Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nenaběhne Ubuntu po spuštění.Failed to start gdm.service - GNOME Display Manager  (Přečteno 1074 krát)

jolinuxjo

• Aktivní člen
  • *
Dobrý den, aktualizoval jsem vše včetně software a nemůžu najednou spustit notebook. Hlásí to výše uvedenou chybu. Umí někdo poradit, co  s tím?

Jenc

• Návštěvník
    • Jenc | fotograf
Ahoj, chtělo by to napsat víc, jaký přesně máte Ubuntu, jaký máte computer, co přesně to píše, atd. atd.
Takto není možné poradit.
Linux Mint 23.1 Virginia / Fedora 42
https://jenc.jecool.net/

jolinuxjo

• Aktivní člen
  • *
Píše to přesně toto. Nic jiného. Failed to start gdm.service - GNOME Display Manager. Jako příkazový řádek na displeji.
Mám notebook Toshiba a Ubuntu 24.04.3 LTS. Aspoň myslím, nemůžu se podívat, když to nejde.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Poslední změna: 07 Října 2025, 09:16:43 od JirkaZ »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Dobrý den, aktualizoval jsem vše včetně software a nemůžu najednou spustit notebook. Hlásí to výše uvedenou chybu. Umí někdo poradit, co  s tím?
Neběží X nebo Wayland, jinak řečeno, pravděpodobně není načten žádný funkční ovladač gk.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

jolinuxjo

• Aktivní člen
  • *
https://askubuntu.com/questions/1540679/cant-boot-ubuntu-i-get-a-failed-to-start-gdm-service-failed-failed-to-sta

Hledání.

Děkuji. Několik dnů jsem notebook nepoužíval a teď po zapnutí opět funguje normálně. Z toho článku jsem pochopil, že je skutečně problém v zaplněném disku. Teď tedy raději neaktualizuji. Ale v notebooku nemám téměř vůbec nic uložené a přesto hlasí disk, že je plný. Nevíte proč někdo, prosím?

regine

• Stálý člen
  • **
...hlasí disk, že je plný. Nevíte proč někdo, prosím?
Koukni se přes Analyzátor využití disku. Je v repozitáři pro instalaci. Hned uvidíš i v grafickém koláči, co zaplňuje partition ext4. 27GB není moc, pokud si stáhneš pár filmečků se 4GB. Já začínám s velikostí 50GB jen pro systém a user data mám v samostatném oddílu. Systém. partition se používá i pro SWAP (vyrovnávací paměť).
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
128 GB disk navíc na dual boot je bohužel dnes skutečně málo. Je to zoufalé, zejména když si vzpomenu, co všechno se dalo dostat třeba na 1,44 MB disketu, ale bohužel je to tak.

Rozmařilost a neskromnost tvůrců sw honí hw do nesmyslných kapacit a výkonů a vice versa.

Na tom ext4 systému (když nemáš oddělený /home) může být kromě dat cokoliv, včetně velkého swapfile, nějakých tmp záležitostí atd.

Mimochodem: to obsazení disku zobrazuje kde co, včetně třeba normálních souborových manažerů (Krusader, Double Commander, snad i Dolphin).
« Poslední změna: 12 Října 2025, 20:20:07 od JirkaZ »

jolinuxjo

• Aktivní člen
  • *
Žádné filmy tam nemám, jen pár textových souborů a obrázků. Nic se tam nevejde. Koupil jsem to z druhé ruky. Těch 100 GB je tam k čemu? Ext4 jsem nenašel. Posílám snímky obrazovky.

regine

• Stálý člen
  • **
Odpovědi vztaženy k obrázku Disk.png:
1) Těch 100 GB je tam k čemu?
Oddíl 2 - 100GB NTFS - oblast s instalovaným operačním systémem Windows c:\ (pravděpodobně)

2) Ext4 jsem nenašel
Oddíl 4 - 27GB Ext4. Právě jsi v něm, zde je instalováno Ubuntu, jež hlásí málo místa.
Dle výpisu je na 4. oddílu volných jen 2,8GB z 26,6GB, což je málo. SWAPfile občas může vyžadovat více místa, hlavně při update. Obrázek 1.png:
/ (lomítko je kořenový adresář)
/home (složka pro tvé soubory, uživatelské údaje v Ubuntu)
Zde popis struktury složek/adresářů
https://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1_%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/adres%C3%A1%C5%99ov%C3%A1_struktura
SWAP:
https://wiki.ubuntu.cz/faq/disky_a_souborov%C3%A9_syst%C3%A9my
Provozuješ dual-boot Windows + Ubuntu?
« Poslední změna: 13 Října 2025, 09:11:30 od regine »

jolinuxjo

• Aktivní člen
  • *
Odpovědi vztaženy k obrázku Disk.png:
1) Těch 100 GB je tam k čemu?
Oddíl 2 - 100GB NTFS - oblast s instalovaným operačním systémem Windows c:\ (pravděpodobně)

