Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s bootovacím pořadím.  (Přečteno 1213 krát)

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:Problém s bootovacím pořadím.
« Odpověď #50 kdy: 01 Července 2026, 18:30:51 »
Akorát mi není jasné, když jsem si všechny 4 hesla napsal na papír abych je nezapoměl a zadávám je různě, že se nechytají. ( každé heslo má možnost 3 pokusů ) Chytne se pouze jedno - Current Password které mě ale pošle do nějakého dialogu UEFI_SHELL v 2.2  s blikajícím kurzorem čekajícím na cosi. ( to prostředí je tady na jedné fotce vidět ) v kterém se nedokážu pohybovat a nevím co s tím.
Kdyby člověk věděl co hrozí za problémy s novým Secure Boot postupoval by daleko opatrněji a vše si dokumentoval fotkama.
(Dokonce jsem tam v Advanced viděl Factory Default.
No nic na studování a experimenty budu mít čas. Jsem v důchodu a nic mě netlačí. Přece výrobci počítačů musí lidem nějak zkomplikovat život.
Jo, po popsání problému to zní jako "kameňák".
UEFI shell prý značí pořadí disků FS:1; FS:2; FS:3; atd. Používají se podobné příkazy k procházení složek jako cd, dir, atd. Proto by mělo jít přepnout se třeba na libovolné živé médium a spustit ho. Což by ale nevyřešilo problém se zablokovaným efi biosem, leda nainstalovat Windows a hned po instalaci stáhnout nějaký winflash k přepálení klidně i stejného efi biosu. Ovšem, je to samozřerjmě uvařeno z čiré vody.
No nic, hodně zdaru.
« Poslední změna: 01 Července 2026, 18:35:41 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #51 kdy: 01 Července 2026, 19:33:36 »
Pro: sabraq. Stáhnul jsem si celý popis Interactive Shell V 2.2 protože je to jediné co se na webu dá stáhnout ohledně nového BIOSU se secure Boot. Je to dostupné ve formátu .pdf a je to asi na 70 stránek A4.  Studování na dlouhé zimní večery. Má to příkazů nevídáno. Ne jen reset, cd, dir atd.
« Poslední změna: 02 Července 2026, 09:19:12 od Dr Fuss »

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #52 kdy: 01 Července 2026, 21:28:52 »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #53 kdy: 02 Července 2026, 09:26:48 »
Pro: regine.   Napsal jsem sem a během 24 hodin se ozvali: service.brno@acer.com
Popsal jsem jim problém a chtěli výrobní číslo. Obratem ho dostali. Tak uvidím co bude dál.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #54 kdy: 02 Července 2026, 11:29:46 »
Pro: sabraq. Stáhnul jsem si celý popis Interactive Shell V 2.2 protože je to jediné co se na webu dá stáhnout ohledně nového BIOSU se secure Boot. Je to dostupné ve formátu .pdf a je to asi na 70 stránek A4.  Studování na dlouhé zimní večery. Má to příkazů nevídáno. Ne jen reset, cd, dir atd.
No 70 stránekby bylo spíš na pár odpolední a podobně jako v jiném shellu, když potřebuju něco spustit, nebudu se zabývat tím, co nepotřebuju. Cd a dir mi stačí. Kolik lidí tady z těcg, kteří se ptají, drtí denně bash, dash? Jestli jeden, tak je to moc, nechci to s množstvím přehánět.

Ale stejně to padá, když už se od Acerů ozvali, za chvíli bude deblokováno. No a možná padne nový dotaz:D.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #55 kdy: 02 Července 2026, 13:56:59 »
Pro: Roman Vacho. Nejsem si jistý jestli je to koupené přes e-shop. V kamenném obchodu Datart jsem se prodavače zeptal, zdali mi můžou zařídit aby mi zboží přišlo k nim na prodejnu, že si ho tam osobně vyzvednu a zaplatím. Stalo se tak. Platil jsem hotově. Je to koupené přes e-shop ? Mám nárok na vrácení zboží do 14 dnů bez udání důvodu ?  Nejsem si jist !
Hm. To je teda neurčitá situace. Kdybys to objednal ty a vyzvedl osobně, je to koupě z eshopu a můžeš vrátit. Tak to teda nevím jak se to posuzuje, ale na to bych se už dávno zeptal. Čas běží. Třeba by tam byli ochotní.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #56 kdy: 02 Července 2026, 16:14:24 »
Pro: Roman Vacho. Já počítač snad ani vrátit nechci. Já bych ho chtěl raději rozchodit !
« Poslední změna: 02 Července 2026, 20:15:45 od Dr Fuss »

