Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém se zvukem  (Přečteno 4911 krát)

Jana

• Stálý člen
  • **
Problém se zvukem
« kdy: 12 Dubna 2025, 16:29:37 »
Zdravím,
V PC byl nainstalovaný dualboot win+ubuntu a Jako monitor byla použita TV FullHD propojena HDMI kabelem a vše pracovalo dle přectav. Jenže TV jsem zaměnila za 4K a problém byl na světě. Přestal v ubuntu jít zvuk i když jsem se snažila v nastavení zvuku dělat co se dalo. Nepomohlo ani přeinstalování ubuntu. Ve windows vše funguje jak má. Děsím se toho že budu nakonec muset starou TV FullHD vytáhnout z kontejneru a znovu nainstalovat. Tuší někdo kde je tentokrát problém mimo židli, místo a počítač?
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:Problém se zvukem
« Odpověď #1 kdy: 12 Dubna 2025, 16:47:55 »
Zdravím,
 Tuší někdo kde je tentokrát problém mimo židli, místo a počítač?
S tou židlí se dá zalomcovat, seřídit ji, ale na zvuk z televize to asi mít vliv nebude:). Tak si nejdřív zkuste překonfigurovat zvuk, přeinstalování celého systému je trochu nepraktické. Ten zvuk by měl jít digitálně přes mhdmi, tak jako do té fullhd tv. Mělo by to jít přepnout jednoduše přes pacmd, případně přes alsamixer. Jak se jmenuje ten nejnovější sound server a sonud manager, pokud ho tam máte, to si nepamatuju, ale měl by mít mnohem lepší podporu, nebo teda alespoň nějakou. Když ho nasadili.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Ventero

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 12 Dubna 2025, 17:05:41 »
Pokud je to nova verze, tak uz mozna Pipewire.

Nicmene toto ve vetsine pripadu, alespon me, zabralo:
1. vypnout fastboot ve Win i v Bios
2. do Ubuntu pres uplne vypnuti a nikoliv pres restart nebo uspany Win (bacha u ntb nebo miniPC mas vetsinou automaticky namapovany spanek misto vypnuti)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #3 kdy: 12 Dubna 2025, 17:26:25 »
Jazyková poznámka: přectava je něco jako octup (Fyjalo)?

Jinak tady je dost příspěvků na téma, některé dokonce i s diagnostikou.

Ubuntu je 16.04, jak máš v podpisu, nebo jiná verze? 16.04 je už docela stará (a to píšu jako někdo, kdo se do novot rozhodně nehrne).
« Poslední změna: 12 Dubna 2025, 17:31:51 od JirkaZ »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 12 Dubna 2025, 20:04:14 »
A zase ten "fastboot". Jak to souvisí s jednoduchou "výměnou monitoru" a kam se poděl "plug & play"? U auta si taky může měnit olej každý sám, ne každý už po té výměně shání i "rezervní motor pro odbarvenou kamarádku". Nestává se to, ale stát se to může. Ale monitor, no to snad ne? Neměnila žádný hardware a pokud by její gk nepodporovala rozlišení 4K, tak by viděla stejně jenom "menší" obraz. No a občas je teda dobrý i něco slyšet.

I "představa" může být pro někoho jazykolam a vzhledem k tomu, jak se i přes značnou snahu mnoha lidí o opak stále někam spěchá a hrubě přeskakuje, tak i hrubky sám dělávám i přehlížím - protože příště už to určitě napíše správně a nezachybuje.

EDIT: To je teda "řež" ty výsledky google, sám to dělám jinak, ale vzhledem k tomu, že má asi starší instalaci, nechápu proč by měla "hýbat" s jádrem, když jí to "hrálo".
Jako první bych asi zkušil starší jádro (pokud teda nedošlo k "čištění" počítače a něco tam zbylo), protože "to je hračka" :)
« Poslední změna: 12 Dubna 2025, 20:17:22 od sabraq »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #5 kdy: 12 Dubna 2025, 22:39:17 »
No, fastboot může prostě nechat v "nějakém" stavu část hw, zejména tehdy, pokud ona část má nevolatilní RAM, nebo zůstává trvale napájená ze standby větve zdroje.

