Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pořadí v grub  (Přečteno 3376 krát)

Abby

• Stálý člen
  • **
Pořadí v grub
« kdy: 17 Března 2025, 14:35:11 »
Jak snadno změním pořadí systémů v grub? Mám Windows až na třetím místě a chci, aby byly první a bez interakce se spustily ty. Pokud možno v GUI. Díky.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Pořadí v grub
« Odpověď #1 kdy: 17 Března 2025, 15:26:28 »
Grub Customizer.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 17 Března 2025, 16:02:52 »
Děkuju 👍🏻

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 18 Března 2025, 10:04:21 »
Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/default/grub
GRUB_DEFAULT=4 (Číslování první řádky v menu je nula)

CTRL+O, ENTER
CTRL+X
sudo update-grub
Být tu Ramael, tak to bude
sudo sed -i 's/^GRUB_DEFAULT=0/GRUB_DEFAULT=4/' /etc/default/grub
vzor mého
GRUB_DEFAULT=4
GRUB_SAVEDEFAULT="false"
GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT=$GRUB_TIMEOUT
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=30
GRUB_DISTRIBUTOR='Kubuntu'
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=''
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
« Poslední změna: 18 Března 2025, 10:11:55 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 18 Března 2025, 13:10:47 »
Funguje obojí, děkuju :-) Ale ještě bych ráda dostala Windows na první místo, stačí to prostě jen přesunout? Protože teď sice jsou Windows výchozí, ale v nabídce Grub jsou na třetím místě.

edit: tak si odpovím sama, stačí tu nabídku v Grub Customizer přesunout. Škoda jen, že nefunguje normální chycení myší a přetažení, trvalo mi docela dlouho, než jsem našla v menu ty malinké šipečky... Chytit a přetáhnout by bylo lepší, navíc jsem na to už desítky let zvyklá :-) Ale hlavně že to funguje.
« Poslední změna: 18 Března 2025, 13:13:56 od Abby »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 18 Března 2025, 16:50:50 »
Malinké?

Jestli ono to nebude tím, že se důsledně snažím používat co nejstarší, ověřený a vizuálně normální sw...

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 18 Března 2025, 17:30:46 »
Jako jo, ty dvě šipky jsou malinké, navíc trochu ztracené mezi dalšími ikonami. Odjakživa tvrdím, že programátoři by měli mít kolegu, který umí udělat pěkné a přehledné UI. Navíc v mém světě je normální všechno přetahovat myší a těžko se zvyká na jiný způsob 🙂

Každopádně i když je ten program lehce nepřehledný, tak ale funguje, takže ještě jednou moc díky. Mimochodem koukala jsem, že se v něm dá změnit vzhled grubu, jak se to dělá? Pokus/omyl radši zkoušet nebudu, abych si to ještě nerozbila 😂

Ventero

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 19 Března 2025, 08:47:49 »
Ja tam ty malinke sipky tedy taky nikde nemuzu najit.

Na tom screenshotu vidim v horni liste ikon vedle sebe 4 sipky velky jako krava, ale ty 2 male nikde ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 19 Března 2025, 13:24:26 »
Tak já zkusím vymyslet, jak sem dostat screenshot a zkus hledat. U mě to totiž takhle vůbec nevypadá a ty dvě šipky do stran tam vůbec nemám. Ani to nemám takhle barevné.

edit: tak šipky do stran tam mám taky, ale to nic nemění na faktu, že chybí možnost normálního přetažení myší a že to je dost nepřehledné.
« Poslední změna: 19 Března 2025, 13:39:08 od Abby »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 19 Března 2025, 13:38:05 »
No vždyť to píšu výše, jen asi ne dost polopaticky...

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 19 Března 2025, 13:40:20 »
A já píšu, že to u mě vypadá jinak, viz příloha. Nepochopím, že v jednom OS vypadá jeden program různě...

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 19 Března 2025, 13:51:32 »
1) nemáme stejný OS, prostuduj si rozdíly mezi distribucemi a verzemi KDE/Plasma.

