Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Obnova smazaných dat z koše-nejde testdisk  (Přečteno 1247 krát)

kathy20

• Návštěvník
Obnova smazaných dat z koše-nejde testdisk
« kdy: 22 Prosince 2025, 14:56:11 »
Dobrý den,
v jediném OS ubuntu v záložním notebooku Dell jsem měl zálohu všeho pracovního notebooku vytvořeno vše ve windows. Tento záložní jsem darovat někomu sociálně slabému dítěti a tak jsem celou zálohu vyhodil do koše a pak koš vymazal. Přitelkyně mně totiž dala starší její notebook jako záložní. Nicméně ten  notebook co jsem používal se zničil. V opravně sice z hard disku v části  windows něco obnovili, ale jen trochu a ne to, co potřebuji. Poradí někdo jak se dá obvovit v tom co chci darovat a je ubuntu 25./tuším, že 10-nejnovější verze / to co jsem vyhodil z koše. Test disk, ale v návodu je co zadat do terminálu, ale ne vše a tak  nevím, jak dál. Upozornuji, že jsem naprostý začátečník v ubuntu a tak bych potřeboval podrobně popsat přesně co mám kde v terminálu napsat , případně co a jak stáhnout aplikaci na obnovu. Nevím, zda to stáhnout na hard disk a ukládat na flašku, či opačně. problém je, že to co jsem smzal bylo celkem asi 95 GB. Potřebuji jen asi 3 složky, co se v tom opraveném co používám nepodařilo obnovit. flešku mám jen 16 GB. Dá se to nějako udělat po částech např. Dokumenty, obrazky apod. Vše by se tot totiž na ten harddisk nevešlo. Příp.nějakou jinou možnost. Ta opravna, co zprovoznila notebook  obnovila totiž jen to ve windows, ale záloha v ubuntu je ztracená/ubuntu museli dát znova. Ten záložní notebook s ubuntu to ale prý neumí.  Asi to zní blbě, ale jsem z doby, kdy jsme se nic takového ve škole neučili a i windows jsem se nučil jako samouk., takže budte shovaví.
Děkuji

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Obnova smazaných dat z koše-nejde testdisk
« Odpověď #1 kdy: 22 Prosince 2025, 15:25:23 »
Ak to chapem spravne tak ten zalozny s ubuntu bol povodne windows a pri rozhodnuti o darovani sa tam nainstalovalo ubuntu? V tom pripade je velmi nepravdepodobne ze nieco obnovis.
Aky je ten disk velky a ako bol a je teraz rozdeleny.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 23 Prosince 2025, 11:00:39 »
Základem je nic dalšího s diskem, ze kterého obnovuji data, nedělat. Což se tady dále dělo.
Základem je mít alespoň 2 zálohy. Hodně lidí to nedělá až se něco stane a čekají zázrak.
Zázrak se může stát v nějakém data recovery centru, ale bude to stát minimálně pár tisíc i za diagnostiku bych řekl.
Žádný přesný návod nelze dát. Je to pro odborníky co ví co dělají a je to velmi individuální postup vyžadující znalosti.

Osobně bych se s datama rozloučil, jestli to nebylo něco kruciálního.

Protože tady je prvně potřeba obnovit předchozí tabulku disku atd. Ale nemyslím si, že uspějete. Dále to bude strašná piplačka, pokud tam vůbec ještě nějaká tabulka disků zbyla. Když se to přepsalo.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #3 kdy: 24 Prosince 2025, 02:41:46 »
Dobrý den,
v jediném OS ubuntu v záložním notebooku Dell jsem měl zálohu všeho pracovního notebooku vytvořeno vše ve windows. Tento záložní jsem darovat někomu sociálně slabému dítěti a tak jsem celou zálohu vyhodil do koše a pak koš vymazal. Přitelkyně mně totiž dala starší její notebook jako záložní. Nicméně ten  notebook co jsem používal se zničil. V opravně sice z hard disku v části  windows něco obnovili, ale jen trochu a ne to, co potřebuji. Poradí někdo jak se dá obvovit v tom co chci darovat a je ubuntu 25./tuším, že 10-nejnovější verze / to co jsem vyhodil z koše. Test disk, ale v návodu je co zadat do terminálu, ale ne vše a tak  nevím, jak dál. Upozornuji, že jsem naprostý začátečník v ubuntu a tak bych potřeboval podrobně popsat přesně co mám kde v terminálu napsat , případně co a jak stáhnout aplikaci na obnovu. Nevím, zda to stáhnout na hard disk a ukládat na flašku, či opačně. problém je, že to co jsem smzal bylo celkem asi 95 GB. Potřebuji jen asi 3 složky, co se v tom opraveném co používám nepodařilo obnovit. flešku mám jen 16 GB. Dá se to nějako udělat po částech např. Dokumenty, obrazky apod. Vše by se tot totiž na ten harddisk nevešlo. Příp.nějakou jinou možnost. Ta opravna, co zprovoznila notebook  obnovila totiž jen to ve windows, ale záloha v ubuntu je ztracená/ubuntu museli dát znova. Ten záložní notebook s ubuntu to ale prý neumí.  Asi to zní blbě, ale jsem z doby, kdy jsme se nic takového ve škole neučili a i windows jsem se nučil jako samouk., takže budte shovaví.
Děkuji
Chudák dítě, to je takový dar-nedar (ještě je asi rádo, že nepotřebovalo boty).
Pomocí testdisku se dají obnovit, nebo vytáhnout data ze smazaných oddílů, ale ne vždy - to ale asi není tento případ. Tady je asi potřeba použít photorec, ale ne na flešku, ale na externí disk, na kterém je 2x víc místa, než na tom obnovovaném oddílu. Neobnoví ale adresářovou strukturu  a bude toho mnoho, některé soubory najde třeba několikrát. Ale vyhledávání se dá omezit na určitý druh souborů a tak by to teoreticky mohlo najít, co potřebuješ.

Škoda, při použítí nástroje fsck a případných chybách  souborového systému, bys objevil svoje soubory ve složce lost+found, to ale také není tento případ, s tím sis to možná spletl.
« Poslední změna: 24 Prosince 2025, 02:44:55 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 24 Prosince 2025, 09:54:42 »
...tu plati porekadlo-dva krát rež,potom meraj... ;D ;D ;D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.