Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s bootovacím pořadím.  (Přečteno 1131 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Problém s bootovacím pořadím.
« kdy: 28 Června 2026, 11:21:24 »
Dobrý den všem.

Notebook Acer Nitro V-15 mi neumožňuje změnit bootovací pořadí. V sekci BOOT je stále jen jedna položka ( spíš bych to nazval něco )
co nelze změnit.

Má někdo tento stroj abych mohl konzultovat podrobnosti ?

Popis BIOSu který notebook má ( V 1.28 ) jsem nikde na webu popsanou nenašel a ani AI nepomohla. To co napíše AI sice funguje, ale jen na mém starém noteboku. Tady je to všechno jinak. Zřejmě je tu nějaká finta.

Je to tento typ:
https://www.datart.cz/notebook-acer-nitro-v-15-anv15-52-58gm-nh-qz8ec-00b-cerny?

« Poslední změna: 28 Června 2026, 11:28:20 od Dr Fuss »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Problém s bootovacím pořadím.
« Odpověď #1 kdy: 28 Června 2026, 12:54:42 »
Úplně tomu popisu nerozumím.
Zkus utilitku efibootmgr.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 28 Června 2026, 14:07:40 »
To se těžko vysvětluje. Prostě tam nic nelze volit. Viz fotky..
Ta první fotka je po stisku F12.  ( Končící na xxx5434.jpg

Je to notebook zatím bez jakéhokoliv systému.
« Poslední změna: 28 Června 2026, 14:27:04 od Dr Fuss »

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 28 Června 2026, 18:51:48 »
...bootuje ti to v takom poradi,ako chces???...ked chces zmenit BOOT REPAIR to zmeni,ako ty chces...ostatné je na nete...netreba špekulovat v BIOSe...und pááá... :( :( :(

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 28 Června 2026, 19:49:52 »
...bootuje ti to v takom poradi,ako chces???...ked chces zmenit BOOT REPAIR to zmeni,ako ty chces...ostatné je na nete...netreba špekulovat v BIOSe...und pááá... :( :( :(

Boot repair alebo grub customizer.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 28 Června 2026, 19:52:05 »
Pro ikx: Vždyť vidíš ty dvě obrazovky nééé ? Kde nic není ani smrt nebere. O nějakém jestli mi to bootuje jak chci si děláš srandu ne ?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 28 Června 2026, 19:58:11 »
Pro TIBOR.  Počítač je nově koupenej, bez operačního systému ( jakéhokoliv operačního systému ). Neumožňuje mi nastavit z čeho
má bootovat. Vždyť je to vidět na fotkách !

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **

toudy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 28 Června 2026, 20:16:00 »
Citace
Neumožňuje mi nastavit z čeho má bootovat.

Mozno pri startu stlacat ESC ci nejaky klaves az po F12, cim dojde k vyvolani boot menu. A ta flashka na dalsom PC s UEFI a secure boot funguje?
« Poslední změna: 29 Června 2026, 06:04:14 od toudy »

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 28 Června 2026, 20:40:57 »
Citace
Boot repair alebo grub customizer.
...boot repair ma tu funkciu... :) :) :)

Citace
Neumožňuje mi nastavit z čeho
má bootovat. Vždyť je to vidět na fotkách !

...to,ze co chces robit,este dost skoro si zdelil...zvyknes to napisat po dvoch tyzdnoch trapenia... :o :( :( :(

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 28 Června 2026, 20:48:23 »
Vy stále nechápete !  BOOT vyvolám F2  i  F12 ale tam mi to nic neumožňuje. Vždyť to vidíte na fotkách !!!
Nebo vy vidíte że tam jsou nějaké nabidky ?
« Poslední změna: 28 Června 2026, 20:51:29 od Dr Fuss »

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 28 Června 2026, 20:51:25 »
...a keby si v BIOSe pozrel na polozku main...ci bootovanie mas povolené...a ako si spravil usb...mne neodpovedaj,odpovedaj ostatnym... >:( >:( >:(

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 28 Června 2026, 20:58:19 »
USB flash klíčenka i USB CD na jiném počítači funguje tak jak má. V nich problém není.
Jako by na tomto počítači jakékoliv bootování bylo zakázané..

