ~]$ # zkus to catnout. Ukončíš to pomocí ctrl+c
[radek@archx ~]$ cat -v
^F
^F
^C
[radek@archx ~]$ # xkus od. Také ukončíš s ctrl+c
[radek@archx ~]$ od -c
^F
f
^F^F^G^C
[radek@archx ~]$ # a pak je tu ještě showkey. Ten se ukončuje ctrl+d
[radek@archx ~]$ showkey -a

Stiskněte libovolné klávesy - Ctrl-D ukončí tento program

^F 6 0006 0x06
^D 4 0004 0x04
A pak je tu ještě jedna pro Tebe dost podstatná věc. Většina terminálů (správně by mělo být virtuálních terminálů) vyjma linux console (to je hard core mimo grafiku ctrl+alt+F3), nevím jaký používáš ty. Odchytává klávesy včetně zkratek ještě dřív než to pošlou do stty. Co neodchytí to jde dál do stty a co nechce stty do jde dál do bash/fish atd. Takže ty lepší VT mají konfiguráky kam si můžeš tu zkratku připsat nebo upravit. Sekvence kláves tě ukážou předchozí příklady. A pak jsou VT s klikacím nastavením a tam si můžeš to chování také upravit. Takže Tvé CMD+c a CMD+v by sis tam mohla v klidu přidat.

Já jsem si k vánocům udělal radost a koupil si Logitexh MX Keys S - Graphit s US-QWERTY layoutem. Také nízké klávesy. Bluetooth a podsvícená. To je nejlepší klávesnice na světě. Softwarově mám nastavený layout CZ PROG-TYPO a mega spokojenost. Myslím, že tento layout je už standardně dostupný všude, jen málokdo o něm ví a používá ho.

A teď k těm iPhonům. Samozřejmě, že android má to vyzvánění o level lepší!!! Zkrátka máš (a je jedno jestli si ho stáhneš, nakopíruješ nebo ti ho někdo pošle) zvuk ve formátu mp3, přiřadíš ho k události a nazdar. V iPhone to musíš konvertovat a pak dalším extra SW naimportovat dovnitř. Jinak je uživatel jako já odkázán jen na povolený základ, nebo co si koupí. IPhone neumí blokovat volání ze skrytých čísel! a našlo by se ještě pár věcí. Proč jsem si ho pořídil? Protože hardwarově vydrží hodně a nechce se mi každý druhý/třetí rok kupovat jiný mobil. Softwarově je to z mého pohledu odfláknutý šunt. Protože vývojáři mají plnou dokumentaci, přístup k jejich HW tak ho mohou využít na 100% oproti androidům a dalším systémům. A stejně to neumí revers nabíjení. Ikony si uživatel může dát kam chce na ploše až teprve poslední rok. Zkrátka i ten Apple nedělá věci, vzhledem k možnostem co mají, suprově.
« Poslední změna: 19 Dubna 2025, 09:46:56 od ramael »
Joutůůůůb

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #33 kdy: 19 Dubna 2025, 11:50:27 »
Ona ta jiná logika iOS má i něco do sebe. To jsem pochopil, až jsem se vrátil do Androidu.
Ono se najde vždycky něco, co člověka chce rozčílit. ;-)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #34 kdy: 19 Dubna 2025, 11:51:21 »
To bude má další klávesnice. Až domatle tahle hlučná Fujitsu, kterou prodávali jako tichounkou.

Možná budu za exota, ale používám 16 let starou myš. Je  to Logitech MX518. Vyměnil jsem jí kabel (jednoduše, protože tam měla standardizovaný konektor), staré teflony nahradil lepící páskou a šlape jako nová.
« Poslední změna: 19 Dubna 2025, 11:53:56 od Roman Vacho »

