Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Share-ovanie folder-u medzi Windows 10/11 a Ubuntu 22.04.2  (Přečteno 1265 krát)

samujel

• Návštěvník
Share-ovanie folder-u medzi Windows 10/11 a Ubuntu 22.04.2
« kdy: 03 Května 2025, 22:35:05 »
Zdravím,

Background:
Som úplny Linux noob, nainštaloval som Ubuntu 22.04.2 na VM vo VirtualBoxe pred pár dňami. Aktuálne používam tento PC ako “server“ pre Plex. V budúcnosti keď budem lepšie zoznámený s Ubuntu, chcem prejsť z Windowsu 11 na Ubuntu kvôli plnému využitiu funkcionality, aktuálne je HDR tone mapping príliš náročný na Windowse...

Problém:
Posledné 2dni som strávil s troubleshootingom sharovania folderu medzi VM Ubuntu a Windowsom. Skúšal som sharovať folder z VM Ubuntu na Windows a aj opačne, z Windowsu na VM Ubuntu.

Na Ubuntu sharovanie som použil Nautilus share a neskôr aj Sambu cez terminal/Warp, ale nedokázal som sa na zložku pripojiť na Windowse :“Zadaný priečinok je pravdepodobne neplatný. Vyberte iný priečinok.“

Ked sa skúsim pripojiť na Windows zložku v Ubuntu, tak sa na ňu taktiež nedokážem pripojiť. Snažím sa na zložku pripojiť cez Nautilus → Other Locations → smb://192.168.0.xxx/f ... Po použití SMB:// príkazu mi vybehne Authentication Required, zadám heslo, a vždy mi vypíše : “Failed to Mount windows share: Invalid argument“

Strávil som niekoľko hodín na fórach a Reddite, čital som príspevky ludí s podobným/rovnakým problémom a snažil som tento problém fixnúť podla rád komunity, ale stále to nedokážem opraviť. Už neviem čo mám robiť... viete niekto ako to fixnúť alebo viete kde by mohol byť problém??

Dá sa nejako jednoduchšie zazdielať folder z Ubuntu→Windows alebo opačne z Windows→Ubuntu??

Ďakujem vopred.

toudy

• Aktivní člen
  • *
Re:Share-ovanie folder-u medzi Windows 10/11 a Ubuntu 22.04.2
« Odpověď #1 kdy: 03 Května 2025, 23:37:18 »
Citace
Dá sa nejako jednoduchšie zazdielať folder z Ubuntu→Windows alebo opačne z Windows→Ubuntu??

Z tvojho príspevku možno presne nechápem ako to plánuješ používať, ale keby si mal na jednom pc windows spolu s linuxom, tak stačí vytvoriť jednu partíciu (partition, oddíl) NTFS.
A naň dať data folder(s). Potom je možné pristupovať k tým dátam z oboch systémov. Linux veľmi dobre dokáže pracovať s NTFS súborovým systémom.
V prípade takéhoto "dualbootu" akurát je nutné nastaviť vo windowse, aby sa neuspával ale skutočne vypínal.
Teda vypnúť rýchle spustenie fast startup. Aby si win nezamkol ten NTFS partition pre seba.

VM nepoužívam, ale tipujem že tam môžu chýbať nejaké doplnky. Ako že by bolo treba do toho virtualboxu ešte niečo nainštalovať.

samujel

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Května 2025, 18:10:44 »
Ďakujem za odpoveď, sorry že som to dobre nevysvetlil a sorry za neskorú odpoveď.

Aktuálne mám 2xPC: 1.môj osobný s windowsom 10
                               2. “server“ na Plex (aktuálne windows 11 + VM ubuntu)

2.PC má nainštalovaný windows a chcel som si skúsiť Ubuntu cez VM aby som neprešiel na nový OS s nulovou znalosťou a aby som aspoň vedel ako s Ubuntu pracovať.

Môj ciel:  2.PC (server) komplet preinštalovať na Ubuntu, a po prejdení na Ubuntu by som si chcel vedieť zazdielať folder-y medzi mojim osobným PC(windows) a serverom(Ubuntu).

V tomto prípade by som nepoužíval dual boot, takže asi by tvoja rada s partition-om nefungovala. Ale určite ďakujem za radu.
Taktiež som vela čítal o použití Docker containerov, videl som že veľa ludí používa Docker na Plex server, ale Docker mne ako úplnému začiatočníkovi príde zatial príliš zložitý...

ORACLE VM:
Začal som sa viac vŕtať v tom Virtual Boxe a zistil som že dá sa zazdielať zložka na VM z 2.PC (server)

P.S.
Neskôr som dokonca dokázal zazdielať folder z PC1 a VM Ubuntu ju našiel a share fungoval. Ale zazdielať zložku z UBUNTU na PC1 som stále nedokázal. Čisto teoreticky mi zdielanie folder-u z Windows na Ubuntu stačí...

