Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém se zvukem  (Přečteno 28774 krát)

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:Problém se zvukem
« Odpověď #125 kdy: 02 Května 2025, 12:43:13 »
sabraqu, ramael chce pomoct osobě, která evidentně s PC a Linuxem moc neumí a chce to udělat za ní pomocí vzdálené správy (plochy).

Máš s tím nějaký závažný problém?

No a proč napomínáte mě? Tady z toho vlákna udělá někdo guláš a odskáče to někdo jinej. To se na tomto fóru zavedlo kdy?

Já teda musím citovat sám sebe, nebo má někdo závažný problém se čtením??:

Citace
Já se nemám proč zneklidňovat,klidně se podívám za týden,jak je to dávno vyřešený.

Open Ssh myslím není tak složitý povolit a pak zase zakázat, ale kdo chce kam - ať jí to klidně nastaví pomocí nějaké vzdálené plochy, pokud teda nějakou rozběhne,než bude nový standard HDMI.

A znovu - přeju hodně štěstí (to taky asi nešlo přečíst).

()
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #126 kdy: 02 Května 2025, 18:30:18 »
Už jsem si tak nějak zvykl na @ikx fonetické psaní. Ale Tvému stylu @sabraq fakt nerozumím. Každopádně budu nesmírně rád a vděčen ti, když sem dáš funkční návod na to "jednoduché" ssh spojení. Podmínky spojení jsou fakt jednoduché:
  • Oba PC za NATem
  • Ani jeden nemá veřejnou IP
  • bez toho aby se muselo registrovat u tunelovací firmy, nebo ještě navíc za to platit.
Služby localhost.run serveo.net nebo takový ngrok nefungují tak jak před dvěma léty.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

sabraq

• Závislák
« Odpověď #127 kdy: 02 Května 2025, 22:31:50 »
No tak předně bych se ohradil, že osobně se držím příkazů, které se píšou, nebo vkopírují do konzole počítače - nenutím ale nikomu, ani se ho pak neptám způsobem "pročs to neudělala tak, jak jsem ti přesně řekl". Počítám totiž s tím, že i Jana bývá občas unavená a ne pořád bystrá a spisovná jako učebnice.

Já jsem si taky zvykl - třeba na čecho-anglo-německo-asijské internetové názvosloví, které někdo považuje za znak blížící se neznámé psychické "poruchy" a zoufale se snaží ty lidi potkávat, aby je mohl zachránit od jejich nezvratné zhouby.

Pánové, nic ve zlém, ale opravdu nechápu, když se zrovna nedaří, proč se obracíte zrovna na mě?? Jen jsem poskytl pár poznatků, problematika "vzdálené správy", se kterou jsem také nezačal já, je mi známá - a problematikou také stále zůstává.

Jinak nemám nic společného ani s nefunkčním HDMI, ani s problémem týkajícím se spojení pro vzdálenou správu - pokud bych potřeboval něco s ip adresou, asi bych si zašel někam, kde mi ji na chvíli půjčí a pokud bych to potřeboval na delší dobu, asi bych oslovil poskytovatele připojení - já v tom nic nesrozumitelného stále nevidím. Obojí ale asi nebude zadarmo a vezme si to nějaký čas - a to je další problém, se kterým má počítat především ten, kdo ji chce provozovat.

Z toho důvodu jsem navrhoval ty spustitelné skripty,, protože tento způsob je asi nejmíň zavazující a nemusíte být u počítačů v jeden okamžik -  toho se ale nikdo neujal.

Jinak bysme na to výše uvedené museli založit firmu, protože za dva podvečery z internetové kavárny se to vyřešit nepodařilo.

No a nakonec - tady ta "Jana" mi nepřipadá ani jako někdo, kdo to s "linuxem moc neumí" a kdo by si nedokázal počkat na novější jádro Ubuntu, když jí nedělá problém přecházet mezi verzemi, jako by to bylo přes Vbox.
« Poslední změna: 02 Května 2025, 22:33:28 od sabraq »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #128 kdy: 02 Května 2025, 23:49:18 »
Jak napsat skript ze systému který dodržuje nějakou štábní kulturu na takový baznecht jako je ubuntu? Skript který stáhne všechny ty lua konfiguráky, spustí testy atd? Na systému který vše cpe do snapu, na vše má patche. Na systému který si i ten wayland ohýbá aby byl co nejméně kompatibilní s ostatníma. Což je spíš problém GNOME. Když si chce člověk napsat nějakou věc na vylepšení desktopu, tak si normálně střihne dvakrát if a má pokryto skoro většinu distribucí a pak musí přidat ještě extra jeden kvůli ubuntu a prokousávat se neskutečnou džunglí mechanizmů aby nakonec řekl, že to za to nestojí. Proto je "jednodušší" se připojit, rovnou se na to kouknout a podle situace jednat.
Pokud si prohlédneš ty logy co jsou ve vlákně, tak nějaká záludnost se snaží napárovat špatný link na zvukový výstup.

