Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: software  (Přečteno 673 krát)

viliam42

• Návštěvník
software
« kdy: 15 Března 2025, 19:54:59 »
Dobrý deň.
Dostal so tip z mint fóra, že tu to môžem zistiť
Nainštaloval som program "Lahve", v ktorom som sa pokúšal spustiť windovsácky diagnostický program na autá, Delphi (korekce pravopisu moderátorem - alespoň to po sobě čti). Pretože sa mi to nepodarilo, tak som sa rozhodol ho odinštalovať pomocou ponuky "software" odkiaľ som ho aj nainštaloval. Všimol som si však, že v domovskom adresári v zložke .var/app ... je stále pozostatok programu "lahve" vrátane mnou nainštalovaného programu Delphi.
Chcem sa preto spýtať skúsenejších užívateľov, aký nástroj mám použiť na odinštaláciu, aby po nechcenom programe neostávali zbytočné rozsiahle programy.
prípadne vedel by mi niekto poradiť so spustením Delphi diagnostiky v prostredí linux? Virtual box som skúšal, ale nejde to spoľahlivo.
Ďakujem

« Poslední změna: 16 Března 2025, 12:16:28 od JirkaZ »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:software
« Odpověď #1 kdy: 16 Března 2025, 11:44:59 »
Zde poradím jen
Kód: [Vybrat]
apt purge programCož maže i konfigurační soubory. Ale v tomto případě nevím jak se to bude chovat.

Aha. Teď se dívám, že .var vytváří Flatpak. S tím nemám zkušenosti. Prostě bych to smazal.

Každopádně bych to být tebou zkusil ještě jednou. Jen bych u toho programu zkontroloval práva. To je doinstaloval k tomu ještě Flatseal. Tím nastavíš práva té flatpak aplikaci.

Anebo bych k tomu nepoužil Flatpak aplikaci Bottles, ale libovolně jinou nadstavbu nad Wine, která se instaluje jako deb balík.

Dodatek. Pokud to komunikuje přes USB, budeš muset do virtuálu nainstaloval Windows a nainstalovat software tam. Protože jsem četl, ale už to nemusí být pravda, že Wine neumí USB.

Něco k tomu je tady.
https://gitlab.winehq.org/wine/wine/-/wikis/Wine-User's-Guide#Serial_and_Parallel_Ports
« Poslední změna: 16 Března 2025, 12:00:04 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:software
« Odpověď #2 kdy: 16 Března 2025, 12:02:08 »
Wine umí USB jen ve specifických případech. Pokud budu mít čas, někdy k tomu napíšu něco víc (z pohledu uživatele).

Osobně tuto vlastnost vnímám hodně negativně, ale prý se s tím nedá moc dělat, protože je to dáno zcela odlišným způsobem práce s USB v Linuxu a widlous.

Když jsem se na ten program velmi krátce díval, tak nejen že to s příslušným hw komunikuje přes USB, ale dokonce to ještě používá hw USB klíč. Takže s Wine apod. myslím konečná (třeba by to někdo nějak nakonec rozchodil, ale musel by mít vše použité k dispozici, být programátorsky schopný apod.).
« Poslední změna: 16 Března 2025, 12:20:02 od JirkaZ »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.