2) takto zoufale to vypadá, protože frikulínští vývojáři a kreténské ploché monochromatické ikony. Tohle téma jsem tu zmiňoval už x-krát.

3) občas jdou ty ikony změnit přes nastavení systému a tam jednotlivé položky, ale ne vždy to funguje. V novějších verzích KDE je bohužel ta plochá monochromatická zhovadilost defaultní a nelze ji odstranit.

V KDE 5.x (Kubuntu 18.04) je to ještě jakžtakž normální, i když zdaleka nejhezčí bylo KDE 3.5.x (dnes stále žije jako Trinity). No a pak přišla progresivistická jelita a bylo vymalováno...
« Poslední změna: 19 Března 2025, 13:59:52 od JirkaZ »

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 19 Března 2025, 13:58:10 »
1. máme, Linux je Linux, liší se tak maximálně verze, ale určitě ne OS jako takový. To je jako tvrdit, že Windows 10 a Windows 11 jsou rozdílné operační systémy, což samozřejmě nejsou, jsou to rozdílné verze téhož operačního systému.

2. moonochromatické ikony vypadají dobře, když se použijí dobře, ale 99% minimálně programátorů neumí grafiku a design a málokdo spolupracuje s grafikem. Navíc tady spíš jde o to, že není implementovaná základní funkce a to přetažení myší, které je naprosto logická první volba.

3. asi nepotřebuju nic měnit, ten tvůj screenshot je jako od kolotočářů, každá ikona je jinak barevná a ještě je to kravsky velké, to fakt mít nemusím.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 19 Března 2025, 14:02:19 »
Ne, nepochopila jsi ohledně Linuxu a jeho GUI nic a navíc si protiřečíš v jednotlivých příspěvcích.

Proč sis na ty ikony (šipky) stěžovala, když jsou najednou v pohodě?

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 19 Března 2025, 14:07:36 »
Nejsou v pohodě, kde píšu že jsou v pohodě? Vypadají líp než ten barevný kolotoč u tebe, ale v pohodě to fakt není. 0Chybí tam hlavně možnost přetažení myší. Nemám potřebu něco chápat, Linux je prostě jeden OS rozdělený na miliony a miliony distribucí, které se liší v detailech, jinak je to všude stejné, když něco nefunguje v jedné distribuci, nefunguje to ani v jiných a ten příměr k Windows je pravdivý a přesný. V čem si protiřečím? A víš co? Ono je to vlastně jedno, na takovéhle plané řeči nemám ani čas ani chuť.

Děkuji za doporučení programu, který funguje a víc bych se k tomu nevracela.
« Poslední změna: 20 Března 2025, 11:19:20 od Abby »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 24 Března 2025, 12:51:49 »
Ty jsi Abby uz trochu rozmazlena a beres to tim divnym Applackym premyslenim ;-)

To pretazeni mysi by tam mohlo byt, ale je to uz ponekud prehnany akcent a take si dokazi predstavit jistou kontrafunkcnost stran snadno mozneho nejakeho nechteneho nebo nepresneho pretazeni - ze to bude vic ku vzteku, nez k zjednoduseni.

Jinak - kez by takhle naprosto jasne, logicky a intuitivne prehledne, byly koncipovany a strukturovany vsechny aplikace - to by pak i macOS byl celkem dobry system :-)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 24 Března 2025, 18:59:17 »
Ano, jsem rozmazlená dokonalostí 🙂 Jsem totiž zvyklá, že ať použiju jakýkoliv program, všude funguje stejná logika, stejný vzhled, stejné menu, Nastavení se ve 100% případů vyvolá klávesovou zkratkou CMD+, (čárka) a v menu je vždycky pod tučným názvem programu. A dokonce i Microsoft, který je jinak známý značnou nepřehledností, tohle dodržuje. Proto to asi můžou používat i slepí a jinak tělesně postižení lidé, protože všechno prostě vypadá stejně a je na stejném místě, ať jde o jakýkoliv program.

