Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: USB WiFI tp-link TL-WN725N náhle se hlásí chyba připojení  (Přečteno 1373 krát)

Tomáš Tintěra

• Návštěvník
Do USB portu desktop PC s Ubuntu 22.04 jsem zasunul WiFI adaptér tp-link TL-WN725N.
Sytém nic nehlásil, ale když jsem po chvíli klikl na ikonu sítě v pravo nahoře, objevila se tam WiFi, stačilo zadat heslo a počítač byl připojen.
Nicméně druhý den nahoře na středu obrazovky vyskakuje hláška "Connection Failed, activation of network connection failed."
Není nijak poznat, jestli je karta nějak nekompatibilní nebo je slabý signál nebo o co vlastně jde.
Kliknutí na tu hlášku nic neřeší. Prostě hláška zmizí a Ubuntu se jakoby snaží připojit stále dokola. Ale nedává žádné informace, kde je problém.
Po restatu PC se chová stejně.

Nepotřebuji žádnou extra kartu, jen připojení v rámci místnosti.
Preferuji kupovat v CZ. Může být i klasická ethernet karta. Jen aby to bylo spolehlivé a chodilo i na pozdějších verzích Ubuntu
Věc, která první den funguje a druhý se chová takto mě straší.(

Děkuji předem za rady.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:USB WiFI tp-link TL-WN725N náhle se hlásí chyba připojení
« Odpověď #1 kdy: 24 Února 2025, 16:29:32 »
Nemáš dual boot s widlous?

Podívej se třeba sem, případně sem či sem nebo sem (je třeba pozorně a všechno číst, nejde o návody, ale o vodítko).

Taky bys sem mohl dát výpis po příkazu
Kód: [Vybrat]
lsusb.

Tady máš seznam USB WiFi adaptérů podporovaných přímo v jádře (to pro příp. nákup jiného).

Další tipy na jiné typy: zde a tady.
« Poslední změna: 24 Února 2025, 16:51:45 od JirkaZ »

Tomáš Tintěra

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Února 2025, 17:45:35 »
> Nemáš dual boot s widlous?

Mám. Čistě děti pro hry. Možná to běžel v mezidobí.

:~$ lsusb
Bus 006 Device 003: ID 05e3:0626 Genesys Logic, Inc. USB3.1 Hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 005 Device 018: ID 045e:0750 ... Wired Keyboard 600
Bus 005 Device 017: ID 0458:0186 KYE Systems Corp. (Mouse Systems) Genius DX-120 Mouse
Bus 005 Device 016: ID 0b0e:0300 GN Netcom Jabra EVOLVE 20 MS
Bus 005 Device 015: ID 046d:085c Logitech, Inc. C922 Pro Stream Webcam
Bus 005 Device 014: ID 05e3:0610 Genesys Logic, Inc. Hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 2357:0604 TP-Link TP-Link Bluetooth USB Adapter
Bus 001 Device 002: ID 0bda:8179 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188EUS 802.11n Wireless Network Adapter
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

- zřejmě myš, funkční --- Bus 005 Device 014: ID 05e3:0610 Genesys Logic, Inc. Hub
- skutečně je připojeno, funkční --- ... Wired Keyboard 600
- skutečně je připojeno aktuálně se sluchátka ani nic dalšího nepřipojuje. ---   TP-Link TP-Link Bluetooth USB Adapter
- toto je ten nešťastný WiFi adaptér --- Bus 001 Device 002: ID 0bda:8179 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188EUS 802.11n Wireless Network Adapter

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 24 Února 2025, 20:13:11 »
No takže si projdi ty odkazy.

Jádro ten adaptér vidí, ale dále se cosi nedaří.

V jednom z těch odkazů zmiňují i klasiku, totiž vypnutí fast startup (rychlé spuštění) ve widlous...

Při dalším hledání zjistíš, že s tímto chipsetem (Realtek RTL8188EUS) má problémy více lidí, někteří je vyřešili. Taky najdeš třeba tohle.
« Poslední změna: 24 Února 2025, 21:33:05 od JirkaZ »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #4 kdy: 25 Února 2025, 11:51:25 »
To je těžký,podporovaný hw se většinou blbě shání,záleží na náhodě.Asi bych zkusil vyměnit ten adaptér za jiný.
Jiank bych předtím zkusil tohle:
Citace
sudo systemctl restart NetworkManager
Do USB portu desktop PC s Ubuntu 22.04 jsem zasunul WiFI adaptér tp-link TL-WN725N.
Sytém nic nehlásil, ale když jsem po chvíli klikl na ikonu sítě v pravo nahoře, objevila se tam WiFi, stačilo zadat heslo a počítač byl připojen.
Nicméně druhý den nahoře na středu obrazovky vyskakuje hláška "Connection Failed, activation of network connection failed."
Není nijak poznat, jestli je karta nějak nekompatibilní nebo je slabý signál nebo o co vlastně jde.
Kliknutí na tu hlášku nic neřeší. Prostě hláška zmizí a Ubuntu se jakoby snaží připojit stále dokola. Ale nedává žádné informace, kde je problém.
Po restatu PC se chová stejně.

