Zdravím,
jsem obyčejný uživatel, nainstaloval jsem Zorin OS 17.3, vedle WIN10 na starší PC se základní deskou Gigabyte Z87-HD3, 24GB RAM, Intel Core i5-4570S 2,9GHz, integrovaná grafika Mesa Intel HD Graphics 4600(HSW GT2).
Po instalaci systém normálně "naběhnul", pak jsem potvrdil aktualizace aplikací a OS a po restartu končím v šedomodré obrazovce. Už asi dva dny "googlim a laboruji" a zjistil jsem, že asi bude problém s grafikou. Zkoušel jsem doinstalaci ovladačů intel XORG, MESA-utils, vytvoření souboru 20-intel.conf, různá nastavení parametrů k i915. Povedl se mi jen částečný pokrok, systém naběhne jen pokud edituji manuálně GRUB a za ...splash přidám i915.modeset=1 nomodeset vt.handoff=7. Bohužel naběhne bez podpory akcelerace. Zkoušel jsem i starší jádra 5.15.0-92, 5.15.0-152, 6.5.0-41 s nimi končím rovnou v černé obrazovce s blikajícím kurzorem vlevo nahoře. Zkoušel jsem i příkaz glxinfo, ten v mém OS neexistuje, zkoušel jsem inxi-G tam je vidět, že driver je natažený, ale položka renderer tam není.
Napadlo mě zkusit spustit Zorin OS z instalačního USB, kupodivu normálně naběhne, a přes glxinfo vidím, že natáhne grafiku i s podporou akcelerace. Vypadá to, že po těch aktualizacích hned po instalaci se natáhne něco, co už neumí pořádně pracovat s tou starou grafikou. Prosím poraďte, jak donutit nainstalovaný Zorin, aby viděl i tu akceleraci.