Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak klonovat SSD příkazem dd  (Přečteno 1920 krát)

regine

• Stálý člen
  • **
Jak klonovat SSD příkazem dd
« kdy: 23 Prosince 2025, 14:38:47 »
Provedl jsem klonování SSD 250GB Kingston na SSD 500GB WD programem Acronis True Image poskytovaný SanDisk/WD.
Na původním SSD je stále funkční dual-boot Windows 7 a Ubuntu 16.04.
V desktopu byly připojeny oba SATA SSD. Z USB flešky spuštěn Acronis.
Vlastní klonování proběhlo do 10 minut bez hlášení chyb.
Dual-boot naběhne bez problémů. Windows se spustí. Ubuntu naběhne do grafického prostředí, ale již nezobrazí přihlašovací obrazovku.
GParted vypsal při otevírání zobrazení oddílů na SSD pro nový 500GB WD:
Kód: [Vybrat]
Can't have overlapping partitions (Ignore)Na původním SSD k hlášení o překrývajících se oddílech k hlášení v GParted nedochází. Acronis True Image způsobí překrývání oddílů? To bych od osvědčeného SW neočekával.
Přiloženy obrazy obou SSD 250 i 500 GB.
Už jsem provedl:
- grub boot-repair
- start s recovering mode

PLS, poraďte, jak klonovat příkazem dd. Každý SSD má jinou velikost.
Konfigurace HW stejná jak výše uvedeno. Tedy příkaz dd spustit například z Live-ISO-Ubuntu na flešce.
Dík za případné uvedení příkazu dd s parametry.
Našel jsem příklad, jak příkazem dd klonovat menší SSD na větší SSD:
sudo dd if=/dev/sdX of=/dev/sdY bs=64K conv=noerror,syncsdX - originál SSD - původní
sdY - nový větší SSD
bs=64K - velikost bloku pro zrychlení procesu
conv=noerror,sync - pokračuje i v případě chyb a vyplňuje všechny mezery
Ale na netu jsou i složitější jako:
sudo dd if=/dev/sdb bs=512 count=44898303 conv=sync,noerror | pv -s 21G | sudo dd of=/dev/sdasdb - SSD původní
sda - nový SSD
pv -s 21GB - monitor the cloning progress - Approximately 21GB should be transferred through the pipe
« Poslední změna: 23 Prosince 2025, 17:22:14 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:Jak klonovat SSD příkazem dd
« Odpověď #1 kdy: 24 Prosince 2025, 01:43:57 »
Citace
GParted vypsal při otevírání zobrazení oddílů na SSD pro nový 500GB WD:
Can't have overlapping partitions (Ignore)
    Na původním SSD k hlášení o překrývajících se oddílech k hlášení v
GParted nedochází. Acronis True Image způsobí překrývání oddílů? To bych od osvědčeného SW neočekával.
A co zkusit nastavit příznak LBA u sda3 na té pětistovce, na té dvěstěpadesátce ten příznak je:

Z příručky GParted:

Citace
  • LBA je použito některými zaváděcími programy komerčních operačních systémů. Tento příznak označuje, že by se k oddílu mělo přistupovat pomocí logického adresování bloků LBA (Logical Block Addressing) místo adresování CHS (Cylindr-Hlava-Sektor).

Vypadá to, že migrace proběhla dobře, asi bych ji neprováděl zbytečně znova pomocí dd.

Edit -
    Citace
    Ale na netu jsou i složitější jako:
    [/list]
    sudo dd if=/dev/sdb bs=512 count=44898303 conv=sync,noerror | pv -s 21G | sudo dd of=/dev/sda
    Ano, s těmi rourami to vypadá propracovaněji, ale směrovat na pv a hlídat hranici zaplnění je zapotřebí jen když se jde z většího prostoru do menšího. Pokud je to naopak jako v tomto případě, tak je to nejspíš zbytečný. Důležitá je velikost sektoru a velikost fyzického bloku sektoru.

Wind. se nejspíš spustí z toho důvodu, že jsou v primárním oddílu.
    « Poslední změna: 24 Prosince 2025, 02:07:53 od sabraq »
    PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
    "Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
    CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Roman Vacho

• Moderátor
    • Závislák
    « Odpověď #2 kdy: 24 Prosince 2025, 10:08:45 »
    A klonoval jsi to byte po bytu, sector to sector? Přesná kopie nebo to bylo nějaké jiné kopírování? Protože to by odpovídalo tomu, že to nedopadlo.
    Zkusil bych to naklonovat znovu a pohlídal si parametry. Pokud by to nedopadlo, tak bych zakázal zvětšení oddílů pro nový disk. ty bych roztáhl až posléze.
    Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

regine

• Stálý člen
    • **
    « Odpověď #3 kdy: 24 Prosince 2025, 14:35:22 »
    Dík za pozornost k mému dotazu.
    @sabraq - Nastavil jsem v GParted pro sda3 LBA, ale oprava nepomohla.
    @Roman Vacho - Neznám Acronis True Image moc dobře. Ani jsem nepředpokládal, že Acronis oddíly proporcionálně zvětší na plnou kapacitu SSD. Jen vím, že pro klonování Windows je velmi dobře hodnocený. Podporuje i ext3/ext4. Ale asi dual-boot nezvládá. Před pár lety jsem Acronis použil pro dual-boot, ale nakonec jsem obnovil boot jen Windows a následně instaloval nově Ubuntu. Takže asi u SanDisk/WD program nevylepšili.

