Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Synchronizace GDrive  (Přečteno 963 krát)

jannk

• Aktivní člen
  • *
Synchronizace GDrive
« kdy: 13 Prosince 2025, 19:34:42 »
Muzete mi prosim poradit jakym programem by laik mohl nejlepe synchronizovat disk v Ubuntu a GDrive?
Ja pouzivam klasicky rsync, ale potreboval jsem dal Ubuntu i manzelce ... a ona chce neco jednoducheho aby rychle videla jake soubory ma jenom na GDrive, ktere jenom na pocitaci, ktere jsou stejne a ktere ruzne a to obousmerne.

Ve windows to dobre umi TotalCommander, ale ja uz ji nechci spravovat windows :) TCommander pres Wine nejak zapasi se jmeny adresaru na GDrive - tahle cesta se mi nejak nedari :(

diky!

Abby

• Závislák
Re:Synchronizace GDrive
« Odpověď #1 kdy: 13 Prosince 2025, 20:46:01 »
GDrive je Google Drive nebo něco jiného? Pokud je to Google, tam skvěle funguje OverGrive - https://www.overgrive.com/

jannk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 13 Prosince 2025, 20:48:07 »
jo, pardon, Google Drive
Tohle rozhodne zkusim, diky!

jannk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 14 Prosince 2025, 09:56:44 »
tak overdrive pry taky ne :(
tohle je sice skvely program, ale totez jako Google Drive nebo OneDrive, tj dela to sync automaticky.

Ona potrebuje to, co dela Total Commander, tj ukaze v cem se mistni disk a Google Drive lisi at muze pro kazdy soubor rozhodnout jestli ho chce presunout (kterymkoliv smerem).

Zkusim ji zprovoznit Unison...
Me z toho je*ne :)

Abby

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 14 Prosince 2025, 10:37:48 »
To jsem ani nevěděla, že Total Commander umí připojit Google Drive. A má teda zajímavé work flow, nenapadlo by mě, že to takhle může někdo používat 🙂 Tak se omlouvám, řešení neznám. Snad jen TC přes wine, ale když to dělá problémy... Co připojení přes Dolphin nebo jiný správce souborů? Gnome prý umí Google Drive připojit jako jednotku. A nebo použít webdav, já používám Mountain Duck, ale nevím, jestli je pro Linux. Ale myslím, že tam je možná taková zvláštní synchronizace.

jannk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 14 Prosince 2025, 10:47:54 »
Neni duvod se omlouvat ! :)

Total Commander ve Windows pouziva namapovany disk na Google Drive, tj klasicke pisemo (G:)

Ten use case je v podstate logicky: na necem pracuje doma a chce to ukladat na Google. Ale na ten Google disk nahravaji i ostatni  bud male soubory na kterych pracuji oni nebo i velke soubory pro archivaci. Takze obcas potrebuje udelat sync - svoje nove nahrat na Google a odtud stahnout co udelali/zmenili ostatni, ale potrebuje rucne zhodnotit, jestli tuhle zmenu chce nebo ne. Plus nechce velke soubory, ktere tam jsou jen jako v archivu.
Proste poloautomaticky sync aby nad tim mela kontrolu.

V nautilu jsem ji Google Drive v pohode pripojil, s tim je ok - ted 'jen' potrebuji nejakou synchronizaci s jinymi pracovnimi adresari.
Total Commander ve Wine ale prave tenhle pripojeny disk nevidi, zkusim to jeste poresit nejakym linkem do lokalniho adresare - potom by to mohlo jit: ale porad si myslim, ze musi existovat neco zalozene na rsync s uzivatelsky trivialnim UI

Jenc

• Aktivní člen
  • *
    • Jenc | fotograf
« Odpověď #6 kdy: 14 Prosince 2025, 22:54:02 »
Google Drive umí připojit i Double Commander (multiplatformní včetně linuxu) a Krusader ;-)
Linux Mint 23.1 Virginia / Fedora Linux 43
https://jenc.jecool.net/

jannk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 15 Prosince 2025, 08:34:27 »
to jo, to byl mul prvni tip - ale Google Drive se v tehle programech zobrazuje takhle (coz se mi zatim nepodarilo vyresit, ale asi bych se k tomu mohl vratit)

Jenc

• Aktivní člen
  • *
    • Jenc | fotograf
« Odpověď #8 kdy: 15 Prosince 2025, 17:52:15 »
Nevím. Já osobně Google Drive používám jen v případě nouze.
Za normálních okolností mi 100% vyhovuje služba MEGA. Nabízí 50 GB zdarma a funguje v kombinaci Androidy–Linuxy–Windowsy–Macy nativně a bez problémů. To jen takový tip.
« Poslední změna: 15 Prosince 2025, 18:00:38 od Jenc »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #9 kdy: 15 Prosince 2025, 18:03:22 »
Jenci, já tam tedy vidím 20 GB zdarma...

Jenc

• Aktivní člen
  • *
    • Jenc | fotograf
« Odpověď #10 kdy: 15 Prosince 2025, 18:53:08 »
Aha, díky za upozornění.

MEGA dříve nabízela 50 GB úložiště zdarma, dnes už je to „jen“ 20 GB. Omlouvám se, netušil jsem, protože já to používám už deset let a mám stále těch původních 50 GB.
Ale je mi to vlastně jedno, protože reálně jsem se za celou dobu nedostal přes 10 giga. Používám to jako průtokáč a pro zálohu kritických ale malých souborů.

