Vidím že jsem asi nedal lehkou otázku. Jsou mi tu doporučovány celkem banální věci které už jsem dávno vyzkoušel.
Zajímavé ale je, že někdy si člověk už myslí že zvítězil, protože bootovací tabulka se po startu počítače objeví na pokaždé, třeba na 10 pokusů a druhý den ráno to nastartuju a zase tabulka nevyskočí a vše je jako dřív.
Dřív jsem to sváděl na nějaký elektrolytický kondenzátor, ( nestabilitu jeho kapacity ) který se uplatňuje při startu ( strmost náběhu napětí ) ale radili mi podobní lidé jako ikx kteří tvrdili že je to tutově nastavením GRUBU. Notebook už je letitý, funguje poměrně pomalu ale spolehlivě.
Teď už se kloním zase k tomu rozmarnému elektrolytu.
Mám podobnou zkušenost, ale ve starším vydání, myslím že funkci GRUB_TIMEOUT nulovala jiná volba, ale už si nepamatuju, která to byla. Ještě je možnost nahradit textový grub grafickým, prostě si vybrat a doinstalovat nějaké grafické téma. Starší jádra systému se tam samozřejmě zobrazí, pokud tam nějaké jsou. Vše by měl obstarat
update-grub.
K zobrazení tabulky se dá použít podržení shiftu, občas si člověk myslí, že je dostatečně rychlý, ale není. Aby to byl problém kondenzátoru, musel by to být pokaždé tvrdý reset, nebo by ten počítač musel být delší dobu odpojen od sítě. Ale těžko říct, jakou stabilitu a spoleh čekat od vadných součástek.