Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bezpečné vyzkoušení DEB balíčku aniž by hrozilo rozhození Ubuntu  (Přečteno 1659 krát)

Kamil Landa

• Návštěvník
    • Akmalu
Příklad: líbí se mi nějaký projekt na Githubu a chtěl bych ho vyzkoušet. Je tam možnost si stáhnout DEB balíček. Standartně bych jej nainstaloval pomocí sudo dpkg -i balicek.deb. Jenže jak jsem zjistil, né všechny DEBy jsou "v pohodě". Nastane třeba problém se závislostmi, chce si to dotahat nějaké další věci kterým již ale třeba nevěřím a může nastat problém. DEB je již nějak částečně zahrnut do systému, sudo apt update či sudo apt upgrade již píší chyby a teď jak se toho DEB(il)a zbavit? Byť za debílka jsem v podstatě já, že jsem se do toho jako neznalý začátečník vůbec pouštěl. sudo apt install -f nepomohlo, vypsaly se nějaké hlášky o tom, že DEB je zakomponován jako nějak echt systémový a že pro tuhle odinstalaci nejsou práva, což byl docela šok a zalil mě studený pot.

Uměl to odinstalovat Synaptic a pak jsem dal ještě sudo apt autoremove, ale sebralo mi to "odvahu" zkoušet instalovat neoficiální DEB balíčky.

Je nějaká možnost nainstalovat DEB třeba jen nějak virtuálně, aniž by hrozilo že se to nějak šprajcne na nějaké té nekompatibilitě nebo vadných závislostech, a nenacpe se tedy ani nikam do systému?

Nebo kdybych třeba nabootoval z instalační flashky, bylo by možno ho nainstalovat a vyzkoušet v tom systému z flashky? Aniž by hrozilo že se nacpe co systému na disku nebo nějak modifikuje tu instalační flashku?
« Poslední změna: 14 Dubna 2026, 22:38:28 od Kamil Landa »

ramael

• Stálý člen
  • **
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga Joutůůůůb
Codeberg  GitHub

Kamil Landa

• Návštěvník
    • Akmalu
Re:Bezpečné vyzkoušení DEB balíčku aniž by hrozilo rozhození Ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 14 Dubna 2026, 22:37:21 »
Díky, super návod, to bude schůdný :-).
« Poslední změna: 14 Dubna 2026, 22:39:33 od Kamil Landa »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Díky, super návod, to bude schůdný :-).
No nevím, s distroboxem na tom budeš podobně, jako s githubem. Pokud bys dal odkaz na ten tajemný .deb balíček, na Githubu je většinou návod, jak instalovat napříč systémy. Jaký potřebuje kompilátor, ten máš většinou už nainstalovaný, případně další podpůrné vývojové knihovny. Ty ti většinou nic nerozhodí, jsou použity při instalaci toho balíčku a na běh něčeho dalšího nemají vliv.
Jinak nevím, do čeho ses začetl, ale .deb je standardní přípona balíčků postavených na Debianu. Ale můžeš instalovat samozřejmě i .run, .bin, případně třeba i .rpm, tak jako můžeš instalovat .deb balíček třeba do Fedory.
Takže instalovat nějaký balíček .deb do Ubuntu z gitu by měla být hračka, neboť si naklonuješ ten zdroj na hard disk včetně závislostí a včetně toho návodu k instalaci, kterého sis nevšiml.Tak.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Příklad:  a teď jak se toho DEB(il)a zbavit?

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get purge ten.balicek.deb
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Kamil Landa

• Návštěvník
    • Akmalu
Ono to z mé strany bylo poněkud divočejší :-).

sudo apt-get purge pro odinstalování nefungovalo, chtělo to uživatelské heslo a když jsem ho zadal, tak mi to vypsalo něco ve smyslu, že jsou nedostatečná oprávnění na to aby to mohlo být ze systému odinstalováno.

Ono byl očividně problém i v tom, že jsem to jaxi nedobastlil. Na githubu https://github.com/IsmailHosenIsmailJames/al_quran_v3 bylo upozornění že to je závislý na jakémsi Flutteru, a já
si říkal že to zkusím neb Flutter třeba v Ubuntu již bude nativně. A když ne, tak že vyskočí jen nějaká chyba že to tam není a nic nežádoucího že se nestane.