Ono to právě moc logické není, protože první, co jsem zkusila, bylo normální přetažení myší a to tady prostě nefunguje. Šipky malinké a snadno přehlédnutelné v řádku ostatních ikon nijak neodlišené od ostatních (i když jinak se mi tyto ikony líbí, jen bych je prostě umístila jinak). Když už nefunguje přetažení myší, tak bych čekala šipky vpravo nebo vlevo od nabídky a to mířící nahoru a dolů (že klikneš na danou nabídku, kterou chceš posunout a ty šipky se třeba až tehdy objeví) a tam taky nic není. A když jsem navíc viděla ten kolotočářský screenshot, kdy tedy v jiné verzi téhož operačního systému (a opravdu mě nikdo nepřesvědčí, že např. Ubuntu Linux a Manjaro Linux jsou rozdílné operační systémy, je to prostě jiná verze téhož operačního systému) je vzhled úplně jiný, to taky není zrovna ukázka přehlednosti, logiky a intuitivnosti.

Jinak chápu, že pro lidi, kteří tohle znají celý život, to je přehledné, ale pro mě, která jsem celý život zvyklá na jednoduché myší ovládání, to prostě přehledné není. Vždyť já jsem měla grafické rozhraní a myš (jednotlačítkovou a bez kolečka 😂 ) v době, kdy ostatní měli černé pozadí a na něm bílý text 😂 A logika ovládání se za těch cca 30 let prakticky nezměnila, základ je stále stejný, i když samozřejmě dnes je to mnohem jednodušší, už třeba jen proto, že tenkrát nebyly gesta (která minimálně v KDE nejsou stále, i když zajímavé je, že Windows je mají a krásně zkopírovali gesta z macOS, takže je to vlastně stejné, za což rozhodně patří velká pochvala do Microsoftu).

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 25 Března 2025, 08:49:48 »
Kolik že platí vývojářům Apple? A kolik KDE foundation nebo kdo to má na starosti? A kolik těch vývojářů je?

Kolik platí někdo tvůrci Grub customizeru nebo Grub boot repair? ;-)

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 25 Března 2025, 12:16:36 »
To Abby chape a to gro je jinde: To mame jen takovy letity spor o tom, co je jak ergonomicke a ovladatelne a vzdycky se nakonec pratelsky v klidu a miru nedohodneme  ;-)

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 25 Března 2025, 14:18:30 »
Kolik že platí vývojářům Apple? A kolik KDE foundation nebo kdo to má na starosti? A kolik těch vývojářů je?

Já tohle chápu. Ale když se může v KDE dělat podpora pro dotykové displaye (kolik jich na počítačích je?), proč nemůže být podpora pro gesta na trackpadu, který má každý notebook?

A jak je možné, že některé opensource programy vyvíjené zadarmo vypadají dobře a jsou intuitivní a snadno ovladatelné a jiné vypadají jako čmáranice prvňáčka? Proč nemůže KDE Foundation říct, že se prostě bude dodržovat nějaký jednotný vzhled programů, aby zapadly do systému? Jasně, není to Apple a fakt se tam netočí miliardy, ale on by to takový problém nebyl a i když by se jistě našli lidé, kteří by už z principu byli proti, tak by to celkově podle mě hodně pomohlo, když bys věděl, že v libovolném programu sáhneš sem a dostaneš tohle. Ale proč je třeba všude vložení CTRL+V a jenom v Terminálu je to CTRL+SHIFT+V a nejde to změnit? Ničemu to nepomůže, jen to škodí. Proč má nano (ten terminálový textový editor) naprosto debilní klávesové zkratky, které nikdo jiný nemá? Proč nemůže mít stejné, jako všichni ostatní?

