Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problemy s funkcnosti Chromia po aktualizacich, problemy s U24.04 atd...  (Přečteno 1404 krát)

miro_

• Aktivní člen
  • *
Po aktualizacich od 29.11. se mi objevily problemy na nekterych desktopech s U22-mate a U20-mate
a i na jednom Rsapberry RPI4. Spusteni je viditelne indikovano na indikatoru sledovani systemu, bohuzel
po nekolika vterinach ustava veskera reakce systemu. Do tohoto stavu se evidentne dostane Chromium
po aktualizaci, kterou oznamilo chromium vyskakujicim oknem.

V protokolech jsem na jednom desktopu nasel viz priloha.

Na jednom z desktopu s U22-mate, kde tento problem nastal, jsem zkusil vraceni predchoziho stavu z 'timeshift'.
Chromium bylo opet funkcni, dokud se znovu nevnutila jeho aktualizace.
To se mi podarilo asi 3x, po treti prestalo byt funkcni WiFi pripojeni.

Protoze jsou pro mne chromium i WiFi pripojeni velmi dulezite, z nekolika duvodu, ktere zde nema smysl rozepisovat,
zkusil jsem v zoufalosti provest upgrade z U-mate-22.04 na Ubuntu-mate-24.04.
Dosud jsem nemel odvahu 24.04 pro predpoklad moznych problemu instalovat.
Proces upgrade vypadal OK, bohuzel po nem Chromium nebylo stale funkcni.
Az pozdeji jsem zacal nachazet nefunkcni aplikace, ktere mely spoustece a upgrade je neodstranilo.
Pokusy neco nefunkcniho doinstalovat koncily u 'deb' baliku, chybejicimi knihovnami.
Vzhledem k tomu, ze v BTRFS mi zustalu v Timeshift snimky z U22 verze,
pri naslednem pokusu je odtranit, se instalace zhroutila !

Po nekolika dnech jsem zkusil na tomto SSD udelat novou, cistou instalaci z usb-iso-image u24-mate.
Pri vymazni systemu v BTRFS a vytvoreni nove instalace se zachovanim 'home', se instalator U24 hroutil !
Ok instalace fungovala az po vymazani pres Gparted a na nove vytvorenych oddilech BTRFS home pro system.
Zde jiz bylo Chromium i WiFi funkcni. Jen pri prvnim spusteni se zhroutil sytem na nabidce aplikaci v nastaveni.
Nasledne jsem doinstaloval vse potrebne, co uzivam, pres terminal 'apt-get install'.
Nevsimnul jsem si pri intalacich neceho zvlastniho.
Problemy jsem zacal objevovat, az po naplneni home zalohou puvodnich rozpracovanych dat
a pokusech dokoncit rozpracovanou problematiku v 'C/C++' atd.. .

Presto, ze 'google Al' tvrdila ze 'CodeBlocks' jsou na U24 funkcni, pravda to neni !
Ze zoufalosti jsem udelal i instalaci 'CodeBlocks' z prekladu ze zdrojoveho kodu.
Chovala se stejne jako instalace pres 'apt-get install'.
Puvodni projekty se daji nacist a kompilovat ale nelze jakkoli s mini manipulovat.
Lze jen nejake upravy provadet v editoru src. textu a kompilovat.
V natazenm IDE chybi zakladni pristupy na ruzne moznosti nastavovani, vyhledavani atd...
Proto jsem zkusil jsem nainstalovat 'Eclipse'. Tam je situace podobna.
V IDE chybi pristupy k moznosti konfigutovani atd...
 (viz. weby s navody pro vytvareni projektu atd.. ).

Dale se mi nepovedlo zprovoznit komunikace usb/232. V 'lsusb' vypada zarizeni OK,
bohuzel, kdyz jsem zkusil zkopilovat muj 232 terminal napsany v 'c',
umi indikovat a vybrat pripojene ttyUSB0 ale tvari se ze prijima znaky,
i kdyz nema 232 vstup propojen na vystup.

Aplikaci GTKTerm lze nainstalovat, ale v okne aplikace nejsou
podobne jako v CodeBlock a Eclipse ovladaci menu konfigurace.

