Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: LUKS, ext4, Timeshift ... a data jsou v hajzlu  (Přečteno 658 krát)

Kopecky

• Návštěvník
LUKS, ext4, Timeshift ... a data jsou v hajzlu
« kdy: 11 Března 2025, 19:08:28 »
Po několika experimentech jsem skončil s úplně plnými oddíly / a Timeshift. Když jsem musel spustit obnovu Timeshift, viděl jsem, že je něco špatně, když si Timeshift stěžoval na nějaké "rsync delete_file not permitted ... unlink ...".
Po restartu systém nenaběhl, ani se nezobrazoval v možnostech spouštění UEFI. K mému překvapení byly oddíly /, /home a Timeshift prázdné! Všechny systémové soubory prostě zmizely. Včetně záloh.
Jediné, co zůstalo, jsou dva velmi rané Timeshift snapshoty z doby před ~9 měsíci.
Netuším, co se mohlo stát. Možná se mohly nějak obnovit předchozí hlavičky?

Nejde o to, že by zmizely oddíly ext4, ale data na nich. Takže soubory mohou být stále na disku, jen nevím, jak je obnovit, aniž bych riskoval přepsání prázdného místa, které po sobě zanechaly.

Co jsem zkoušel (spouštění na oddílech z live Ubuntu z USB):
Zkoušel jsem možnost obnovit data v Gpartedu, ale nic užitečného to nenašlo.
Zkoušel jsem obnovit superbloky pomocí e2fsck, všechny jsou stejné.
S menším úspěchem jsem zkusil PhotoRec, který obnovuje soubory z / téměř původní velikosti /, ale soubory jsou jen bláboly s náhodnými názvy a adresářovou strukturou.
gpart, testdisk, scalpel a extundelete také nepomohly (alespoň tak, jak jsem je se svými omezenými znalostmi zkoušel).

Pozadí:
Zálohoval jsem i /home, ale nedávno jsem /home vynechal. Vynechal jsem také zálohování složky flatpak, protože zabírala hodně místa. Používal jsem také Docker (někteří na doskuzích naznačují, že Docker+Timeshift může způsobit problémy).

Nenapadá Vás někoho, jak systém obnovit?

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:LUKS, ext4, Timeshift ... a data jsou v hajzlu
« Odpověď #1 kdy: 12 Března 2025, 10:12:48 »
Ty zálohy teda byly uloženy kde?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Kopecky

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Března 2025, 11:58:46 »

Zalohy byly v ext4 partitionu uvnitr jineho LUKS partitionu na stejnem fyzickem disku.

Kopecky

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 13 Března 2025, 12:08:57 »

Zalohy byly v ext4 partitionu uvnitr jineho LUKS partitionu na stejnem fyzickem disku.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 14 Března 2025, 14:03:35 »
Jak se naplnily ty oddíly do plna?
Záloha na stejném disku(nebo stroji) není záloha.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Kopecky

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 14 Března 2025, 14:45:00 »
Jak se naplnily ty oddíly do plna?
Záloha na stejném disku(nebo stroji) není záloha.

S naplnovanim Timeshift partitionu mam problem pravidelne, / partition se zaplnil az v posledni dobre, spoustu mista zabiral nenasytny Flatpak - prestoze jsem v posledni dobe zadny novy neinstaloval, tak z nejakeho duvodu zaval zabirat jeste o dost vic mista, nez predtim.

Jsem bohuzel limitovany jedinym 256G diskem.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #6 kdy: 17 Března 2025, 07:51:27 »
Gparted je spíš k usnadnění jiných operací s harddisky,taky by se mělo používat zhruba stejnou verzi,podle nainstalované distribuce. Můžete zkusit stáhnout a vypálit Parted Magic,což je dvd s live, nebo z ramdisku běžící distribucí s předinstalovanými diagnostickými nástroji,antiviry,atd.

Záleží na tom,jak jste měl nastavený ext4 a parametry fyzického hdd. Podle mě ty data obnovíte pomocí testdisku a photorec - ale budete k tomu potřebovat druhý hdd s dvojnásobnou kapacitou a samozřejmě se ta data neobnoví do provozu schopného stavu. Nejdřív je potřeba obnovit tabulku oddílů a potom obnovit smazaná data.

Po několika experimentech jsem skončil s úplně plnými oddíly / a Timeshift. Když jsem musel spustit obnovu Timeshift, viděl jsem, že je něco špatně, když si Timeshift stěžoval na nějaké "rsync delete_file not permitted ... unlink ...".
Po restartu systém nenaběhl, ani se nezobrazoval v možnostech spouštění UEFI. K mému překvapení byly oddíly /, /home a Timeshift prázdné! Všechny systémové soubory prostě zmizely. Včetně záloh.
Jediné, co zůstalo, jsou dva velmi rané Timeshift snapshoty z doby před ~9 měsíci.
Netuším, co se mohlo stát. Možná se mohly nějak obnovit předchozí hlavičky?

Nejde o to, že by zmizely oddíly ext4, ale data na nich. Takže soubory mohou být stále na disku, jen nevím, jak je obnovit, aniž bych riskoval přepsání prázdného místa, které po sobě zanechaly.

Co jsem zkoušel (spouštění na oddílech z live Ubuntu z USB):
Zkoušel jsem možnost obnovit data v Gpartedu, ale nic užitečného to nenašlo.
Zkoušel jsem obnovit superbloky pomocí e2fsck, všechny jsou stejné.
S menším úspěchem jsem zkusil PhotoRec, který obnovuje soubory z / téměř původní velikosti /, ale soubory jsou jen bláboly s náhodnými názvy a adresářovou strukturou.
gpart, testdisk, scalpel a extundelete také nepomohly (alespoň tak, jak jsem je se svými omezenými znalostmi zkoušel).

Pozadí:
Zálohoval jsem i /home, ale nedávno jsem /home vynechal. Vynechal jsem také zálohování složky flatpak, protože zabírala hodně místa. Používal jsem také Docker (někteří na doskuzích naznačují, že Docker+Timeshift může způsobit problémy).

Nenapadá Vás někoho, jak systém obnovit?
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.