Téma môže byť asi uzatvorená... Ďakujem pekne

Jenc

• Návštěvník
    • Jenc | fotograf
« Odpověď #3 kdy: 10 Května 2025, 11:55:51 »
Čili odpověď s NTFS byla správná cesta.
Já to tak mám. Sice se z Windows dá dostat in na EXT4 oddíly, ale není to nativní, jsou potřeba další programy. Naopak z Linuxu na NTFS je to bez problému.
Jinými slovy, sdílená data mezi systémy Win a Lin je fajn mít na NFTS (případně FAT32 / exFAT) oddílech, ať už kdekoliv. Já žádné speciální sdílené oddíly nepoužívám, prostě data ukládám na windowsovské oddíly NTFS a Linux k nim má pohodlný přístup.
Cokoliv, co nativně podporují Windows, umí i Linux. Naopak to neplatí.
Toť vše.
« Poslední změna: 10 Května 2025, 11:58:16 od Jenc »
Linux Mint 22.1 Xia / Ubuntu 25.04 Plucky Puffin / MX Linux 23.6 Libretto / Zorin OS 17.3
https://jenc.jecool.net/

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 10 Května 2025, 16:01:14 »
Léty ověřený SW k příménu přístupu k ext2/3/4 file system ze strany Windows:
https://github.com/matt-wu/Ext3Fsd
Ale!!! tento způsob má spoustu odpůrců z důvodu narušení bezpečnosti Linux. Osobně neužívám.
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Ventero

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 10 Května 2025, 19:39:45 »
Pouzival jsem plugin do TC nebo DC.
Ale to uz se davno tady vubec nebavime o sdileni - to je otazka pristupu.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Května 2025, 09:12:28 »
S tou spolehlivostí NTFS z Linuxu bych byl opatrný. Mně se to nedávno díky tomu kernel ovladači (NTFS3) rozsypalo při sdílení složky pro Steam.
Takže doporučuji raději použít FUSE (NTFS-3G).
« Poslední změna: 11 Května 2025, 09:14:06 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Jenc

• Návštěvník
    • Jenc | fotograf
« Odpověď #7 kdy: 15 Května 2025, 02:44:03 »
Ale!!! tento způsob má spoustu odpůrců z důvodu narušení bezpečnosti Linux. Osobně neužívám.
SW jsem neznal, leč vyzkoušel.

Je dlouho neaktualizovaný, takže jsem nečekal zázrak.
Výsledek je takový, že ačkoliv mám na disku jen samé EXT4 oddíly s různými Linuxy, program Ext2(3)Fsd je označil za:
3x ext3
2x ext4
Přičemž ty ext3 odmítl připojit a ty ext4 připojil pro čtení.

Takže vcelku nepoužitelné.

Máte někdo, když už jsme u toho, někdo nějaký jiný lepší tip, jak připojit ext2/3/4 do windows? Myslím čistě foss řešení...
Linux Mint 22.1 Xia / Ubuntu 25.04 Plucky Puffin / MX Linux 23.6 Libretto / Zorin OS 17.3
https://jenc.jecool.net/

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 15 Května 2025, 08:55:14 »
SW jsem neznal, leč vyzkoušel.

Je dlouho neaktualizovaný, takže jsem nečekal zázrak.
Výsledek je takový, že ačkoliv mám na disku jen samé EXT4 oddíly s různými Linuxy, program Ext2(3)Fsd je označil za:
3x ext3
2x ext4
Přičemž ty ext3 odmítl připojit a ty ext4 připojil pro čtení.

Takže vcelku nepoužitelné.

Máte někdo, když už jsme u toho, někdo nějaký jiný lepší tip, jak připojit ext2/3/4 do windows? Myslím čistě foss řešení...
Jedině pokud jsi kaskadér tak něco v bůhví jakém stavu neudržovaném najdeš.

Musíš si uvědomit, že EXT4 se stále vyvíjí, ale už ne tak ty nástroje pro Windows.

Jediným řešením je snad ExFAT nebo NTFS. Nebo možná F2FS nebo to co používá Google u Androidu(jméno nevím).
Pokud nejsi limitovaný velikostí 4GB, tak FAT32.

Takže FAT32 bych doporučil jako první. Potom bez pořadí. NTFS nebo exFAT, ale oboje přes FUSE!
« Poslední změna: 15 Května 2025, 09:05:22 od Roman Vacho »

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #9 kdy: 15 Května 2025, 10:32:36 »
Pokud mám někde něco sdílet mezi Linuxem a Widlous, tak jedině přes FAT/FAT32/NTFS.

