Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s instalací aktualizace  (Přečteno 919 krát)

Veveroid

• Návštěvník
Problém s instalací aktualizace
« kdy: 20 Června 2026, 23:27:48 »
Krásný večer přeji,
pravděpodobně to bude tím strašným horkem, ale mrška počítač mi poslední dobou dělá psí kusy. Chtěla jsem nainstalovat poslední aktualizace systému, ale počítač mi hlásí, že není připojen k internetu a instalace se nezdařila. Dám ruku do ohně za to, že internet frčí na 100%! Není to rozhodně nic urgentního, ale pokud by někdo měl čas mi pomoct, zlobit se rozhodně nebudu  ;)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Problém s instalací aktualizace
« Odpověď #1 kdy: 21 Června 2026, 00:52:34 »
Tobě krásnou noc.
Wifi, pevná? Můžeš zkusit najet systém do staršího jádra z Grubu.
Poslední aktualizací myslíš jen aktualizace nebo povýšení na novou verzi systému?

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Června 2026, 02:59:39 »
Ahoj Romčo☺️,
jedná se o klasickou domácí wifinu, jsem připojená v patře přes zesilovač (hraje to roli?). Aktualizace, která se nedaří: Initialization and customization tool for cloud instances, Modules perl dpkg, Development tools for Debian packages, Core components for Ubuntu (37).
No, najet na systém do staršího jádra z Grubu se ti řekne lehce, ale já bych k tomu potřebovala ochotného průvodce s mapou😉
« Poslední změna: 23 Června 2026, 05:49:59 od Roman Vacho »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #3 kdy: 21 Června 2026, 20:11:47 »
Třeba takto (ty položky budeš samozřejmě mít jiné).

Pokud se menu při bootu nezobrazuje, podrž hned po zapnutí klávesu Shift.

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Června 2026, 02:16:02 »
Postupovala jsem dle instrukcí (děkuji Jirkovi :) ), ale nepomohlo to. V zásadě bych řekla, že může být problém v tom, že mám starou edici z roku 2023, která už je bez podpory. Takže jsem asi uvázla na mrtvém bodě.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 22 Června 2026, 09:02:08 »
O upgradu jsem na pikosekundu taky uvažovala. A pralo se to ve mně. Na jednu stranu si říkám, že neexistuje nic na světě co bych nezvládla (ať už se jedná o zdolání Everestu, naučit se Maďarsky nebo přejít na novější verzi Linuxu). A pak je tu ten druhý, daleko silnější, hlas, který mi říká ať se v tom radši nevrtám, pokud to funguje. Tož tak. Mohlo by se toho pokazit spoustu. Ale děkuju všem za rady! ☺️

sabraq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 22 Června 2026, 10:35:55 »
Tož to zase vypadá, jak kdybych seslal nějakou nesrozumitelnou kletbu. Ten odkaz na zdroje existuje i někde v češtině, povyšovat systém nemusíš, zkusím ti sem dát příkaz do terminálu. Musí se změnit pouze adresu v řádku toho zdroje na oldreleases.ubuntu.com.

Tohle řešení se mi líbí, je z toho odkazu a na konci pouze aktualizuješ, nepovyšuješ. Po dokončení by mělo vyběhnout grafické upozornění, nebo bude výzva v terminálu, teď si nejsem jistý.

Ty příkazy vkládat samozřejmě po jednom, ne označit vše najednou.

Kód: [Vybrat]
sudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.save
sudo sed -i -re 's/([a-z]{2}\.)?archive.ubuntu.com|security.ubuntu.com/old-releases.ubuntu.com/g' /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update

Pokud se něco nepovede, můžeš vrátit původní sources.list a aktualizovat na původní zdroje.

