Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozdíl v nastavení času při dualbootu Linux+Windows  (Přečteno 1678 krát)

Abby

• Stálý člen
  • **
Rozdíl v nastavení času při dualbootu Linux+Windows
« kdy: 04 Května 2025, 20:35:14 »
Už bych si potřebovala konečně udělat jasno, co přesně nastavit, aby nebyl časový rozdíl mezi Windows a Linuxem při dualbootu. Vím, že jedno používá čas UTC a druhé lokální, ale vzhledem k tomu, že to jde nastavit pouze v Linuxu, tak bych potřebovala jasně vědět, co nastavit v Linuxu. Vždycky po čisté instalaci to metodou pokus/omyl nastavím, ale do další čisté instalace to zase zapomenu. Tak prosím, co je potřeba nastavit v Linuxu, aby v obou systémech byl stejný čas? Děkuji :-)

Ventero

• Závislák
Re:Rozdíl v nastavení času při dualbootu Linux+Windows
« Odpověď #1 kdy: 04 Května 2025, 22:09:03 »
Tak ale Abby ..
https://duckduckgo.com/?q=time+between+windows+ubuntu&ia=web
a v prvnich nekolika odkazech se hnedle dozvis:
Kód: [Vybrat]
sudo timedatectl set-local-rtc 1
Jde to udelat i ze strany Win, ale toto je nejjednodussi cesta.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 04 Května 2025, 23:45:52 »
Takže to není ta odpověď, co jsem čekala 🙂 Jako díky, ale ptala jsem se na něco jiného, navíc opravdu nechci zadávat příkaz do terminálu, když je na to GUI.

A ze strany Win to dělat nebudu, to je na tom počítači primární systém, takže se musí přizpůsobit ten sekundární.

Takže jaká je tedy odpověď na mou otázku? Je potřeba v Linuxu nastavit UTC nebo lokální čas?

Mimochodem on mi Linux přepisuje čas i v UEFI, takže změna ve Windows by byla rozhodně špatná, protože Windows to zjevně mají správně. A pokud ne správně, tak alespoň tak, jak to má i zbytek světa s výjimkou Linuxu 🙂

Ventero

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 05 Května 2025, 01:27:33 »
Nevim, ze by tohle slo udelat v GUI, snad mimo konzoloveho nastaveni, coz zase musis spustit prikazem z terminalu (podobne jako treba MC), takze z toho vylezlo, ze je nejefektivnejsi a nejrychlejsi zadat tento prikaz + mit samozrejme sparvne TZ. A opet nejrychleji:
sudo timedatectl set-timezone Europe/Prague- nekdy Praha nebyvala v seznamu, tak Berlin.

Ale tu "svou" odpoved mas i v tech odkazech  slovne popsanou i v tom prikazu samotnem - 1=ano - tedy lokalni ..
« Poslední změna: 05 Května 2025, 01:34:22 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 05 Května 2025, 13:09:05 »
Potvrzuji, že je to kompatibilní s Win11, co píše Ventero.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 05 Května 2025, 14:16:15 »
V Manjaro a OpenSUSE je na to klikátko, ale nikdy bez vyzkoušení nevím, co je správně 🙂 Takže správně je lokální čas, díky 👍🏻

Ventero

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 05 Května 2025, 16:35:57 »
Obavam se, ze spravne je to tak, jak to ma Linux, ale u domaciho PC je to asi sumak.
Pro uplnost, jak naopak posefovat Win na UTC:
"To achieve this, we open the Registry Editor regedit.exe file and then navigate to
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformationFinally, we create a new DWORD value named RealTimeIsUniversal and set it to 1"

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 05 Května 2025, 19:48:51 »
Obávám se, že Windows se používá na ~98% PC, Linux na ~2% a z toho bude tak 1.99% dualboot, takže správně to má ten větší. Navíc nevidím důvod, proč měnit Windows na UTC, když by pak šly dva systémy špatně oproti UEFI, který je v local time. Když mi Linux změnil čas, změnil se na špatný i v UEFI, ergo je jasné, že to má špatně Linux.

