Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: tiskárna 4 linux mint  (Přečteno 1853 krát)

hummi

• Návštěvník
tiskárna 4 linux mint
« kdy: 18 Září 2025, 10:35:48 »
ahoj, prosim vas, doporucite mi nejaku tiskarnu se kterou budu mit jistotu funknosti pod linux mint (21.3)?

staci mi inkoustova (staci CB nebo i barevna, usb, nemusi bejt nutne multi (skenr, kopirka), ale nebude vadit.

moc diky za pripadne tipy..

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:tiskárna 4 linux mint
« Odpověď #1 kdy: 18 Září 2025, 10:57:55 »
Brother? HP? No ještě si počkej na jiné tipy.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #2 kdy: 18 Září 2025, 12:43:50 »
Vypadá to, že bereš snad všechno...

Takže bych doporučil laser (nezasychá inkoust), černobílý a raději Brother. Kdysi jsem volil HP, ale některé typy vyžadují instalaci hplip, což je obrovský moloch a může přinášet nejrůznější problémy (osobně víckrát ověřeno).

Odpovědi robota máš v příloze, mohou posloužit jako vodítko (pouze vodítko a ne řešení!).

hummi

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Září 2025, 19:48:56 »
dekuji vam vsem mockrat!  :)

Luban

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 18 Září 2025, 21:32:53 »
Záleží na co bude tiskárna sloužit.
To je základ. Pak bych mrknul na https://openprinting.org/printers na konkrétní modely, jak na tom jsou.
Mám dobrou zkušnost s HP (laser mulifunkce), Epson (tankový systém) a Xerox (laser multifinkce), dobře na tom bude, dle referencí, i Brother.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 19 Září 2025, 17:26:25 »
HP byva problematicky kvuli verzim hplip vs systemu, jadru a vubec HP jsou plecky a nebrat.

Epson, Brother.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 19 Září 2025, 19:53:41 »
Důležité je dodat, že HP jsou dnes plečky.

Dodnes provozuji HP LJ 6L a jsem zcela spokojený (na rozdíl od další provozované CP1025nw)...

Jen pro pořádek uvádím, že ta tiskárna je cca z první poloviny 90. let - to mnohý progresivista ještě ani netahal kačera.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #7 kdy: 20 Září 2025, 20:21:00 »
Jen pro pořádek uvádím, že ta tiskárna je cca z první poloviny 90. let - to mnohý progresivista ještě ani netahal kačera.
Pořádek už byl:). Zajímavý je, jak se dnes celkem houfně přiklánějící na stranu vnucovaného názoru, že 90. léta byla "divoká", tváří, jakoby tady v tu dobu nebyli. No, dle věku tady za nějakým rohem být museli, ale možná byli třeba zrovna na uherské straně, kdoví.

Jinak k tématu - na wikipedii by měl být seznam podporovaného hardware, sice starý, ale jako odrazový můstek pro srovnání s dneškem myslím dobrý.
S tiskárnou se dá totiž celkem dost šlápnout vedle a pokud ten koupený model bude mizerně fungovat i ve Windows, no tak sis koupil hezký, moderní kus nábytku.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 20 Září 2025, 22:54:29 »
Po dobu 30 roků se řídím následujícími základními pravidly  výběru:
- musí umět postscript (PS, PCL), u dister Linux, téměř 100% nutnost
- nesmí být OKI, EPSON
- upřednostnit laser, inkoust jen v odůvodněných případech (tisk vysoce kvalitní barevné grafiky, fotky ve fotolabech - proto je máme  ;). )
- v cenové relaci od 5 tisíc výše
- nesmí být "kombajn" (tiskárna + skener)
- držáky jsou HP v cenové relaci nad 10 tisíc (i 15 let životnosti)
- sledovat diskuse (předchozí body potvrzují diskuse na fórech)
Jo, vyjímky potvrzují pravidla, i osvědčený výrobce má špatné série, ale to se hned vyvrbí v diskusích.
Z praxe osvědčené pro Linux jsou dražší HP a dnes chválí v nižší cenové relaci Brother. Osobně si domů (rodině a známým) kupuji jen černobílé laser HP repasované za asi 3 tisíce, jejichž původní cena byla nad 13 tisíc. U repase-prodejce si vytisknout počet vytištěných stran, srovnat s max-počtem udávaným HP. Jednou jsem koupil, která natiskla jen 5% z maxima uváděného HP.
DODATEK: Brother mají levné tonery v Česku. Ale pozor na ceny tonerů pro laser, některé jsou dražší, protože současně obsahují tiskový válec (typicky HP), u jiných se musí tiskové válce též měnit a prodávají se samostatně (typicky OKI).
« Poslední změna: 21 Září 2025, 11:40:17 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 20 Září 2025, 23:57:06 »
regine: jo, to bych skoro bez výhrady všechno podepsal.

