Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nenacita se operacni system  (Přečteno 1210 krát)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Nenacita se operacni system
« Odpověď #50 kdy: 01 Června 2026, 13:19:35 »
Na téhle stránce jsem už někdy byl. Možná na ni byl i kolega výše. Samozřejmě, že to tam píšou, ale z nějakého důvodu jsem si to nejspíše celé nepřečetl.
https://askubuntu.com/questions/16042/how-to-get-to-the-grub-menu-at-boot-time

Bude to stačit? Nebo to vyžaduješ česky?

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #51 kdy: 01 Června 2026, 18:28:24 »

Z toho Grubu si nic nedělej. Pár dní zpět jsem se do něj potřeboval dostat a žádný SHIFT nepomáhal. Nakonec jsem ho tedy zeditoval přes texťáky, aby se zobrazoval vždy.
Ještě se vrátím k tomuto. Zní to celkem nevinně - zeditovat přes texťáky - ale zvládli bychom to zreplikovat i u mně?
No zvládli, není to nic tajného, ale akorát opět přes Live USB, přes sérii příkazů v terminálu, vzhledem k tomu, že se nemůžeš přihlásit. Akorát, je to trochu komplikovanější a pro začátečníka asi ne úplně ten pravý pohyb po klávesnici. Potřebuješ editovat jeden soubor a provést aktualizaci spouštěče. Napiš, jestli to chceš podstoupír.

Jen taková poznámečka - pokud to telefon opravil na revolvery, možná měl telefon v ruce nějaký fanda akčních her. A co se týče té nabídky, to bude asi startovací nabídka toho počítače, takže jakmile ji vyvoláš, mačkej shift-esc-tabulátor-mezerník znovu. To je tak jednoduché - být já začátečníkem, tak to asi okamžitě pochopím.

má se stisknout ESC
Když jsem projížděla Reddit, tak tuhle možnost tam zmiňovali často. Zobrazí se mi v nabídce: System information, System Diagnostics, Boot Device Options, BIOS Setup a System Recovery. Ha! Telefon mi to opravil na Revolvery. Ale k věci. Je to podezřelá položka, ale pokud ji vyberu, stejně zase skončím tam jako vždy beze změny. Inu, jsou věci mezi nebem a zemí...
No, to je zvláštní, s tou teleportací, mě třeba málokdy někdo neznámý takhle něco připomene:). A s těmi sviněmi, pardon - perlami, to tak neber, takhle vážně se tady určitě nikdo nebere :).
Žiju v zahraničí, tudíž kolem mě se vyskytují převážně cizinci co mají vůbec problém pochopit ''co je ksakru E s obrácenou střechou", takže mě oslovují různými patvary co se mi nelíbí. Mám dneska těžce nostalgickou náladu a radši končím - právě jsem se chystala citovat z Malého Prince  :o
« Poslední změna: 01 Června 2026, 18:56:44 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

sabraq

• Závislák
« Odpověď #52 kdy: 01 Června 2026, 18:41:16 »
Teoreticky je to podobný, jako stihnout stisknout F5, nebo F8 před startem Windů.

Tak moment, teď jsem našel, mimochodem, že "stisknout a držet SHIFT" funguje jen u Biosu, pokud je v počítači uEFI, má se stisknout ESC ! No, něco na tom bude, výrobců desek a vůbec počítačů je přehršel, i když bych řekl, že mi fungoval ten Shift i na uEFI.
Aha! Tak na toto jsem nějak nenarazil. No co už.
Jo, je to celkem "goal".

toudy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #53 kdy: 01 Června 2026, 22:44:57 »

Kód: [Vybrat]
journalctl -xe
Tak mi to vyprdlo 1008 řádků, ale jsou jak přes kopírák. Napíšu pro představu jeden z nich:
file '/var/log/syslog'[7] write error - see https://www.rsyslog.com/solving-rsyslog-write-errors/ for help OS error: no space left on device [v8.2306.0 try https://www.rsyslog.com/e/2027
případně

systemctl restart systemd-modules-load.serviceJob for systemd-modules-load.service failed because the control process exited with error code.

Zdravim, ak si to nikto doteraz nevsimol, tak "no space left on device" znamena, ze ten disk je zaplneny, bude nutne uvolnit miesto.
Malo by to byt mozne cez ten Live spusteny operacni system.

