Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bootovací tabulka po startu počítače vyběhne jen někdy.  (Přečteno 518 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Dobrý den všem.

Po zapnutí počítače s dual boot se mi zobrazí tabulka až na několikátý pokus. Nyní se defaultně zavádí vždy Ubuntu 24.4 LTS ( bez tabulky) a chci-li Windows 10 musím počítač zdlouhavě několikrát startovat ( než se tabulka třeba na 8 pokus zobrazí ). Nenapadá někoho který parametr v GRUB 2 ( nebo co je příčina ) ? Dřív bylo vše O.K. Tyto trable nastaly po povýšení Ubuntu. Někdo mi psal že prý mu to dělá taky tak a že na vině je kernell. Můžu ho nějak jednoduše vyměnit za jiný. ( Kdysi dávno byla právě v té bootovací tabulce možnost volby několika kernellů ). Jen pro zajímavost, mám kernell: 6.8.0-85-generic. ( Oznámil mi to příkaz uname -r ).
« Poslední změna: 12 Ledna 2026, 15:37:23 od Dr Fuss »

ikx

• Stálý člen
  • **
Re:Bootovací tabulka po startu počítače vyběhne jen někdy.
« Odpověď #1 kdy: 12 Ledna 2026, 16:15:53 »
...prepises v grube,aby ti tabulku ukazoval,a na kolko sekund...update grub,restart,a hototo...pááá... ??? ::) :o

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 12 Ledna 2026, 17:28:52 »
To se mi jeví jako blbost. Tabulka se mi vůbec neobjeví tak jak můžu zadávat dobu jejího trvání. Už jsem zkusil ledasco včetně změny TIMEOUT z 10 na 15  pochopitelně pak grub-update. Z počátku to vypadá že je po problému, ale po 2 hodinách je vše po staru.

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 12 Ledna 2026, 17:41:13 »
...ked sa ti to neobjavy,ako si zmenil???...teraz co mas v konfig.subore???... ??? ??? ???

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #4 kdy: 12 Ledna 2026, 21:34:42 »
Zkus zkontrolovat/nastavit konfiguraci grubu pomocí programu Grub Customizer.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 13 Ledna 2026, 00:54:23 »
Vyzkoušel jsem ledasco, včetně Grub-customizer.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 13 Ledna 2026, 00:58:17 »
Pro ikx:  snad v /etc/default/grub  a pak  upgrade-grub.  Standart ne ? Přečetl jsi si pozorně můj problém. Asi ne. Co myslíš tím souborem konfig ? Nebylo by vhodné napsat jeho název včetně cesty ?
« Poslední změna: 13 Ledna 2026, 01:06:10 od Dr Fuss »

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 13 Ledna 2026, 08:40:33 »
Citace
/etc/default/grub

...teraz tam co máš???...v riadkoch GRUB???

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 13 Ledna 2026, 09:52:23 »
Pro ikx: Jediné co je tam nyní změněné je TIMEOUT z původních 10 na 30. Vypadá to že je po problému, ale takhle se to " tvářilo " už asi 7 x.

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 13 Ledna 2026, 10:20:11 »
...sneží... 8) 8) 8)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 13 Ledna 2026, 15:35:53 »
Vidím že jsem asi nedal lehkou otázku. Jsou mi tu doporučovány celkem banální věci které už jsem dávno vyzkoušel.

Zajímavé ale je, že někdy si člověk už myslí že zvítězil, protože bootovací tabulka se po startu počítače objeví na pokaždé, třeba na 10 pokusů a druhý den ráno to nastartuju a zase tabulka nevyskočí a vše je jako dřív.

Dřív jsem to sváděl na nějaký elektrolytický kondenzátor, ( nestabilitu jeho kapacity ) který se uplatňuje při startu ( strmost náběhu napětí ) ale radili mi podobní lidé jako ikx kteří tvrdili že je to tutově nastavením GRUBU. Notebook už je letitý, funguje poměrně pomalu ale spolehlivě.

Teď už se kloním zase k tomu rozmarnému elektrolytu.

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 13 Ledna 2026, 16:58:44 »
...ja som ti nic neradil,ale ked chcem hladat chybu,tak hladam od zakladov...len si to nepochopil,ani to,ze daj fotku konfiguracie...ked teraz otvoris konf.subor,zas tam budes mat 10 sekund... :( :( :(
...prestalo snežit... ::)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 13 Ledna 2026, 18:30:18 »
Co lžeš mistře světa !
Citace
...prepises v grube,aby ti tabulku ukazoval,a na kolko sekund...update grub,restart,a hototo...pááá... ???

Ty jsi jako kominík. Ten taky strčí štětku do komína a už je to hotový !
« Poslední změna: 13 Ledna 2026, 18:34:35 od Dr Fuss »

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 13 Ledna 2026, 19:48:00 »
...minus 11,2 je vonku... :o :o :o...globálne je teplo... 8) 8) 8)

Abby

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 13 Ledna 2026, 21:01:47 »
Asi bych neměla trpělivost...
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #15 kdy: Včera v 16:58:34 »
Vidím že jsem asi nedal lehkou otázku. Jsou mi tu doporučovány celkem banální věci které už jsem dávno vyzkoušel.