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #35 kdy: 19 Dubna 2025, 14:05:41 »
Změna samozřejmě jde. Jen to může být kontraproduktivní. To jsou řídící znaky terminálu. Standard který funguje úplně všude stejně. A jsou na tom postavené programy. Ty zkratky znaků si můžeš prohlédnout takto:
stty -a
A jak to celé vidí terminál:
stty -g
Vidíš jak to vidí počítač. A teď si vezmi, že jsou lidé na světě, a těch je více než nás, kteří se nemají tak dobře jako my a mají slabší počítače. A dost staré. Těm bys vzala funkčnost jejich systémů. A nejen těm. Ty můžeš mít třeba 36GB pamětˇ, mě stačí úplně královsky mých 16GB. A mám tu i strojky a IOT a ty maj třeba jen setinu toho. No a ty komunikují zase pomocí řídících znaků. Každý byte se počítá!
Přemapuješ, můžou ti blbnout věci jako nmtui, alsamix…
Dále máme zkratky bashe bind:
bind -P
Ty můžeš přemapovávat jak chceš. Pokud nevíš jakou sekvenci ti která zkratka posílá, tady je pár tipů:
[radek@archx ~]$ # zkus to catnout. Ukončíš to pomocí ctrl+c
[radek@archx ~]$ cat -v
^F
^F
^C
[radek@archx ~]$ # xkus od. Také ukončíš s ctrl+c
[radek@archx ~]$ od -c
^F
f
^F^F^G^C
[radek@archx ~]$ # a pak je tu ještě showkey. Ten se ukončuje ctrl+d
[radek@archx ~]$ showkey -a

Stiskněte libovolné klávesy - Ctrl-D ukončí tento program

^F 6 0006 0x06
^D 4 0004 0x04
A pak je tu ještě jedna pro Tebe dost podstatná věc. Většina terminálů (správně by mělo být virtuálních terminálů) vyjma linux console (to je hard core mimo grafiku ctrl+alt+F3), nevím jaký používáš ty. Odchytává klávesy včetně zkratek ještě dřív než to pošlou do stty. Co neodchytí to jde dál do stty a co nechce stty do jde dál do bash/fish atd. Takže ty lepší VT mají konfiguráky kam si můžeš tu zkratku připsat nebo upravit. Sekvence kláves tě ukážou předchozí příklady. A pak jsou VT s klikacím nastavením a tam si můžeš to chování také upravit. Takže Tvé CMD+c a CMD+v by sis tam mohla v klidu přidat.

Já jsem si k vánocům udělal radost a koupil si Logitexh MX Keys S - Graphit s US-QWERTY layoutem. Také nízké klávesy. Bluetooth a podsvícená. To je nejlepší klávesnice na světě. Softwarově mám nastavený layout CZ PROG-TYPO a mega spokojenost. Myslím, že tento layout je už standardně dostupný všude, jen málokdo o něm ví a používá ho.

A teď k těm iPhonům. Samozřejmě, že android má to vyzvánění o level lepší!!! Zkrátka máš (a je jedno jestli si ho stáhneš, nakopíruješ nebo ti ho někdo pošle) zvuk ve formátu mp3, přiřadíš ho k události a nazdar. V iPhone to musíš konvertovat a pak dalším extra SW naimportovat dovnitř. Jinak je uživatel jako já odkázán jen na povolený základ, nebo co si koupí. IPhone neumí blokovat volání ze skrytých čísel! a našlo by se ještě pár věcí. Proč jsem si ho pořídil? Protože hardwarově vydrží hodně a nechce se mi každý druhý/třetí rok kupovat jiný mobil. Softwarově je to z mého pohledu odfláknutý šunt. Protože vývojáři mají plnou dokumentaci, přístup k jejich HW tak ho mohou využít na 100% oproti androidům a dalším systémům. A stejně to neumí revers nabíjení. Ikony si uživatel může dát kam chce na ploše až teprve poslední rok. Zkrátka i ten Apple nedělá věci, vzhledem k možnostem co mají, suprově.

Proto by měla být možnost. Proč bych se já s relativně slušně výkonným počítačem měla přizpůsobovat plečkám méně šťastných lidí? Prostě dát tam možnost přepnutí resp. detekuje to výkonnější počítač, tak to přepne samo nebo se to zeptá, jestli to uživatel chce. A stejně je potřeba čas od času zahodit zpětnou kompatibilitu, protože táhnout sebou veškerou historii je prostě nesmysl.