Ak neni tak nainstaluj program baobab, tam je moznost klikat na ten disk a ukaze co je zaplneno, co mozno vymazat.
Ak nevies co smazat, mozes to odfotit a dat sem obrazek ci odkaz na to.

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #54 kdy: 01 Června 2026, 23:15:32 »
Na téhle stránce jsem už někdy byl. Možná na ni byl i kolega výše. Samozřejmě, že to tam píšou, ale z nějakého důvodu jsem si to nejspíše celé nepřečetl.
https://askubuntu.com/questions/16042/how-to-get-to-the-grub-menu-at-boot-time

Bude to stačit? Nebo to vyžaduješ česky?

Přesně tohle mě včera stálo 2 hodiny života (s Googlem jsem už si taky potykala ;). Ze zoufalství jsem zkoušela i ty triky s terminálem, ale asi nemusím psát jak to dopadlo. Do záznamu pro pořádek uvádím, že mi nedělá problém Aj, Fr, Čj, tak to na mě, kluci, hrňte bez obav  :)

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #55 kdy: 01 Června 2026, 23:26:30 »

Jen taková poznámečka - pokud to telefon opravil na revolvery, možná měl telefon v ruce nějaký fanda akčních her.
Bejvávalo  ::) teď už mám v telefonu akorát nutný/nudný věci a max. Tetris.

mačkej shift-esc-tabulátor-mezerník znovu. To je tak jednoduché - být já začátečníkem, tak to asi okamžitě pochopím.

PRŮLOM!! To máš říct hned, že se mám přesně o půlnoci za úplňku třikrát zatočit proti směru hodinových ručiček a u toho mačkat tuhle kombinaci.
GNU GRUB version 2.12 - je to ONO? Žejo? Prosím, řekni že jo!

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #56 kdy: 01 Června 2026, 23:30:53 »

Zdravim, ak si to nikto doteraz nevsimol, tak "no space left on device" znamena, ze ten disk je zaplneny, bude nutne uvolnit miesto.

Ak neni tak nainstaluj program baobab, tam je moznost klikat na ten disk a ukaze co je zaplneno, co mozno vymazat.
Vítej do jámy lvové. To by určitě šlo. Zkusím v mezičase, než dostanu další pokyny ohledně toho GRUBu něco vymazat.

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #57 kdy: 02 Června 2026, 00:14:13 »
Co šlo, tak je fuč - nejvíc (309 GB) je toho ale v koši a to mi nejde smazat. A taky starý díly DW, ty nedám ani za zlatý tele.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #58 kdy: 02 Června 2026, 03:30:56 »

Vítej do jámy lvové. To by určitě šlo. Zkusím v mezičase, než dostanu další pokyny ohledně toho GRUBu něco vymazat.
Ne, nevšiml jsem si a s "No left space on device" jsem se nikdy nesetkal. Co jediný mě napadlo, že jí z nějakého důvodu nenaběhne grafické přihlášení v xdm a nějak to souvisí  diskem, který na něco čeká. Že čeká na to, až se uvolní místo, mě nenapadlo.

Co šlo, tak je fuč - nejvíc (309 GB) je toho ale v koši a to mi nejde smazat. A taky starý díly DW, ty nedám ani za zlatý tele.

Pomocí shift+delete smažeš soubory hned, bez přesunutí do koše. Pokud jsou v koši a nejdou smazat, tak v livecd otevři tvůj disk, jdi do složky /home/tve-jmeno/.local/share/Trash/files/  a smaž ty největší pomocí shift+delete. Pak restartuj a zkus spustit počítač normálně.

Jen taková poznámečka - pokud to telefon opravil na revolvery, možná měl telefon v ruce nějaký fanda akčních her.
Bejvávalo  ::) teď už mám v telefonu akorát nutný/nudný věci a max. Tetris.

mačkej shift-esc-tabulátor-mezerník znovu. To je tak jednoduché - být já začátečníkem, tak to asi okamžitě pochopím.

PRŮLOM!! To máš říct hned, že se mám přesně o půlnoci za úplňku třikrát zatočit proti směru hodinových ručiček a u toho mačkat tuhle kombinaci.
GNU GRUB version 2.12 - je to ONO? Žejo? Prosím, řekni že jo!