Pro mne je pristup do linuxu ze seriovych kanalu zasadni pozadavek.
Hledani serioveho terminalu pro U24 v 'google' mi nic nenaslo.

Dle 'google Al' je 24.04 na vytvoreno zaklade Debian-12 (Eclipse se hlasi jen k Debian-11).
Jeste jsem nezkousel vse zde instalovane, co uzivam.
Snad nejsou tyto problemy jen pro Ubuntu-mate.

Divim se, ze zde nikdo na tyto problemy U24.04 neupozornil.

ikx

• Stálý člen
  • **
Re:Problemy s funkcnosti Chromia po aktualizacich, problemy s U24.04 atd...
« Odpověď #1 kdy: 29 Prosince 2025, 20:25:08 »
...ja osobne som uz na iné problémy v ubuntu mate 22.04 a 24.04 upozornoval,no kazdy sa tvaril akoby nič...aj video som urobil,a zazrak,nikto nevsimol problém,ani z popisu...potom som prisiel na riesenie...potom som prestal pouzivat ubuntu mate,pritom predtym som nic ine nepouzival...ubuntu mate od 20.04 sa len zhorsoval,az k nepouzitelnosti,v roku 2026 uz sa ani nekandiduje na LTS verziu...v skratke... >:( >:( >:(
...toto je moj osobny nazor,a hodnotenie ubuntu mate... :o :o :o

Abby

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 30 Prosince 2025, 11:08:45 »
Nevím jestli jde o stejný nebo jen trochu podobný problém, ale mě po poslední aktualizaci Manjaro, kde byla i nová Plasma 6.5.4 a přepnutí na Wayland přestal fungovat MS Edge v tom smyslu, že se spustí, ale neobjeví se žádné okno. V přepínání aplikací (ALT+TAB) je vidět živý náhled na načtenou webovou stránku, funguje kontextová nabídka, dá se otevřít i zavřít nová stránka a tab a korektně ukončit i celý Edge, ale vidět prostě není nic. Zatím to neřeším, každý den spouštím Manjaro na chvíli a čekám na aktualizaci, která to vyřeší.

edit: pomohlo odinstalovat verzi z AUR a nainstalovat Flatpak a už to funguje.
« Poslední změna: 30 Prosince 2025, 11:45:36 od Abby »
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 31 Prosince 2025, 11:40:14 »
Nevím jestli to s tím souvisí, ale zkusi si zkontrolovat, zda máš aktualizovaný snapd na verzi 2.63.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #4 kdy: 01 Ledna 2026, 15:34:59 »

Na jednom z desktopu s U22-mate, kde tento problem nastal, jsem zkusil vraceni predchoziho stavu z 'timeshift'.
Chromium bylo opet funkcni, dokud se znovu nevnutila jeho aktualizace.
To se mi podarilo asi 3x, po treti prestalo byt funkcni WiFi pripojeni.

Protoze jsou pro mne chromium i WiFi pripojeni velmi dulezite, z nekolika duvodu, ktere zde nema smysl rozepisovat,

S tím vnucováním aktualizací je to stejně směšná záležitost. protože v jinak zcela stabilním vydání nějaké distribuce se vynucuje zcela nestabilní aktualizace prohlížeče.
Rozhodně bych nechal být systém systémem a stáhl bych instalační binárku toho Chromia, který ti tam funguje, tu bych nainstaloval do /opt, spouštěcí binárku chromium bych si nalinkoval do /bin a /usr/bin třeba jako chropt, vytvořil grafické spouštěče a tento Chromium prohlížeč bych neaktualizoval. Chromium nainstalovaný šnapsem bych nechal být.

Dobřes udělal, že ses nerozepsal - také se nerad rozepisuji :D. Časem se uvidí, kam povede to opouštění hárdvérových platforem (32bit) a samotný proces Apple-izace platforem softvérových.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Abby

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 01 Ledna 2026, 16:32:24 »
Časem se uvidí, kam povede to opouštění hárdvérových platforem (32bit) a samotný proces Apple-izace platforem softvérových.