Kód: [Vybrat]
sudo cp /etc/apt/sources.list.save /etc/apt/sources.list
« Poslední změna: 22 Června 2026, 10:38:30 od sabraq »

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 22 Června 2026, 11:45:07 »
Omlouvám se, snažím se tu s váma všema držet krok, ale třeba o háčkování bychom si pokecali víc do hloubky. Večer tomu dám šanci (budu u počítače), tak uvidíme co se bude dít. Děkuju ☺️

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 22 Června 2026, 13:09:56 »
...minule my AI okrem inych jazykov,odpovedal aj madarsky...tak som ju upozornil,že tu madarčinu ešte musi zdokonalit...odpovedal,že ta madarčina je velmi tvrdy oriesok,ale bude sa snazit...toto som len tak na margo poznačil... ::) ::) ::)

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 22 Června 2026, 13:28:09 »
Nojo, AI... Raději už nepoužívám, jelikož většinou nechápe na co se ptám a já zase nechápu co mi to odpovídá 🙃 Tady se mnou máte daleko větší trpělivost!

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 22 Června 2026, 20:30:25 »
A kdyby to do terminálu nešlo klasicky kopírovat CTRL+V, užij CTRL+SHIFt+V.

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 22 Června 2026, 23:44:02 »
Jsem v šoku. Celý den na to myslím a dopředu počítám s tím, že zkejsnu u počítače do tří do rána. A nakonec to byla překvapivě úplně bezbolestná dvouminutová záležitost. Už je po všem! Dokonce mi to samo nabídlo přechod na verzi 24.04 a zatím to vypadá, ze se tím úspěšně proklikám.
Děkuju všem za pomoc 🩷

sabraq

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 23 Června 2026, 11:13:23 »
Tak to vyšlo v té lepší variantě, graficky, výborně.

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 23 Června 2026, 13:06:29 »
Jj, přes terminál bych se neodvážila ☺️ Ještě jednou díky za blbuvzdorný návod!

Abby

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 04 Července 2026, 17:08:21 »
Nojo, AI... Raději už nepoužívám, jelikož většinou nechápe na co se ptám a já zase nechápu co mi to odpovídá 🙃 Tady se mnou máte daleko větší trpělivost!

Já jsem díky AI rozběhla svůj server Proliant DL380p gen8 a na něm Proxmox, několik Debian VM (12 a 13), několik LXC, několik dockerů v compose, připojení jednotlivých disků kam patří (ISO, VM, data...), nastavení zálohování a za ty dva týdny, co ten server mám jsem se díky AI naučila o Linuxu víc, než za posledních 10 let pokusů s desktopem, hlavně teda Terminál, protože GUI tam sice je (přes web browser), ale zjistila jsem, že Terminál a SSH je na server fakt lepší. Dokonce jsem se naučila najít správný disk, inicializovat ho, naformátovat a připojit přes /etc/fstab tam, kam chci. Bez AI bych buď neměla šanci případně by mi to trvalo naučit se řádově déle metodou pokus/omyl.
A taky se mi podařilo na první dobrou rozběhnout Boinc (opět v terminálu), který přežije i restart, připojím se z jiného počítače přes Boinc Client a normálně to počítá, což se mi na několika distribucích (Manjaro, OpenSUSE, Kubuntu) za poslední roky prostě nepovedlo, maximálně to běželo do prvního restartu. Takže AI nevěř na slovo, ale je to skvělý pomocník a co se týče Linuxu, tak i skvělý a hlavně trpělivý učitel.
« Poslední změna: 04 Července 2026, 17:10:32 od Abby »
Dolehla na mě krize. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 05 Července 2026, 11:25:17 »
Já jsem díky AI rozběhla svůj server Proliant DL380p gen8 a na něm Proxmox, několik Debian VM (12 a 13), několik LXC, několik dockerů v compose, připojení jednotlivých disků kam patří (ISO, VM, data...), nastavení zálohování a za ty dva týdny, co ten server mám jsem se díky AI naučila o Linuxu víc, než za posledních 10 let pokusů s desktopem, hlavně teda Terminál, protože GUI tam sice je (přes web browser), ale zjistila jsem, že Terminál a SSH je na server fakt lepší. Dokonce jsem se naučila najít správný disk, inicializovat ho, naformátovat a připojit přes /etc/fstab tam, kam chci. Bez AI bych buď neměla šanci případně by mi to trvalo naučit se řádově déle metodou pokus/omyl.
A taky se mi podařilo na první dobrou rozběhnout Boinc (opět v terminálu), který přežije i restart, připojím se z jiného počítače přes Boinc Client a normálně to počítá, což se mi na několika distribucích (Manjaro, OpenSUSE, Kubuntu) za poslední roky prostě nepovedlo, maximálně to běželo do prvního restartu. Takže AI nevěř na slovo, ale je to skvělý pomocník a co se týče Linuxu, tak i skvělý a hlavně trpělivý učitel.
Ano, AI je na tohle skvělá. Nejlépe když člověk trošku tuší co dělá a některé její přešlapy odfiltruje.
Jen se obávám, že tu teď na některé mluvíš marsovštinou.
Je ti jasné, že až budu potřebovat něco IT a nebudu s tím mít zkušenost, přijdeš na řadu? Jsi výše než AI. :-p
« Poslední změna: 05 Července 2026, 11:27:33 od Roman Vacho »