Jen je problém, že ty repasy z dob kvalitních výrobků už moc nejsou, taky třeba já osobně nechci kupovat něco, co se rozumně nevejde na stůl.

Prostě doba LJ 6L a jejích následovníků (1018/1020/1022 atd.) je bohužel už minulost. Takže LJ 6L si budu udržovat tak dlouho, dokud to půjde.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 21 Září 2025, 00:26:11 »
My máme asi už 12 let laserovku Samsung ML2165. Stála pár šupů. Toner do toho dnes stojí co stála tenkrát celá tiskárna. To je nezmar.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga Joutůůůůb
Codeberg  GitHub

Abby

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 21 Září 2025, 11:14:42 »
My máme barevnou laserovku Kyocera, má LAN i WIFI (a samozřejmě USB, ale to snad dneska už ani nikdo nepoužívá, když je možnost sítě), podporuje AirPrint a na macOS, iOS, Windows, Android funguje naprosto bez problémů bez nutnosti instalovat jakékoliv ovladače. V Linuxu funguje jen základ, např. mi nefunguje oboustranný tisk i přesto, že v tiskovém dialogu ta možnost je, dá se měnit, ale tiskne jen na jednu stranu papíru... Tiskárna je to perfektní a má dost nízké náklady. Ale pro Linux bych si ji nevybrala. Ale s tiskem v Linuxu jsem měla vždycky potíže...

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 21 Září 2025, 11:48:30 »
My máme barevnou laserovku Kyocera, ... , ale tiskne jen na jednu stranu papíru..
Ve firmě (2000-2012 - už tam nedělám) jsme měli na síti asi 50 kusů barevných Kyocera (tehdy cena nové asi 45 tisíc). Dodávala je pražská firma Janus, nyní Kyocera Document Solutions Czech.
https://www.computertrends.cz/clanky/kyocera-kupuje-firmu-janus-vznika-kyocera-document-solutions-czech/
Užíval se SLES (SuSE Linux Enterprise). Pokud byl nějaký problém, vyřešili v rámci záruky (jinak platba, ale zkusil bych jejich help-desk). Tiskly oboustranně bez problémů. Byly vybrány, protože měly keramické tiskové válce (patent Kyocera), takže se doplňoval jen toner, proto nízký náklad na tisk. Vítězili v testech nákladů tisku na 1 stránku. No, doba se mění a vlastnosti tiskáren (drivers) též.
« Poslední změna: 21 Září 2025, 12:04:16 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 21 Září 2025, 12:03:05 »
Kyocera nabízí přímo ovladače pro linux. Mám za to že i PPD soubory. Volba IPP adresy tiskárny s ewerywhere ovladačem by také měla fungovat.
Codeberg  GitHub

sabraq

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 21 Září 2025, 12:43:52 »
Ty nabízel i Samsung, takže nic moc nebrání tomu, používat tu 12 let starou tiskárnu dál, pokud ji třeba někdo při přenášení neupustí na zem, ale novou jde sehnat těžko. Nevím jak dnes, možná se to změnilio.

Kyocera mi pořád připadá jako firemní záležitost a domácnost přece jen není firma.

Abby

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 21 Září 2025, 12:49:05 »
Kyocera nabízí přímo ovladače pro linux. Mám za to že i PPD soubory. Volba IPP adresy tiskárny s ewerywhere ovladačem by také měla fungovat.

