Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Program nebo plugin pro paralelní texty [VYŘEŠENO]  (Přečteno 286 krát)

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
Program nebo plugin pro paralelní texty [VYŘEŠENO]
« kdy: 20 Října 2025, 23:35:03 »
Zdravím všechny, řeším teď takový zdánlivě triviální problém, ale doposud jsem se nedopracoval k efektivnímu řešení. Věc je následující - pracuji s dokumentem ve dvou jazykových verzích. Potřebuju je ale mít vedle sebe - jako stránku se dvěma sloupci textu, nicméně aby sloupce nebyly propojené - levý je levý a pravý je pravý. Tak dokážu snadno postavit příslušné odstavce proti sobě a nebude v tom bordel. Zdá se to jako jednoduché zadání, ale nenašel jsem program, kde by šlo nastavit, že jsou sloupce oddělené. Nejblíž jsem se dostal vložením MarkDown textů do HTML souboru, ale není to dostatečně praktické - toho vertikálního urovnání odstavců nedosáhnu. V LibreOffice ten HTML pak neotevřu. Jestli máte někdo tip, co vyzkoušet, budu velmi vděčný.
« Poslední změna: 21 Října 2025, 21:30:11 od Václav Sobota »

West

• Aktivní člen
  • *
Re:Program nebo plugin pro paralelní texty
« Odpověď #1 kdy: 21 Října 2025, 11:03:52 »
Ja to robím v jednoduchom text editore Pluma, ktorý má v menu možnosť druhý dokument "presunúť do nového okna".

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #2 kdy: 21 Října 2025, 11:08:03 »
To má řadu dalších aspektů.

Co je míněno slovem "dokument"? Pokud to má mít plnohodnotné formátování plus vložené objekty atd., tak je asi nutné použít něco jako LibreOffice Writer - ten umí nastavit stránku tak, aby měla dva sloupce (Formát - Styl stránky).

Jinak jsou speciální programy pro překladatele, např.:

OmegaT
InterText Editor
Gtranslator

nebo víceméně běžné editory obyčejného textu s možností zobrazení více dokumentů:

LF Aligner
Kate/Kwrite (standardně v repozitářích)

Prostě to chce vyzkoušet a rozhodnout se. Koneckonců z podstaty věci je možné otevřít jakýkoliv editor dvakrát a uspořádat si okna na obrazovce vedle sebe.
« Poslední změna: 21 Října 2025, 13:01:58 od JirkaZ »

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2025, 12:18:27 »
Před asi 22 roky jsem vyřešil na nějakém textovém editoru (součást HP-UX), že jsem vložil 2-sloupcovou tabulku. Dnes jsou asi lepší možnosti. Vlevo byl popis systému (analýza), v pravém sloupci připomínky.
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 21 Října 2025, 14:45:04 »
Já ten dotaz moc nechápu. Chceš prohlížet dva dokumenty paralelně? Nebo je psát? Protože html to prohlížení určitě zvládne ve dvou sloupcích. Markdown je jen na základní formátování, něco jako psaní pro šablonu. A ta šablona, třeba html to zvládne díky css stylování.
V terminálu máš možnost mutex anebo screen. Rozdělí to terminál dle předvolby na více nezávislých terminálů a v každém z nich si můžeš otevřít co chceš.
Další hodně silný nástroj je latex. V něm jdou dělat kouzla.
Anebo jak psal JirkaZ, pro překladatele je tu ta OmegaT. O těch ostatních nástrojích co nastínil, nemám ani tucha že existují.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga Joutůůůůb
Codeberg  GitHub

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 21 Října 2025, 16:39:28 »
Ramaelova připomínka je víc než správná, já jsem to shrnul do věty "to má mnoho aspektů" a pak do závěru. Ale třeba se tazatel ozve a vyjádří se přesněji.

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 21 Října 2025, 18:40:48 »
Ja to robím v jednoduchom text editore Pluma, ktorý má v menu možnosť druhý dokument "presunúť do nového okna".

Jo, to jde, ale já to potrebuju posléze vytisknout jako jeden dokument. V podstate potrebuju dva sloupce textu na jedné strane papíru. Jsou ruzné vice ci mene nepohodlne workaroundy, ale prave proto se snazim najit nejake "nativni" reseni.

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 21 Října 2025, 18:42:47 »
To má řadu dalších aspektů.

Co je míněno slovem "dokument"? Pokud to má mít plnohodnotné formátování plus vložené objekty atd., tak je asi nutné použít něco jako LibreOffice Writer - ten umí nastavit stránku tak, aby měla dva sloupce (Formát - Styl stránky).

Jinak jsou speciální programy pro překladatele, např.:

OmegaT
InterText Editor
Gtranslator

nebo víceméně běžné editory obyčejného textu s možností zobrazení více dokumentů:

LF Aligner
Kate/Kwrite (standardně v repozitářích)

Prostě to chce vyzkoušet a rozhodnout se. Koneckonců z podstaty věci je možné otevřít jakýkoliv editor dvakrát a uspořádat si okna na obrazovce vedle sebe.

Je to jenom formatovany text bez dalsich objektu.

