Pro mě ta WiFi je spíš pokus. Vzhledem k tomu, že jde o desktop není problém natáhout kabel a tou trasou už i jiný kabel jde.
Možná to narazilo na ten dual boot a to už se mi nechce řešit, protože to je další atyp situace.
Kompilátor tu mám. Ale také, pravda dnes 30 let staré, zkušenosti kdy kompilace či instalace selhávala a musel to člověk hledat a to jsem o tom věděl ještě méně. Ale binární balíčky zřejmě nejsou cesta pro Linux, který chodí na nejrůznějším HW.
Osobně mám poslední roky mírný odpor k nakupování na Amazon.com. Jednak je těžší něco jim vracet (versus donesu to na pobočku u CZ obchodu), jednak celníci vždy vyžadovali jakousi komunikaci, jednak jsem na nakupování u nich asi blbej. Jednak mi chybí filtování, to vyhledávání není pro mě spolehlivé a důvěryhodné, jednak při posledním nákupu hledám shora dolů zprava doleva jestli to dodává přímo Amazon a ono to přišlo od někoho jiného. Takže vracet tam drobnost at 20 USD ani nemá cenu a velmi nerad věci vyhazuji (Eko důvody).
Asi je to tak, že Linux je stále něco jako atypické auto. Člověk tomu musí něco věnovat a rozumět. Není to jako koupit Focusa nebo Otkávku, což mi opraví prostě nejbližší nezávislý servis. Tak i pro rozšířený komerční systému najdu řadu recenzí na každý relevantní HW.
Tak bych si přál aby instalace HW do Linuxu byla snadnější, ale to už je zkušenost zde jen dílek skládanky do jiného tématu.