U Apple to funguje, bude to fungovat i jinde. i když je jasné, že hlavně u Linuxu (ale nepochybuji, že u Windows také) se to setká s nepochopením jisté konzervativní a hlasité menšinové části. Ale snad se konečně zahodí zbytečná desetiletí trvající zpětná kompatibilita a bude se používat jen to, co se reálně používá. Protože k čemu je podpora 15 let starých procesorů a chipových sad, když na tom už ani moderní SW nejde rozběhnout kvůli nedostatku výkonu? Kdo potřebuje něco starého, používá dobový počítač s dobovým SW (známý pracuje s CNC frézou z roku 1995, má tam na to nějakou 486ku s Windows NT 4.0 a výrobce stále drží záruku a je schopný dodat i HW, když se rozsype, což se prý stalo za celou dobu používání dvakrát, naposledy prý asi před třemi lety, takže tam mají tři roku starou "čtyřiosmšestku"). Ovšem kvůli tomuhle nemusíme mít v moderním OS podporu pro tento CPU.
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 02 Ledna 2026, 11:54:18 »
Časem se uvidí, kam povede to opouštění hárdvérových platforem (32bit) a samotný proces Apple-izace platforem softvérových.

U Apple to funguje, bude to fungovat i jinde. i když je jasné, že hlavně u Linuxu (ale nepochybuji, že u Windows také) se to setká s nepochopením jisté konzervativní a hlasité menšinové části. Ale snad se konečně zahodí zbytečná desetiletí trvající zpětná kompatibilita a bude se používat jen to, co se reálně používá. Protože k čemu je podpora 15 let starých procesorů a chipových sad, když na tom už ani moderní SW nejde rozběhnout kvůli nedostatku výkonu? Kdo potřebuje něco starého, používá dobový počítač s dobovým SW (známý pracuje s CNC frézou z roku 1995, má tam na to nějakou 486ku s Windows NT 4.0 a výrobce stále drží záruku a je schopný dodat i HW, když se rozsype, což se prý stalo za celou dobu používání dvakrát, naposledy prý asi před třemi lety, takže tam mají tři roku starou "čtyřiosmšestku"). Ovšem kvůli tomuhle nemusíme mít v moderním OS podporu pro tento CPU.
No, nevím nevím, jestli potřebuju najednou chápat Apple.

Aby to bylo celé, tak GNU/Linux je otevřený software (někdo nechápe podstatu, tak se domnívá, že je "nezabezpečený"). Na tom je založeno i Ubuntu, a třeba 32bit platforma není jenom 486. Linux vždy podporoval starý hardware, nebo hůř podporovaný hardware, který se nepřehříval při běžném provozu. Tam kde Windows končili, tam Linux běžel dál, i díky tomu jsem se k němu dostal já (a nikdo mi ho nenutil, jako se tady proslýchalo). Linux se dal, prostě řečeno, snadno použít "na to co už mám, ne na to, co potřebuju dokoupit". A prostě nebyl orientovaný pouze na výkon, tak jako když si nějaká stáj vyvíjí a ladí vlastní motor - no jo, jenže jenom na závody. A snad i díky více platformám byl tak odladěný, tím pádem spolehlivý. Dalším kámenem úrazu jsou licence - já teda pamatuju dost absurdní doby, což byla další věc, která v případě Linuxu odpadla.
A to nemluvím o snadné administraci, pochopitelně protože nejsem administrátor:).

Kdežto pokud by se řídil pouze trhem, tak jako se to pár let tváří, že už to tak je, tak tohle velice rychle zmizí. Zůstane záležitostí pár firem, nezůstane 'open source', takže bude asi možné navštívit řadu školení,  atd. Jenže firmu zajímá jen trh, tedy pokud tady před pár lety nebyl žádný uživatel Linuxu, no tak žádný trh nebyl - ale dnes? "Pojďme jim vyjít vstříc a nabídněme jim MacOS, to je podobný."