Ale samozřejmě jsou to spekulace, jen je potřeba vyzkoušet všechno. Zrovna fastboot je první na ráně plus jednoduše vypnutelný.

Dají se zkoušet i různé live distribuce apod., prostě možností je řada. Taky ta nová bedna může mít "jiné" HDMI, je jich celá řada (proč by něco mělo zůstávat stejné, když se to dá neustále rozes**at, viz třeba USB konektory).

Ad hrubky: toleruju je pouze u dysortografiků (skutečných) apod.
« Poslední změna: 12 Dubna 2025, 22:43:44 od JirkaZ »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 12 Dubna 2025, 23:41:49 »
No, fastboot může prostě nechat v "nějakém" stavu část hw, zejména tehdy, pokud ona část má nevolatilní RAM, nebo zůstává trvale napájená ze standby větve zdroje.

Ale samozřejmě jsou to spekulace, jen je potřeba vyzkoušet všechno. Zrovna fastboot je první na ráně plus jednoduše vypnutelný.

Dají se zkoušet i různé live distribuce apod., prostě možností je řada. Taky ta nová bedna může mít "jiné" HDMI, je jich celá řada (proč by něco mělo zůstávat stejné, když se to dá neustále rozes**at, viz třeba USB konektory).

Ad hrubky: toleruju je pouze u dysortografiků (skutečných) apod.
Jasný, zatímco HDMI se normálně vyvíjí, tak "obyč." lidi stárnou, zapomínají, mají vysokej cholesterol a tím i tlak, atd.

Mně se třeba líbí nejvíce vývoj u "uzavřeného" rozhraní bluetooth, kdy vezmu libovolný bluetooth sluchátka a libovolný bluetooth zdroj zvuku a "ono se to spojí". Říká se tomu "zpětná kompatibilita", která funguje, a u které nepotřebuju 4 softwarové inženýrky ve studiu a minimálně jednoho "nedostudovaného" odborníka přes hardware, který má sice ještě uhry, ale zrovna dokončuje diplom.

Mě už taky prošlo něco rukama, ale zrovna HDMI nikdy nebylo HD když mělo, a vypadal jsem jako naprostý blbec, který si zrovna "odskočil od výcucu žumpy".

Kvůli 4K televizi bych si ale rozhodně "žily nepřeťaval" a už vůbec bych neměnil minimálně polovičku vyladěného systému.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 13 Dubna 2025, 00:41:42 »
hoši, na PC bylo a je ubuntu 24.04.2 LTD Myslela jsem si že to bude nějaká hloupost která potkala jenom mě. Žila jsem v domnění že co jede ve windows, musí jít i v linuxu a udivuje mě že je obraz perfekt a zvuk ne a ne a ne. Asi to vzdám, protože PC už nemá ani výstup audio, ten malý jack průměru cca 3 mm.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

toudy

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 13 Dubna 2025, 01:49:59 »
A v jakých programoch ten zvuk nefunguje, jak to porovnávate ?

Mám na mysli napríklad kodeky, mám starý TV, ten neprehrá HEVC, nový TV prehrá HEVC...

A tak podobne.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 13 Dubna 2025, 08:56:08 »
toudy:
Ono je to trochu jinak, obraz jede perfektně ať tam pustím cokoli. Ale zvuk prostě vůbec nejede. Pustím li třeba čt24 živě, nebo nahrávku rodinného videa či pohádku ze zálohy, systémové zvuky, prostě vůbec nic, jako kdyby hypotetický kabel audio někdo přerušil, nebo reproduktory v TV někdo odpojil. Není to o tom zda nějaký kodek jede a druhý ne. Tady byl zcela funkční PC + monitor (TV FUllHD) spojený kabelem HDMI kde jsem tuto starou TV nahradila TV 4K a zapojila na stejný kabel. Přepnu li PC na windows, vše funguje i s novou TV jak má. Windows i ubuntu pravidelně aktualizuji.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Ventero

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 13 Dubna 2025, 11:33:19 »
Jana:
Posli link na ten PC prosim, ze to nema jacka ..