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #57 kdy: 02 Července 2026, 17:13:25 »
K diskuzi DATART  - @Roman Vacho. Osobní zkušenost. DATART nedělá problémy pokud se vše přichystá. Objednal jsem mým omylem nevhodný router na e-shop a osobně vyzvedl na prodejně. Večer jsem rozbalil a zjistil, že jsem vybral špatnou verzi (pro MESH). Mají stránku Odstoupení od smlouvy. Vyplnil jsem a vytvořený dokument PDF jsem současně odeslal jako přílohu. Vytištěnou žádost (je na něm číslo ID žádosti) vzal na prodejnu. Druhý den s routerem na prodejně otevřeli elektronickou žádost, zkontrolovali obsah krabice a nechali mne podepsat elektronický doklad na jejich tabletu. Hned vrátili peníze (hotově). Dokonce objednali a okamžitě prodali správný router (byl na prodejně - štěstíčko). Dobrá služba. ;-)
« Poslední změna: 02 Července 2026, 18:53:06 od regine »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #58 kdy: 02 Července 2026, 21:12:55 »
Pro: Roman Vacho. Nejsem si jistý jestli je to koupené přes e-shop. V kamenném obchodu Datart jsem se prodavače zeptal, zdali mi můžou zařídit aby mi zboží přišlo k nim na prodejnu, že si ho tam osobně vyzvednu a zaplatím. Stalo se tak. Platil jsem hotově. Je to koupené přes e-shop ? Mám nárok na vrácení zboží do 14 dnů bez udání důvodu ?  Nejsem si jist !
Hm. To je teda neurčitá situace. Kdybys to objednal ty a vyzvedl osobně, je to koupě z eshopu a můžeš vrátit. Tak to teda nevím jak se to posuzuje, ale na to bych se už dávno zeptal. Čas běží. Třeba by tam byli ochotní.
Obávám se, že tohle manévrování jednoznačně není objednávka přes internet, leda by ten oslovený prodavač provedl objednávku přes e-shop za zákazníka. Ale možná by v tomto případě šlo uplatnit ještě jinou podmínku, pro vrácení, nebo aspoň výměnu. Ony jsou ty obchodní podmínky v některých věcech dost jednoznačné a jasné, ale ne každý je čte každý den.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #59 kdy: 03 Července 2026, 10:39:51 »
Obávám se, že tohle manévrování jednoznačně není objednávka přes internet, leda by ten oslovený prodavač provedl objednávku přes e-shop za zákazníka. Ale možná by v tomto případě šlo uplatnit ještě jinou podmínku, pro vrácení, nebo aspoň výměnu. Ony jsou ty obchodní podmínky v některých věcech dost jednoznačné a jasné, ale ne každý je čte každý den.
Zcela souhlasím.

K diskuzi DATART  - @Roman Vacho. Osobní zkušenost. DATART nedělá problémy pokud se vše přichystá. Objednal jsem mým omylem nevhodný router na e-shop a osobně vyzvedl na prodejně. Večer jsem rozbalil a zjistil, že jsem vybral špatnou verzi (pro MESH). Mají stránku Odstoupení od smlouvy. Vyplnil jsem a vytvořený dokument PDF jsem současně odeslal jako přílohu. Vytištěnou žádost (je na něm číslo ID žádosti) vzal na prodejnu. Druhý den s routerem na prodejně otevřeli elektronickou žádost, zkontrolovali obsah krabice a nechali mne podepsat elektronický doklad na jejich tabletu. Hned vrátili peníze (hotově). Dokonce objednali a okamžitě prodali správný router (byl na prodejně - štěstíčko). Dobrá služba. ;-)
Dnes bych rád podstoupil něco podobného jinde. Zatím jsem ve fázi, vymyslet, co si tam vezmu jiného. Snad to vyjde, protože dané zakoupené zboží je předražené.

Snad se blýská na lepší časy. Dříve jsem v restauraci čekal a čekal na jídlo a nic. Dnes nám dali alespoň nápoje zdarma a několikrát se omlouvali.
« Poslední změna: 03 Července 2026, 10:43:29 od Roman Vacho »

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #60 kdy: 03 Července 2026, 12:04:33 »
...otázka je,aké kroky podnikol zatial fuss???...okrem vyplakávania,a zakladania zbytočného vlákna,o podpore acer, NIČ...aby do podpory aspon napisal,to musi schvalit komunita ubuntu,potom zahradkarsky zvaz,nakoniec obec...zavolat už vobec nieee...takze,ked toto tu nechcete vymazat,tak aspon premenujte na AKO NEVYRIESIT NIC,LEN PLAKAT A ČAKAT...viem aj drsnejsie pomenovanie... >:( >:( >:(

...fussy-vekom prichádza aj mudrost,u teba len vek prichádza...

