Ventero, Abby -
Ale zajímalo by mě, jak se povedlo odemknout zašifrovaný disk bez klíče, Bitlocker taková díra není, je to dost kvalitní šifrování a pokud vím, nebyly prokázané žádné zadní vrátka...
Ale vždyť jsem to tu sice skromně, ale už popsala.
V PC byl windows + druhý disk 1TB na kterém byla záloha. Netušil nikdo že PC + disk zálohy je zašifrovaný. Disk na kterém byl windows jsem vymazala tak že na něm nezůstalo nic a na druhý disk na kterém byla záloha jsem ani nesáhla. Potom na tento PC jsem začala instalovat ubuntu, jenže vyskočila cedulka že instalace může pokračovat až po vypnutí bitlockeru. Fyzicky jsem odpojila druhý disk, tedy zálohu a instalaci ubuntu úspěšně dokončila s úvahou že záloha se potom po připojení do PC nějak rozjede. Jenže nerozjela z důvodu zašifrovaného disku, klíče či kód nikdo neznal, účet na MS nebyl, tak jediný co zbylo bylo fórum.ubuntu a dvě naštvané dámy.
Potom mě ale napadla myšlenka vrátit do přeinstalovaného PC zpět windows a zkusit připojit zálohu, zda to pojede. Uvažovala jsem že za zkoušku nic nedám a ztratit už nemám co. Tak jsem po nainstalování windowsů připojila disk se zálohou a přístup se opět otevřel. Potom už stačilo jenom vypnout bitlocker na zálohovém disku a také v PC, no a bylo po problému, nebo li vše pak fungovalo dle našich představ.
Tady bych chtěla podotknout, že nově nainstalovaný windows se v PC neuvěřitelně rychle zašifroval aniž bych o to usilovala, nebo byla nějak upozorněna. Samotné vypnutí bitlockeru také nebyla procházka růžovou zahradou, tam jsem musela v ovládacích panelech prvně bitlocker aktivovat (což bylo proti logice když chci bitlocker vypnout a nikoli aktivovat) teprve potom naskočila možnost vypnout bitlocker.
Když se to nakonec vše povedlo, měla jsem radost že i kámoška má radost.
Takže to vypadá že zašifrovaný disk lze znovu otevřít, ale pouze zase jen v PC v kterým byl zašifrován. J.