2) Ext4 jsem nenašel
Oddíl 4 - 27GB Ext4. Právě jsi v něm, zde je instalováno Ubuntu, jež hlásí málo místa.
Dle výpisu je na 4. oddílu volných jen 2,8GB z 26,6GB, což je málo. SWAPfile občas může vyžadovat více místa, hlavně při update. Obrázek 1.png:
/ (lomítko je kořenový adresář)
/home (složka pro tvé soubory, uživatelské údaje v Ubuntu)
Zde popis struktury složek/adresářů
https://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1_%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/adres%C3%A1%C5%99ov%C3%A1_struktura
SWAP:
https://wiki.ubuntu.cz/faq/disky_a_souborov%C3%A9_syst%C3%A9my
Provozuješ dual-boot Windows + Ubuntu?

Ne. Jen Ubuntu.

regine

• Stálý člen
  • **
1. Jak vypadá obrazovka po zapnutí počítač? Dej třeba foto z mobilu. Takto vypadá dual-boot s Windows 10:
https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse3.mm.bing.net%2Fth%2Fid%2FOIP.wKucwP7rT9v1md_OvTwEIAHaFj%3Fcb%3D12%26pid%3DApi&f=1&ipt=bc031c5e23eeb134383d6f12d532422fc64b19bf3a479de106b5e80793703206&ipo=images
První řádek ke startu Ubuntu, šipkou dolů přesunem na pátý řádek se spustí Windows 10.
2. Podívat se můžeš do oddílu s Windows z Ubuntu následně:
- jsi ve složce své tedy /home/jmeno/ - jméno přihlášeného účtu, třeba user nebo Mařenka a tak dále
- klávesou back <- se doklikej do kořenového adresáře /
- vejdi do adresáře /media/jmeno a vstup do adresáře s Windows (bude chtít heslo tvého účtu), u mne například:
/home/user/windows
Uvidíš, že je tam Windows systém a soubory, pokud nebyl už smazán.
Pokud jsou tam Windows, lze obnovit k nim přístup a vytvořit dual-boot.
Pokud zasuneš USB-flešku, tak bude připojena rovněž do adresáře /media/jmeno/něco/
« Poslední změna: 13 Října 2025, 11:30:15 od regine »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
Ty bláho, takže on ani netuší, že tam má jakési widle po komsi nebo alespoň jejich oddíl.... Mimochodem: jak "ext4 jsem nenašel"? Vždyť ten oddíl vidíš hned na prvním screenshotu, je to systém pro Linux v tomto případě obsahující i /home.

Prostě celý disk smaž a při nové instalaci ho rovnou rozděl na samostatné / a /home, nejlépe ext4 oddíly.

Pokud nevíš jak nebo o co vůbec jde, bude lepší, když ti to někdo udělá.

Možná by to šlo předělat i bez přeinstalace pomocí Gparted apod., ale to totální smazání, zformátování a nová instalace jsou lepší. I to smazání a zformátování se dá udělat pomocí Gparted z live média.
« Poslední změna: 13 Října 2025, 11:58:22 od JirkaZ »

jolinuxjo

• Aktivní člen
  • *
1. Jak vypadá obrazovka po zapnutí počítač? Dej třeba foto z mobilu. Takto vypadá dual-boot s Windows 10:
https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse3.mm.bing.net%2Fth%2Fid%2FOIP.wKucwP7rT9v1md_OvTwEIAHaFj%3Fcb%3D12%26pid%3DApi&f=1&ipt=bc031c5e23eeb134383d6f12d532422fc64b19bf3a479de106b5e80793703206&ipo=images
První řádek ke startu Ubuntu, šipkou dolů přesunem na pátý řádek se spustí Windows 10.
2. Podívat se můžeš do oddílu s Windows z Ubuntu následně:
- jsi ve složce své tedy /home/jmeno/ - jméno přihlášeného účtu, třeba user nebo Mařenka a tak dále
- klávesou back <- se doklikej do kořenového adresáře /
- vejdi do adresáře /media/jmeno a vstup do adresáře s Windows (bude chtít heslo tvého účtu), u mne například:
/home/user/windows
Uvidíš, že je tam Windows systém a soubory, pokud nebyl už smazán.
Pokud jsou tam Windows, lze obnovit k nim přístup a vytvořit dual-boot.
Pokud zasuneš USB-flešku, tak bude připojena rovněž do adresáře /media/jmeno/něco/

Nechci dual boot. Nechci Windows. Když jsem ten notebook koupil levně, byl tam W10. Při instalaci Ubuntu jsem dal jako vždy smazat disk a zvolil instalaci, aby tam bylo jen Ubuntu.

jolinuxjo

• Aktivní člen
  • *
Ty bláho, takže on ani netuší, že tam má jakési widle po komsi nebo alespoň jejich oddíl.... Mimochodem: jak "ext4 jsem nenašel"? Vždyť ten oddíl vidíš hned na prvním screenshotu, je to systém pro Linux v tomto případě obsahující i /home.