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #61 kdy: 03 Července 2026, 23:16:54 »
Ten z tý technický podpory Acer v Brně, mě přivedl na jednu myšlenku a ejhle, zabralo to ! Do Biosu se sice už dostanu, ale stále nerozumím ! Stále tápu jako když jsem to v úterý vybalil z krabice. Snad se mi rozbřeskne, nebo někdo poradí.

Uvádím tu fotky všech záložek ( 6 záložek ) BIOSU V.1.28 na dvakrát  ( 2 x 3 fotky ) protože k jednomu  komentu lze přiložit maximálně 3 fotky.
Ptám se, zdali tento prapodivný BIOS taky někdo má ?
« Poslední změna: 05 Července 2026, 15:26:59 od Dr Fuss »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #62 kdy: 03 Července 2026, 23:19:42 »
Pokračování záložek BIOSU V.1.28
« Poslední změna: 05 Července 2026, 15:27:49 od Dr Fuss »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #63 kdy: 04 Července 2026, 10:40:24 »
Otázka je, čeho chceš docílit.

https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromUSBStick/uefi

Pokud jde stále o to pořadí bootování, je třeba pochopit, co zobrazí klasický bios a co zobrazí uefi bios.
Pokud tam bude (Boot mode = UEFI) vybráno UEFI, na výběr se logicky asi nezobrazí vůbec nic, protože zatím neexistuje žádný oddíl EPS (a spustí se UEFI shell), leda by se tam objevila možnost spustit v EFI módu vložené nějaké instalační CD, nebo spíš instalační USB, v dnešní době.

Mrknout sem prosím, v sekci Enable UEFI mode si všimnout bodu

Citace
2. Find Boot Mode and switch it from Legacy Mode to UEFI.

a pokusit se ho přepnout naopak na Legacy.

Pak se prosím mrknout sem, podívat se co je to režim UEFI CSM, no a pak už snad budou na tento Acer Nitro V-15 připraveni i u sousedů :).

Pokud někdo nevyžaduje hypermoderní UEFI funkce a nebude na tom počítači W11, asi bych od UEFI upustil. Jo a tabulka rozdělení disku musí být v případě UEFI GPT, speciální uefi oddíl má být 100-500 Mbyte, vytváří se při instalaci, ale dá se vytvořit před instalací. Značení efi oddílu musí být ef00, jinak to zřejmě nebude UEFI oddíl a pro jakýkoliv operační systém bude neviditelný. Pak nebudou mít, v režimu uefi, kam zapsat svá startovací data.

Edit: Á propos - to táhlo Secure Boot dát do šedé polohy. Fast boot nechat, ten linuxu nevadí.
« Poslední změna: 04 Července 2026, 10:50:21 od sabraq »

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #64 kdy: 04 Července 2026, 11:35:41 »
@sabraq - Dávám ti za pravdu s "speciální uefi oddíl má být 100-500 Mbyte". Ale já už dle nějakého doporučení (odůvodněného) dávám oddíl/partition 1G pro UEFI + před ním a za ním nějaký MB volného nepřiděleného prostoru mezi partitions. Vysoce odborné zdůvodnění se dá dohledat na netu. Ještě dodám, že se doporučuje zkontrolovat zarovnání partitions, jinak dochází k "zatěžování" přístupu zejména u SSD.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #65 kdy: 04 Července 2026, 11:50:49 »
Momentálně všechny výpisy BIOSu sice zobrazím ( viz těch 6 fotek zde ) Ale nezměním už ani datum, ani čas. Prostě nezměním nic. Alespoň toto po vybalení notebooku z krabice šlo. Teď je to totálně zablokovaný. Hesly které jsem si napsal na papír, akorát nevím které je které. ( Zkoušel jsem je všechny na všech pozicích a nic )  Nechápu !