No je občas zvláštní, odkud berou telefony ty slovní kombinace.

Pouze tady reflektuju na další klávesy, nebo-li "hotkeys", které by to mohly být, avšak ne všechny najednou:).
« Poslední změna: 02 Června 2026, 04:02:40 od sabraq »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #59 kdy: 02 Června 2026, 10:20:20 »
Pomocí shift+delete smažeš soubory hned, bez přesunutí do koše.
Oni vývojáři jsou čím dál chytřejší než obyčejní uživatelé. Všiml jsem si, že mi nové GNOME bránilo v tom přímo mazat soubory a nutilo koš.
Rozumím, že to se mnou myslí dobře, ale toto tlačení do něčeho a omezování už mě někdy pomalu začíná vytáčet.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #60 kdy: 02 Června 2026, 10:24:55 »
Toto ukáže kolik je místa na discích.
df -HT
« Poslední změna: 02 Června 2026, 10:28:20 od Roman Vacho »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #61 kdy: 02 Června 2026, 12:08:36 »
Pomocí shift+delete smažeš soubory hned, bez přesunutí do koše.
Oni vývojáři jsou čím dál chytřejší než obyčejní uživatelé. Všiml jsem si, že mi nové GNOME bránilo v tom přímo mazat soubory a nutilo koš.
Rozumím, že to se mnou myslí dobře, ale toto tlačení do něčeho a omezování už mě někdy pomalu začíná vytáčet.
To mi taky připadá přehnaný, jakoby si lidi běžně mazali systém pod rukama. A zrovna tady u Veveroidky je to ten opačný extrémní příklad.

Nepoužívám Gnome už pár let, takže osobně tato úskalí neznám. Ale co se týče těch klávesových zkratek, tak Ctrl+Alt+Backspace kdysi restartovalo Xserver a byla to jedna z prvních věcí, vstříc uživatelské bezpečnosti, kterou z globálního nastavení v Ubuntu odstranili.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #62 kdy: 02 Června 2026, 12:18:08 »
Ano, to jsem hned měnil a zase ji zapínal. Ono kdysi se ten restart X občas hodil.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #63 kdy: 02 Června 2026, 15:59:50 »
No nevím, jestli je to dobou, nebo jestli už je všechno natolik uni-fikované, ale občas by se hodil i dnes. Ale kdo potřebuje, tak si donastaví.

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #64 kdy: 03 Června 2026, 00:48:02 »
disk je zaplneny, bude nutne uvolnit miesto

VENI VIDI VICI!
Tak tohle pomohlo a už to frčí ! Klobouk dolů, bez tvýho zásahu bych vás tu trápila ještě do Vánoc  8) Moc děkuju <3 <3 <3

Nejdřív jsem měla problém ty soubory vůbec najít; věděla jsem, že tam jsou, ale byly skryté. Tentokrát situaci zachránila AI a kombinace ctrl+H. Nicméně, už jsme zase s počítačem kamarádi, stahujeme si tady aktualizace a později si spolu dáme ještě nějaký filmík.
Děkuju všem za trpělivost!

sabraq

• Závislák
« Odpověď #65 kdy: 03 Června 2026, 06:34:46 »
No ano, nakonec to bylo jednoduchý :). Proč zrovna Veni, vidi, vici, myslím tím nemyslíš, tudy vede cesta, že? :) Kdo ví, kdo koho by nakonec trápil.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #66 kdy: 03 Června 2026, 10:05:06 »
Nedostatek místa to je běžná situace z doby před systemd v linuxových serverech. Většinou logy zaplnili tehdejší rotační disky.
Jsi moc šikovná, jak sis s tím poradila.

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #67 kdy: 03 Června 2026, 10:50:01 »
No ano, nakonec to bylo jednoduchý :). Proč zrovna Veni, vidi, vici, myslím tím nemyslíš, tudy vede cesta, že? :) Kdo ví, kdo koho by nakonec trápil.
Myslela jsem to jako poklonu, že si s tím kolega takhle poradil. Prostě se tady objevil, rozseknul to a zvítězil  :)

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #68 kdy: 03 Června 2026, 10:53:46 »
Nedostatek místa to je běžná situace z doby před systemd v linuxových serverech. Většinou logy zaplnili tehdejší rotační disky.
Děkuju všem za podporu. A stačilo jenom vysypat koš, no koho by to napadlo...

sabraq

• Závislák
« Odpověď #69 kdy: 03 Června 2026, 22:08:57 »
No já to taky vidím, akorát si asi nevšiml, že odepisuješ s 12 hodinovým zpožděním, jakobys byla v jiném časovém pásmu a taky doinstalovat baobab do systému, který nejde spustit, jde dost těžko :D. Ale samozřejmě máš do příště máš vyřešíno, s tím taky souhlasím :).

