Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Tiskárna přestala tisknout (HP LJ Pro 3002dn)  (Přečteno 2231 krát)

tovog

• Návštěvník
Tiskárna přestala tisknout (HP LJ Pro 3002dn)
« kdy: 25 Července 2025, 14:06:08 »
Přestala nám tisknout síťová tiskárna na Ubuntu 25.04. Připojení je v pořádku, webové rozhraní funguje, vytiskl jsem z něho report tiskárny, takže HW je v pořádku. To jediné vytisknout lze, jinak ani testovací stránka.
Tiskový dialog se tváři, že tisk probíhá a je po chvíli hotov.
Správce tiskáren ukazuje tiskárnu připravenou a bez úloh.

Zkoušel jsem tiskárnu odebrat a znovu automatizovaně přidat, dále jsem v ní aktualizoval FW.

V syslogu se objevují tyto řádky:

Při otevření "volby tisku" (dialog je prázdný)
gnome-control-c[3514]: g_hash_table_ref: assertion 'hash_table != NULL' failed

Při stisku "Testovací stránka"
gnome-control-c[3514]: An error has occurred during printing of test page - Adresář nebo soubor neexistuje

Při vyvolání tiskového dialogu ve Firefoxu
firefox_firefox.desktop[3821]: [Parent 3821, Main Thread] WARNING: Unknown paper size : 'glib warning', file /build/firefox/parts/firefox/build/toolkit/xre/nsSigHandlers.cpp:201
firefox[3821]: Unknown paper size

Při stisku tlačítka Tisk se nevypíše nic.

Kromě toho se syslog plní mnoha takovými řádky:
gnome-shell[2747]: Overwriting existing binding of keysym 33 with keysym 33 (keycode c).
gnome-shell[2747]: Overwriting existing binding of keysym 35 with keysym 35 (keycode e).
gnome-shell[2747]: Overwriting existing binding of keysym 38 with keysym 38 (keycode 11).
« Poslední změna: 25 Července 2025, 17:37:53 od tovog »

tovog

• Návštěvník
Re:Tiskárna přestala tisknout (HP LJ Pro 3002dn)
« Odpověď #1 kdy: 10 Listopadu 2025, 22:12:47 »
Upgrade na 25.10 nepomohl.
Stejně se to chová i z Windows 7 - napřed tisklo a pak ne, rozdíl je jen v tom, že tam to způstane ve frontě.
Z Windows 11 funguje.
Z jednoho mobilu Android tiskne, z druhého ne.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 11 Listopadu 2025, 09:15:30 »
Kdyby to byl jen ten Linux, tak bych si tipl, ze se aktualizoval hp-lip a starsi model to nedal - uz jsem to zazil.
Ale kdyz se to deje i mezi verzemi Win, tak bych si tipl na dalsi svinarnu dobre zname svinske politiky HP v domacim tiskovem segmentu.

Zkusil jsi hledat na zahr. forech?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 11 Listopadu 2025, 20:37:26 »
Zde je zajímavý dotaz (docela shodný) i odpověď:
https://www.alza.cz/diskuze-poradna/hp-laserjet-pro-3002dn-7677460.htm
Kde může být problém, že tato tiskárna přestala brzo tisknout z Ubuntu 25, Windows 7 a jednoho mobilu, zatímco stále tiskne z Windows 11 a druhého mobilu? Všechna zařízení ji vidí, přidají si ji a je možné s ní komunikovat přes webserver včetně tisku testovací stránky. Může souviset upgrade firmware? Zkoušel jsem i jiné možností přidání nebo tovární reset.
Zákazník, 20. 10. 2025,

Odpovědět
Linux nevím, ale v telefonu i WIN je potřeba občas úplné odebrání tiskárny a čistá instalace, stalo se mi to po auto aktualizacích.