A co se týče iPhonu, já opravdu nechápu, proč si odpůrci vymýšlí a lžou. Co se týče blokování skrytých čísel, používám to už roky, návod zde - https://support.apple.com/cs-cz/111106
Co se týče zvonění Android vs iPhone, na Androidu jsem prostě nenašla, jak kontaktu přiřadit zvonění, pravda je, že protože mě to prakticky nezajímá, nijak intenzivně jsem to nehledala. Co se týče libovolné MP3, ok, otázka zní, kam to vlastně nahrát, já to jen přetáhnu na iPhone ve Finderu a je to hned správně přiřazené. Prostě ty považuješ za jednodušší způsob na Androidu, já na iPhonu. A vzhledem k tomu, že nové zvonění si dělám tak maximálně párkrát do roka, tak si udělám přesně na míru a nemám generickou mp3 jako zbytek stáda 😂

Jinak ta klávesnice vypadá hodně dobře, ale obecně nejlepší na světě opravdu není, mě by tam třeba vadily ty promáčklé klávesy, měla jsem to kdysi na jednou firemním notebooku a byla to dost hrůza. Ale to je asi o zvyku, já jsem nicméně zvyklá na ploché. Takže pro mě je nejlepší Magic Keyboard, která navíc má Touch ID, takže se do OS přihlašuju hezky otiskem prstu, zaplatím přes Apple Pay otiskem prstu, heslo zadávám vlastně jen jednou za čas při restartu kvůli aktualizaci.

Ona ta jiná logika iOS má i něco do sebe. To jsem pochopil, až jsem se vrátil do Androidu.
Ono se najde vždycky něco, co člověka chce rozčílit. ;-)

Každý systém má něco. Osobně v Androidu logiku nevidím, ale to bude asi tím, že iPhone používám od roku 2007, ještě "ilegálně" přivezený a zprovoznění první iPhone, který neuměl skoro nic, neměl ani App Store. Ale těch pár věcí, co uměl, mě uchvátilo. Měla jsem v té době HTC Touch HD 2 nebo jak se to jmenovalo, s Windows Mobile a multitouch, ovládání prsty místo trapného stylusu, okamžité a přesné reakce, prostě jsem se zamilovala okamžitě stejně jako pár let předtím do iPodu. A Mac používám ještě o pěkných pár let déle, konkrétně od roku 1994, kdy jsem ho dostala při nástupu na střední školu. Android jsem vyzkoušela ani na rok někdy kolem 2018 nebo 2019, byla to první generace Sony Xperia 5 a návrat k iOS byl jako pohlazení, najednou zase všechno fungovalo. Xperia byl dobrý mobil, měl moc pěkný display a skvělý zvuk, prakticky čistý Android, ale chyběly tam takové ty drobnosti, jako je třeba sdílená schránka, Kontinuita, AirDrop, AirPlay, pochopitelně iMessage, prostě mi chybělo to všechno, co naprosto samozřejmě používám. A za ten rok jsem prostě nepřišla na to, jak udělat vlastní zvonění, můj běžný jednoduchý postup z iPhonu nefungoval. Ono už jen nahrát soubory do telefonu znamenalo, že jsem musela vzít kabel!!! (už roky a roky se telefon připojuje k počítači výhradně bezdrátově přes wifi), připojit telefon k počítači, tam ten telefon najít, najít tu správnou složku (proč? To si určuje přece sám telefon, co kam patří) a pak data zkopírovat a vložit. Naprosto nepochopitelné a nelogické. Když mi někdo chtěl poslat nějaký soubor bezdrátově, tak to řešil přes bluetooth a trvalo to desítky minut, místo aby se použil AirDrop a bylo to za jednotky sekund. Prostě jiná logika, jiný systém, jiný vesmír. A nic pro mě, já mám ráda jednoduchost a funkčnost.

To bude má další klávesnice. Až domatle tahle hlučná Fujitsu, kterou prodávali jako tichounkou.

Možná budu za exota, ale používám 16 let starou myš. Je  to Logitech MX518. Vyměnil jsem jí kabel (jednoduše, protože tam měla standardizovaný konektor), staré teflony nahradil lepící páskou a šlape jako nová.