Za léta jsem zkoušel i jiné cesty, ale tato je jednoznačně nejlepší. Princip je v tom, že Linux respektuje Widlous, obráceně nikoliv.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: Včera v 13:58:13 »
FAT opravdu nepouzivat mezi Linux a Windows, pokud nejsi profik - muzes mit problem s identifikaci souboru kvuli rozdilu pouzite znakove norme.

Pro vicecetny pristup napric OS, pouzivat NTFS popr. exFAT.

Jinak s pluginem v TC jsem problemy s ext4 ve Win nemel (tusim ale, ze jsem musel TC spustit jako admin), ale opravdu je lepsi si udelat sdileny datovy oddil pod Win jako NTFS nebo exFAT, pokud jeste potrebujes pristupovat z MacOS.

Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: Včera v 14:13:51 »
FAT opravdu nepouzivat mezi Linux a Windows, pokud nejsi profik - muzes mit problem s identifikaci souboru kvuli rozdilu pouzite znakove norme.

Jinak s pluginem v TC jsem problemy s ext4 ve Win nemel (tusim ale, ze jsem musel TC spustit jako admin), ale opravdu je lepsi si udelat sdileny datovy oddil pod Win jako NTFS nebo exFAT, pokud jeste potrebujes pristupovat z MacOS.
Díky za poznámky z praxe. To je nejlepší. To využiji teď o víkendu pro přesun dat. Vytvořím na to spešl oddíl.
« Poslední změna: Včera v 19:30:51 od Roman Vacho »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #12 kdy: Včera v 15:23:23 »
Ventero: pakliže důsledně nepoužívám v názvech souborů a adresářů diakritiku, tak žádný problém není.

No a kdybych toho potřeboval přesunout víc a nebyl si jistý, tak zip.

exFAT je ohledně formátování v Linuxu dostupný až v poslední době, takže je to nejistá cesta z hlediska plné zpětné kompatibility a vyhýbám se jí.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: Včera v 18:25:54 »

Pokud máš i macOS, tak jedině exFAT. MacOS nativně neumí zapisovat na NTFS, i když číst ho umí. Takže jediný skutečně multiplatformní formát je exFAT, ten umí všechny současné systémy. A sice existuje program, který umožní zapisovat na NTFS v macOS (tuším že od Paragonu), tak ale je to věc, kterou nechceš, může způsobovat problémy a data jsou cenná komodita.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: Včera v 19:32:36 »

Pokud máš i macOS, tak jedině exFAT. MacOS nativně neumí zapisovat na NTFS, i když číst ho umí. Takže jediný skutečně multiplatformní formát je exFAT, ten umí všechny současné systémy. A sice existuje program, který umožní zapisovat na NTFS v macOS (tuším že od Paragonu), tak ale je to věc, kterou nechceš, může způsobovat problémy a data jsou cenná komodita.
Nikoliv přes FUSE, ale ovladač v linuxovém kernelu je taky od Paragonu. Od té firmy nakupuje produkty i Microsoft, protože MS nemá tak schopné programátory.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: Včera v 20:16:01 »
Ventero: pakliže důsledně nepoužívám v názvech souborů a adresářů diakritiku, tak žádný problém není.

No a kdybych toho potřeboval přesunout víc a nebyl si jistý, tak zip.

exFAT je ohledně formátování v Linuxu dostupný až v poslední době, takže je to nejistá cesta z hlediska plné zpětné kompatibility a vyhýbám se jí.
Ale muze byt, jestli ho neformatujes s patricnymi parametry, ktere jsou v Lin vychozi jine, nez u Win - znakova norma je neco jineho, nez diakritika.
Ale jak jsem naznacil - ty potize se objevi ve specifickych pripadech.
Zkus treba z Linuxu naformatovat oddil fat32 s vychozimi parametry a na nej zkopirovat z Linuxu windowsacky zavadeci soubory - zavadec je nepozna, protoze jsou v jinem znakovem standardu a tedy pro nej maji jiny nazev = zadny boot. Je tu na to vlakno.
Podobne kdyz na fat32, ktery vytvoris v Linuxu rozbalujes instalator - nebootujes - tam je zase problem s pravy a mozna i s vyse popsanym.
Proste pokrocileji pracovat v Linuxu s Fat32 je peknej vopruz - to radsi nabootuji extrastihle WinPE a formatuji tam.

exfat se dala podpora doinstalovat uz nekdy 2014, ne? Kazdopadne mezi Win a Lin je jistota v NTFS.
« Poslední změna: Včera v 20:17:51 od Ventero »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.