Závěrem bych doporučil, obrátit se na help desk od HP.
https://support.hp.com/us-en/product/troubleshooting/hp/model/35800977
« Poslední změna: 11 Listopadu 2025, 20:43:58 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

Jenc

• Návštěvník
    • Jenc | fotograf
« Odpověď #4 kdy: 11 Listopadu 2025, 22:17:28 »
A já pořád kdo to je, kdo to je, kdo mi nedá pokoje...

Popravdě jsem chtěl napsat už dříve, jak je to s HP tiskárnami.

Ale teď si to neodpustím.

V životě jsem se setkal s mnoha výrobky od HP.

Se všemi byly vždy nějaké problémy: Tiskárny, skenery, laptopy, tiskárny, skenery, tiskárny, tiskárny, tiskárny, skenery, laptopy, tiskárny, tiskárny.......
A pořád dokola. Vždy to bylo HP. A vždy jsem daným lidem doporučil nepoužívat značku HP. A vždy jsem se znovu setkal s mnohými HP.
Téměř si říkám, jak je možné, že tak špatná značka má tolik zákazníků?
Linux Mint 23.1 Virginia / Fedora Linux 42
https://jenc.jecool.net/

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #5 kdy: 11 Listopadu 2025, 23:37:48 »
...
Téměř si říkám, jak je možné, že tak špatná značka má tolik zákazníků?

Tomu se říká korporátní zblbělost, výsledek neustálé a všudypřítomné hypermasáže (ať už přímé či podprahové)....atd. Logiku (spíš zdravý rozum) v tom nehledej. Neplatí to jen pro HP a bylo by to na fakt dlouhé psaní.

Vyhledej si souvislosti na webu, materiálů je dostatek (nikoliv ovšem v mainstreamových koupených a ovládaných médiích).

Ale abych nebyl úplně jednostranný: staré HP tiskárny (řekněme z 90. let) jsou dodnes legendární, mnohdy ještě výborně fungují, s ničím neopruzují a náklady na tisk mají minimální. Jenže tohle všechno patří do kategorie, kterou korporáty nenávidí, protože nemůžou zákazníky ovládat.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 12 Listopadu 2025, 11:17:37 »
Tak na HP PC a NTB serie Elite a Pro, si nemohu stezovat - za me dlouhodobe nejspolehlivejsi stroje.
Ale jejich tiskarny v domacim segmnetu jsem dal na blacklist uz hodne davno asi rok po Canon, coz je absolutni pru_er. A NTB ve stejnem segmentu by taky nebyl moje 1. volba.
Kazdopadne v tiskarnach (zvlaste pro domacnost) plati NEBRAT. A kolikrat jsem to na tyhle tocne rikal: "Neber HP tiskarny, neber HP tiskarny nebo se z toho zblaznis". A vidite? Je to tu .. :-D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 12 Listopadu 2025, 11:36:01 »
Obecně (nejen HP, ale i OKI, za mne i Epson) nejlevnější segment + "kombajny" (zařízení s více funkcemi) nejsou nejlepšími zařízeními (vykuchaný HW a "Windows" firmware). Za sebe mohu říci, že HP od střední třídy (kancelářské) jsou dobrými dříči, ale užívám samostatně tiskárna (HP LaserJet IV, HP Laser 1320)  a skener (HP ScanJet 200, HP ScanJet G4010).

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 14 Listopadu 2025, 09:30:15 »
Nedalo mi to, zapnull jsem postarší lapťůpek s Windows 7 a HLE z října letošního roku:
Windows Update > Zobrazit historii aktualizací
Citace
Microsoft driver update for hp LaserJet 1320 PCL 5 -...- 27.10.2025
A pak že Microsoft už nepodporuje Windows 7. Takže, podívat se do historie změn, zde není jiný driver a asi nevhodný.
« Poslední změna: 14 Listopadu 2025, 09:34:21 od regine »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 14 Listopadu 2025, 11:53:09 »
Přestala nám tisknout před pár dny HP z Win11. Z mobilu tiskla. Přičítal jsem to změnám v konfiguraci sítě nebo že to MS jako vždy ve Win10 zase rozbil. Když jsem se k tomu dostal, zapl Win11, tak už zase tiskly.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.