Mimochodem když už jsme u toho, Ventero, nevíš co používá macOS? Na Apple Silicon sice žádný dual boot nikdy neplánuju, ale zajímalo by mě to. Kdysi ještě na Intelu byl čas v macOS i Windows stejný, ale tam se vlastně o všechno staral Boot Camp.

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 05 Května 2025, 21:51:23 »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Ventero

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 05 Května 2025, 21:54:02 »
Nemuzes to brat podle domackych OS - Linux vychazi ze serveroveho prostredi stroju propojenych napric celou zemekouli, nebo zemeplochou - jak je libo ;), kde muze byt treba presne synchronizace , tedy je opravdu treba jet na UTC.
A serverovych a prumyslovych systemu je v Linuxu ci Unixu drtiva majorita - spise dominance.

Popravde nevim - sice jsem narval do toho Macmini Windows bez Bootcampu, ale tohoto jsem si zrovna nevsiml. Takze mozna to bude mit MacOS stejne jako Win. Mam v planu ho zase vytahnout a udelat dalsi experimenty, ale obavam se, ze to mnohem drive vyhledas na netu  :)

« Poslední změna: 05 Května 2025, 21:55:33 od Ventero »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 05 Května 2025, 21:56:38 »
macOS uses UTC - zdroj: https://wiki.archlinux.org/title/System_time
Vzhledem k tomu, ze vychazi z Unixu, tak to neni zas tak prekvapive ..

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 06 Května 2025, 07:37:03 »
by pak šly dva systémy špatně oproti UEFI
Já myslím, že takto není čas v EFI definován. Dle mne je stanoven třemi částmi: časovou hodnotou, ať už se jedná o místní čas, UTC nebo něco jiného, ​​časovým pásmem, či letním časem.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 06 Května 2025, 15:31:58 »
macOS uses UTC - zdroj: https://wiki.archlinux.org/title/System_time

Díky. Tam je to vlastně ale díky absenci multibootu vlastně jedno. A zřejmě se o rozdíl staral dříve Boot Camp. A vzhledem k unixovému původu to vlastně i zní logicky.

by pak šly dva systémy špatně oproti UEFI
Já myslím, že takto není čas v EFI definován. Dle mne je stanoven třemi částmi: časovou hodnotou, ať už se jedná o místní čas, UTC nebo něco jiného, ​​časovým pásmem, či letním časem.

Já nevím, ale když jsem po instalaci (nyní konkrétně) Manjaro restartovala do Windows, měla jsem změněný čas jak v nich, tak i v UEFI. Ale je otázka, co vlastně používá UEFI a jestli se to neliší i v rámci konkrétních strojů, tohle konkrétně je notebook Asus TUF A15.

Nemuzes to brat podle domackych OS - Linux vychazi ze serveroveho prostredi stroju propojenych napric celou zemekouli, nebo zemeplochou - jak je libo ;), kde muze byt treba presne synchronizace , tedy je opravdu treba jet na UTC.
A serverovych a prumyslovych systemu je v Linuxu ci Unixu drtiva majorita - spise dominance.

Popravde nevim - sice jsem narval do toho Macmini Windows bez Bootcampu, ale tohoto jsem si zrovna nevsiml. Takze mozna to bude mit MacOS stejne jako Win. Mam v planu ho zase vytahnout a udelat dalsi experimenty, ale obavam se, ze to mnohem drive vyhledas na netu  :)

Jasný, v serverech nemá Linux konkurenci a není se ani čemu divit. Ale na doma, tam je to podstatně horší...