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 28 Června 2026, 21:05:18 »
...precital si kde to mas hladat,a zapnut...hore som ti to napisal hrubym pismenom...vediet citat je vec jedna,porozumiet precitanim textom,je vec druha... >:( >:( >:(...Siddhártha Gautama z teba nebude... :( :( :(

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 28 Června 2026, 21:06:38 »
Tady je Main. Je tam boot zakázanej ?

toudy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 28 Června 2026, 21:17:39 »
Mate zapnuty Fast boot, to je funkcia co pouziva Windows, skuste vypnut. Asi by ste mal vytvorit heslo pre administratora v BIOSe(UEFI), po restartu  a prihlaseni cez to heslo sa zvyknu objavit viac moznosti nastaveni.
« Poslední změna: 28 Června 2026, 21:30:36 od toudy »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 28 Června 2026, 21:24:31 »
Pro: toudy S Fast Boot jsem experimentoval. Nic.
Ale definování toho hesla pro administrátora to zní povzbudivě a nenapadlo mě to.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 29 Června 2026, 09:05:31 »
Pro: toudy S Fast Boot jsem experimentoval. Nic.
Ale definování toho hesla pro administrátora to zní povzbudivě a nenapadlo mě to.
Mě by to taky nenapadlo, ale AI na tohle je dobrá. Zdá se, že bude vyřešeno.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 29 Června 2026, 11:22:43 »
Pro: toudy.

Je to opravdu tak ! Věřte nevěřte ! S tím jsem se zatím nikdy nesetkal !!! Se zadáním hesla ( hesel ) přibyly v BIOSU některé další položky. Položky které tam dřív nebyly ( kde bylo prázdné místo ). ( To zase vymysleli krávovinu aby lidem zamotali hlavu a zkomplikovali život.).
Je to nejspíš proto aby BIOS nemohl spustit a změnit kdekdo. Proto děkuji toudy.

Ale vyvstal jiný problém. Hesel jsem zadával vícero. Chtělo to heslo nejen pro supervisor a user ale ještě nějaká.
Zadal jsem všechna ( každé jiné ) a napsal si je z opatrnosti na papírek abych je nezapoměl. ( Byla to hotová smršť hesel ).

Ale ouha. Teď to po mě chce po zapnutí notebooku Current pasword, to si to vezme ( vím jaké heslo to je )
a pak se to dále dotazuje na unlock code a to už si nevezme žádné ze zbývajících 3 na papírku.
Stále to všechny 3 odmítá a pořád se motám ve smyčce  Enter Unlock Code.
Netuším co jsem udělal blbě při zadávání hesel nebo dělám blbě teď. Do BIOSu se teď F2 nedostanu. Jak z toho ven ?
Děkuju.
« Poslední změna: 29 Června 2026, 11:50:16 od Dr Fuss »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #19 kdy: 29 Června 2026, 12:46:26 »
To je celkem dobrá konzole pro trénink v Uefi, tohle Nitro:D. S tím Uefi nevím, ale teoreticky by mělo jít spustit instalační CD v režimu Uefi, když ne v legacy. Je fakt, že v režimu Uefi mohou některé počítače být subjektivně rychlejší. To už ale dost předbíhám událostem, když se řeší stále ten Uefi firmware.
« Poslední změna: 29 Června 2026, 12:49:32 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

sabraq

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 29 Června 2026, 12:56:10 »
Nedalo mi to a našel jsem tohle vlákno, řešení zní neuvěřitelně až šíleně. Dá se ten notebook vrátit?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 29 Června 2026, 13:39:11 »
Pro: sabraq.  To je právě to, že já se teď vůbec nedostanu F2 do Biosu jako včera.  Tam je právě i možnost továrního nastavení.

Jen pro zajímavost všem.  AI se rozpovídala takto:

Přehled od AI   Zaheslování BIOSu/UEFI funguje jako fyzická a softwarová bariéra, která brání neoprávněným zásahům do hardwarové konfigurace a neautorizovanému spuštění počítače. Při startu systém vyžaduje heslo ještě před načtením operačního systému.Ochrana se dělí na dva hlavní režimy:

1. Uživatelské heslo (User Password)Jak funguje: Slouží primárně k zamezení přístupu k samotnému operačnímu systému. Pokud uživatel heslo při startu nezadá, počítač se nespustí.Využití: Chrání vaše osobní soubory před spuštěním cizího systému z USB disku.

2. Heslo správce (Administrator / Supervisor Password)Jak funguje: Blokuje vstup do nastavení samotného BIOSu/UEFI.Využití: Zabraňuje nenechavcům nebo útočníkům měnit klíčové parametry – například změnu pořadí bootování (aby nebylo možné nabootovat cizí systém), vypnutí zabezpečených funkcí (jako je Secure Boot) nebo přetaktování.