Zkusila jsi me zakladni tipy, co zvladne i zacatecnik?
Zjisti, co mas za GUI spravce zvuku.

Nebude to neresitelne - jen takhle na dalku se spatne diagnostikuje.

Prinejhorsim nejaky levnejsi (ale ne nejlevnejsi) soundbar via BT ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 13 Dubna 2025, 14:22:16 »
Chybí mi tu zásadní informace. A to je na čem se nachází ten HDMI výstup. Je to Intel? AMD? Nvidia? ?
« Poslední změna: 14 Dubna 2025, 12:41:36 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 13 Dubna 2025, 16:38:58 »
Konečně mám chvíli.
Už se na to ptáte dva , tak jsem to raději ofotila - viz obr.
PC není zcela bez dírek (jack), ale nic nefunguje. Spíš býval výstup audio zelený, vstup audio červený a sluchátka. Nyní je zezadu jedna dírka na který není pořádně poznat co tam je nakreslený, ale v každém případě když jsem ji připojila do TV "audio in" též jack, tak se nic nedělo i když jsem různě nastavovala jak PC, tak TV. Riskla jsem to a strčila zepředu do PC sluchátka. Tam se na TV ukázala cedulka zda chci výstup použít jako sluchátka, sluchátka s mikrofonem nebo mikrofon, ale zase se nic nedělo i po potvrzení. Je též pravda že při posledním pokusu se objevilo v nastavení zvuku v PC třetí možnost zapnutí audio reproduktory, které také nefungovaly. Dále se v nastavení zvuku v PC objevilo navíc nastavení úrovně zvuku výstupu který byl na maximum, ale jak jsem již psala, ani nehleslo.
Hoši je potřeba si uvědomit že vedle vás nestojí rovnocenný partner či partnerka.
Zapomněla jsem tu napsat že interní zvuk v PC jede, ale když to přepnu na HDMI, je klid.
« Poslední změna: 13 Dubna 2025, 17:12:22 od Jana »
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Ventero

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 13 Dubna 2025, 19:12:30 »
To chapu. Co nechapu je, ze ignorujes me dotazy a rady.
Screenshot z tveho nastaveni zvuku v Ubu, by take napovedel - tam je predne treba prepnout na hdmi vystup.

Pak zkusit, co jsem psal.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 13 Dubna 2025, 20:53:11 »
Ventero
Tady jsou požadované skeny - obr1 a 2
Proč ignoruji tvé rady? Protože tomu nerozumím. Až v tomto vláknu jsem se dozvěděla že existuje nějaký fastboot. Kde ho najdu ve win, nebo v biosu? Je tam hromada stránek.
Nebo
Citace
Citace
2. do Ubuntu pres uplne vypnuti a nikoliv pres restart nebo uspany Win (bacha u ntb nebo miniPC mas vetsinou automaticky namapovany spanek misto vypnuti)
Tady jsem zcela vedle
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Ventero

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 14 Dubna 2025, 11:53:41 »
Kdyby jsi trochu pouzila internetovy vyhledavac, tak bod 1 najdes - dokonce i v cestine:
https://support.lenovo.com/cz/cs/solutions/ht513773-how-to-enable-or-disable-fast-startup-on-windows-11