Abby

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 02 Ledna 2026, 14:48:12 »

Aby to bylo celé, tak GNU/Linux je otevřený software (někdo nechápe podstatu, tak se domnívá, že je "nezabezpečený"). Na tom je založeno i Ubuntu, a třeba 32bit platforma není jenom 486. Linux vždy podporoval starý hardware, nebo hůř podporovaný hardware, který se nepřehříval při běžném provozu. Tam kde Windows končili, tam Linux běžel dál, i díky tomu jsem se k němu dostal já (a nikdo mi ho nenutil, jako se tady proslýchalo). Linux se dal, prostě řečeno, snadno použít "na to co už mám, ne na to, co potřebuju dokoupit". A prostě nebyl orientovaný pouze na výkon, tak jako když si nějaká stáj vyvíjí a ladí vlastní motor - no jo, jenže jenom na závody. A snad i díky více platformám byl tak odladěný, tím pádem spolehlivý. Dalším kámenem úrazu jsou licence - já teda pamatuju dost absurdní doby, což byla další věc, která v případě Linuxu odpadla.
A to nemluvím o snadné administraci, pochopitelně protože nejsem administrátor:).

Kdežto pokud by se řídil pouze trhem, tak jako se to pár let tváří, že už to tak je, tak tohle velice rychle zmizí. Zůstane záležitostí pár firem, nezůstane 'open source', takže bude asi možné navštívit řadu školení,  atd. Jenže firmu zajímá jen trh, tedy pokud tady před pár lety nebyl žádný uživatel Linuxu, no tak žádný trh nebyl - ale dnes? "Pojďme jim vyjít vstříc a nabídněme jim MacOS, to je podobný."

Samozřejmě, že nepotřebuješ chápat Apple, to ti nikdo nenutí. Ale faktem je, že Flatpak a Snap jsou (nepříliš dobře) okopírované balíčky z macOS, tam totiž máš aplikaci v jednom souboru .app a v něm je všechno, co daná aplikace potřebuje, takže neexistují žádné blbosti typu registry nebo závislosti, prostě jen přetáhneš .app do složky Aplikace, aplikaci spustíš a funguješ. Hotovo, vyřešeno. A co se týče zpětné kompatibility, už i Microsoft přišel na to, že držet ji příliš dlouho je zbytečné a kontraproduktivní. Upřímně, jestli na to přijdou vývojáři nějaké Linuxové distribuce nebo Linuxu obecně je mi fakt jedno, já Linux plnohodnotně používat nemůžu, protože chybí veškerý potřebný SW (samozřejmosti typu web browser samozřejmě nepočítám, ale už jen to, že chybí normální e-mailový klient je dost na překážku. A ne, Thunderbird ani Evolution nejsou normální klienty, za normální považuji třeba eM Client, který používám ve Windows) a dostat třeba do Handbrake kodek HE-AAC jsem dokázala pouze v Manjaro přes AUR, jinde to prostě normálním způsobem nejde. A že to nedovoluje licence mě fakt nezajímá, tak ať to prostě někdo licencuje, když tam může být AAC, tak tam může být samozřejmě i HE-AAC.

Ale to je koneckonců vcelku jedno, důležité je, že zahození zbytečné zpětné kompatibility, zmenšení a zrychlení kódu a další výhody z toho plynoucí jsou logická cesta. Apple to vyzkoušel už dávno a funguje to skvěle, Microsoft se konečně zlehka přidal taky (snad i trochu přitvrdí) a Linux? No, buď se přidá nebo ne, ale ať se stane cokoliv z toho, 99.99% lidí na světě si toho ani nevšimne 🤷‍♀️

sabraq

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 02 Ledna 2026, 17:45:30 »

Samozřejmě, že nepotřebuješ chápat Apple, to ti nikdo nenutí. Ale faktem je, že Flatpak a Snap jsou (nepříliš dobře) okopírované balíčky z macOS, tam totiž máš aplikaci v jednom souboru .app a v něm je všechno, co daná aplikace potřebuje, takže neexistují žádné blbosti typu registry nebo závislosti, prostě jen přetáhneš .app do složky Aplikace, aplikaci spustíš a funguješ. Hotovo, vyřešeno. A co se týče zpětné kompatibility, už i Microsoft přišel na to, že držet ji příliš dlouho je zbytečné a kontraproduktivní. Upřímně, jestli na to přijdou vývojáři nějaké Linuxové distribuce nebo Linuxu obecně je mi fakt jedno, já Linux plnohodnotně používat nemůžu, protože chybí veškerý potřebný SW (samozřejmosti typu web browser samozřejmě nepočítám, ale už jen to, že chybí normální e-mailový klient je dost na překážku. A ne, Thunderbird ani Evolution nejsou normální klienty, za normální považuji třeba eM Client, který používám ve Windows) a dostat třeba do Handbrake kodek HE-AAC jsem dokázala pouze v Manjaro přes AUR, jinde to prostě normálním způsobem nejde. A že to nedovoluje licence mě fakt nezajímá, tak ať to prostě někdo licencuje, když tam může být AAC, tak tam může být samozřejmě i HE-AAC.