Nepotřebuji žádnou extra kartu, jen připojení v rámci místnosti.
Preferuji kupovat v CZ. Může být i klasická ethernet karta. Jen aby to bylo spolehlivé a chodilo i na pozdějších verzích Ubuntu
Věc, která první den funguje a druhý se chová takto mě straší.(

Děkuji předem za rady.
« Poslední změna: 25 Února 2025, 11:53:51 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Tomáš Tintěra

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 25 Února 2025, 13:45:19 »
Vypnul jsem fast boot ve Windows. Výsledkem je, že WiFi není vidět v nastavení vůbec a okno o neúspěšném připojení už nevyskakuje.
Tak jsem tu WiFi ve Windows zakázal úplně. Stav beze změny. lsusb adaptér vidí, settings/GUI ne.

sudo systemctl restart NetworkManager zdá se také nic neřeší.

Zkusil jsem projít seznam doporučených adaptérů, ale ani jeden z nich nejde koupit v Alza nebo Datart.
Solu se studiem různých případů řešení, kde hrozí i poničení celé instalace Ubuntu jsem tomu věnoval několik hodin.

Čekat na dodávku ze zahraničí s opět nejistým výsledkem se mi nechtělo, tak jsem do toho USB zapojil USB/Ethernet adapter a do routerou natáhl ethernet kabel. Raději občas brknu přes kabel než abych to případně rozchodil a po nějaké chvíli, například upgradu systému musel s tou konfigurací bojovat znovu. Beru to tak, že USB WiFi není věc vhodná pro běžné použití s Ubuntu.

Děkuji za odpoveědi JirkaZ i sabraq. Pro příště vím kerou cestou se nevydat.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 25 Února 2025, 14:55:56 »
Jak by mohlo zapojení usb adaptéru  poničit celou insatalaci Ubuntu to nevím co je za výkřik, pokud jsou ovladče v jádře,tak většinou neptřebuješ nic donastavovat.Pokud nastavuješ ovladač vlastní mimo zdroje, zajímá tě blacklist,aliasy a je to složitější.Ten usb adaptér možná fungoval se starým jádrem,pokud v jiným počítači běží bez problémů,bude to nastavením,což možná bude žádat nějaké to odpoledne. A co se kabelu týče,tak substituce asi dobrá,ale taky vyžaduje znalosti a čas.
Já tvrdím - je to sice plug 'n play,ale bez záruky.
Vypnul jsem fast boot ve Windows. Výsledkem je, že WiFi není vidět v nastavení vůbec a okno o neúspěšném připojení už nevyskakuje.
Tak jsem tu WiFi ve Windows zakázal úplně. Stav beze změny. lsusb adaptér vidí, settings/GUI ne.

sudo systemctl restart NetworkManager zdá se také nic neřeší.

Zkusil jsem projít seznam doporučených adaptérů, ale ani jeden z nich nejde koupit v Alza nebo Datart.
Solu se studiem různých případů řešení, kde hrozí i poničení celé instalace Ubuntu jsem tomu věnoval několik hodin.

Čekat na dodávku ze zahraničí s opět nejistým výsledkem se mi nechtělo, tak jsem do toho USB zapojil USB/Ethernet adapter a do routerou natáhl ethernet kabel. Raději občas brknu přes kabel než abych to případně rozchodil a po nějaké chvíli, například upgradu systému musel s tou konfigurací bojovat znovu. Beru to tak, že USB WiFi není věc vhodná pro běžné použití s Ubuntu.

Děkuji za odpoveědi JirkaZ i sabraq. Pro příště vím kerou cestou se nevydat.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 25 Února 2025, 16:58:48 »
Tomáš Tintěra: Amazon (jeden z těch mých odkazů) jasně deklaruje adaptéry vhodné pro Linux.

Jelikož je to profláknutý korporát, tak si fakt nemůže dovolit veřejně natvrdo lhát či podvádět.

Poštovné cca 10 USD bez dalších obstrukcí.

Některé tam uvedené typy jsem našel prodávat v tuzemsku (třeba tenhle).

Ještě něco?
« Poslední změna: 25 Února 2025, 17:02:04 od JirkaZ »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 25 Února 2025, 17:02:55 »
Ťekl bych, že ve druhém příspěvku je na některém odkaze i řešení. Zkompilovat jiný ovladač z GITu atd. A pak to šlape jak má.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 25 Února 2025, 19:02:13 »
Ťekl bych, že ve druhém příspěvku je na některém odkaze i řešení. Zkompilovat jiný ovladač z GITu atd. A pak to šlape jak má.

No, to je docela odvážný t vrzení, tak já bych ještě dodal, že zrovna tenhleten odkaz mi nešel otevřít  - ten ovladač už je zastaralý a je tam odkaz na další git repozitář, ale pro kompilaci jiného modulu, který už v jádře taky je. To ale není na začátek pro začátečníka na půl hodinky a ještě aby mu to šlapalo.