Zajímavé ale je, že někdy si člověk už myslí že zvítězil, protože bootovací tabulka se po startu počítače objeví na pokaždé, třeba na 10 pokusů a druhý den ráno to nastartuju a zase tabulka nevyskočí a vše je jako dřív.

Dřív jsem to sváděl na nějaký elektrolytický kondenzátor, ( nestabilitu jeho kapacity ) který se uplatňuje při startu ( strmost náběhu napětí ) ale radili mi podobní lidé jako ikx kteří tvrdili že je to tutově nastavením GRUBU. Notebook už je letitý, funguje poměrně pomalu ale spolehlivě.

Teď už se kloním zase k tomu rozmarnému elektrolytu.
Mám podobnou zkušenost, ale ve starším vydání, myslím že funkci GRUB_TIMEOUT nulovala jiná volba, ale už si nepamatuju, která to byla. Ještě je možnost nahradit textový grub grafickým, prostě si vybrat a doinstalovat nějaké grafické téma. Starší jádra systému se tam samozřejmě zobrazí, pokud tam nějaké jsou. Vše by měl obstarat update-grub.

K zobrazení tabulky se dá použít podržení shiftu, občas si člověk myslí, že je dostatečně rychlý, ale není. Aby to byl problém kondenzátoru, musel by to být pokaždé tvrdý reset, nebo by ten počítač musel být delší dobu odpojen od sítě. Ale těžko říct, jakou stabilitu a spoleh čekat od vadných součástek.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: Včera v 17:40:00 »
Je to jen pokus, ale zkus následující:

Uprav soubor /etc/default/grub příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/default/grub
Nastav GRUB_TIMEOUT=10 (pro 10 sekund zpoždění) a GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu (aby se menu zobrazovalo).
Poté spusť
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub a restartuj.
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: Včera v 23:25:01 »
Pro sabraq:  Ta hodnota DEFAULT=30 na kterou jsem to změnil je tam stále, ta se nevrátila zpět na 10 (jak píše ikx). To si hlídám..

sabraq jsi kabrňák ! Ten shift skutečně pomáhá - řeší moji situaci. Ale než tě definitivně pochválím před nastoupenou jednotkou počkám         několik dnů, jestli to není zas jen pocit že je po problému. Jestli k tomu ráno nepřijdu a nebude to jako dřív !

( Stlačím tlačítko vypínače notebooku a ihned rychle ťukám na SHIFT. Vyskočí tabulka Grub 2 ale dřív než vyskočí tak se mi tam zobrazí  Loading Grub. Toto jsem nikdy dřív nepřečetl, protože se mi to tam  mihlo jen  na pár milisekund.Tabulka tam setrvává trvale, dokud něco nevyberu. Zatím SUPER. Uvidím zítra.

Přečetl jsem o Grub 2 snad tuny chytristik ale o SHIFTu nikde ani zmínka !!!
« Poslední změna: Dnes v 00:05:26 od Dr Fuss »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: Dnes v 10:47:27 »
TVL - ze tomu rika "TABULKA" Dr. Fuss, budiz. Ale ze ho nikdo neopravi a jeste ho v tom Sabraq podporuje, tak to je sila ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: Dnes v 13:05:17 »
Pro sabraq SHIFT funguje i dnes. Neuvěřitelné ! Nikdy jsem se o této fintě nikde nedočetl a že jsem toho přečet dost !

Pro ventero: Spíš je mi divný, že víc jak 350 lidí si můj přispěvek přečetlo a jen pár promil něco napsalo
( vesměs všeobecně známé věci ) které nezabraly. Jen sabraq zazářil.

Jestli se tabulka nazývá TABULKOU nebo MENU mi přijde nepodstatné.

V kazdém případě sabraq řadím mezi ty kteří znají a hodně mi pomohli, spolu s nezapomenutelným juwa ( s kterým jsme asi před 5 - 7 lety řešili instalaci Ubuntu s dual bootem a prostředím Gnome ).
Byl se mnou neobyčejně trpělivý a připadal mi jako opravdový linuxový nadšenec, čímž ho chválím! Jemu i mě chvílema tekly nervy ale nakonec se nám to podařilo. I on si na mě jistě pamatuje a tímto ho zdravím a děkuju mu za jeho úsilí.

Lidí kteří mají o linuxech hlubší znalost a jsou hodně aktivní tu odhaduju asi tak na 10 slovy deset. Těm patří díky za jejich čas, úsilí a trpělivost.
Dají se nějak odlišit od těch ostatních ? Nějaké zářezy v pažbě ? Kolika lidem pomohli ?

« Poslední změna: Dnes v 15:40:24 od Dr Fuss »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.