To Abby chape a to gro je jinde: To mame jen takovy letity spor o tom, co je jak ergonomicke a ovladatelne a vzdycky se nakonec pratelsky v klidu a miru nedohodneme  ;-)

Náhodou, už jsme se i na některých věcech shodli 🙂

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 26 Března 2025, 08:54:42 »
Abby a zkoušela jsi někdy editor vi? vim? Nano nebývalo předinstalováno.
btw: Zjistil jsem, že kamarádka má Iphona. Když jsem ten telefon držel v obalu aniž bych hleděl na rozsvícený displej, nepoznal jsem, že je to Iphone a měl jsem to za nějakou levnou čínskou věc, protože byl strašně lehký. :D
« Poslední změna: 26 Března 2025, 08:56:42 od Roman Vacho »

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 26 Března 2025, 11:51:16 »
Nezkoušela, protože odjakživa mám předinstalováno nano a v Linuxu jsem si ho kdysi doinstalovala a dnes už je předinstalovaný taky. Jiné editory bych musela instalovat a přiznám se, že nevím jak (tedy v macOS, v Linuxu to samozřejmě vím 🙂 ). Jestli by to bylo v homebrew nebo někde jinde, fakt nevím a nějak nemám potřebu to řešit, on ten nano až na klávesové zkratky, které si stále nepamatuji, zase tak špatný není.

On hliník nebo titan zrovna těžké nejsou 🙂 A leckdy jsou lehčí než levné plastové telefony. Kamarád má Samsung Note a jeho žena má Samsung Galaxy S (čísla fakt nevím, zase tolik se o to nezajímám, jen je mají necelý rok) a oba jsou těžší než můj iPhone 15 Pro a to mi při přechodu z iPhone 12 Mini přišel 15 Pro extrémně velký a těžký 😂 Ale zjištění, že vlastně patří mezi lehké a malé telefony mě dost rozsekalo 😂 Jsem zvědavá na iPhone 17 Air, možná bude bez konektoru a má to být nejlehčí a nejtenčí iPhone co kdy byl, tak uvidíme. Já do něj tedy nepůjdu, mě ještě pár let postačí 15 Pro a vidím to tak, že přejdu asi až na 20 nebo 21, ale třeba do té doby budou bezkonektorové všechny, stejně jsem kabel naposledy připojila právě na ten 12 Mini a to když jsem si ho přinesla domů nový a měla jsem ani vlastně už nevím proč zálohu v Macu, i když si platíme 200 GB rodinný iCloud... A od té doby jsem kabel už nepřipojila.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 27 Března 2025, 09:23:12 »
Tos mi připomněla, že mám koupit bezdrátovou nabíječku. Protože příliš často zapojuji odpojuji telefon od nabíječky. Už mě to nebaví.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 27 Března 2025, 12:41:57 »
Jjj, bezdrát je prima. Kabel musím používat na iPad a je to fakt dost otravné, navíc je tam klasický USB-C a někdy je docela problém ho zapojit, zvláště když už třeba usínám. Zlatý lightning. A nejlépe MagSafe, ať už na MacBooku nebo na iPhonu, to se přisaje samo 🙂

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 17 Dubna 2025, 20:00:52 »
Nezkoušela, protože odjakživa mám předinstalováno nano a v Linuxu jsem si ho kdysi doinstalovala a dnes už je předinstalovaný taky. Jiné editory bych musela instalovat a přiznám se, že nevím jak (tedy v macOS, v Linuxu to samozřejmě vím 🙂 ). Jestli by to bylo v homebrew nebo někde jinde, fakt nevím a nějak nemám potřebu to řešit, on ten nano až na klávesové zkratky, které si stále nepamatuji, zase tak špatný není.

