Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Před instalací Ubuntu LTS dotaz na partitons SSD  (Přečteno 220 krát)

regine

• Stálý člen
  • **
Před instalací Ubuntu LTS dotaz na partitons SSD
« kdy: 31 Října 2025, 09:56:18 »
Od roku 2021 byly na starém herním počítači (koupeno s Windows 7, Intel core-i7, RAM 64GB) off-line provozovány Windows 10.
Provedl jsem poslední update v životnosti Win10. Po asi 4 hodinovém procesu se změnila také geometrie obsazení SSD (přiložen img):
- zanikl oddíl s MBR pro zavedení o.s.
- vznikl oddíl WinRE (recovery) na konci SSD
Vše běží OK. Oddíl s daty d:\ jsem zmenšil a uvolnil místo pro Ubuntu. Oddíl c:\ má označení/flag boot.
Dotazy:
1. Proč zanikl MBR u starého kompu? Jak se systém zavádí? Kde je zavaděč?
2. Půjde instalovat dual-boot Windows/Ubuntu?
THX
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:Před instalací Ubuntu LTS dotaz na partitons SSD
« Odpověď #1 kdy: 31 Října 2025, 19:43:31 »
Od roku 2021 byly na starém herním počítači (koupeno s Windows 7, Intel core-i7, RAM 64GB) off-line provozovány Windows 10.
Provedl jsem poslední update v životnosti Win10. Po asi 4 hodinovém procesu se změnila také geometrie obsazení SSD (přiložen img):
- zanikl oddíl s MBR pro zavedení o.s.
- vznikl oddíl WinRE (recovery) na konci SSD
Vše běží OK. Oddíl s daty d:\ jsem zmenšil a uvolnil místo pro Ubuntu. Oddíl c:\ má označení/flag boot.
Dotazy:
1. Proč zanikl MBR u starého kompu? Jak se systém zavádí? Kde je zavaděč?
2. Půjde instalovat dual-boot Windows/Ubuntu?
THX
1.Proč by měl zaniknout MBR? Patrně si pleteš MBR s oddílem na disku, tak se honem podívej někam do teorie, než si něco "zoslíš".
2.No já teda fakt nevím, polovinu práce pro ten účel máš za sebou, ale jestli potřebuješ souhlas kolektivu, tak si tady klidně řekni o anketu:D.
3.O MBR se ale píše až na konci.

Geometrie disku spočívá v určitých jeho parametrech, např.  má pevně danou kapacitu, ale to, jak máš disk rozdělený na oddíly se nejmenuje "geometrie disku".
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 01 Listopadu 2025, 07:12:27 »
1. Proč by měl zaniknout MBR? Patrně si pleteš MBR s oddílem na disku, tak se honem podívej někam do teorie, než si něco "zoslíš".
Neodbornou představu o rozdělení HDD/SSD u operačních systémů Microsoft jsem měl jen ze zkušeností. U postupně koupených kompů s Vista, a dvou s Windows 7 vždy na začátku byl oddíl o velikosti 100MB. Měl jsem představu, že MBR potřebuje i 100MB oddíl (k 512 bajtům prvního sektoru). Obdobně Windows 10 řešené v mém nynějším dotazu měly oddíl 100MB před updatem Windows 10. Při nějakém restartu při posledním předlouhém update desítek (komp nevyhovuje pro jedenáctky) bylo zobrazeno, že musí něco opravit. Oddíl 100MB byl odstraněn a vznikl oddíl pro WinRE.
Díky.
« Poslední změna: 01 Listopadu 2025, 09:02:09 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #3 kdy: 01 Listopadu 2025, 11:36:35 »
1. Proč by měl zaniknout MBR? Patrně si pleteš MBR s oddílem na disku, tak se honem podívej někam do teorie, než si něco "zoslíš".
Neodbornou představu o rozdělení HDD/SSD u operačních systémů Microsoft jsem měl jen ze zkušeností. U postupně koupených kompů s Vista, a dvou s Windows 7 vždy na začátku byl oddíl o velikosti 100MB. Měl jsem představu, že MBR potřebuje i 100MB oddíl (k 512 bajtům prvního sektoru). Obdobně Windows 10 řešené v mém nynějším dotazu měly oddíl 100MB před updatem Windows 10. Při nějakém restartu při posledním předlouhém update desítek (komp nevyhovuje pro jedenáctky) bylo zobrazeno, že musí něco opravit. Oddíl 100MB byl odstraněn a vznikl oddíl pro WinRE.
Díky.
Ne, je to naopak, ten 100MB oddíl stále potřebuje MBR, což jaksi nesouvisí s odborností, ale snahou výrobců počítačů o větší stabilitu.

Mimochodem diagnostické a jiné speciální oddíly měli značkové počítače dávno před érou efi a pokud si někdo počítač stavěl, většinou neinvestoval do extra zálohovacích programů typu Norton a taky zřejmě kvůli místu na disku podobně disk dál nedělil.

Je ale zvláštní, že tyto změny byli provedeny při aktualizacích bez upozornění, možná záleží jaká je to licence. A taky museli zabrat docela dost času, ty 4 hodiny by i odpovídali.

S některou z aktualizací může ale například dojít i k přepisu biosu bez upozornění, což je taky celkem zvláštní a pokud si někdo administuje pc sám, tak to pozná.

Pozn: No vzhledem k dnešnímu panování představ, kdy někdo mluví o MBR, myslí tím FAT a přitom má tabulku GPT, tam stále MBR zůstává. Aktualizace W jsou ale zase úplně jiná kapitola a dual boot tam fungovat bude.
« Poslední změna: 01 Listopadu 2025, 11:45:26 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 01 Listopadu 2025, 12:19:23 »
Citace
(komp nevyhovuje pro jedenáctky)

...da sa to obist... ::) :o ::)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.