Ale to je koneckonců vcelku jedno, důležité je, že zahození zbytečné zpětné kompatibility, zmenšení a zrychlení kódu a další výhody z toho plynoucí jsou logická cesta. Apple to vyzkoušel už dávno a funguje to skvěle, Microsoft se konečně zlehka přidal taky (snad i trochu přitvrdí) a Linux? No, buď se přidá nebo ne, ale ať se stane cokoliv z toho, 99.99% lidí na světě si toho ani nevšimne 🤷‍♀️
To, co popisuješ je jakýsi 'user space' - koupíš si hw+sw Apple Macintosh PowerPC a pak jen dokupuješ software vymezený verzí MacOS, který používáš v poskytnutém 'uživatelském prostoru'. Na západ od našich hranic běžná záležitost, pro našince vycházející z příkazové řádky s blikajícím kurzorem a dvoupanelovým souborovým manažerem to byla donedávna nedostupná, a snad i nepochopitelná záležitost.

Co se týče podpory kodeků, pokud vím, tak ty byli záležitostí hardvéru - podobně jako instrukce procesoru (SSE, 3DNOW,atd.), zakoupilas nějaký kus hardvéru a ten ti zprostředkoval nějaký multimedální zážitek, to zná a pamatuje spousta lidí od dob standardů Sound Blaster 16. No a od určité doby jsou všechny standardy vesměs integrovány na základních deskách + složené čipy APU integrují zase 3D akcelerátor s procesorem.

V případě třeba  HEVC-AAC, tak tam by měla být taky hardvérová podpora. Ale pokud se na straně softvéru používá softvérová emulace (tak jak jste tady někomu nedávno radili, aby si vypnul HW dekódování videa h.264 ve VLC), tzn. ještě větší zátěz procesoru navíc, tak tady je asi potřeba zaklepat na toho, kdo vyvíjí ten softvér a ne začít házet do koše čipy, které hardvérově třeba ten standard h.265 i AAC umí.

Jinak o 32bitové platformě se zmiňuji proto, že ta byla potopena na úkor 64bitů vcelku nedávno a začalo to nenápadně kvůli adresaci větší paměti. Což je celkem ošidná věc, pokud někdo neví, kdo se tím zabývá, co je třeba dual channel, triple channel - protože pouze s aktivací této technologie má větší význam zajímat se o adresaci více paměti - pokud mi 16 GB Ram poběží na základní šířce sběrnice, s datovou propustností jako bych měl třeba jednu 8GB paměť, tak si toho výkonu moc neužiju.
Instrukce procesoru pro 32bit pak zůstávají stejné, když je to ten stejný procesor - a hlavně, převážná většina aplikací se vyvíjela na 32bitech a na 64bity se portovala. Tzn. na 32bitech běžel ten softvér líp, než na 64bitu a s tou alokací paměti a místa na disku je to právě naopak než píšeš - na 32bitovém procesoru mi spuštěný systém s Xfce 4.10 + jedno okno Firefoxu zabíralo nějakých 250 MB Ram, avšak to stejné sezení na 64bitu to bylo okolo 750 MB Ram.

Takže, jak jsem se ti snažil napovědět - ta "zpětná kompatibilita" asi zůstane z důvodů finančních - dokážeš si snad představit ten rozdíl vyvíjet SW na starším, hojně rozšířeném, tzn. snadno dostupném "železe", oproti nejnovějším, nevyzkoušeným a nerozšířeným platformám ?

