GRUB 2 bootloader - Full tutorial
Updated: December 4, 2009; November 30, 2017
...u nás na planéte zem,čast europa je rok 2026...či???

Ano to sice je, ale možná nebylo od roku 2017 nutné nic aktualizovat a ani tohle fórum nemá v záhlaví "nejžhavější novinky".
Tak ten parametr navíc pro zapamatování poslední zvolené položky v grub menu je
GRUB_DEFAULT=savedpřipadá mi ale, že v jiné verzi grub2 se tohle nastavovalo jinak (teoreticky se mám stále kam podívat). Ale čekat do příští Ubuntu LTS, kvůli grubu. Už jsem musel sáhnout kvůli grubu (lépe řečeno kvůli efi oddílu) i do 'minimal bash' a povedlo se. Je to fakt dávno stabilní prostředí, žádná 'beta', akorát to není tak jednoduchý.
Stává se mi, že mi někdy nenaběhne obraz na monitoru. tento problém jsem považoval za ranou implementaci UEFI. EFI spouští svůj grafický ovladač.
Nedávno jsem narazil na tento problém v jedné skupině, kdy lidi měli mnohem modernější hardware.
Jak jsem však četl dále, Tobě se nezobrazuje nabídka Grub. Po tu se žádný kernel nespouští. Až za ní.
Doufej, že teď jak vyšla nová verze Grubu 2.14, tak se to třeba opraví v další LTS verzi samo.
Dalším řešením by mohlo být donutit BIOS spustit ten starší grafický ovladač, co se používal pro "MBR, legacy mód". Nikoliv však samotný legacy BIOS. Na mé základní desce tyto volby pod samozřejmě zavádějícími názvy mám.
Pokud Ti pomohl Shift, mohla by to vyřešit novější verze Grubu.
Mě připadá, že jste trochu vedle (a možná, že ne sám), bios přece žádný ovladač nespouští, ovladače používá snad až operační systém?
Sem jste se dívat zkoušel?

Tady snad někdo otočil něco někde v překladu. nabídka grub je
seznam kernelů a on si ji chce pouze zobrazit (kvůli tomu snad nebude čekat na další 'Long - Time - Support') - nevěděl, jak ji zobrazit, protože editací
/etc/default/grub si nepomohl. To je celé.