Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Gesta v KDE  (Přečteno 2195 krát)

Abby

• Stálý člen
  • **
Gesta v KDE
« kdy: 21 Února 2025, 13:23:19 »
Nevíte, jak nastavit gesta v KDE? Potřebuju nastavit gesta pro zpět a vpřed ve web browseru a vlastně kdekoliv, kde je tahle možnost a za další potřebuju, aby gesto čtyřmi prsty dolů zavřelo tab ve web browseru a gesto čtyřmi prsty nahoru otevřelo zavřenou záložku (CTRL+W a CTRL+SHIFT+T). Díky.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Poslední změna: 21 Února 2025, 16:49:06 od JirkaZ »

Abby

• Stálý člen
  • **
Re:Gesta v KDE
« Odpověď #2 kdy: 23 Února 2025, 14:59:33 »
A ty gesta se nastavují kde? Samozřejmě v GUI, editovat textové soubory není mým zájmem. Díky.
« Poslední změna: 23 Února 2025, 15:01:21 od Abby »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 24 Února 2025, 10:05:31 »
Když to slovo napíšeš ve vyhledávacím políčku Nastavení, zobrazí se to.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 24 Února 2025, 19:21:44 »
Tak to zkusím, děkuju.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 25 Února 2025, 10:34:07 »
Ale nenašel jsem tam Tebou požadované věci. Nevím, nemám dotykové plochy.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 07 Března 2025, 21:55:10 »
Taky jsem nenašla. Co myslíš těmi dotykovými plochami?

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 07 Března 2025, 23:21:29 »
Prostě šmatlací obrazovku, aneb foun i v PC.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 14 Března 2025, 16:02:57 »
Ne, pouze normální používání trackpadu, jak je naprosto běžné již desítky let v macOS a cca tu jednu desítku let i ve Windows. Nebo chceš tvrdit, že za dalších 10 let se to dostane i do Linuxu?

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 11 Dubna 2025, 16:57:15 »
Našla jsem funkční ale extrémně složitý postup.

https://forum.endeavouros.com/t/kde-plasma-6-wayland-touchpad-gestures-proper-ones/52095

Nevíte někdo o nějakém programu k tomu, že by se to prostě jen naklikalo? A ještě doplnit podporu pro čtyři prsty a celkově bez nutnosti používat terminál? Jako je to alespoň něco, funkční, ale prostě nedokonalé...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 13 Dubna 2025, 14:23:46 »
Svěřil bych se někde na netu EN fóru. Třeba Redditu.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 15 Dubna 2025, 15:55:10 »
Asi to tak bude nejlepší. Pokud to k něčemu povede, protože gesta shání každý, ale funkční a jednoduché řešení neexistuje...

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 15 Dubna 2025, 16:18:39 »
... protože gesta shání každý...

Já nikoho takového neznám. Naštěstí.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 17 Dubna 2025, 19:01:39 »
To je důležitá informace, ovšem zkus si projít pár dotazů z googlu a zjistíš, že opravdu velké množství lidí chce normální gesta na trackpadu.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 17 Dubna 2025, 21:28:42 »
Tak mne gesta fungují úplně normálně. Ono asi záleží jaká gesta chceš. Třeba mě vyhovuje toto https://wiki.hyprland.org/Configuring/Variables/#gestures. Používám chromium právě kvůli gestům (můj laptop má dotykovou obrazovku). Nedávno mě doslova krkal firefox, že to také ještě neumí. No a ono nakonec nebylo těžké si udělat vlastní extensions a funguje to dokonce lépe než v chromiu včetně touchpadu(tak tohle je experimentální vlastnost od tvůrců firefoxu). Dopsat zavření tabu čtyřmi prsty by asi šlo. Ale znovu otevření zavřeného, to pochybuju. Je to jen obyčejný javascript, který se injektuje do každé stránky a obsluhuje to. Takže pochybuju že by to mohlo znovuotvírat zavřený tab. Ale můžu se mýlit, nejsem programátor a o javascript se zajímám jen okrajově z donucení když něco nejde jak chci. A ještě navíc neznám a ani nechci zkoumat firefox API jestli to nějak jde.
« Poslední změna: 17 Dubna 2025, 23:54:31 od ramael »
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 17 Dubna 2025, 23:51:45 »
Mě to nedalo a prozkoumal jsem to. Gesta rozlišující počet prstů mohu napsat jen pro touchscreen. Pro touchpad lze jen na jeden nebo dva prsty, ale to určitě nechce nikdo. Takhle to funguje na prohlížečích postavených na chrome a na firefoxu. Linuxové jádro samozřejmě vidí kolik dotyků je na touchpadu. Jen ty prohlížeče to nezpracují. iOS (safari) má navíc své proprietální eventy 'gestures' a tam už by se asi něco udělat dalo.
Závěr: Napiš třeba vývojářům firefoxu, že eventy touches(dotyková obrazovka) jsou OK a chceš takto i eventy pointer(myš a touchpad). A eventy wheel(kolečko myši, dva prsty na touchpadu) si tím pádem budou moci nabouchat do zadele. Vlastně ne. Protože kolečko myši. Takže stačí zrušit wheel na touchpadu a z pointer udělat pointers jako jsou touches. Jediný prvek pointers je tím pádem myš/jeden prst.
P.S.: k těm tabům a znovaotevření se mohu javascriptem v extensions dostat.
Joutůůůůb