Nejprve vsak v nastaveni FW NTB udelat totez.
Tj. do vyhledavace napis znacku a model sveho PC a k tomu treba "disable fastboot in BIOS UEFI"
a urcite to najdes.
Do Dell setup se myslim dostavas via klavesu F2 hned po zapnuti. Popr. ESC a tam bude nabidka. Tam pak dohledas (nejspise v boot options, ale proste to projedes) a nastavis tak, aby nebyl aktivni rychly boot (nekdy je to moznost "thurough")
Tohle treba vygeneroval volne dostupny ChatGPT (to by  jsi taky zvladla):
Vstupte do BIOS/UEFI: Během spouštění počítače stiskněte klávesu F2 (nebo jinou klávesu, pokud je uvedena na obrazovce) pro vstup do nastavení BIOS/UEFI. Je treba zacit mackat hned po zapnutí počítače.
Najděte sekci Boot: Jakmile se dostanete do BIOS/UEFI, hledejte sekci s názvem „Boot“ nebo „Boot Options“.
Vypněte Fast Boot: V této sekci byste měli najít možnost „Fast Boot“ nebo „Fast Startup“. Změňte tuto možnost na „Disabled“ (vypnuto).
Uložte změny a ukončete: Po provedení změn nezapomeňte uložit nastavení. Obvykle to můžete udělat stisknutím klávesy F10 a potvrzením volby.
Restartujte počítač: Po uložení změn se počítač restartuje a Fast Boot by měl být vypnutý.

Bod 2 nechapu, co na tom nechapes - proste az udelas bod 1, nejprve v BIOS, pak ve Win, tak restartujes do Win, vyzkousis zvuk a pak PC VYPNES ane restarrujes. Pak zapnes a teprve pak v grub menu zvolis Ubuntu - jak jsem psal - nepolezes do nej pres restart, ale pres vypnuti a zapnuti PC.
« Poslední změna: 14 Dubna 2025, 12:07:37 od Ventero »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 14 Dubna 2025, 12:47:45 »
A tady ty Windows.
https://help.uaudio.com/hc/en-us/articles/213195423-How-To-Disable-Fast-Startup-in-Windows

Ta nutnost vypnutí a zapnutí při přepínání operačních systémů jak píše Ventero, může být jen dočasné. Jde o to ověřit jak se to bude chovat.

No a jinak pro mě je HDMI taky španělská vesnice. Nebo GNOME co máš v Ubuntu a jeho nastavení zvuku. Tak si z toho nic nedělej.
Z HDMI si pamatuji jedinou věc a to, že je to multimediální konektor a že je v kombinaci s počítači na houby. Dělá problémy.
Upřednostňuji Displayport, DVI, D-SUB.
Dodnes si pamatuji jak jsem laboroval s Windows, AMD a notebookem, aby se nastavil správně obraz na HDMI. Kdyby jenom zvuk. :-)
« Poslední změna: 14 Dubna 2025, 12:51:39 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 14 Dubna 2025, 12:58:52 »
Ubu 24.04 uz ma Pipewire a nemam s tim zkusenost. Nicmene, to co pisi je overeny zpusob. Nevim proc, ale jakekolov Ubu-based distro od 18.04 (mozna uz od 16.04 - to jsem preskocil) casto na nekterych PC negeneruje zvuk z zadneho vystupu, pokud se Win UPLNE nevypne a az pak najede Linux - a pak az teprve hraje.
Ted mi to dela treba ntb HP.

To same u nekterych sitovych karet - zrovna Dell Optiplex mi to dela.