A ano, i když jsem asi dvakrát málem překousnul klávesnici, musím uznat že je Jana lepší ajťák než moje manželka a k tomu i více než ⅔ mých kolegů. Minimálně proto, že jaks sám podotk nedělá jí problém procházet instalacema.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #129 kdy: 03 Května 2025, 15:09:36 »
Než řešit ssh a podobné "vyšší dívčí", nestačilo by použít RDP? Pro Ubuntu se (podle Googlu) doporučuje XRDP a dá se na to připojit jakýmkoliv klientem, který tento protokol podporuje. Po použití se zase odinstaluje případně se zakáže vzdálený přístup, dokud by zase nebyl potřeba.
Zkusila jsem to v Manjaro a připojila jsem se na něj z macOS naprosto bez problémů, Manjaro v lokální síti, Mac přes hotspot z mobilní sítě.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #130 kdy: 04 Května 2025, 11:28:32 »
Než řešit ssh a podobné "vyšší dívčí", nestačilo by použít RDP? Pro Ubuntu se (podle Googlu) doporučuje XRDP a dá se na to připojit jakýmkoliv klientem, který tento protokol podporuje. Po použití se zase odinstaluje případně se zakáže vzdálený přístup, dokud by zase nebyl potřeba.
Zkusila jsem to v Manjaro a připojila jsem se na něj z macOS naprosto bez problémů, Manjaro v lokální síti, Mac přes hotspot z mobilní sítě.
Tam je potom otázkou kde se o sobě dozví dva počítače, co na sebe nevidí. Zda se ta obslužná aplikace připojuje na server třetí strany nebo ne.

Navrhoval bych, ale to je věc Ramaela, použít nějaký ten softík co tu chlapi běžně používají. Prostě si to stáhne přes prohlížeš, Ramael taky a mohou se spojit.

https://rustdesk.com/
? Je to důvěryhodné? Nebo použít radši něco přes X11 a ověřeného?

Riskl jsem to a napojil se přes LTE na Wayland. Mají tam napsáno, že pro úplnou funkcionalitu je třeba přepnout se na X11. Wayland je experimentální. A taky jsem to musel ručně přepnout z angličtiny na češtinu z menu aplikace.
« Poslední změna: 04 Května 2025, 11:57:04 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #131 kdy: 04 Května 2025, 14:28:20 »
Citace
No a nakonec - tady ta "Jana" mi nepřipadá ani jako někdo, kdo to s "linuxem moc neumí" a kdo by si nedokázal počkat na novější jádro Ubuntu, když jí nedělá problém přecházet mezi verzemi, jako by to bylo přes Vbox.

Citace
A ano, i když jsem asi dvakrát málem překousnul klávesnici, musím uznat že je Jana lepší ajťák než moje manželka a k tomu i více než ⅔ mých kolegů. Minimálně proto, že jaks sám podotk nedělá jí problém procházet instalacema.

Zdravím.
Pánové, jenom mě nepřeceňujte. Původně jsem si myslela že pomocí zkušenějšího zadám nějaký příkaz, přehodí se výhybka a vlak pojede dál. Netušila jsem že by to mohla být i chybička vývojáře dané distribuce. Vzhledem k složitosti problému bude asi nejjednodušší si počkat na distribuci U 26.04 a doufat že to už bude vyřešený. Vždyť TV či monitorů s vysokým rozlišením bude časem jenom přibývat.
A jinak, začínala jsem s windous, ale nelíbilo se mi množství reklam, které mi doslova bránily soustředit se na práci a snaha z uživatele vytáhnout co nejvíce peněz.
Po čase se linux začal líbit i kámoškám, ale hlavně začaly zamnou chodit důchodkyně abych jim to namontovala na jejich PC a trošku také udržovala. Tak jsem se k tomu dostala. Ale nemyslím si že bych mohla rozdávat rozumy.
Tak trochu věřím že bude po všech stránkách lépe.  :)
V každém případě děkuji všem kteří svou úvahou a snahou přispěli k řešení problému, protože i snaha se cení.  Jana.

Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #132 kdy: 04 Května 2025, 15:06:50 »
Jano, Ubuntu je must have nebo bys zkousla i jiné distro? Osobně bych totiž vyzkoušela jiné a nejlépe třeba Fedoru, Manjaro nebo OpenSUSE, prostě na jiném základu. A protože Linux je Linux a jednotlivé distribuce se liší jen v drobnostech (teď jsem šlápla do vosího hnízda 😂 ), tak si myslím, že je jedno, jestli budeš mít Ubuntu nebo třeba Fedoru Gnome, důležité je, aby ti fungovalo to, co potřebuješ.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #133 kdy: 04 Května 2025, 15:57:30 »
Abby
To by znamenalo všem známým přeinstalovat OS. A Ubuntu má dobrou podporu snad proto, že největší procento jsou ubuňťáci i s jejich dotazy. Ale díky za typ.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #134 kdy: 04 Května 2025, 20:37:01 »
Ono Ubuntu už taky není ten "human linux", jak to bylo kdysi, tak jestli by to právě nebyla ta snazší cesta :-) Nic ti nenutím, samozřejmě, je to každého volba, ale možná by to vyřešilo i jiné a budoucí problémy. Ostatně kolik lidí zde na fóru ještě Ubuntu opravdu používá, vždyť má každý něco jiného :-)

sabraq

• Závislák
« Odpověď #135 kdy: 05 Května 2025, 08:13:11 »
No, používá ho asi ještě dost lidí, ale možná nějakou pre-verzi, protože funguje a kterou nemají kvůli experimentům.
Pokud nechci všechno kompilovat, moc široké dveře se mimo Ubuntu neotevírají.

Ramael: Nemyslím vytvářet patche, které bude někdo z některého firemního sektoru při nejbližší příležitosti "reklamovat" a hnát to výš.
Myslím skript pro otestování toho hdmi portu,který by jenom spustila, místo příkazů, které se tady vymysleli.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #136 kdy: 05 Května 2025, 12:53:43 »
Pokud nechci všechno kompilovat, moc široké dveře se mimo Ubuntu neotevírají.
Flatpak
Opensuse build service a další.

Dneska se fakt většina věcí nemusí kompilovat. Ale můžeš si kompilovat, když chceš.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #137 kdy: 05 Května 2025, 12:55:04 »
Ostatně kolik lidí zde na fóru ještě Ubuntu opravdu používá, vždyť má každý něco jiného :-)
Používám Kubuntu a Linux Mint.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #138 kdy: 05 Května 2025, 13:04:51 »
Roman Vacho: já totéž

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #139 kdy: 05 Května 2025, 14:29:03 »
Tak jste dva, ale jinak tu spousta lidí jede na něčem jiném.

A s tou kompilací, já používám Manjaro a tam programy z AUR se kompilují, ale mám jich jen několik a ty bych musela kompilovat i jinde (Plex klient např. a Handbrake s podporou HE-AAC).

sabraq

• Závislák
« Odpověď #140 kdy: 05 Května 2025, 17:25:34 »
Tak jste dva, ale jinak tu spousta lidí jede na něčem jiném.

A s tou kompilací, já používám Manjaro a tam programy z AUR se kompilují, ale mám jich jen několik a ty bych musela kompilovat i jinde (Plex klient např. a Handbrake s podporou HE-AAC).
Spíš už odjeli, protože sledovat němý film přes HDMI ve 4K, kde je hodně dialogů, to z toho člověk moc nemá. Ale zeptejte se programátorů, jestli by seděli v mutlikině třeba 3 hodiny u Pána prstenů a neslyšeli ani slovo, možná že je to pro ně "tak běžné" :).

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #141 kdy: 05 Května 2025, 19:50:00 »
Jo tak na tom taky něco je 🙂

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #142 kdy: 09 Května 2025, 10:16:43 »
Pokud by to ještě někoho zajímalo, dnes jsem narazil na tyhle věci. Mohli by být užitečné.
Jedna je pro Pulseaudio, druhá pro Pipewire.

https://www.reddit.com/r/linux/comments/1kiaqm0/how_to_create_a_surround_setup_by_combining/
« Poslední změna: 10 Května 2025, 10:37:02 od Roman Vacho »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #143 kdy: 09 Května 2025, 13:29:17 »
Jenomže to má dělaný v Manjaru,takže má upravený  jádro jak potřebuje a nakonfiguruje v gui pomocí myši. V Ubuntu by potřeboval kvůli zvuku jiný jádro.
Vypadá to hezky, užitečně a v tmavých oknech efektně. Otázka ale je, jestli to skutečně funguje, jestli ten zvukový sytém nakonec nehraje v závislosti na tom, jak je na zvukový server namapovaná každá zvuková aplikace zvlášť.
Co se týče sw rozhraní Jack, tak ten vyžadoval 'real time' jádro, jinak se nespustil. A pokud se spustil,tak byl spuštěn, ale neměl na nic vliv.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #144 kdy: 10 Května 2025, 10:38:37 »
Ubuntu používá jádro blízké realtime. Je i v Ubuntu Studio(pro zvukaře). To problém nebude.