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 18 Dubna 2025, 10:47:28 »
Já chci naprosto standardní gesta, která jsou opravdu velmi mnoho let dostupná v macOS a už dost dlouho i ve Windows, tedy tři prsty nahoru je multitasking v rámci všech běžících programů, tři prsty dolů multitasking v rámci jednoho programu, tři prsty doleva a doprava přepínání mezi plochama, dva prsty doleva a doprava vpřed a zpět kdekoliv, čtyři prsty nahoru otevření zavřené záložky v prohlížeči, čtyři prsty dolů zavření záložky v prohlížeči, čtyři prsty od sebe (tedy palec, ukazovák, prostředník, prsteník) zobrazení plochy, dva prsty od sebe a k sobě zoom. Tohle je můj základ, který jsem začala používat někdy ve Snow Leopardu nebo v Lionu, fakt nevím přesně, ale je to už hodně dávno. A samozřejmě ne jen v rámci webového prohlížeče, ale v rámci celého systému, když si rozmyslím zavření záložky ve Finderu, tak ji gestem prostě otevřu zpátky.

Mimochodem na macOS používám web browser Safari a MS Edge, ve Windows jen MS Edge a v obou systémech to funguje tak jak jsem zvyklá. A samozřejmě "kolečko" na trackpadu dvouma prstama funguje i nadále, není důvod, proč by nemělo fungovat, když systém umí detekovat, kolik prstů je přiložených.

A mimochodem, já jsem ohledně gest velmi nenáročná, jeden můj kamarád má nastavených gest snad 20, i v kombinaci s klávesovými zkratkami a to bys viděl ten tanec, když se do toho pustí 😮 Třeba CMD+tapnutí dvěma prsty má jako vložení (kopírování), CMD+tři prsty k sobě (sevření do špetky) má kopírování a CMD+tapnutí třemi prsty má jako přesunutí. A k tomu spoustu dalších gest, která si ani nejsem schopná zapamatovat 😂 A opět samozřejmě, platí to v rámci celého systému.

Takže ono by to spíš chtělo napsat vývojářům KDE, protože to není o jednom webovém prohlížeči nebo rozšíření pro něj, ale jde o systémovou záležitost, stejně jako když si změníš směr rolování kolečka na původní nebo přirozený směr...
A to samozřejmě nechci takovou (pro mě) samozřejmost, aby Linux uměl rozeznat sílu přítlaku, protože takové trackpady pro PC snad ani neexistují. Stačí prostě jen obyčejná gesta.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 19 Dubna 2025, 08:42:57 »
CMD+ tapnutí… :D My v linuxu co označíme levým tlačítkem máme automaticky ve schránce. A prostředním myšítkem to pastneme. To samé platí na touchpadu.  8)
Síla přítlaku se na mém pen také rozeznává.
Ale jinak samozřejmě nejlepší co můžeš udělat, je napsat vývojářům KDE.
Joutůůůůb

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 19 Dubna 2025, 14:09:40 »
Mě to v Linuxu nefunguje, jak popisuješ, mám konkrétně Manjaro KDE. Co se týče síly přítlaku, Apple Pencil to má pochopitelně také, ale já mluvím o trackpadu, to je taková ta skleněná deska s haptickou odezvou, co se používá převážně u notebooků na ovládání kurzoru a různá gesta 🙂 U obyčejných notebooků to bývá plastové bez přítlaku a často i bez haptické odezvy či dokonce s mechanickými tlačítky!! 😮 , ale funguje to stejně.

Asi budu muset, protože řešení zatím zřejmě fakt neexistuje nebo je zahrabané někde v hlubinách internetu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.