sabraq

• Závislák
« Odpověď #66 kdy: 04 Července 2026, 14:25:27 »
Momentálně všechny výpisy BIOSu sice zobrazím ( viz těch 6 fotek zde ) Ale nezměním už ani datum, ani čas. Prostě nezměním nic. Alespoň toto po vybalení notebooku z krabice šlo. Teď je to totálně zablokovaný. Hesly které jsem si napsal na papír, akorát nevím které je které. ( Zkoušel jsem je všechny na všech pozicích a nic )  Nechápu !
Napsat to podpoře, pokud možno stručně vysvětlit, že jsou nastaveny 3 nefungující hesla, i když je to pro domácí použití a že je zablokovaný bios. Možná, že odpoví.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #67 kdy: 04 Července 2026, 14:38:55 »
@sabraq - Dávám ti za pravdu s "speciální uefi oddíl má být 100-500 Mbyte". Ale já už dle nějakého doporučení (odůvodněného) dávám oddíl/partition 1G pro UEFI + před ním a za ním nějaký MB volného nepřiděleného prostoru mezi partitions. Vysoce odborné zdůvodnění se dá dohledat na netu. Ještě dodám, že se doporučuje zkontrolovat zarovnání partitions, jinak dochází k "zatěžování" přístupu zejména u SSD.
Jestli tady s Fussem hledáte akademické odůvodnění, založte si účet na nějakém akademickém fóru. A jestli jezdíte i autem, zkuste si domluvit opravu laku s automechanikem, který dělá motory, opravu motoru si domluvte s lakýrníkem a opravu elektřiny si zajděte domluvit do řeznictví. Jo a hlavně se po těch opravách nezapomeňte zeptat, kam chodili všichni ti opraváři do školy.

Abby

• Závislák
« Odpověď #68 kdy: 04 Července 2026, 16:51:25 »
Je to notebook zatím bez jakéhokoliv systému.

Když tam není systém, není co vybírat.
Dolehla na mě krize. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #69 kdy: 04 Července 2026, 23:55:53 »
Je to notebook zatím bez jakéhokoliv systému.

Když tam není systém, není co vybírat.

Vypadá to nevinně, ale když to shrnu, tak o instalaci čehokoliv nebylo ani slovo, pouze podložil fotkama svoje tvrzení -> s zvoleným "boot mode : uefi " pravděpodobně instaloval v režimu s mbr a pak to chtěl přenastavit v biosu. Akorát o ničem takovým nepadlo ani slovo, nakonec mu někdo poradil, že když si nastaví v biosu "nějaký" heslo, objeví se mu tam další položky - no tak nastavil rovnou všechny hesla a hádej jak to, po počáteční radosti dopadlo!

Já jsem u toho sice nebyl, ale inkasoval jsem to od Fouse nejmíň za polovic účastníků diskuzního fóra.

Abby

• Závislák
« Odpověď #70 kdy: 05 Července 2026, 14:34:46 »
Já jsem koukala, co tady Fuss spustil za agitku a obviňování. Divím se, že mu vůbec někdo ještě je ochotný poradit, to nebylo poprvé, ale tentokrát to bylo fakt hodně přes čáru.
Dolehla na mě krize. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #71 kdy: 05 Července 2026, 15:36:00 »
Pro: Abby   A to že chci něco vědět znamená že tu ze sebe musím  poníženě dělat o odpověď žadonícího otloukánka ? To si tu vy mladý zkoušejte na svoje vrstevnïky. U nich možná pochodíte. Žádnej mladej ikx mi tady moralistu dělat nebude ! Odsud až podsud. Rozumíme si ?
« Poslední změna: 05 Července 2026, 15:42:10 od Dr Fuss »

Abby

• Závislák
« Odpověď #72 kdy: 06 Července 2026, 12:59:35 »
Nemusíš ze sebe dělat žádného otloukánka. Ale taky se nemusíš chovat jako *****. Stačí se chovat jako slušně vychovaný člověk.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #73 kdy: 07 Července 2026, 10:56:35 »
Pro: Abby.  Zdá se, že s mladejma moralistama se tady najednou roztrhnul pytel.

Abby

• Závislák
« Odpověď #74 kdy: 07 Července 2026, 22:53:48 »
Zato otravný geront je tu jen jeden, co? Hele, nic proti stáří, taky budu jednou stará. Ale vím dopředu, že nebudu otravná, zlá, moralizující, tvrdící, jak mladí jsou špatní, budu stále stejná jako jsem celý život. A mimochodem díky za to zařazení mezi mladé, je to milé 😊 Jak píšu vedle, přála bych si, aby mi bylo zase 15 a mohla naplno využít ty neomezené možnosti, které dnes máme. To se nestane, bohužel, ale i tak ty možnosti využívám a rozhodně si nenechám zkazit náladu zapšklým gerontem. Takže jak jsem psala výše, stačí se chovat jako slušně vychovaný člověk a nikdo tě nebude nijak dehonestovat, nikdo se na tebe nevykašle. Aspoň to zkus (když už to nemáš vrozené), nic to nestojí.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.