Proč ne, když ti vyhovuje 🙂

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #36 kdy: 19 Dubna 2025, 17:26:11 »
Citace
A co se týče iPhonu, já opravdu nechápu, proč si odpůrci vymýšlí a lžou. Co se týče blokování skrytých čísel, používám to už roky, návod zde - https://support.apple.com/cs-cz/111106
Ne, to není blokování skrytých čísel! To je blokování neznámých čísel a to je sakra rozdíl. Když mne někdo zavolá z finančáku nebo ze zdrávky, je to neznámé číslo ale zobrazí se. A to chci přijmout. Ale skryté číslo, je číslo které nevidíš ale zvoní to. A takový *censored* mě volá několikrát do roka, hlavně v noci. Ano jsou aplikace třetích stran. Několik jsem jich zkoušel. Jediné co to udělalo, že to sosá čísla z mých kontaktů. Přitom je to tak jednoduché a i neplacatý mobily to uměli. Jakmile to nemá ID volajícího, tak to zablokovat. Volba snad v každym androidu.

Tu volbu změnit si zkratky tam máš. I v tom apple jsou ty řídící znaky v terminálech. Jen zkrátka přidali do vrstvy kterou jsem ti popsal a kterou má nejspíš i Tvůj linuxový terminál rovnou copy a paste na to CMD+c/v. Nevím proč bych to tam měl na alt(applí CMD) mít třeba já. Já mám třeba alt+c na komentáře. Nesnaž se roubovat Tvůj svět na jiný svět. S drobnou nadsázkou je to jako když přijde arabák do německa a mlaská si blahem nad blahem a svobodou. A pak začne ostatní ovlivňovat že jeho omezený svět je lepší a ostatní by to taky tak měli mít. Ok, v jeho původní zemi to může být pestřejší a určitě spousta věcí jednodušších. Ale proč teda přišel sem?
Ne! Linux je svoboda. Jak si to uděláš, tak to máš. Sdružují se lidé do různých skupin a vytváří jejich svobodný svět. Staví KDE, GNOME a spousty dalších. Komu se tento stav nelíbí, může jít k jinému spolku (SwayWM, I3Wm, cokoliv). A když ani to, může jít absolutně svojí cestou. Musíš o to jako o tu svobodu pečovat. Čím méně fičur (zákonů), tím svobodnější člověk je. Jen to pochopit…
Joutůůůůb

ikx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: 19 Dubna 2025, 18:11:50 »
Citace
Ne, to není blokování skrytých čísel! To je blokování neznámých čísel a to je sakra rozdíl.
...presne!!!...dalej,vytvorit zvonenie,alebo importovat svoju oblubenu pesnicku a priradit ku kontaktu je tiez rozdiel,len epplisti,čitaj APPLEisti to nijak nechapu... >:( >:( >:(
pozn.-xiaomy telefony uz maju min.5rokov podpory,xiaomi 13,bolo uvedené v roku 2023,ktoru som musel zamenit na ájfon,čitaj iPhone,s androidom konči koncom roka 2029,potom este dostava bezp.aktualizacie... ??? ??? ???

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #38 kdy: 19 Dubna 2025, 18:41:13 »
Ok, nečetla jsem to nijak důkladně, tohle vlastně ani nastavené nemám, používala jsem tip se zablokováním čísla 000-000-0000 a teď jsem se dozvěděla, že už nefunguje. Tedy se omlouvám za mystifikaci. Takže mi skrytá čísla nevolají a neznámá čísla neblokuju. Akorát mám teda nastaveno, že když mám režim nerušit (v noci od 9 večer do 8 ráno), tak se nedovolá nikdo, kromě oblíbených čísel, ale dá se to obejít tím, že během dvou minut zavolá podruhé. Ale skrytá čísla se snad už ani nepoužívají. A nebo to blokování přes nuly pořád funguje a ani o tom nevím 🙂 Jinak jsem kdysi používala Truecaller a pár let i na iPhonu, ten na filtrování fungoval skvěle, třeba ještě existuje, zkus to.