Takže jsem si stáhl rovnou DEB odsud https://github.com/IsmailHosenIsmailJames/al_quran_v3/releases
a po sudo dpkg -i se to nějak nainstalovalo, ale dále si to chtělo stáhnout asi 500MB navíc, což jsem vzhledem k pomalému připojení již nechtěl absolvovat a stornoval jsem to. Což asi systém rozhodilo, neb se to zcela nečekaně nainstalovalo jako nějak až příliš systémové.  Ale Synaptic to odstranil v pohodě, i když u toho měl myslím zelený čtvereček jako že to bylo právě nějak systémové.

Přešel jsem z Win10 a zkoušel všelijaký programy abych nahradil ty co nebyly pro Linux. Tudíž jsem pořád instaloval/odinstalovával různý Snapy, Flatpaky, Deby (i myslím Rpm s převodem na Deb přes Alien) s myšlením si, že všechny jsou prostě v pohodě. Snad každej druhej Snap z Centra Aplikací po mě chtěl uživatelský heslo jak pro instalaci tak pro odinstalaci, takže nějaký zadávání hesla mi divný nepřišlo. Ale tenhle DEB mě tedy vyškolil.

Pod Win jsem používal koránskou aplikaci Zekr která před lety byla i jako oficiální Snap, ale v Ubuntu 25.10 jsem to již nerozchodil. Tak jsem zkoušel jiné koránské aplikace, ale žádná nemá pořádné vyhledávání (všechny co jsem testnul měly vyhledávání tak na úrovni IQ80 +-20 [přičemž IQ100 = umí plynule číst a psát]; anebo byly dyzajnově strašně hnusný), tak jsem se rozhodl, že si to nakonec naprogramuji sám alespoň jako webovku, na to mi stačí HTML/CSS/JavaScript.

regine

• Stálý člen
  • **
Používám Ubuntu instalované (duplicita) ve VirtualBox. Pokud se při pokusech "rozpadne", stále je archivována původní appliance. Exportovanou (záložní) applianci stačí jen otevřít a žije se dál. ;)
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

Kamil Landa

• Návštěvník
    • Akmalu
Ten VirtualBox taky nezní špatně :-), akorát mně se již do žádných testovaček ani přeinstalací nechce :-(.

Né že bych neměl chuť se učit a zkoušet nové věci, jenže po asi 35-ti letech s keply mě fakt nebaví narážet někde na problémy či nepříjemnosti, na které jsem narážel již před lety, což by se jistě něco nad čím bych úpěl při "virtuálech" zase našlo. Vlastně jsem rád že už mi běží v podstatě všechno v čem jsem dělal pod Windows a nic dalšího nějak nepotřebuji - až tedy na ten Zekr a nějaké slovníky, ale to si kdyžtak můžu pustit na malém záložním laptopu kde zůstal Win10. Stroj je navíc již letitá pracovní stanice s pouze 180GB SSD. Myslel jsem že bych pořídil nový notebook, ale hrozně zdražily.

Nicméně Ubuntu je alespoň 2x rychlejší než win10, a stejně tak všechny programy, třeba InkScape startuje snad 3x rychleji, editor Kate tak 10x rychleji. A všechno je to pěkný a dělá se mi s tím fakt dobře. Takže výkonově jsem si pěkně polepšil a všechno co dělám noťas zase v pohodě stíhá, tak snad ještě nějakou dobu vydrží.

Druhou nevýhodou je i to místní pomalejší a padající internetové připojení, přičemž spolehlivější by bylo zbytečně dražší a já moc online být nepotřebuji, byť po třech dnech kdy jsem opustil Windows (a kéž fakt navždy!) a už jel na Ubuntu jsem zjistil, že mě přestala bolet krční páteř :-), fakt nekecám :-).

A ještě pro zajímavost - co mě zvlášť potěšilo bylo také to, že Ubuntu má na klávesnici fakt všechny znaky pro arabštinu, Windows pro arabskou klávesnici nějaké neměly, ač se v arabštině standartně používají již přes tisíciletí :-). Musel jsem sice udělat a nalepit nové polepky, ale konečně to je v pohodě.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.