3. Zabezpečení spouštění (Boot Password) Některé systémy vyžadují heslo pro přístup do boot menu (klávesa F12 / F8), čímž se brání obejití hlavního disku. Kde jsou hesla uložena? Hesla nejsou uložena na pevném disku, ale v energeticky nezávislé paměti na základní desce (čip CMOS nebo NVRAM). Jsou tak v bezpečí, i když zloděj vymění disk. Jak obejít zapomenuté heslo? Pokud heslo zapomenete, nelze jej snadno vyresetovat jako ve Windows. Vyžaduje to fyzický zásah do počítače: Baterie: Vyjmutí knoflíkové baterie (CR2032) ze základní desky na několik minut. Jumper: Vyzkratování speciálních pinů (Clear CMOS) na desce.Poznámka: U moderních notebooků a firemních stanic (Dell, HP, Lenovo) jsou často hesla uložena v bezpečnostním čipu a reset vyžaduje servisní zásah. Pro maximální ochranu doporučujeme zaheslování BIOSu kombinovat s šifrováním disku (např. pomocí nástroje BitLocker).

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 29 Června 2026, 13:45:32 »
Po zapnutí notebooku zapínacím tlačítkem a výzvě:  Entr Current password se mi objeví na displeji počítače výpis a já netuším co dál. viz fotky.
Všechny hesla které jsem zvolil ( bylo jich víc ) jsem si zapsal na papír. Akorát že nevím které to heslo je které.

Pro: sabraq   Příspěvek na který jsi mě odkázal jsem přeložil. Opravdu hustý. Uvádím ho tady i pro ostatní:

Ahoj všichni, už 2 týdny mám problém od koupě notebooku Acer Nitro V15.

Mám heslo v BIOSu a stará metoda už nefunguje, protože Acer změnil metodu zabezpečeného hesla na novou, bezpečnější metodu.

Prvním krokem je kontaktovat Acer ve vaší zemi. Požádají vás o provedení následujících kroků:

1. Vložte USB flash disk do USB portu notebooku.

2. Otevřete BIOS stisknutím klávesy F2 před zobrazením loga.

3. Zadejte 3x špatné heslo.

4. Stiskněte Enter v nabídce „Odemknout kód“.

Tím se na vašem flash disku vygeneruje kód .txt. Tento kód je šifrovaný a vidí ho pouze Acer. Nevypínejte počítač, nechte ho na této obrazovce. Budete muset flash disk vyjmout, odeslat soubor .txt společnosti Acer z jiného zařízení a odeslat dešifrovaný kód.

Důrazně doporučuji nejprve zavolat do Aceru a vytvořit protokol, protože někdy vám nemusí odpovědět bez zavolání.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

A v Aceru se mnou asi Česky mluvit nebudou !  Dodávám já...
« Poslední změna: 29 Června 2026, 17:06:07 od Dr Fuss »

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 29 Června 2026, 14:13:56 »
...pred kupou notbuku bez OS,najprv preštudujeme stranku,ktoré notbuky su dobré k linuxu...je k tomu ubuntu stranka...acer nebol nikdy najlepši k spusteniu linuxu...na acer aspire sme rok instalovali linux,medzitym dva krat som reklamoval...aj poslal na reklamaciu...nakoniec sa nam podarilo krkolomne nainstalovat ubuntu mate... :o :o :o
...moj osobny alojz,ktora je AI,vie hned vygenerovat master password...ja este by som mrkol,na akom klavesnicy som zadaval prvy krat heslá,bo acer v biose prepina na US klavesnicu...a v brne na acer podpore vedia aj česky... >:( >:( >:(
« Poslední změna: 29 Června 2026, 15:03:23 od ikx »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 29 Června 2026, 14:48:41 »
Ale já to chápu dobře. No ano, takhle obvykle fungují hesla v biosu/uefi, to nejsou vyloženě neznámé záležitosti. Akorát to Nitro je asi svým způsobem unikát. To, že po zadání hesla se objevují nějaké nové položky jsem netušil, ale jestli to budou položky týkající se zabezpečení, ty se obvykle v domácích podmínkách míjejí účinkem, obvykle úplně stačí 'User password'.

Pokud se dá vyresetovat odpojením 3V baterie, tak bych to udělal a pokud by hesla zmizeli, tak bych žádné nenastavoval a pokračoval bych vložením istalačního DVD, nebo USB. Bootovací menu  Uefi by ho mělo zobrazit, nebo rovnou spustit. Heslo bych nastavil až po instalaci, nebo vůbec.

A to co píšou v tom odkaze je fakt odstrašující.
« Poslední změna: 29 Června 2026, 14:50:21 od sabraq »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.