Prostě celý disk smaž a při nové instalaci ho rovnou rozděl na samostatné / a /home, nejlépe ext4 oddíly.

Pokud nevíš jak nebo o co vůbec jde, bude lepší, když ti to někdo udělá.

Možná by to šlo předělat i bez přeinstalace pomocí Gparted apod., ale to totální smazání, zformátování a nová instalace jsou lepší. I to smazání a zformátování se dá udělat pomocí Gparted z live média.

Asi bych neměl problém přes víkend udělat novou přeinstalaci, ale s tím rozdělováním disku nemám vůbec žádné zkušenosti. Jen jsem jednou slyšel, že disk se dá nějak rozdělit. Ale jak se to dělá a k čemu to vlastně je, s tím jsem se zatím nesetkal.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
1) nabootuj z live media (třeba to instalační k Ubuntu), spusť Gparted a celý disk smaž. Pak vytvoř oddíly ext4, řekněme 40 GB pro systém (/) a zbytek pro /home.

Podle verze hw a BIOSu budeš možná mít UEFI, takže pro něj je ještě potřeba vytvořit alespoň 300 MB FAT32 EFI oddíl (ze všeho nejdřív a na začátku).

2) Když to necháš udělat instalátor automaticky (s volbou "použít celý disk" nebo jak to tam je), tak nebudeš mít samostatný /home oddíl. Zásadně to nevadí, ale ta samostatnost je vždycky lepší.

Podrobnosti lze dohledat na webu (to preferuj!!!), nebo tu poradí někdo další.

jolinuxjo

• Aktivní člen
  • *
1) nabootuj z live media (třeba to instalační k Ubuntu), spusť Gparted a celý disk smaž. Pak vytvoř oddíly ext4, řekněme 40 GB pro systém (/) a zbytek pro /home.

Podle verze hw a BIOSu budeš možná mít UEFI, takže pro něj je ještě potřeba vytvořit alespoň 300 MB FAT32 EFI oddíl (ze všeho nejdřív a na začátku).

2) Když to necháš udělat instalátor automaticky (s volbou "použít celý disk" nebo jak to tam je), tak nebudeš mít samostatný /home oddíl. Zásadně to nevadí, ale ta samostatnost je vždycky lepší.

Podrobnosti lze dohledat na webu (to preferuj!!!), nebo tu poradí někdo další.

Tak pro mě určitě lepší bod 2, který znám. Než se pouštět do nějakého nového dobrodružství. Ale už jsem dělal tu přeinstalaci na tomto notebooku, když jsem notebook koupil a přesto tam těch 100 GB zůstalo jinde a ne pro Ubuntu. Tam se bojím toho, že sice notebook znovu přeinstaluji, ale výsledek bude opět stejný, že těch 100 GB zůstane mimo. Ale můžu to o víkendu zkusit no.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák

regine

• Stálý člen
  • **
Tak pro mě určitě lepší bod 2, který znám. Než se pouštět do nějakého nového dobrodružství. Ale už jsem dělal tu přeinstalaci na tomto notebooku, když jsem notebook koupil a přesto tam těch 100 GB zůstalo jinde a ne pro Ubuntu. Tam se bojím toho, že sice notebook znovu přeinstaluji, ale výsledek bude opět stejný, že těch 100 GB zůstane mimo. Ale můžu to o víkendu zkusit no.
Pokud chceš u kompů zvládat HDD/SSD (Linux či Windows), základem je naučit se pracovat s desítky roků osvědčeným GParted, plus samozřejmě se něco přiučit o oddílech/partitions/oblastech.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Diskov%C3%BD_odd%C3%ADl
Myslím, že teď máš nejvhodnější dobu. Dělení disků je kromě jiného důležité zejména pro vytvoření si metody zálohování a obnovy systému či uživatelských údajů/souborů. Na Youtube je spousta šikovných návodů a ukázek práce s Gparted.
Pracoval jsem v servisu a viděl jsem u Windows 10 i nedokončeně zainstalovaní Windows 11 do MBR oddílu a tím krach celého systému zákazníka.
« Poslední změna: Včera v 12:27:48 od regine »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.