Tak tím lépe, je to dobře, že to změnit jde a ještě lépe je, že Apple nastavil normální zkratky. Mimochodem, teď mě tak napadlo, on opravdu někdo používá na nějakém zastaralém HW moderní OS? Jako třeba Ubuntu 24.04? Vždyť to neběží pořádně ani na požadovaných minimálních parametrech, tak není přece důvod zachovávat něco pro staré počítače, když to na nich neběží? Jedné kamarádce nainstaloval jeden "expert" na její asi milion let starý notebook s Core2Duo, 2 GB RAM a asi 40 GB SSD Linux Mint Mate, že prý to poběží lépe než Windows, což samozřejmě nebyla pravda, navíc jí tam nefungovalo skoro nic pracovního (používají Teams pro komunikaci a neobejdou se bez MS Office). Tak přišla za mnou, jestli se s tím dá něco dělat. Nechala se přesvědčit, že si koupí nový notebook, koupily jsme repas Lenovo Thinkpad s 16 GB RAM, AMD Ryzen Pro a 512 GB SSD, stálo to necelých 8k czk a je celá blažená, jak to běží rychle. A má tam samozřejmě Windows 11, Office 365 (má legální licenci) a funguje jí všechno. Je to cojávím cca 5 let starý stroj a upřímně pochybuju, že existuje jediný člověk, který by si něco takového nemohl dovolit. A na tomhle stroji opravdu není nutné dodržovat zpětnou kompatibilitu a o novějších to platí tuplem.

"Čím méně fičur (zákonů), tím svobodnější člověk je. Jen to pochopit…"
No přesně, proč mi má někdo přikazovat, že mám používat zastaralou možnost, když existuje způsob, jak používat moderní možnost? Svoboda je, že mi prostě nikdo nebude přikazovat, že CTRL+O je uložit, když ve skutečnosti ve všech systémech to znamená otevřít. Proč mám používat v Terminálu CTRL+SHIFT+V, když normální už spoustu let je CTRL+V, prostě svoboda by byla dát tam tu možnost volby to jednoduše změnit nebo to prostě změnit natvrdo na moderní způsob a kdo chce, mohl by si vrátit ten původní (to by podle mě bylo lepší).

Jinak mě alt+c nedělá nic, jestli ono to nebude tím, že alt opravdu není Applí CMD, ale nazývá se Option a má naprosto stejnou funkci jako alt. Podle CMD vznikla klávesa WIN a když připojíš PC klávesnici s WIN k Macu, tak se změní v CMD a když připojíš Applí klávesnici k PC, tak z CMD je WIN.

Jinak já se nesnažím roubovat svůj svět na jiný, jen mi prostě některé věci nesedí (zkratky v Terminálu) nebo chybí (gesta na trackpadu). Jinak by mě ani nenapadlo se snažit předělat Linux nebo Windows na macOS, už jen z toho důvodu, že to prostě nejde. Takže to používám tak, jak to kdo vymyslel a že na tom nejsem efektivní je jen moje věc, proto třeba se ani nesnažím pracovat na Linuxu nebo Windows, protože na Macu jsem prostě mnohem rychlejší. A věřím, že to tak s tím svým systémem má naprosto každý. Ale nikdy bych si nedovolila říct, že je Linux nebo Android divný nebo třeba na ***** jen proto, že neumí něco, na co jsem zvyklá. Prostě to nepoužívám a je to. Linux mám na hraní a na rozšíření obzorů, ale na plnohodnotné nasazení jako hlavní systém pro mě prostě není. A to samé platí o Windows. Ale upřímně, vadí mi, když mě někdo nazve ovcí jen proto, že používám něco, co mi vyhovuje a když si někdo vymýšlí nesmysly, třeba o tom zvonění (a to blokování skrytých čísel jsem fakt nevěděla, jen jsem postla první odkaz z Googlu).

Citace
Ne, to není blokování skrytých čísel! To je blokování neznámých čísel a to je sakra rozdíl.
...presne!!!...dalej,vytvorit zvonenie,alebo importovat svoju oblubenu pesnicku a priradit ku kontaktu je tiez rozdiel,len epplisti,čitaj APPLEisti to nijak nechapu... >:( >:( >:(
pozn.-xiaomy telefony uz maju min.5rokov podpory,xiaomi 13,bolo uvedené v roku 2023,ktoru som musel zamenit na ájfon,čitaj iPhone,s androidom konči koncom roka 2029,potom este dostava bezp.aktualizacie... ??? ??? ???