West

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 03 Ledna 2026, 09:47:03 »
Niečo podobného s tými spúšťačmi, ktoré spustia program a potom sa čaká aspoň 30 sekúnd na dokončenie naštartovania programu je aj na Fedora-Mate. Robia to len niektoré spúšťače, napríklad ten, ktorý pristupuje na nastavenie parametrov cez gsettings. Začalo to o dve verzie nižšie nejakou aktualizáciou niečoho a pokračuje to aj na poslednej verzii. Mate beží na X11 a všetky distrá prednostne riešia Wayland, tak možno preto. V tom protokole sa objavuje chyba oprávnení na súbory/adresáre v súborovom systéme. Prípadne môžeš preskúmať aspoň túto vec, možno pomôže prevziať vlastníctvo adresárov a súborov.
« Poslední změna: 03 Ledna 2026, 09:56:20 od West »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 03 Ledna 2026, 12:04:07 »

Ale faktem je, že Flatpak a Snap jsou (nepříliš dobře) okopírované balíčky z macOS, tam totiž máš aplikaci v jednom souboru .app a v něm je všechno, co daná aplikace potřebuje, takže neexistují žádné blbosti typu registry nebo závislosti, prostě jen přetáhneš .app do složky Aplikace, aplikaci spustíš a funguješ. Hotovo, vyřešeno.

Apple to vyzkoušel už dávno a funguje to skvěle, Microsoft se konečně zlehka přidal taky (snad i trochu přitvrdí) a Linux? No, buď se přidá nebo ne, ale ať se stane cokoliv z toho, 99.99% lidí na světě si toho ani nevšimne 🤷‍♀️

To nevím kdo kam co zkopíroval, ale Snap se jednoho dne v Ubuntu objevil a nebylo v něm vůbec nic. Snap se o závislosti starat nemusí, když v něm nejsou systémové součásti, ani Chromium není systémová součást. Akorát není moc praktcký, pokud se prostřednictvím Snapu aktualizuje na nepoužitelné verze. To je jako donést s radostí  kanystr benzínu někomu, komu došel benzín a omylem mu ho vylít pod kapotu, nebo třeba pod nohy - bude na tom stejně jako předtím a ještě k tomu bude smrdět:D.

Podobně jako kdyby vzal někdo Apt a distribuoval by v něm nějakou typickou komponentu z Linuxu v Macos, nebo ve Windows. Třeba Wine, nebo třeba knihovny Gtk+ jsem zahlídl ve Windows - malicherností si nikdo moc nevšímá:).

Niečo podobného s tými spúšťačmi, ktoré spustia program a potom sa čaká aspoň 30 sekúnd na dokončenie naštartovania programu je aj na Fedora-Mate. Robia to len niektoré spúšťače, napríklad ten, ktorý pristupuje na nastavenie parametrov cez gsettings. Začalo to o dve verzie nižšie nejakou aktualizáciou niečoho a pokračuje to aj na poslednej verzii. Mate beží na X11 a všetky distrá prednostne riešia Wayland, tak možno preto. V tom protokole sa objavuje chyba oprávnení na súbory/adresáre v súborovom systéme. Prípadne môžeš preskúmať aspoň túto vec, možno pomôže prevziať vlastníctvo adresárov a súborov.
No a tady si právě poradí komunita nejspíš sama, když to není záležitost firem.

Abby

• Závislák
To, co popisuješ je jakýsi 'user space' - koupíš si hw+sw Apple Macintosh PowerPC a pak jen dokupuješ software vymezený verzí MacOS, který používáš v poskytnutém 'uživatelském prostoru'. Na západ od našich hranic běžná záležitost, pro našince vycházející z příkazové řádky s blikajícím kurzorem a dvoupanelovým souborovým manažerem to byla donedávna nedostupná, a snad i nepochopitelná záležitost.

Co se týče podpory kodeků, pokud vím, tak ty byli záležitostí hardvéru - podobně jako instrukce procesoru (SSE, 3DNOW,atd.), zakoupilas nějaký kus hardvéru a ten ti zprostředkoval nějaký multimedální zážitek, to zná a pamatuje spousta lidí od dob standardů Sound Blaster 16. No a od určité doby jsou všechny standardy vesměs integrovány na základních deskách + složené čipy APU integrují zase 3D akcelerátor s procesorem.