Prislo to s dementni koncepci EFI, tim jak Win drvery blokuji zarizeni a nejakymi zmenami v Ubuntu (sedi s nastupem systemd) ohl. rizeni rozhrani - asi zapomeli na reset zarizeni. Kdyby tu byl treba Ramael, tak by nejspis picl nejaky skript, ktery by se dal po spusteni, ale co pisi je proste ad-hoc reseni ve vetsine pripadu.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 14 Dubna 2025, 16:56:55 »
Pánové díky za odpověď.
Zkoušela jsem to dle postupu na internetu, ale ten nesouhlasil s realitou. Do výše uvedeného PC se mi daří dostat po zapnutí PC klávesou F12 a tam si zvolím nastavení (seting) BIOS.
Pak se otevře stránka co je na fotce dole. Tak se prosím podívejte co jsem tam vydolovala a jestli je to dle vašich představ.
No a co zvolit. Když jsem to otevřela bylo tam nastaveno prostřední Thorough. Přepnula jsem to na Minimal, ale nevím zda je to správně.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Ventero

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 14 Dubna 2025, 18:36:03 »
Nene - tam musi zustat ten thorough - uz jsem to psal. Pokud tam jinde nenajdes nic jako fast start, fast boot appd., tak to tak nech a udelej vypnuti ve Win, dle toho navodu - a ten odpovida realite - delal jsem to mnohokrat.

Pak restart do Win, neco prehraj a pak vypni z Win PC. Zapni a vyber Ubu.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 14 Dubna 2025, 20:02:17 »
Jenomže je to zšedlý a tedy nelze odfafknou rychlý start - viz foto
Co s tím?
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 14 Dubna 2025, 20:25:12 »
No nad tím máš jasnej modrej text - "Změnit nastavení, které není momentálně k dispozici" - nebo tak nějak, nekvalitní foto a nechce se mi to luštit. Když na to klikneš, zpřístupní se ti ty volby a můžeš vypnout fastboot.

Zajímavé je, že se tu všichni patláte s fastbootem a nikoho nenapadlo se zeptat na to, co je to vlastně za bednu (značka + model), jaký režim je na ní zvolen atd.... a dál jaká je konfigurace toho pc, tzn. přesně komponenty, které ta mrcha má (Typ procáku, grafika....). Zkusila uživatelka třeba i výměnu kabelu, jestli náhodou novější kabel nebude funkční? Jak tu již bylo řečeno, na netu je spousta rad a řešení, jestli to se starou TV jelo a s novou ne, tak problém bude někde jinde, rozhodně si nemyslím, že by byl ve fastbootu widlí, protože tam už by se to projevilo předtím i u staré bedny, ne?)

A další otázka co mě napadá je...do jakého HDMI portu na TV je zapojený ten HDMI kabel? Někdy bývají ty porty označený jako HDMI/PC, třeba tam by to zabralo....
« Poslední změna: 14 Dubna 2025, 20:40:50 od macu »
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 14 Dubna 2025, 20:36:47 »
Ano bylo to tak, už je to odfafklý.
Macu:
Kdyby to bylo kabelem tak by to nejelo ani ve win, (pokud se nemýlím)  a kabel je stále stejný. Samozřejmě vyměnit kabel mohu odzkoušet.

Takže zatím to je stejný, ve win to jede a v ubuntu nikoli, ani výměna kabelu nic nezměnila.

Ventero - promiň, když jsem si nyní znovu přečetla tvůj příspěvek z 12 Dubna 2025, 17:05:41, tak už mi smysl dává. Nevím co mi na tom nebylo jasné. Asi mám dlouhé vedení.
« Poslední změna: 14 Dubna 2025, 20:58:18 od Jana »
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 14 Dubna 2025, 20:57:02 »
Jak jsem psal, detaily, detaily detaily....čím víc info o HW, tím líp....

+ změna portu na TV pomohla či ne?
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 14 Dubna 2025, 21:13:57 »
Ne, ani systémové zvuky nejdou. Zajímavé je, že ostatní zařízení propojena s TV jakýmkoli kabelem, tedy i s HDMI jedou normálně. Jenom zlobí PC a to pouze s ubuntu, když PC přepnu na win, vše jede jak má.
A zkoušela jsem propojit starou TV (je to ještě LCD a mám ji hned vedle) a ta jede normálně.
« Poslední změna: 14 Dubna 2025, 21:29:04 od Jana »
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.