Jestli se o to třeba nestará přímo FW toho Macu, ale to fakt nemůžu posoudit, už je to velmi dávno, kdy jsem naposledy měla na Macu Windows (byl to MacBook Pro 2016) a bylo to přes Boot Camp. A bylo to proto, že jsem tehdy hrála Assassin's Creed 2 (s Eziem) a i když jsem už tehdy měla herní stroj, tak jsem ale byla na několik měsíců pryč mimo domov a tohle byla jediná možnost jak si zahrát... A bylo to přes Boot Camp a Windows 10. Jak se ti na tvém Macu chová Linux ve výchozím stavu? Mění se čas v některém systému nebo ne? Co máš za boot loader? Klasicky výběr přes Option při startu nebo jsi nasadil rEFInd či něco jiného? Jinak třeba OpenSUSE nabízí hned při instalaci možnost vybrat si mezi UTC a Local Time, když vybíráš časové pásmo, tak tam na to je zatržítko. Manjaro na to má klikátko ve své utilitce Manjaro Settings, takže taky je jednoduché to změnit, bez nutnosti psát příkaz do Terminálu. Jenom si prostě musím vtlouct do makovice, že co chci, je Local Time a to jsem nějak nebyla schopná si zapamatovat, snad už to půjde 😂

PS: na Zeměploše se zrovna vyskytuju, konkrétně v době Magického Prazdroje 😂 Ale jinak v realitě žiju na Zeměkouli ve víceméně heliocentrické soustavě 😂 I když teda nemám nejmenší tušení, kde je střed vesmíru, ale proč by to nemohlo být naše Slunce 🙂

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 06 Května 2025, 16:08:29 »
 :o Time/čas (v letním období - Daylight Saving Time DST) mi rozkopová (mění) na kompu jakékoliv spuštění Live-distra z externího nosiče, nejčastěji užívaný GParted, ale platí obecně. Nemám zapnutou na kompech on-line synchronizaci času. Proto nesnáším letní čas.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 06 Května 2025, 18:21:06 »
Já taky nesnáším letní čas, ale u mě je to proto, že si půl roku nemohu zvyknout, že je všechno o hodinu později... Největší problém mám se spánkem, protože přinutit se chodit spát a vstávat o hodinu později je pro mě velký problém, obecně mám problém s kvalitou spánku a tohle mi nepřidá... A asi úplně nejvíc mi vadí, že poledne není v poledne... Prostě letní čas zrušit.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 07 Května 2025, 08:18:07 »
Depa - ze spankoveho a tedy zdravotniho hlediska treba tu zmenu zrusit, ale ponechat cas "letni". Jedna se o co nejvetsi kryti oken tmy a spanku vetsiny zapadni populace. Pokud by zustal cas klasicky, pak by bylo potreba posunout vsechny zacatky pracovnich dob, a to by bylo slozitejsi.
Tohle ale neni schopna vetsina politiku pochopit, natoz domyslet a tak se obavam, ze zustane ten zimni a rapidne porostou naklady na zdravotnictvi a a dale se bude zhorsovat, jiz dnes tak tristni, kvalita odvedene prace.

Mam v tom Macu Win7 na tvrdo v pure EFI skrze Options - musel jsem k tomu pouzit specialne upraveny zavadec, kvuli tomu, ze se soudruzi z Apple uz tenkrat vykaslali na zpetnou kompatibilitu rizeni grafiky. Hlavne, ze tam narvali tolik TB, ktere v te dobe prakticky nikdo normalni nemel jak vyuzit - taky maji asi spatny spankovy cyklus.
K instalaci Linuxu do tripleboot jsem se jeste nedostal - co mam rodinu, tak moc casu na konicky nezbyva, ale pokud jsem najel Live, tak se cas nemenil. Ani nemusel, kdyz jede Mac na UTC. U Win uz nepametam, zda jsem nedelal tu upravu registru, ale myslim tez, ze u Mac se o to stara uz ta jejich prvni masivni vrstva FW. Trochu ji podezrivam i ze zpomalovani celeho stroje - opravdu se mi zda tak o 10-15% linejsi, nez bezny PC se stejnym HW ..

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 08 Května 2025, 23:18:16 »
Při instalaci OpenSUSE Tumbleweed je při vybírání časového pásma možnost zaškrtnout, že HW hodiny jsou nastavené na UTC a ve výchozím stavu je to odškrtnuté. Takže při dualbootu nedochází ke změně času v jiných OS, což je podle mě správně. Mělo by to takhle být v každém distru.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 09 Května 2025, 09:50:53 »
Tak urcite - cokoliv muzes pohodlne nastavit je plus ..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.