Má AirPrint, žádné ovladače se neinstalují.

Ve firmě (2000-2012 - už tam nedělám) jsme měli na síti asi 50 kusů barevných Kyocera (tehdy cena nové asi 45 tisíc). Dodávala je pražská firma Janus, nyní Kyocera Document Solutions Czech.
https://www.computertrends.cz/clanky/kyocera-kupuje-firmu-janus-vznika-kyocera-document-solutions-czech/
Užíval se SLES (SuSE Linux Enterprise). Pokud byl nějaký problém, vyřešili v rámci záruky (jinak platba, ale zkusil bych jejich help-desk). Tiskly oboustranně bez problémů. Byly vybrány, protože měly keramické tiskové válce (patent Kyocera), takže se doplňoval jen toner, proto nízký náklad na tisk. Vítězili v testech nákladů tisku na 1 stránku. No, doba se mění a vlastnosti tiskáren (drivers) též.

Tak SLED/SLES je jiná liga. A ona ta tiskárna tiskne, jenom asi Linux neumí dobře ten standard, který se tam používá (AirPrint) a který umožňuje fungovat plnohodnotně bez instalace zbytečných ovladačů. Umí to i Windows a Android (a do mobilu fakt nejde nainstalovat ovladače tiskárny), tak nevidím důvod, proč by to nešlo i v Linuxu. Ale holt nejde, no...

Abby

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 21 Září 2025, 12:49:57 »
Ty nabízel i Samsung, takže nic moc nebrání tomu, používat tu 12 let starou tiskárnu dál, pokud ji třeba někdo při přenášení neupustí na zem, ale novou jde sehnat těžko. Nevím jak dnes, možná se to změnilio.

Kyocera mi pořád připadá jako firemní záležitost a domácnost přece jen není firma.

Tiskárna stála pár korun, tonery vydrží pár let, nevidím důvod, proč bych nemohla mít doma firemní tiskárnu.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 22 Září 2025, 08:31:34 »

Tiskárna stála pár korun, tonery vydrží pár let, nevidím důvod, proč bych nemohla mít doma firemní tiskárnu.
Taky nevidím důvod, a třeba ve firmách většinou taky nevidí důvod, proč by nemohli naopak používat domácí tiskárny, protože si u ní vystačí třeba s rozšířenou zárukou. Když ne s žádnou zárukou. Taková firemní tiskárna umístěná někde na slámě taky nikoho nepřekvapí a přece funguje.

Abby

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 23 Září 2025, 10:58:50 »
Přečetla jsem si to alespoň desetkrát, ale smysl nechápu.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 23 Září 2025, 12:12:22 »
Přečetla jsem si to alespoň desetkrát, ale smysl nechápu.
Třeba je to vzájemný:).Pokud si někdo přeje používat doma dražší tiskárny a hardware určený pro firemní sféru, nikdo mu nebrání.

Abby

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 23 Září 2025, 17:22:23 »
Ta tiskárna mě stála 4.5k czk a tonery vycházejí na necelé tři stovky za jeden, co je na tom drahého? Pravda, tu tiskárnu jsem nekoupila novou, ale byla ještě v záruce a měla vytištěno něco přes 40k papírů, válec je ve 100% stavu a doma ji máme už třetím rokem s jednou výměnou tonerů. Za mě maximální spokojenost. Mimochodem, co je to dražší tiskárna? Před touto jsme měli inkoustovou tankovou Epson za 14k czk a nepovažuji ji za drahou, dělala fakt moc pěkné fotky za slušné peníze. Akorát se nám inkoust nevyplatil proto, že zasychá a my tiskneme docela nárazově, třeba dva měsíce se nevytiskne ani stránka a pak se vytiskne najednou 300 stránek.

Jak už jsem se přesvědčila za svůj život mnohokrát, nejsem tak bohatá, abych mohla kupovat levné věci 🤷‍♀️

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 23 Září 2025, 17:40:51 »
@Abby jaký model tiskárny máš?
Codeberg  GitHub

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.