Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nainstalovaný Zorin OS nedetekuje integrovanou grafiku  (Přečteno 1846 krát)

Karel191

• Návštěvník
Nainstalovaný Zorin OS nedetekuje integrovanou grafiku
« kdy: 25 Srpna 2025, 11:08:37 »
Zdravím,
jsem obyčejný uživatel, nainstaloval jsem Zorin OS 17.3, vedle WIN10 na starší PC se základní deskou Gigabyte Z87-HD3, 24GB RAM, Intel Core i5-4570S 2,9GHz, integrovaná grafika Mesa Intel HD Graphics 4600(HSW GT2).
Po instalaci systém normálně "naběhnul", pak jsem potvrdil aktualizace aplikací a OS a po restartu končím v šedomodré obrazovce. Už asi dva dny "googlim a laboruji" a zjistil jsem, že asi bude problém s grafikou. Zkoušel jsem doinstalaci ovladačů intel XORG, MESA-utils, vytvoření souboru 20-intel.conf, různá nastavení parametrů k i915. Povedl se mi jen částečný pokrok, systém naběhne jen pokud edituji manuálně GRUB a za ...splash přidám i915.modeset=1 nomodeset vt.handoff=7. Bohužel naběhne bez podpory akcelerace. Zkoušel jsem i starší jádra 5.15.0-92, 5.15.0-152, 6.5.0-41 s nimi končím rovnou v černé obrazovce s blikajícím kurzorem vlevo nahoře. Zkoušel jsem i příkaz glxinfo, ten v mém OS neexistuje, zkoušel jsem inxi-G tam je vidět, že driver je natažený, ale položka renderer tam není.
Napadlo mě zkusit spustit Zorin OS z instalačního USB, kupodivu normálně naběhne, a přes glxinfo vidím, že natáhne grafiku i s podporou akcelerace. Vypadá to, že po těch aktualizacích hned po instalaci se natáhne něco, co už neumí pořádně pracovat s tou starou grafikou. Prosím poraďte, jak donutit nainstalovaný Zorin, aby viděl i tu akceleraci.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Nainstalovaný Zorin OS nedetekuje integrovanou grafiku
« Odpověď #1 kdy: 25 Srpna 2025, 11:49:36 »
Nevím jak je dělaný Zorin OS. jediný co mohu říci je, že moje stará Ivy Bridge Intel iGPU HD2000 jede i v novějších verzích "Linuxů" sama od sebe perfektně.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #2 kdy: 25 Srpna 2025, 22:03:43 »
V příloze máš reakci robota na odpovídající dotaz, tak to tím směrem zkus nějak rozvinout.

Jinak i já si myslím, že jakákoliv grafika Intel je v snad jakémkoliv Linuxu bezproblémová, takže máš buď extra pech, nebo je někde něco špatně.

Tiše předpokládám, že v univerzálním škůdci jménem widlous máš vypnuté rychlé spuštění.
« Poslední změna: 25 Srpna 2025, 22:06:42 od JirkaZ »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #3 kdy: 25 Srpna 2025, 22:34:45 »
Napadlo mě zkusit spustit Zorin OS z instalačního USB, kupodivu normálně naběhne, a přes glxinfo vidím, že natáhne grafiku i s podporou akcelerace. Vypadá to, že po těch aktualizacích hned po instalaci se natáhne něco, co už neumí pořádně pracovat s tou starou grafikou. Prosím poraďte, jak donutit nainstalovaný Zorin, aby viděl i tu akceleraci.
Tak asi spustit s těmi parametry jádra a podívat se "co" to způsobilo a vrátit změny - možná ovladač intel, možná mesa, možná xserver, nebo jejich kombinace. Většinou to ale snadno udělat nejde, vzhledem k závisejícím verzím různých knihoven, které následují novější verze dalších programů. Pokud to musí být Zorin, tak jednoduše přeinstalovat a neaktualizovat.

Citace
Zkoušel jsem i příkaz glxinfo, ten v mém OS neexistuje, zkoušel jsem inxi-G tam je vidět, že driver je natažený, ale položka renderer tam není.
Glxinfo by měl být součástí mesy, možná máš porušené závislosti a ta Zorinova aktualizace nedoběhla jak měla, nebo nejsou zdroje.
« Poslední změna: 25 Srpna 2025, 22:44:13 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Karel191

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Srpna 2025, 11:29:41 »
Akcelerace už mi funguje, pomohla mi odinstalace Mesa-intel, vyčištění a opětovná instalace. V GRUB jsem za quiet splash ponechal parametry i915.modeset.1 nomodeset vt_handoff=7. Systém naběhne a akcelerace funguje, zkontrolováno přes glxinfo -B a glxgears -info. Vzhledem k tomu, co jsem všechno za tři dny od instalace vyzkoušel, provedu novou instalaci a uvidím... Zatím jsem se seznamováním se s Linuxem na začátku a baví mě to  :)

Díky všem za snahu o pomoc.

petertomasy

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 26 Srpna 2025, 13:51:47 »
ak sa len zoznamuješ s linuxom , a už robíš úpravy rozbehu jadra pred spustením grubu, tak to klobúk dolu ... ;) ;) ;)

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #6 kdy: 26 Srpna 2025, 14:51:36 »
No tak vypadá to, že není počítačový analfabet a snaží se, takže to všechno je jen k prospěchu věci.

Ať se daří.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #7 kdy: 29 Srpna 2025, 11:47:45 »
ak sa len zoznamuješ s linuxom , a už robíš úpravy rozbehu jadra pred spustením grubu, tak to klobúk dolu ... ;) ;) ;)
Občas musí bejt člověk trochu skokan, ale když nezačíná rovnou třeba s Archem, tak se to dá, mezi pár šálky kávy, po večerech, vybalancovat.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.