Teď si vybavuji, že jsme měl jakousi palikaci pro Pipewirea tam si taky člověk mohl prohazovat roury.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #145 kdy: 11 Května 2025, 10:52:17 »
Ubuntu používá jádro blízké realtime. Je i v Ubuntu Studio(pro zvukaře). To problém nebude.

Teď si vybavuji, že jsme měl jakousi palikaci pro Pipewirea tam si taky člověk mohl prohazovat roury.
Vzhledem k těm dotazům se používáním "Ubuntu" člověk asi opravdu už "něčemu blíží".

Tady je odkaz na Ubuntu Studio 25.04 Plucky Puffin, asi si ho stáhnu taky, vypadá stále dobře a podporovaně, jako v době prvního vydání Ubnutu Studia - a zkusím třeba 'triple boot'.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #146 kdy: 12 Května 2025, 12:13:58 »

Vzhledem k těm dotazům se používáním "Ubuntu" člověk asi opravdu už "něčemu blíží".

Tady je odkaz na Ubuntu Studio 25.04 Plucky Puffin, asi si ho stáhnu taky, vypadá stále dobře a podporovaně, jako v době prvního vydání Ubnutu Studia - a zkusím třeba 'triple boot'.
Musím Tě od toho odradit. Kupodivu je to proti Kubuntu, přestože to taky používá KDE prostředí, chybová věc. Například se uspí při instalaci. A ještě na něco jsem narazil.
Prostě bazmek lidově řečeno. No ale podobně se chová i Win11. Ty se mi po instalaci také uspali. Což by nevadilo, ale ta mašina se neumí probudit.
No a programy co obsahuje Ubuntu Studio si lze doinstalovat.
« Poslední změna: 12 Května 2025, 12:30:58 od Roman Vacho »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #147 kdy: 12 Května 2025, 13:39:02 »

Musím Tě od toho odradit. Kupodivu je to proti Kubuntu, přestože to taky používá KDE prostředí, chybová věc. Například se uspí při instalaci. A ještě na něco jsem narazil.
Prostě bazmek lidově řečeno. No ale podobně se chová i Win11. Ty se mi po instalaci také uspali. Což by nevadilo, ale ta mašina se neumí probudit.
No a programy co obsahuje Ubuntu Studio si lze doinstalovat.
Hm a to je vydání pro jedinou architekturu, s téměř sjednoceným gui. Centralizace je prostě úkrok 'kamsi' zpátky. Když byli 3 architektury a 3 grafické prostředí,tak tohle nehrozilo.
Ale stejně Studio zkusím.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #148 kdy: 12 Května 2025, 14:09:57 »
Varování jsem Ti dal. Přes prsty se klepneš sám. :D

Tady je kdyžtak seznam softwaru, co to obsahuje. Není mi jasné, proč se to nejmenuje Kubuntu Studio. Od 20.10 přešli z XFCE na KDE.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_Studio

Četl jsem si recenze na distrowatch. Tak nejsem sám kdo na Studio nadává.
« Poslední změna: 12 Května 2025, 14:11:38 od Roman Vacho »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #149 kdy: 13 Května 2025, 13:37:45 »
Varování jsem Ti dal. Přes prsty se klepneš sám. :D

Tady je kdyžtak seznam softwaru, co to obsahuje. Není mi jasné, proč se to nejmenuje Kubuntu Studio. Od 20.10 přešli z XFCE na KDE.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_Studio

Četl jsem si recenze na distrowatch. Tak nejsem sám kdo na Studio nadává.
Xfce se dá doinstalovat, KDE vývojáři asi získali v Ubuntu Studiu převahu.
Ty aplikace se dají samozřejmě používat jednotlivě,ale pro úpravu nastavení bývalo potřeba sáhnout do konzole,no a pro někoho,kdo to "nenaťuká" a rád by pracoval se zvukem,nebo graficky, je tady právě ucelené Ubuntu Studio.
Anebo může zkusit doinstalovat
Kód: [Vybrat]
ubuntustudio-desktop

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.