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 05 Července 2026, 13:53:32 »

Ale žádná AI nenahradí ten vřelý lidský kontakt. Já mám problém i když někam volám a musím se probojovat přes robota zákaznického servisu k opravdovému člověku. Navíc tu člověk kromě IT rady může najít i docela něco jiného.☺️

Abby

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 05 Července 2026, 14:27:59 »
Ale žádná AI nenahradí ten vřelý lidský kontakt. Já mám problém i když někam volám a musím se probojovat přes robota zákaznického servisu k opravdovému člověku. Navíc tu člověk kromě IT rady může najít i docela něco jiného.☺️

To souhlasím, já používám větu "Chci spojit s operátorem" a opakuju ji tak dlouho, než mě spojí. Jenže představ si, mám nějaké zkušenosti s Linuxem, ale spíše obecné na desktopu a rozhodnu se pořídit si server. Dostanu radu nainstalovat na něj Proxmox a vůbec nevím, co to je. Kdybych to řešila tady na fóru, tak dostanu odpověď od několika fundovaných lidí, ale oni tu nejsou pořád a to, co s AI jsem vyřešila za dva týdny (prostě mi to kompletně funguje a teď už to jenom sleduju a plánuju nové služby a prošla jsem si i obnovou ze zálohy), tak tady bych vyřešila taky, ale trvalo by to několikanásobně dlouho, protože ti lidé prostě nesedí u počítače non-stop.

Ale ano, takové rychlé problémy se ty vyřeší rychle, třeba když mi Ramael rozběhl na Ubuntu Server podporu UPS s odesíláním e-mailů, to jsme měli plně funkční asi za dva dny a ještě jsme si u toho pokecali 🙂
Dolehla na mě krize. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Abby

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 05 Července 2026, 14:32:54 »
Ano, AI je na tohle skvělá. Nejlépe když člověk trošku tuší co dělá a některé její přešlapy odfiltruje.
Jen se obávám, že tu teď na některé mluvíš marsovštinou.
Je ti jasné, že až budu potřebovat něco IT a nebudu s tím mít zkušenost, přijdeš na řadu? Jsi výše než AI. :-p

Jjj, je potřeba něco vědět, o tom žádná. Ale to snad ví každý, kdo má nainstalovaný Linux, si myslím, že ví proč ho má a nějaké znalosti také budou mít. Každopádně je nutné nekopírovat jen tupě příkazy, protože sice asi nepodstrčí sudo rm -rf / ale někdy jsou rady fakt pochybné. A občas spíš zastaralé. Ale vyřešit se dá všechno. Já používám Copilota a díky němu jsem se s Linuxem naučila za dva týdny víc než za 15 let předtím 😂 Ale může za to taky ta těžká a hlučná hračka 😂
Tady? To si nemyslím 🙂
Děkuju za důvěru 😂 Ale moje znalosti jsou kusé a na míru mým potřebám, nejsou všeobecné 🙂

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 05 Července 2026, 15:14:55 »

To souhlasím, já používám větu "Chci spojit s operátorem" a opakuju ji tak dlouho, než mě spojí. Jenže představ si, mám nějaké zkušenosti s Linuxem, ale spíše obecné na desktopu a rozhodnu se pořídit si server. Dostanu radu nainstalovat na něj Proxmox a vůbec nevím, co to je. Kdybych to řešila tady na fóru, tak dostanu odpověď od několika fundovaných lidí, ale oni tu nejsou pořád a to, co s AI jsem vyřešila za dva týdny (prostě mi to kompletně funguje a teď už to jenom sleduju a plánuju nové služby a prošla jsem si i obnovou ze zálohy), tak tady bych vyřešila taky, ale trvalo by to několikanásobně dlouho, protože ti lidé prostě nesedí u počítače non-stop.