V případě třeba  HEVC-AAC, tak tam by měla být taky hardvérová podpora. Ale pokud se na straně softvéru používá softvérová emulace (tak jak jste tady někomu nedávno radili, aby si vypnul HW dekódování videa h.264 ve VLC), tzn. ještě větší zátěz procesoru navíc, tak tady je asi potřeba zaklepat na toho, kdo vyvíjí ten softvér a ne začít házet do koše čipy, které hardvérově třeba ten standard h.265 i AAC umí.

Jinak o 32bitové platformě se zmiňuji proto, že ta byla potopena na úkor 64bitů vcelku nedávno a začalo to nenápadně kvůli adresaci větší paměti. Což je celkem ošidná věc, pokud někdo neví, kdo se tím zabývá, co je třeba dual channel, triple channel - protože pouze s aktivací této technologie má větší význam zajímat se o adresaci více paměti - pokud mi 16 GB Ram poběží na základní šířce sběrnice, s datovou propustností jako bych měl třeba jednu 8GB paměť, tak si toho výkonu moc neužiju.
Instrukce procesoru pro 32bit pak zůstávají stejné, když je to ten stejný procesor - a hlavně, převážná většina aplikací se vyvíjela na 32bitech a na 64bity se portovala. Tzn. na 32bitech běžel ten softvér líp, než na 64bitu a s tou alokací paměti a místa na disku je to právě naopak než píšeš - na 32bitovém procesoru mi spuštěný systém s Xfce 4.10 + jedno okno Firefoxu zabíralo nějakých 250 MB Ram, avšak to stejné sezení na 64bitu to bylo okolo 750 MB Ram.

Takže, jak jsem se ti snažil napovědět - ta "zpětná kompatibilita" asi zůstane z důvodů finančních - dokážeš si snad představit ten rozdíl vyvíjet SW na starším, hojně rozšířeném, tzn. snadno dostupném "železe", oproti nejnovějším, nevyzkoušeným a nerozšířeným platformám ?

Power PC to už dávno není, i když si ho pamatuju, tedy dost matně, bylo mi 14 když jsem dostala svůj první počítač a byl to Macintosh s tuším OS8 (nebo možná i 7, byl to rok 1994). A od té doby se držím Maců, z důvodů moc dobré zkušenosti. Vzpomínám si, jak kamarád přinesl CD s MP3 soubory, u něj na PC (nějaké Pentium s 8 MB RAM a Windows 95) se to sekalo a na mém Macintoshi to normálně hrálo. Blikající kurzor a černou obrazovku neznám, já jsem začala s GUI a s dalšími počítači jsem se setkala až na střední škole, kde byly Windows 98 a měla jsem tam dost velký problém, protože můj Macintosh už neměl disketovou mechaniku, zato měl dva USB porty a dostala jsem k němu jako dárek obrovský 8 MB flashdisk, ale PC ještě USB neměly, takže jsem domácí úkoly musela dělat ve škole, protože jsem to neměla jak přenést 😂 Word a Excel jsem měla, ale prostě nebylo jak dostat soubor z mého Macu do školního PC, to bylo dost vtipné. A jinak v mé bublině je nákup HW a SW běžná záležitost i v CZE, ne jen na západě.

Jasný, ale když HW umí AAC, tak umí i HE-AAC, protože to je zvukový formát a ten se snad ani nijak neakceleruje a pokud ano, tak se o tom nemluví. h265 je jasné, to musí umět HW, aby to jelo úsporně přes grafiku. Ale u HE-AAC je omezení licenční. On je to formát, který je na Macu normálně integrovaný, ve Windows se dá normálně přehrávat a dá se to nějak dostat i do toho Handbrake, ale v Linuxu mi to funguje jen v Manjaro (resp. asi v každém distru používajícím AUR), kde se vlastně zkompiluje Handbrake s plnou podporou, na mém Ryzenu 9 5950X s 32 GB RAM a RTX 3070 to trvá několik minut. Ale zlobí mě to omezení, osobně bych byla ochotná si za podporu klidně zaplatit, ale ne se dozvědět suché konstatování, že to kvůli licenci nejde. Licence mě nezajímá.