___
    Čili půjdu cestou Linux-příkazu dd. Jen bych požádal o ověření, zda
    sudo dd if=/dev/sdX of=/dev/sdY bs=64K conv=noerror,syncpříkaz je dobře sestaven. nebo doporučit jinou variantu. Klonování bych spustil v terminálu z prostředí Live-GParted na flešce.
    Kdy se kopírování dd ukončí? Po dosažení 250GB (velikost zdroje)?
    THX
    « Poslední změna: 25 Prosince 2025, 12:14:57 od regine »

sabraq

• Závislák
    « Odpověď #4 kdy: 26 Prosince 2025, 20:33:43 »
    Dík za pozornost k mému dotazu.
    @sabraq - Nastavil jsem v GParted pro sda3 LBA, ale oprava nepomohla.
    @Roman Vacho - Neznám Acronis True Image moc dobře. Ani jsem nepředpokládal, že Acronis oddíly proporcionálně zvětší na plnou kapacitu SSD. Jen vím, že pro klonování Windows je velmi dobře hodnocený. Podporuje i ext3/ext4. Ale asi dual-boot nezvládá. Před pár lety jsem Acronis použil pro dual-boot, ale nakonec jsem obnovil boot jen Windows a následně instaloval nově Ubuntu. Takže asi u SanDisk/WD program nevylepšili.

___
    Čili půjdu cestou Linux-příkazu dd. Jen bych požádal o ověření, zda
    sudo dd if=/dev/sdX of=/dev/sdY bs=64K conv=noerror,syncpříkaz je dobře sestaven. nebo doporučit jinou variantu. Klonování bych spustil v terminálu z prostředí Live-GParted na flešce.
    Kdy se kopírování dd ukončí? Po dosažení 250GB (velikost zdroje)?
    THX

Tak předně máš nastavený blok sektorů na 64k, který tě zpomalí, výchozí hodnota bloku  bez uvedení parametrů a spuštění pouze s if=/dev/xxx of=/dev/yyy je 512k a čím vyšší je nastavena velikost bloku, tím je transfér rychlejší. Takže bych nastavil asi na 4M, dál bych přidal parametr status=progress (zobrazí se propustnost dat při přenosu) a případně to směrovat na pv (zobrazí postup,aby bylo jasnější, kdy je proces u konce ). Před klonováním bych nechal proběhnout fsck -f u všech oddílů na disku.

sudo dd if=/dev/sdX bs=4M conv=noerror,sync status=progress | pv -p -s 250G | sudo of=/dev/sdY
    Po klonování budeš asi muset změnit /etc/fstab a zvětšit naklonované oddíly.

Z dostupných průvodců bych se podíval sem a sem. V jednom odkaze zmiňují zmenšování oddílu, aby se zbytečně nekopírovalo prázdné místo, což má smysl asi v případě vytváření obrazu disku.
    « Poslední změna: 26 Prosince 2025, 20:46:05 od sabraq »

ikx

• Stálý člen
    • **
    « Odpověď #5 kdy: 26 Prosince 2025, 20:48:40 »
    ...nainstalujes systemback,on ti naklonuje disk... :) :) :)

regine

• Stálý člen
    • **
    « Odpověď #6 kdy: 26 Prosince 2025, 21:06:37 »
    @sabraq
    1. SSD je zaplněno z 50%, a času mám dost, proto raději provedu dd na celý 250GB SSD bez úprav oddílů.
    2. Samozřejmě provedu kontrolu SSD.
    3. Využiji směrování na pv pro zobrazení průběhu a nastavím bs=4M.
    3. Až po naklonování zvětším Ubuntu-oddíl v GParted nebo přidám ext4 partition ve volné oblasti. Windows NTFS je jen z historického důvodu při koupi (pro skener a dva koupené důležité SW).
    4. Co bych měl měnit v /etc/fstab po dd?
    5. Je dobré provést fsck -f na oblast s NTFS? Na oblast NTFS jsem zatím užíval jen chkdsk od Microsoft.
    « Poslední změna: 26 Prosince 2025, 21:11:23 od regine »

regine

• Stálý člen
    • **
    « Odpověď #7 kdy: 26 Prosince 2025, 21:11:03 »
    ...nainstalujes systemback,on ti naklonuje disk... :) :) :)
    @ikx - Je vhodný na Dual-Boot Windows a Ubuntu?