LO Writer a sloupce samozrejme znam, problem je, ze ty sloupce nejsou oddelene, text z leveho sloupce pokracuje v pravem sloupci a az pak na dalsi strance.

Zkusim prohlednout ty prekladatelske programy.

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 21 Října 2025, 18:43:57 »
Před asi 22 roky jsem vyřešil na nějakém textovém editoru (součást HP-UX), že jsem vložil 2-sloupcovou tabulku. Dnes jsou asi lepší možnosti. Vlevo byl popis systému (analýza), v pravém sloupci připomínky.

Jo, to je takovy nejsnazsi reseni, taky jsem ho mel v planu. Ale ten text je moc dlouhej, podle vseho presahuje limit znaku na bunku a pak je v tom hroznej bordel...

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 21 Října 2025, 18:48:44 »
Já ten dotaz moc nechápu. Chceš prohlížet dva dokumenty paralelně? Nebo je psát? Protože html to prohlížení určitě zvládne ve dvou sloupcích. Markdown je jen na základní formátování, něco jako psaní pro šablonu. A ta šablona, třeba html to zvládne díky css stylování.
V terminálu máš možnost mutex anebo screen. Rozdělí to terminál dle předvolby na více nezávislých terminálů a v každém z nich si můžeš otevřít co chceš.
Další hodně silný nástroj je latex. V něm jdou dělat kouzla.
Anebo jak psal JirkaZ, pro překladatele je tu ta OmegaT. O těch ostatních nástrojích co nastínil, nemám ani tucha že existují.

Zkusim to vysvetlit :-)

V podstate chci mit v textovém souboru dva sloupce textu, ale nepropojené. V levem písu ten text v jazyce A, v pravem v jazyce B. V HTML jsem toho dosahnul, ale ne uz te "vertikalni synchronizace" (protoze stejna veta je v ruznych jazycich ruzne dlouha). Proto se poohlizim po nejakém programu, co by (kdyz to hodne zestrucnim) nabizel psat ve dvou sloupcich, ktere by ale byly nezavisle (nepretekaly jeden do druheho).

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 21 Října 2025, 18:51:34 »
Ramaelova připomínka je víc než správná, já jsem to shrnul do věty "to má mnoho aspektů" a pak do závěru. Ale třeba se tazatel ozve a vyjádří se přesněji.

Jeste jednou jsem si svuj dotaz procital, myslim, ze to Ramael proletnul az moc rychle - zas tak spatne jsem to myslim nevysvetlil. Skutecne se jenom snazim dopatrat jakehokoliv textaku, co me necha psat ve vzajemne nepropojenych sloupcich, abych mel na jedne strance paralelne dva texty.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 21 Října 2025, 20:38:18 »
LO Writer a sloupce samozrejme znam, problem je, ze ty sloupce nejsou oddelene, text z leveho sloupce pokracuje v pravem sloupci a az pak na dalsi strance.

To lze do nějaké míry obejít vložením "Zalomení sloupce" (Ctrl+Shift+Enter nebo z menu) na každou stránku a do každého sloupce, ale opět je potřeba to vyzkoušet, nemusí to fungovat požadovaným způsobem.

Jinak ta tabulka se dvěma sloupci a jedním řádkem vůbec není špatný nápad. Pokusný soubor je v příloze (nevím, co to je "ten text je moc dlouhej"), příponu zip je potřeba změnit na odt..

EDIT: jo aha, blbne to, x stránek se zredukovalo pouze na tu první....tak asi nic.

EDIT#2:
zkusil jsem totéž uložit jako docx a ejhle - už to funguje. Viz opět příloha. Funguje to i při uložení do rtf nebo html, další možnosti jsem nezkoušel.
« Poslední změna: 21 Října 2025, 21:12:21 od JirkaZ »

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 21 Října 2025, 21:22:16 »
@ JirkaZ: Díky, v DOCX jsem to nevyzkousel (jenom ODT), to zkusím a poreferuji.

EDIT:
Díky, RTF funguje výborne. Skoda, ze me hned nenapadlo zkusit jiný formát.
« Poslední změna: 21 Října 2025, 21:31:15 od Václav Sobota »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
Re:Program nebo plugin pro paralelní texty [VYŘEŠENO]
« Odpověď #13 kdy: 21 Října 2025, 21:33:23 »
No tak mě to napadlo taky až teď (resp. poté, co jsem pro Writer hledal limit počtu znaků v buňce a nic jsem nenašel).

Podle mě je to chyba LO Writeru a mělo by se to ohlásit do BugZilly.

Skoro bys to mohl udělat, řekněme jako mrňavé poděkování za to, co ti open source zdarma poskytuje.
« Poslední změna: 21 Října 2025, 21:41:01 od JirkaZ »

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 21 Října 2025, 22:06:08 »
Dobrej napad, uz je to na BugZille.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 21 Října 2025, 22:25:26 »
Hm, a kde?

Nějak to v sekci Writeru nevidím ;-)

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Poslední změna: Včera v 00:52:52 od Václav Sobota »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: Včera v 10:00:31 »
Jo, paráda, díky.

Ještě bys tam mohl přidat testovací soubor (klidně ten zdejší).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.