Asi se neobával, že by to z amazonu nedoručili, ale objednat  si podporovanější a novější z internetu vyjde skoro nastejno, jako ta kompilace - bude fungovat  minimálně do příštího novějšího jádra.

EDIT: Nějak mě zlobí klávesnice.
« Poslední změna: 25 Února 2025, 19:23:50 od sabraq »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 25 Února 2025, 19:32:40 »
Pánové, já bych tedy rozhodně BFU nedoporučoval kompilaci čehokoliv... Nechovejme se jako fachidioti.

Jedna věc je od uživatelů vytrvale vyžadovat kvalitní, řekl bych "obecně počítačový" přístup k věci (osobně tomu říkám třeba "každý systém jsou především soubory a adresáře a bez dokonalého pochopení tohoto principu to nejde"), druhá pak se z nich pokoušet dělat programátory...

sabraq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 25 Února 2025, 21:36:01 »
Tady ale nikdo nikoho už pár let nikam nenavádí - co jsem si všiml tak DIY (když jsme u těch oblíbených zkratek) formou už tak nikdo nic mox nedělá, což je škoda. 
A navíc už při prvních pár tvých odkazech asi natáhl kabel - to asi nebude BUF. Já teda nevyžaduju naprosto nic a tu kompilační jistotu jsem pro jistotu konkrétně tady vyvrátil.

Tomáš Tintěra

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 26 Února 2025, 09:00:02 »
Pro mě ta WiFi je spíš pokus. Vzhledem k tomu, že jde o desktop není problém natáhout kabel a tou trasou už i jiný kabel jde.
Možná to narazilo na ten dual boot a to už se mi nechce řešit, protože to je další atyp situace.

Kompilátor tu mám. Ale také, pravda dnes 30 let staré,  zkušenosti kdy kompilace či instalace selhávala a musel to člověk hledat a to jsem o tom věděl ještě méně. Ale binární balíčky zřejmě nejsou cesta pro Linux, který chodí na nejrůznějším HW.

Osobně mám poslední roky mírný odpor k nakupování na Amazon.com. Jednak je těžší něco jim vracet (versus donesu to na pobočku u CZ obchodu), jednak celníci vždy vyžadovali jakousi komunikaci, jednak jsem na nakupování u nich asi blbej. Jednak mi chybí filtování, to vyhledávání není pro mě spolehlivé a důvěryhodné, jednak při posledním nákupu hledám shora dolů zprava doleva jestli to dodává přímo Amazon a ono to přišlo od někoho jiného. Takže vracet tam drobnost at 20 USD ani nemá cenu a velmi nerad věci vyhazuji (Eko důvody).

Asi je to tak, že Linux je stále něco jako atypické auto. Člověk tomu musí něco věnovat a rozumět. Není to jako koupit Focusa nebo Otkávku, což mi opraví prostě nejbližší nezávislý servis. Tak i pro rozšířený komerční systému najdu řadu recenzí na každý relevantní HW.

Tak bych si přál aby instalace HW do Linuxu byla snadnější, ale to už je zkušenost zde jen dílek skládanky do jiného tématu.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 26 Února 2025, 10:42:39 »
Linux a instalace čehokoliv do něj je triviální záležitost, pokud si předem vybereš nebo už máš odpovídající hw a nesnažíš se třeba ušetřit na místě, kde to fakt není vhodné.

Stejně tak na druhé straně lze v Linuxu kompilovat, pokud to umíš a chceš to dělat a nebude vadit třeba to, že tím přijdeš o možnost aktualizace dané věci přes apt (protože s novou verzí je potřeba kompilaci opakovat).

Prostě je potřeba si uvědomit, že to naštěstí nejsou widle se všemi jejich hrůzami a přizpůsobit tomu svoje chování.

Pracuju s Linuxem už řadu let, nikdy bych se dobrovolně nevrátil k M$ a to jsem rozhodně spíš zkušený uživatel, než "ajťák" či programátor apod.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 26 Února 2025, 16:20:20 »
No tak to by možná stálo za to ten modul dokompilovat, klidně na jiném počítači, a vytvořit si .deb balíček s tím modulem. Ten si pak poslat mailem a doma někam schovat a nainstalovat pomocí dpkg, zableklistovat modul obsažený už v jádře a pak připojit ten adaptér do usb - mělo by to pak normálně fungovat. Ale i teď by to šlo nějak "debugovat". Ubuntu 22.04 není tak starý systém - pokud by měl někdo v okolí notebook s 22.04, dalo by se to zvládnout doslova i "na klíně", nebo "na koleně".

Ten "atyp" je asi daný různým stářím hw. Vývojové balíky pro kompilaci se používají pouze pro kompilaci. Jedině že by Ubuntu "zničil " ten kompilovaný ovladač, ale taky jsem neměl tu příležitost "být u toho".

Co se týče těch reklamací, je to o jednání. Co se cla týče, u položek které nepřesáhnou určitou částku se clo neplatí. Ale jak to bude do budoucna, to netuším. Pokud by se to mělo zpřísňovat, možná jich někdo objedná víc najednou a dá je někde na pult.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.