Nic proti nikomu, jde o svobodu volby, tak proč vůbec vykopávat sekyrku kvůli ikonkám vlevo, které jako koncept proběhly strašně dávno. Navíc Unity se původně dalo přepnout do 'Gnome Classic', nebo doinstalovat a přepínat úplně jiné graf. prostředí. Takže úplně takové "nucení" to nebylo.
Dalo by se říct - jsou lidi, kteří používají Gnome a lidi, kteří naopak za KDE umí stát
, ani jednu sortu však neznám, protože většinou nic neřeší a těch druhých si nevšímám
.
Já třeba nevím co pod pojmem "Gnome ve verzi 50" si mám představit. Protože od přechodu číslování x.y.z k jiné posloupnosti od verze 3 uplynulo dost času, takže je to od té doby asi stále "Gnome Shell". Unity a Gnome Shell vzniknuvší před masivním nástupem dotykových záležitostí, existují snad právě kvůli používání v dotykových panelech, ale někomu to může vyhovovat i s myší. No a ti ostatní, mají nejspíš MATE už od instalace. Ale ani "Mateisti" se moc nebouří vůči KDE.
Unity bylo dvou verzí. Jedno z nich jsme měl velcie rád, protože frčelo i na Pentium III mobile! bylo postaveno na QT. QT používá KDE. Nenáročné s efekty pěkné prostředí. Potom to někdo rozhodl zaříznout a dál provozovat nad Gnome shellem ten zbastlený Compiz NUX s tématy.
Nic proti Compizu samotnému, zde mám na mysli to GTK s Compizem a mnoha hacky.
Víte kdy byla éra Pentia III? A že to jelo svižně to Unity na QT?
Sabraqu to není o umístění ikonek.
GNOME (potažmo Canonical) přinesl novinky jako odstranění minimalizace, maximalizace tlačítek. jejich přesun vlevo a jiné věci.
GNOME v základu neumí ani zobrazit aplikace jako Discord, Skype a další v liště.
Potom zakázali mít ikonky na ploše v základu.
Musím hledat kde program chytit, abych mohl okno přesunout.
Nová okna to vytváří zpravidla na středu plochy. Proboha proč? Když už mám nalevo něco otevřeno, proč to nehodí doprava?
Občas to nějak divně přesune všechny okna.
Některé okna jsou navázané na své pod okna a nejde je libovolně rozmístit. KDE to umí.
A další věci. Pokaždé když to mám používat holé, mám pocit, jako by mi někdo uřezal ruce a musel to ovládat nohama.
A to jsme se to snažil naučit používat podle Youtube.
Nemělo by být věci intuitivní? Podle mě ano.
A když už něco nazývají Unity, mají v tom mít pořádek, a ne že jsou tam zmatečné aplikace, kde se co nastavuje nebo přes ně instaluje.
Nějaký nástupce GNOME classic, o tom jsem četl tak 2 roky zpět. A ticho po pěšině.
Nejhorší na celém Linuxu je, že vždy se najde něco, co je na pytel v dané distribuci nebo prostředí. Není to dokonalé. Příkladem budiž například podpora Google drive a MS OneDrive.
Ještě nedávno byl OneDrive rozbitý v GNOME. GD jel. A teď je to zase naopak.
A MS jen tiše trpí přístup z GNOME do OneDrive API, protože GNOME používá Canonical a Red Hat a Suse jako hlavní prostředí.
A v ostatních prostředích to je rozbité. A MS blokuje API pro použití z nich. Vývojáři to ví, umí to obejít, ale nechtějí zbytečně provokovat MS.
Samozřejmě je možné provozovat OneDrive v jiných desktopových prostředích, ale musíte k tomu doinstalovat všechny související GNOME věci.
Jsou tu alternativy. Placené možnosti nebo utilitka pro příkazovou řádku s různýma nadstavbama, ale to není plnohodnotná náhrada. Člověk už za to jednou platí, tak proč by měl 2x. Nebo ty zdarma nejsou 100% a jsou tam jistá omezení. Například nutnost zrcadlit vše. Nebo je to třeba strašně pomalé.
Míásto kliknutí na složku a zobrazení dat za vteřinu čekáte třeba 15 vteřin.
Co by sis měl pod novými verzemi představit? Technický pokrok. Podporu proměnlivých frekvencí monitoru, HDR, lepší podpora Waylandu apod.