Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bootovací tabulka po startu počítače vyběhne jen někdy.  (Přečteno 2481 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Re:Bootovací tabulka po startu počítače vyběhne jen někdy.
« Odpověď #25 kdy: 16 Ledna 2026, 01:12:49 »
Pro macu: V tom souboru  the GNU GRUB manual *.pdf jsou všechny volby popsány. Popis se kupodivu týká i GRUB 2 Ale o SHIFT tam není nic.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #26 kdy: 16 Ledna 2026, 01:14:58 »
Pro macu: V tom souboru  the GNU GRUB manual *.pdf jsou všechny volby popsány. Popis se kupodivu týká i GRUB 2 Ale o SHIFT tam není nic.

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #27 kdy: 16 Ledna 2026, 06:26:00 »
zajímavé...dej sem výpis  /etc/default/grub ať jukneme, co tam máš
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #28 kdy: 16 Ledna 2026, 10:36:15 »
Tak v terminálu spustit

Kód: [Vybrat]
info grub2
A je to někde v sekci grub menu. Co se týče dalšího "ladění", grub ho nepochybně zvládne, ale asi by bylo lepší nedělat víc změn a chvíli si třeba číst.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Ventero

• Závislák
« Odpověď #29 kdy: 16 Ledna 2026, 11:28:24 »
Moje mamka by to nazvala „cedulka“ :P (Protože všemu, co se jí objeví na obrazovce počítače, říká cedulka.)  ;D

I to je mnohem relevantnejsi vyraz, pokud se objevi chybove hlaseni ci oznameni. Pokud je to pres celou obrazovku, jako nabidka Grub, tak by jiste nasla jine pojmenovani :)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #30 kdy: 16 Ledna 2026, 12:13:54 »
Stává se mi, že mi někdy nenaběhne obraz na monitoru. tento problém jsem považoval za ranou implementaci UEFI. EFI spouští svůj grafický ovladač.

Nedávno jsem narazil na tento problém v jedné skupině, kdy lidi měli mnohem modernější hardware.
Jak jsem však četl dále, Tobě se nezobrazuje nabídka Grub. Po tu se žádný kernel nespouští. Až za ní.

Doufej, že teď jak vyšla nová verze Grubu 2.14, tak se to třeba opraví v další LTS verzi samo.

Dalším řešením by mohlo být donutit BIOS spustit ten starší grafický ovladač, co se používal pro "MBR, legacy mód". Nikoliv však samotný legacy BIOS. Na mé základní desce tyto volby pod samozřejmě zavádějícími názvy mám.

Pokud Ti pomohl Shift, mohla by to vyřešit novější verze Grubu.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #31 kdy: 21 Ledna 2026, 02:03:59 »

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #32 kdy: 21 Ledna 2026, 08:58:15 »
Citace
GRUB 2 bootloader - Full tutorial

Updated: December 4, 2009; November 30, 2017

...u nás na planéte zem,čast europa je rok 2026...či???
:o :o :o

sabraq

• Závislák
« Odpověď #33 kdy: 22 Ledna 2026, 14:21:57 »
Citace
GRUB 2 bootloader - Full tutorial

Updated: December 4, 2009; November 30, 2017

...u nás na planéte zem,čast europa je rok 2026...či???
:o :o :o
Ano to sice je, ale možná nebylo od roku 2017 nutné nic aktualizovat a ani tohle fórum nemá v záhlaví "nejžhavější novinky".

Tak ten parametr navíc pro zapamatování poslední zvolené položky v grub menu je

Kód: [Vybrat]
GRUB_DEFAULT=saved
připadá mi ale, že v jiné verzi grub2 se tohle nastavovalo jinak (teoreticky se mám stále kam podívat). Ale čekat do příští Ubuntu LTS, kvůli grubu. Už jsem musel sáhnout kvůli grubu (lépe řečeno kvůli efi oddílu) i do 'minimal bash' a povedlo se. Je to fakt dávno stabilní prostředí, žádná 'beta', akorát to není tak jednoduchý.
Stává se mi, že mi někdy nenaběhne obraz na monitoru. tento problém jsem považoval za ranou implementaci UEFI. EFI spouští svůj grafický ovladač.

Nedávno jsem narazil na tento problém v jedné skupině, kdy lidi měli mnohem modernější hardware.
Jak jsem však četl dále, Tobě se nezobrazuje nabídka Grub. Po tu se žádný kernel nespouští. Až za ní.

Doufej, že teď jak vyšla nová verze Grubu 2.14, tak se to třeba opraví v další LTS verzi samo.

Dalším řešením by mohlo být donutit BIOS spustit ten starší grafický ovladač, co se používal pro "MBR, legacy mód". Nikoliv však samotný legacy BIOS. Na mé základní desce tyto volby pod samozřejmě zavádějícími názvy mám.

Pokud Ti pomohl Shift, mohla by to vyřešit novější verze Grubu.

Mě připadá, že jste trochu vedle (a možná, že ne sám)
, bios přece žádný ovladač nespouští, ovladače používá snad až operační systém? Sem jste se dívat zkoušel?:)

Tady snad někdo otočil něco někde v překladu. nabídka grub je seznam kernelů a on si ji chce pouze zobrazit (kvůli tomu snad nebude čekat na další 'Long - Time - Support') - nevěděl, jak ji zobrazit, protože editací /etc/default/grub si nepomohl. To je celé.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #34 kdy: 23 Ledna 2026, 13:16:51 »
Mě připadá, že jste trochu vedle (a možná, že ne sám)[/b], bios přece žádný ovladač nespouští, ovladače používá snad až operační systém? Sem jste se dívat zkoušel?:)

Tady snad někdo otočil něco někde v překladu. nabídka grub je seznam kernelů a on si ji chce pouze zobrazit (kvůli tomu snad nebude čekat na další 'Long - Time - Support') - nevěděl, jak ji zobrazit, protože editací /etc/default/grub si nepomohl. To je celé.
Nejsem vedle. Mám to správně.

Proč myslíš, že Ti v BIOse může fungovat klávesnice na USB 3 nebo myš?

Nebo proč starý BIOS má jiné rozlišení v Grubu než ten co najede z UEFI?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #35 kdy: 23 Ledna 2026, 19:23:47 »
Mě připadá, že jste trochu vedle (a možná, že ne sám)[/b], bios přece žádný ovladač nespouští, ovladače používá snad až operační systém? Sem jste se dívat zkoušel?:)

Nejsem vedle. Mám to správně.

Proč myslíš, že Ti v BIOse může fungovat klávesnice na USB 3 nebo myš?

Nebo proč starý BIOS má jiné rozlišení v Grubu než ten co najede z UEFI?
To je snad zase další pokus o zkoušení ():

Už dlouho před nástupem UEFI se výroci shodli na určitém standardu (USB) a tak to funguje asi hlavně díky tomu. Ale mluvíš asi o grafické podobě UEFI.

"...Bios má jiné rozlišení v Grubu..." - To je nesmysl, někde se pleteš a sem to nepatří. Grub je bootloader, zatímco Bios je setup počítače a proč něco vidíš graficky a něco zase textově, než ti naběhne systém, si nastuduj někde úplně sám. Ale ani starý Bios, ani nové UEFI (které má třeba vzhled starého Biosu) žádný ovladač nespouští.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.