On hliník nebo titan zrovna těžké nejsou 🙂 A leckdy jsou lehčí než levné plastové telefony. Kamarád má Samsung Note a jeho žena má Samsung Galaxy S (čísla fakt nevím, zase tolik se o to nezajímám, jen je mají necelý rok) a oba jsou těžší než můj iPhone 15 Pro a to mi při přechodu z iPhone 12 Mini přišel 15 Pro extrémně velký a těžký 😂 Ale zjištění, že vlastně patří mezi lehké a malé telefony mě dost rozsekalo 😂 Jsem zvědavá na iPhone 17 Air, možná bude bez konektoru a má to být nejlehčí a nejtenčí iPhone co kdy byl, tak uvidíme. Já do něj tedy nepůjdu, mě ještě pár let postačí 15 Pro a vidím to tak, že přejdu asi až na 20 nebo 21, ale třeba do té doby budou bezkonektorové všechny, stejně jsem kabel naposledy připojila právě na ten 12 Mini a to když jsem si ho přinesla domů nový a měla jsem ani vlastně už nevím proč zálohu v Macu, i když si platíme 200 GB rodinný iCloud... A od té doby jsem kabel už nepřipojila.
Si ty zkratky můžeš upravit: https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=86477.msg584090#msg584090

Já tohle chápu. Ale když se může v KDE dělat podpora pro dotykové displaye (kolik jich na počítačích je?), proč nemůže být podpora pro gesta na trackpadu, který má každý notebook?

A jak je možné, že některé opensource programy vyvíjené zadarmo vypadají dobře a jsou intuitivní a snadno ovladatelné a jiné vypadají jako čmáranice prvňáčka? Proč nemůže KDE Foundation říct, že se prostě bude dodržovat nějaký jednotný vzhled programů, aby zapadly do systému? Jasně, není to Apple a fakt se tam netočí miliardy, ale on by to takový problém nebyl a i když by se jistě našli lidé, kteří by už z principu byli proti, tak by to celkově podle mě hodně pomohlo, když bys věděl, že v libovolném programu sáhneš sem a dostaneš tohle. Ale proč je třeba všude vložení CTRL+V a jenom v Terminálu je to CTRL+SHIFT+V a nejde to změnit? Ničemu to nepomůže, jen to škodí. Proč má nano (ten terminálový textový editor) naprosto debilní klávesové zkratky, které nikdo jiný nemá? Proč nemůže mít stejné, jako všichni ostatní?

Náhodou, už jsme se i na některých věcech shodli 🙂
V terminálu se totiž pracuje normálně se základní klávesnicí bez Win, šipek atd. Tak jsou tyto zkratky vymezeny pro ovládání terminálu. Copy, paste atd. jsou věci navíc, proto ten shift.
Příklady zkratek v terminálu:
    Ctrl+A: Přesune kurzor na začátek řádku
    Ctrl+B: Přesune kurzor o jeden znak zpět
    Ctrl+C: Přeruší aktuální proces nebo příkaz
    Ctrl+D: Odešle EOF (End Of File) signál, který může způsobit ukončení aktuálního procesu nebo příkazu
    Ctrl+E: Přesune kurzor na konec řádku
    Ctrl+F: Přesune kurzor o jeden znak dopředu
    Ctrl+H: Smazání znaku před kurzorem (ekvivalent k backspace)
    Ctrl+K: Smazání znaků od kurzoru do konce řádku
    Ctrl+L: Vyčistí obrazovku terminálu
    Ctrl+N: Přesune kurzor na další řádek v historii příkazů
    Ctrl+P: Přesune kurzor na předchozí řádek v historii příkazů
    Ctrl+R: Hledání v historii příkazů
    Ctrl+T: Prohození dvou znaků před kurzorem
    Ctrl+U: Smazání znaků od začátku řádku do kurzoru
    Ctrl+V: Vložení speciálního znaku (například Ctrl+V Ctrl+C vloží znak Ctrl+C)
    Ctrl+W: Smazání předchozího slova
    Ctrl+X: Přesune kurzor na začátek nebo konec slova
    Ctrl+Y: Obnovení smazaného textu
    Ctrl+Z: Pozastavení aktuálního procesu a návrat do pozadí

Moc místa na jiné zkratky tam není co?
« Poslední změna: 17 Dubna 2025, 21:02:20 od ramael »
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.