Já chci naprosto standardní gesta, která jsou opravdu velmi mnoho let dostupná v macOS a už dost dlouho i ve Windows, tedy tři prsty nahoru je multitasking v rámci všech běžících programů, tři prsty dolů multitasking v rámci jednoho programu, tři prsty doleva a doprava přepínání mezi plochama, dva prsty doleva a doprava vpřed a zpět kdekoliv, čtyři prsty nahoru otevření zavřené záložky v prohlížeči, čtyři prsty dolů zavření záložky v prohlížeči, čtyři prsty od sebe (tedy palec, ukazovák, prostředník, prsteník) zobrazení plochy, dva prsty od sebe a k sobě zoom. Tohle je můj základ, který jsem začala používat někdy ve Snow Leopardu nebo v Lionu, fakt nevím přesně, ale je to už hodně dávno. A samozřejmě ne jen v rámci webového prohlížeče, ale v rámci celého systému, když si rozmyslím zavření záložky ve Finderu, tak ji gestem prostě otevřu zpátky.
Mimochodem na macOS používám web browser Safari a MS Edge, ve Windows jen MS Edge a v obou systémech to funguje tak jak jsem zvyklá. A samozřejmě "kolečko" na trackpadu dvouma prstama funguje i nadále, není důvod, proč by nemělo fungovat, když systém umí detekovat, kolik prstů je přiložených.
A mimochodem, já jsem ohledně gest velmi nenáročná, jeden můj kamarád má nastavených gest snad 20, i v kombinaci s klávesovými zkratkami a to bys viděl ten tanec, když se do toho pustí 😮 Třeba CMD+tapnutí dvěma prsty má jako vložení (kopírování), CMD+tři prsty k sobě (sevření do špetky) má kopírování a CMD+tapnutí třemi prsty má jako přesunutí. A k tomu spoustu dalších gest, která si ani nejsem schopná zapamatovat 😂 A opět samozřejmě, platí to v rámci celého systému.
Takže ono by to spíš chtělo napsat vývojářům KDE, protože to není o jednom webovém prohlížeči nebo rozšíření pro něj, ale jde o systémovou záležitost, stejně jako když si změníš směr rolování kolečka na původní nebo přirozený směr...
A to samozřejmě nechci takovou (pro mě) samozřejmost, aby Linux uměl rozeznat sílu přítlaku, protože takové trackpady pro PC snad ani neexistují. Stačí prostě jen obyčejná gesta.