Tak tohle přesně mám na mysli ve svém posledním odstavci. A že Xiaomi konečně zavedlo standardní podporu je dobře, ale není to nic, čím by se měli vytahovat, já to považuji za naprostý standard, protože to mám odjakživa. Telefon třeba měním ke konci jeho podpory, ale dokud ji ještě má, tedy pátým rokem, prodá se ještě za zajímavou cenu a ušetří mi třeba třetinu z ceny nového. I když pravda, iPhone 12 Mini jsem měnila už po třech letech, tam byla fakt mizerná baterka. Ale zaplatil mi více než 1/3 ceny iP 15 Pro a kupujícímu nevadilo, že je baterka špatná, protože dle jeho slov je stejně pořád na proudech, naopak byl nadšený z fyzického stavu, což byl prakticky nový telefon bez jediného škrábance. Za kolik bych prodala to Xiaomi po pěti letech?

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #39 kdy: 20 Dubna 2025, 14:09:55 »
Fakt to neumí ty skrytá čísla a jak už jsem psal programy třetích stran jsou jen sosači kontaktů co to jednou propustí a při dobré vůli jen pětkrát ne. Zkrátka iPhone je dokonalý HW s odfláknutým SW. Tečka.

Já to CMD/ALT beru podle mé klávesnice . Tady lepší pohled https://shoptet-obchodiste-ffm.s3.amazonaws.com/uploads/2020/05/5ed2d047c6197/4133-7_mx-keys-2.png. Ale kachna s googlem říkaj, že máš pravdu ty. Asi ta klávesnice standardní nebude. Vybral jsem si ji na základě kladných recenzí apple uživatelů. Na jedno nabití funguje strašně dlouho. Podsvětlení si může člověk lehce nastavit. Nesvítí furt. Stačí nad ní natáhnout ruce a teprve pak se rozsvítí.

No, a co říct na ten mint a co píšeš o linuxu kolem. Je to o nepochopení. Samozřejmě se na takový HW Mint nehodí. Na takový HW si člověk musí software komponenty poskládat sám. Domácí kino se základním rozlišením z toho jde udělat. PC na kancelářskou práci také, ale určitě ne YT nebo zmíněný Teams.
K Ubuntu 24.0 atd se raději vyjadřovat nebudu. Ta distribuce vyžaduje hodně silné počítače. Nehledě na to, že opustili cestu linux ducha a vydali se cestou MS a Apple.
« Poslední změna: 20 Dubna 2025, 14:13:09 od ramael »
Joutůůůůb

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #40 kdy: 21 Dubna 2025, 11:21:57 »
Problém s rádoby anonymem je ten, že může volat třeba Policie ČR nebo jiný úřad. Není úplně vždy vhodné to blokovat.
Navíc většina těch anonymů se dá odhalit za mírné výpalné u Tvého operátora.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #41 kdy: 22 Dubna 2025, 13:49:56 »
Problém s rádoby anonymem je ten, že může volat třeba Policie ČR nebo jiný úřad. Není úplně vždy vhodné to blokovat.
U německého operátora zatím ne. PČR když se nedovolá, použije veřejné číslo. Český FU mi volal naposledy z normálního čísla. A nic to nemění na faktu, že i staré nokie to uměly bloknout když si to majitel přál. Bez placení výpalného.
Joutůůůůb

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #42 kdy: 22 Dubna 2025, 14:22:17 »
U německého operátora zatím ne. PČR když se nedovolá, použije veřejné číslo. Český FU mi volal naposledy z normálního čísla. A nic to nemění na faktu, že i staré nokie to uměly bloknout když si to majitel přál. Bez placení výpalného.
S tím veřejným číslem potvrzuji.
Placení výpalného je u operátora jen za odhalení 1 kusu anonyma. Takže pokud Ti jich volá více, prohneš se.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.