Zkus zapnout to IOMMU v BIOSe.
[ 3.508103] kfd kfd: amdgpu: Allocated 3969056 bytes on gart
[ 3.508167] kfd kfd: amdgpu: error getting iommu info. is the iommu enabled?
[ 3.508173] kfd kfd: amdgpu: Error initializing iommuv2
[ 3.508567] kfd kfd: amdgpu: device 1002:15d8 NOT added due to errors
No ale nepíšeš "jak", má to iommu zapnout v biose:)
Našel jsem
video, nejdřív bych asi zkušil ten 1. způsob přes grub - pokud to z toho videa nepochopíš, tak já ti to sem přepíšu.
Dozvěděl jsem se, že
kfd je
kernel fusion driver, takže bude to více ovladačů pro Amd složených do jednoho ovladače , který je takto vložen jako jediný modul do jádra. Což může mít výhody i nevýhody - zde u žížalky vidíme jednoznačně ty nevýhody.
No, podle mě si
dmesg trochu protiřečí s
lspci, protože jak už uvedl Roman
[ 3.508167] kfd kfd: amdgpu: error getting iommu info. is the iommu enabled?
[ 3.508173] kfd kfd: amdgpu: Error initializing iommuv2
[ 3.508567] kfd kfd: amdgpu: device 1002:15d8 NOT added due to errorsale na závěr se z dmesg dozvíme třeba toto
[ 3.666369] [drm] Initialized amdgpu 3.42.0 20150101 for 0000:07:00.0 on minor 0Přitom lspci hlásá suveréně tohle
07:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Picasso (rev c9)
Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Picasso
Kernel driver in use: amdgpu
Kernel modules: amdgpuAbych osvětlil, proč tady vyžaduju tyhle záznamy - dmesg uchovává průběh systémových informací, tak, jak jdou za sebou při náběhu systému od spuštění z menu Grub, a lspci je informace o interních fyzických sběrnicích pci, včetně pci-exprss, kde většinou bývá grafická karta.
V tomto stavu bys teda měla mít všechno normálně spuštěno a pokud v tomhle stavu spustíš
inxi -Gnebo
glxinfo -Btak tvůj
OpenGL renderer by měl být tvůj grafický hardwer
Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Picasso (rev c9) a ne softwerový vykreslovač
llvm (to znamená, že 3D efekty/prostředíu nevytváří GPU, ale CPU - jednak je pomalejší a jednak se při tom víc zahřívá).)
A na konec
Vtip je v tom, že dnes ráno zrovna nevím v jaké stavu je systém, jestli už proběhla ta tajná aktualizace, nebo ne...
Žádná, "ta tajná" aktualizace by proběhnout neměla

, všechno by mělo projít pod tvýma rukama, a pokud bys srovnala pomocí diff -y ty logy X.org z /var/log, tak zhruba na druhém řádku je napsaná verze Xserveru. Pokud byl aktualizován, tak by to mohla být jedna z příčin tvého problému. Teoreticky si povýšením systému pomůžeš, ale pouze teoreticky, já tě do ničeho nenutím. neboť si dokážu představit, jak už teď nadáváš.