Příklad: líbí se mi nějaký projekt na Githubu a chtěl bych ho vyzkoušet. Je tam možnost si stáhnout DEB balíček. Standartně bych jej nainstaloval pomocí sudo dpkg -i balicek.deb. Jenže jak jsem zjistil, né všechny DEBy jsou "v pohodě". Nastane třeba problém se závislostmi, chce si to dotahat nějaké další věci kterým již ale třeba nevěřím a může nastat problém. DEB je již nějak částečně zahrnut do systému, sudo apt update či sudo apt upgrade již píší chyby a teď jak se toho DEB(il)a zbavit? Byť za debílka jsem v podstatě já, že jsem se do toho jako neznalý začátečník vůbec pouštěl. sudo apt install -f nepomohlo, vypsaly se nějaké hlášky o tom, že DEB je zakomponován jako nějak echt systémový a že pro tuhle odinstalaci nejsou práva, což byl docela šok a zalil mě studený pot.
Uměl to odinstalovat Synaptic a pak jsem dal ještě sudo apt autoremove, ale sebralo mi to "odvahu" zkoušet instalovat neoficiální DEB balíčky.
Je nějaká možnost nainstalovat DEB třeba jen nějak virtuálně, aniž by hrozilo že se to nějak šprajcne na nějaké té nekompatibilitě nebo vadných závislostech, a nenacpe se tedy ani nikam do systému?
Nebo kdybych třeba nabootoval z instalační flashky, bylo by možno ho nainstalovat a vyzkoušet v tom systému z flashky? Aniž by hrozilo že se nacpe co systému na disku nebo nějak modifikuje tu instalační flashku?