@sabraq
1. SSD je zaplněno z 50%, a času mám dost, proto raději provedu dd na celý 250GB SSD bez úprav oddílů.
2. Samozřejmě provedu kontrolu SSD.
3. Využiji směrování na pv pro zobrazení průběhu a nastavím bs=4M.
3. Až po naklonování zvětším Ubuntu-oddíl v GParted nebo přidám ext4 partition ve volné oblasti. Windows NTFS je jen z historického důvodu při koupi (pro skener a dva koupené důležité SW).
4. Co bych měl měnit v /etc/fstab po dd?
5. Je dobré provést fsck -f na oblast s NTFS? Na oblast NTFS jsem zatím užíval jen chkdsk od Microsoft.
Pokud bych se rozhodl pro klonování tímto způsobem, asi bych to udělal z nějakého "plnohodnotného"
Live DVD Ubuntu, nebo z živého
DVD Parted Magic, které obsahují bezpočet dalších programů a hlavně živé prostředí systému, oproti jednoúčelově zaměřenému
Gparted Live.
4. -ve fstab změnit v podstatě úplně všechno zásadní a udělat to jako první věc po úspěšném naklonování disku - pokud zůstanou v tom stroji připojeny oba disky i nadále (ale i kyby nezůstali), protože ve fstab budou uloženy oblasti disku jako /dev/sd
aX, musí se změnit na /dev/sd
bX a hlavně změnit všechna UUID oblastí, ta budou úplně jiná. Pro jejich přehledné zobrazení ve stromové struktuře je možné použít třeba :
sudo lslbk -fProtože opravdu nevím, jestli nebude po tomto způsobu klonování potřeba ručně změnit UUID celého disku i oddílů (UUID se naklonují taky a zůstanou strejná), nikdy jsem oddíly neklonoval, vyvtvářel jsem je ručně. Pokud to tak bude, tak
zde píšou něco o tom, jak s UUID pracovat. Hračka to sice není, ale pomocí
tune2fs se dá snadno vygenerovat nové, jedinečné UUID disku a jeho oblastí (tune2fs je spuštěn z privilegovaného terminálu):
# tune2fs /dev/sda6 -U random
5. Už jsem fsck.ntfs dlouho nepoužíval, ale pokud jsou na disku oblasti ntfs bez Windows, tak v podstatě jiná možnost není. Nebo teda ještě
ntfsfix, oba asi s podobnou účinností jako chkdsk.
No a ještě nezapomenout na
(6.) - grub (po korekci UUID a písmena oddílu/oblasti disku) :
EDIT: Nikdo mě přes noc nedoplnil, update-grub by bylo potřeba provést pomocí
chroot, takže pokud by byl původní disk sdb,tak nějak takhle:
sudo mount /dev/sda6 /mnt
sudo mount --rbind /proc /mnt/proc
sudo mount --rbind /sys /mnt/sys
sudo mount -t tmpfs /dev /mnt/dev
sudo chroot /mnt
sudo update-grubnebo
sudo grub2-mkconfignebo
sudo grub2-installTakže suma sumárum, vypadá to trochu složitěji, ale zas má člověk klonovací proces zcela ve svých rukou.