Obrovská výhoda oproti Google Drive, One Drive a podobným je, že MEGA je end-to-end šifrovaná.

Pokud netušíte, v čem ta výhoda spočívá, tak prakticky to popíšu velice jednoduše:
Když nahraju na Google Drive nebo na One Drive třeba film, myslím komerční film, který jsem si sice stáhl legálně pro vlastní potřebu, ale nesmím ho šířit dále, což ale de iure ani tím nahráním nedělám, protože není veřejně přístupný. Mám ho jen pro sebe.
Tak zhruba do hodiny mi ho Google či Microsoft z Drive smaže nebo zablokuje.
MEGA tohle neudělá a ani nemůže, právě proto, že jsou data šifrovaná.

Nejde o filmy, ty si fakt na MEGA neuploaduju. Jde o princip, že na Google či Microsoftu vás šmírují na každém kroku. Na MEGA ne a to je pro mě osobně docela důležité. U MEGA se mi za celou dobu nestal jediný podezřelý incident. Říká se tomu důvěra.

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 16 Prosince 2025, 01:05:53 »
...a je este cloud,kde dostanes 256 giga za 7 eur rocne,vie sa synchronizovat,aj s telefonom po novom aj dokumenty uz vie zosynchronizovat,ma svoj audio,video prehravac,atd...a eu do toho nema nahlad...asitak... >:( >:( >:(

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #12 kdy: 16 Prosince 2025, 12:04:11 »
Aha, díky za upozornění.
......

Říká se tomu důvěra.
A někdo to, co zavrhuješ, nazývá transparentnost. A asi na to lidi slyší a považují to za normální.

Myslel jsem, že filmy jsou jenom komerční, proto se někomu hrubě nelíbilo archivování filmů na Vhs kazetách nahraných z televizního vysílání - zní to jako vtip? Ale vůbec ne.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Abby

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 16 Prosince 2025, 21:13:40 »
...a je este cloud,kde dostanes 256 giga za 7 eur rocne,vie sa synchronizovat,aj s telefonom po novom aj dokumenty uz vie zosynchronizovat,ma svoj audio,video prehravac,atd...a eu do toho nema nahlad...asitak... >:( >:( >:(

Jak se ten tajemný cloud jmenuje? Docela by se mi takový cloud hodil. A hlavně aby fungoval se Synology NAS.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: Včera v 09:27:10 »
Myslim, ze porad pise o Mega. Jectu s  nam uz dlouho a ve vsech ohledech se to jevi jako nejlepsi volba pro soukromeho uzivatele. Velka kapacita zdarma, nizke ceny, sifrovani a i tomu skutecne crossplatform.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: Včera v 15:25:48 »
Já tam teda 256 GB za 7€ ročně nenašla. Ale jako další záloha doma zašifrovaných dat by tahle kapacita stačila. 50 GB mi bohužel nestačí...

Jenc

• Aktivní člen
  • *
    • Jenc | fotograf
« Odpověď #16 kdy: Včera v 16:03:27 »
Díky za doplnění a díky. A Abby, jak na Mega, tak na Google, tak na Onedrive si můžete založit „nekonečné“ množství účtů.

Nevím, kolik máte dat. Já mám např. cca 1 TB soukromých věcí a dalších 10 TB píšovin.
Těch 1 TB budu těžko zálohovat po 20GB účtech, ale kritických cca 5 GB mám mnohonásobně zálohovaných, o těch 10 TB klidně můžu přijít, protože si je můžu znova stáhnout.

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: Včera v 18:04:49 »
...moj prispevok je informativneho charakteru,a nie reklama...preto nie je uvedené názov sluzby...dakujem za pochopenie... :o :o :o

Abby

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: Dnes v 12:46:58 »
Díky za doplnění a díky. A Abby, jak na Mega, tak na Google, tak na Onedrive si můžete založit „nekonečné“ množství účtů.

Nevím, kolik máte dat. Já mám např. cca 1 TB soukromých věcí a dalších 10 TB píšovin.
Těch 1 TB budu těžko zálohovat po 20GB účtech, ale kritických cca 5 GB mám mnohonásobně zálohovaných, o těch 10 TB klidně můžu přijít, protože si je můžu znova stáhnout.

To já vím, ale představa, že mám rozházeno 150GB na 50 účtech je dost nepřijatelná. A těch cca 150GB jsou právě hodně důležité (hlavně fotky) a mám je zálohované doma na dvou NASech (každý je jinde, i když na stejné adrese), dvou externích discích, na iCloudu (což znamená ruční zálohu, protože iCloud není u Synology podporovaný, i když šifrované je to tak, že bych se k tomu nedostala ani já, kdybych přišla o heslo a bezpečnostní otázky) a právě bych ráda měla zálohu i na nějakém spolehlivém end-to-end šifrovaném cloudu, kam by teda už samo o sobě to šlo šifrované. A nejlépe automaticky z NASu, což mě trochu omezuje ve výběru, protože Cloud Sync moc běžných cloudů neumí (umí OneDrive a Google a pak Amazon S3 a podobné profi řešení) a nástroj pro Mega je jenom pro CLI a s tím se párat nechci, je to zbytečně složité... A navíc nabídka na 200 GB za 7€ ročně je buď neveřejná, byla přes X lety, nebo neexistuje.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.