Kolik umí 32 bitů použít RAM? 4 GB? To bylo málo už v roce 2014, kdy Apple naposledy vydal MacBook Air se 4 GB RAM a bylo to dost utrpení používat. Já jsem v té době měla 16 GB RAM (což na Macu mám vlastně i teď) a PC jsem v té době ještě neměla 😊 Jinak když Apple vyhodil podporu 32 bitů, zmenšila se velikost instalačky macOS o 3 GB a čistě 64 bitový macOS byl na stejném železe subjektivně mnohem rychlejší. Co se týče spotřeby RAM, to jsem nikdy nijak nezkoumala, zastávám názor, že RAM je od toho, aby se používala a mít hromadu RAM a z toho 2/3 prázdné je zbytečné plýtvání. Nevím jak ve Windows nebo v Linuxu, neumím to tam změřit, ale na Macu mám okamžitě po čistém startu zabráno skoro celých 16 GB RAM, většina je cache pro urychlení spuštění běžně používaných programů. A systém mi swapuje jen tehdy, když neprozřetelně otevřu několik desítek RAW fotek z EOS 7D mkII na zpracování najednou. A nějak mi těch 32 bitů nechybí, ostatně nějak mi nechybí ani Intel a zjistila jsem, že všechny aplikace mám nativní, Rosetta byla použita naposledy před třemi lety. A myslím si, že pro normální uživatele to nebude problém na žádném OS. A vy speciální uživatelé budete mít jistě nějakou speciální možnost.

A ano, dokážu si představit ten rozdíl vyvíjet na starých platformách vs moderních. To druhé bude mnohem rychlejší a pohodlnější.

To nevím kdo kam co zkopíroval, ale Snap se jednoho dne v Ubuntu objevil a nebylo v něm vůbec nic. Snap se o závislosti starat nemusí, když v něm nejsou systémové součásti, ani Chromium není systémová součást. Akorát není moc praktcký, pokud se prostřednictvím Snapu aktualizuje na nepoužitelné verze. To je jako donést s radostí  kanystr benzínu někomu, komu došel benzín a omylem mu ho vylít pod kapotu, nebo třeba pod nohy - bude na tom stejně jako předtím a ještě k tomu bude smrdět:D.

Podobně jako kdyby vzal někdo Apt a distribuoval by v něm nějakou typickou komponentu z Linuxu v Macos, nebo ve Windows. Třeba Wine, nebo třeba knihovny Gtk+ jsem zahlídl ve Windows - malicherností si nikdo moc nevšímá:).

Já vlastně nevím, jak funguje snap, ale vím jak funguje Flatpak a je to stejný princip jako .app na macOS, prostě zabalené potřebné soubory v jednom balíčku, kde jsou i potřebné knihovny. Ano, balíček je větší než instalace přes apt, ale bude ti fungovat naprosto všude, jen ho vezmeš a spustíš a neřešíš, že ti chybí knihovna nebo že potřebuješ verzi 123 a máš verzi 123.4... V Manjaro po přechodu na Wayland, teď před Vánoci, mi přestal fungovat MS Edge, nezobrazilo se okno (měla jsem instalaci z AUR). Přeinstalace nepomohla, tak jsem použila Flatpak a ten funguje. A subjektivně mi přijde, že se spouští rychleji, i když jestli to je 0.8 sekundy nebo jedna celá fakt nepoznám. Ale hlavně aktualizace je rychlejší, z AUR se to kompiluje, takže u MS Edge to trvalo tak dvě minuty, teď je aktualizace za pár sekund hotová.

A mám ve Flatpaku i Plex klienta (na přehrávání uložených filmů a seriálů z NASu, kde mi běží server), nevím kdo se o to stará, oficiální to není, ale funguje to bezvadně.

Upřímně, teď mě napadá, že snad v Manjaro ani podporu Snap nemám, budu se muset kouknout. Ale Flatpak je normálně systémově řešený.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.