Ale ano, takové rychlé problémy se ty vyřeší rychle, třeba když mi Ramael rozběhl na Ubuntu Server podporu UPS s odesíláním e-mailů, to jsme měli plně funkční asi za dva dny a ještě jsme si u toho pokecali 🙂
Klobouk dolů před tvými znalostmi! Pro mě cokoli, co se tu řeší, je totální rocket science!
Já jsem asi vážně typický představitel generace Y, vždy preferuji kontakt s někým z masa a kostí, k údivu všech kolem mně si letenky a jízdenky zásadně tisknu na papír a mám radši spalovací auta s manuálnem (to je tady u nás rarita).

Jjj, je potřeba něco vědět, o tom žádná. Ale to snad ví každý, kdo má nainstalovaný Linux, si myslím, že ví proč ho má a nějaké znalosti také budou mít.
Tak já jsem výjimka potvrzující pravidlo! Linux se mi na počítači prostě stal. Bez mého vědomí a souhlasu, ale zatím s tím statečně bojuju ☺️

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #21 kdy: 06 Července 2026, 10:47:13 »
Tohle je jedna z věcí co mi chybí v takových věcech. Ten lidský kontakt. V obchodě, na benzince. Dokonce v práci chodím osobně řešit nějaké věci a pokecat si, což mladí berou tak, že tu danou věc řeším jen staromilsky osobně. Místo toho si chodím pro ten lidský kontakt se vším všudy co obsahuje.
Navíc je to mnohdy rychlejší než si hodiny, dny psát e-maily nebo přes Teams. Jako bonus Ti lidi se potom tolik nechovají jako NPC.
Zajímalo by mě jak to uvidí nová generace až bude starší. Bude jim to chybět, nebude?
To děláš ale dobře, že si ty věci tiskneš. Mobil se může vybít nebo rozbít nebo Ti ho někdo ukradne. Potom řešit někde mimo komfortní zónu lístek na cokoliv je na nic.
Přeji ti mnoho jen příjemných zážitků po cestě s Linuxem, když už jak píšeš, to nastalo nečekaně. O to je příjemnější číst, že jsi si ho nechala. ☺️
« Poslední změna: 06 Července 2026, 10:58:03 od Roman Vacho »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 06 Července 2026, 11:02:49 »
Kdybych to řešila tady na fóru, tak dostanu odpověď od několika fundovaných lidí, ale oni tu nejsou pořád a to, co s AI jsem vyřešila za dva týdny (prostě mi to kompletně funguje a teď už to jenom sleduju a plánuju nové služby a prošla jsem si i obnovou ze zálohy), tak tady bych vyřešila taky, ale trvalo by to několikanásobně dlouho, protože ti lidé prostě nesedí u počítače non-stop.

Už je tu jen zlomek lidí co tu kdysi bylo v největší slávě tohoto fóra. I takových Ramaelů tu bylo... Ale zase Ramael je tu jen jeden, ale vzhledem k tomu kolik nás tu poslední roky je, je to dostatečné, bych řekl.
AI skvěle agreguje právě rady takových jedinců.
Tak pokecali, říkáš? No ještěže vím jak to je v Tvém i jeho případě.  Jinak bych si už domýšlel... ;-)

sabraq

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 06 Července 2026, 13:38:55 »
Mě to teda nezajímá vůbec, co si za dva roky řekne příští konzumní generace. Automat na jízdenky byl kdysi taky hypermoderní, no a dnešní automaty v provedení antivandal hovoří jasně, jaká ta domluva během let byla.

Veveroid

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 06 Července 2026, 16:17:43 »
Zase bych to neviděla tak tragicky. Ale tohle je velký téma už od starověkého Řecka, podle mě příští generace nemusí být v zásadě vždycky horší, ale je přesně taková, jakou jsme si ji vychovali. Pokud je konzumní, tak ať! Teď už to bude stejně na nich, jak to všechno bude dál 😉

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.