Tak tohle taky podepsat nemohu, to je celkem zavádějící, že je to tehdy běžná situace. To je hlavně běžně zanedbaná údržba - ty disky byli menší, než dnes a se souborovými systémy uzpůsobenými k tomu, aby se přetékání předcházelo. Logy se takhle v té době plnili nejen na serverech, plnili se klidně i běžným desktop instalacím, ale zejména z důvodu nějaké jiné chyby, nebo závady, která se opakovala. Jsou distribuce Linuxu, které systemd nepoužívají.

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #70 kdy: 04 Června 2026, 00:35:18 »
No já to taky vidím, akorát si asi nevšiml, že odepisuješ s 12 hodinovým zpožděním, jakobys byla v jiném časovém pásmu a taky doinstalovat baobab do systému, který nejde spustit, jde dost těžko :D. Ale samozřejmě máš do příště máš vyřešíno, s tím taky souhlasím :).
Jo, jsem v tomhle nevyzpytatelná, příště se budu snažit odpovídat svižneji (mea culpa- když tady máte tak rádi tu latinu ;) )
Teda doufám, že příště nebude moc brzo - ještě teď mám osypky z praktik co jsem musela podstoupit. Ne, chlapi, vážně díky jste všichni boží  :)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #71 kdy: 04 Června 2026, 06:15:21 »
Tak tohle taky podepsat nemohu, to je celkem zavádějící, že je to tehdy běžná situace. To je hlavně běžně zanedbaná údržba - ty disky byli menší, než dnes a se souborovými systémy uzpůsobenými k tomu, aby se přetékání předcházelo. Logy se takhle v té době plnili nejen na serverech, plnili se klidně i běžným desktop instalacím, ale zejména z důvodu nějaké jiné chyby, nebo závady, která se opakovala. Jsou distribuce Linuxu, které systemd nepoužívají.
Což nevylučuje to, co jsem napsal. U nás na firmě to byla vcelku častá situace. Byla to doba kernelu 2.4 a 2.6. Proč, co, to po mně nechtěj vědět. Neměl jsem to na starosti.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #72 kdy: 04 Června 2026, 18:01:12 »
Jo, jsem v tomhle nevyzpytatelná, příště se budu snažit odpovídat svižneji (mea culpa- když tady máte tak rádi tu latinu ;) )
Teda doufám, že příště nebude moc brzo - ještě teď mám osypky z praktik co jsem musela podstoupit. Ne, chlapi, vážně díky jste všichni boží  :)
Nic se neděje, hodinám neporučíš. Spíš by se možná hodilo říct meta culpa, že jako není úplně tvoje, že je někde nad :).

Což nevylučuje to, co jsem napsal. U nás na firmě to byla vcelku častá situace. Byla to doba kernelu 2.4 a 2.6. Proč, co, to po mně nechtěj vědět. Neměl jsem to na starosti.
To nevylučuje, ale sám jsem se s tím nesetkal a docela mě to překvapuje, když u serveru šla nějak jednoduše změnit ta záznamová rotace, nebo jak se to jmenuje česky.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #73 kdy: 05 Června 2026, 09:01:53 »
To nevylučuje, ale sám jsem se s tím nesetkal a docela mě to překvapuje, když u serveru šla nějak jednoduše změnit ta záznamová rotace, nebo jak se to jmenuje česky.
Mě už snad nepřekvapí nic. Opravdu nevím proč to nebylo nějak podchyceno. Mohl ty servery někdo zdědit a nadřízený to neviděl jako prioritu a řešilo se to až situace nastala.
Mohlo to být i kvůli tomu, aby se zaháčkoval zákazník a vykazoval kontakt a kšeft.
Nevím.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.