ikx

• Stálý člen
    • **
    « Odpověď #8 kdy: 27 Prosince 2025, 01:31:27 »
    ...systemback som nepouzival na klonovanie,ale podla manualu ano...on má viacej funkcii... 8) 8) 8)

sabraq

• Závislák
    « Odpověď #9 kdy: 28 Prosince 2025, 17:55:51 »
    @sabraq
    1. SSD je zaplněno z 50%, a času mám dost, proto raději provedu dd na celý 250GB SSD bez úprav oddílů.
    2. Samozřejmě provedu kontrolu SSD.
    3. Využiji směrování na pv pro zobrazení průběhu a nastavím bs=4M.
    3. Až po naklonování zvětším Ubuntu-oddíl v GParted nebo přidám ext4 partition ve volné oblasti. Windows NTFS je jen z historického důvodu při koupi (pro skener a dva koupené důležité SW).
    4. Co bych měl měnit v /etc/fstab po dd?
    5. Je dobré provést fsck -f na oblast s NTFS? Na oblast NTFS jsem zatím užíval jen chkdsk od Microsoft.

Pokud bych se rozhodl pro klonování tímto způsobem, asi bych to udělal z nějakého "plnohodnotného" Live DVD Ubuntu, nebo z živého DVD Parted Magic, které obsahují bezpočet dalších programů a hlavně živé prostředí systému, oproti jednoúčelově zaměřenému Gparted Live.

4. -ve fstab změnit v podstatě úplně všechno zásadní a udělat to jako první věc po úspěšném naklonování disku - pokud zůstanou v tom stroji připojeny oba disky i nadále (ale i kyby nezůstali), protože ve fstab budou uloženy oblasti disku jako /dev/sdaX, musí se změnit na /dev/sdbX a hlavně změnit všechna UUID oblastí, ta budou úplně jiná. Pro jejich přehledné zobrazení ve stromové struktuře je možné použít třeba :

sudo lslbk -f
    Protože opravdu nevím, jestli nebude po tomto způsobu klonování potřeba ručně změnit UUID celého disku i oddílů (UUID se naklonují taky a zůstanou strejná), nikdy jsem oddíly neklonoval, vyvtvářel jsem je ručně. Pokud to tak bude, tak zde píšou něco o tom, jak s UUID pracovat. Hračka to sice není, ale pomocí tune2fs se dá snadno vygenerovat nové, jedinečné UUID disku a jeho oblastí (tune2fs je spuštěn z privilegovaného terminálu):

# tune2fs /dev/sda6 -U random

5.
    Už jsem fsck.ntfs dlouho nepoužíval, ale pokud jsou na disku oblasti ntfs bez Windows, tak v podstatě jiná možnost není. Nebo teda ještě ntfsfix, oba asi s podobnou účinností jako chkdsk.

No a ještě nezapomenout na 

(6.) - grub (po korekci UUID a písmena oddílu/oblasti disku) :

EDIT: Nikdo mě přes noc nedoplnil, update-grub by bylo potřeba provést pomocí chroot, takže pokud by byl původní disk sdb,tak nějak takhle:

sudo mount /dev/sda6 /mnt
    sudo mount --rbind /proc /mnt/proc
    sudo mount --rbind /sys /mnt/sys
    sudo mount -t tmpfs /dev /mnt/dev
    sudo chroot /mnt

sudo update-grub
    nebo

sudo grub2-mkconfig
    nebo

sudo grub2-install
    Takže suma sumárum, vypadá to trochu složitěji, ale zas má člověk klonovací proces zcela ve svých rukou.
    « Poslední změna: 29 Prosince 2025, 10:41:29 od sabraq »

sabraq

• Závislák
    « Odpověď #10 kdy: 28 Prosince 2025, 18:04:21 »
    ...systemback som nepouzival na klonovanie,ale podla manualu ano...on má viacej funkcii... 8) 8) 8)
    Hm, díval jsem se na "tutoriál" pro Debian, Ubuntu, atd. Vypadá to lákavě, ale hlavně pro zálohování, ne klonování. A jestliže se dd škodolibě označuje jako zkratka pro Disk Destroyer, System Back by se mohl podobně změnit na System Bake a jeho uživatelé by se mohli oslovovat třeba ty bejku! :).

compaq

• Závislák
    • Díky všem za rady a tipy.
    « Odpověď #11 kdy: 29 Prosince 2025, 22:01:11 »
    Mít připojení více oddílů se stejným UUID to je prevít. Často to vznikne právě klonováním.

Každý připojený oddíl MUSÍ mít jiné UUID.
    Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

sabraq

• Závislák
    « Odpověď #12 kdy: 30 Prosince 2025, 22:46:25 »
    Mít připojení více oddílů se stejným UUID to je prevít. Často to vznikne právě klonováním.

Každý připojený oddíl MUSÍ mít jiné UUID.
    Konečně ošlehaný "odborník" :).
    No právě do těchto míst jsem vykročil, tak snad to tam "bude". Proto možná "Disk destroyer", to když si někdo naklonuje celý disk a začne ho používat bez úprav "as is".

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.