Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Že prý je to zavaděč linuxu.  (Přečteno 339 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Že prý je to zavaděč linuxu.
« kdy: 03 Července 2026, 23:48:43 »
Odpověděl mi pán z technické podpory Acer v Brně.

Cituji pána:   ... to ale není součást BIOSu, to je zavaděč linuxu ...  ( konkrétně UEFI Interactive Shell V 2.2 )

Fotku displeje zde uvádím.  K čemu slouží UEFI Shell ? Linuxáci zná to někdo ?
« Poslední změna: 04 Července 2026, 01:48:57 od Dr Fuss »

ramael

• Stálý člen
  • **
Re:Že prý je to zavaděč linuxu.
« Odpověď #1 kdy: 04 Července 2026, 08:57:12 »
To je https://cs.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface
Podle fotky je tam nvme disk s nekolika oddily. Jen nebyl nalezen boot soubor. Takze nejspis neco spatne nainstalovano. Protoze jsme na ubuntim foru, predpokladam nespravne nainstalovane ubuntu.
Ten shell je pro zjednnduseni receno soucasti biosu. A pise ze nasel disk a na nem oddily, ale nic co by mel spustit. Takze kdyz vis co jsi kam instaloval, tak si to v tom shellu muzes najit a spustit. A pak si opravit zavadec(nejspis grub). Ten zavadec muzes samozrejme opravit i z live media nebo pripojenim disku k jinemu systemu.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga Joutůůůůb
Codeberg  GitHub

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 04 Července 2026, 09:50:31 »
Pro: ramael. To co tu píšeš úplně sedí. Vidím že to znáš když jsi toto všechno vyčetl z těch několika řádků.
Děkuju ti za informaci. Dá se to použít i ve Windows 11 nebo je to spíš vhodné pro linux ?

Koupil jsem totiž notebook bez operačního systému a mám velké problémy s novým BIOSem ( s hesly v Security Boot )
ktery je výrazně jiný než na jaký jsem byl zvyklej 25 let. Tento BIOS mě zaskočil a tápu v něm. Přitom není nikde na webu zdokumentovanej,
co je co je co a na co to je. Prostě nějaký jeho popis či návod k němu.
Občas mě to hodí do toho Shellu, ale mě zatím nic neříká, i když k němu mám staženej obsáhlej návod v .pdf
« Poslední změna: 04 Července 2026, 13:15:20 od Dr Fuss »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 04 Července 2026, 10:45:04 »
S shellem nepotřebuješ umět pracovat.
Shell je součástí každého UEFI BIOSu ať už se někdy objevuje nebo ne.

Heslo k secure boot, BIOSu, se zadává třeba jen, když se má poprvé autorizovat pro secure boot nějaký modul, typicky třeba Nvidia ovladač. Nebo potřebuješ bootovat svou flashku a BIOS by ji normálně nedovolil bootovat se zaplým secure bootem. Potom se prostě vyvolá z flashky speciální program, kterýmu dáš jednorázové heslo, po restartu se pokusí vložit klíč do EFI a zeptá se na to stejné heslo. Zadáš heslo. A potom se už flashka načítá bez protestů. Stejně tak je tomu s tím Nvidia ovladačem.

BIOS UEFI Ti nabootuje vše, co máš v pořádku nainstalované. Typicky pro to potřebuješ na disku EFI partition ve formátu třeba FAT32. Tam si BIOS najde boot soubory a spustí je. Je to obdoba boot kódu, co bývaly na discích pro zavedení OS.
« Poslední změna: 04 Července 2026, 10:48:33 od Roman Vacho »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #4 kdy: 04 Července 2026, 10:59:51 »
Sakra už, vypni ten secure boot a nedělej z nás blbečky. Příště teda aspoň řekni, že se ti nepovedla instalace, ne že hledáš pořadí bootování. A uefi shell je součást uefi biosu, ne linuxu. Pokud jsi nevytvořil efi oddíl, dotvoř ho klidně na konci disku.

Odpověděl jsem tady.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 04 Července 2026, 11:48:01 »
Autor v prapůvodním dotazu uvedl, že se jedná o:
https://www.datart.cz/notebook-acer-nitro-v-15-anv15-52-58gm-nh-qz8ec-00b-cerny?#popis
a tam uvádí ve specifikaci:
Operační systém ESHELL Linux
Dohledal jsem:
Citace
ESHELL is a Linux-based operating system designed for Acer Nitro V 15 notebooks, providing a lightweight and efficient environment for users. It is tailored to enhance performance and usability on this specific hardware.
a dohledáno pro Acer Aspire:
https://community.acer.com/en/discussion/634593/restore-uefi-shell-tutorial
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 09 Července 2026, 01:11:10 »
Pro:.sabraq. Vypnout Secure Boot jo ? A že mi tu možnost BIOS nenabízí ? Holt dobrá rada nad zlato.

Abby

• Závislák
Dolehla na mě krize. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #8 kdy: 10 Července 2026, 06:30:08 »
Pro:.sabraq. Vypnout Secure Boot jo ? A že mi tu možnost BIOS nenabízí ? Holt dobrá rada nad zlato.
Tak tohle už fakt přeháníte, pane se zakletým biosem. Přistižen při lži.  A co hned ta druhá fotka z třetího příspěvku Vašeho vlastního vlákna? Poproste někoho v okolí, jestli by Vás neštípnul, třeba to pomůže :D.

https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=86882.msg587804#msg587804
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 10 Července 2026, 11:08:42 »
Tak tohle už fakt přeháníte, pane se zakletým biosem. Přistižen při lži.  A co hned ta druhá fotka z třetího příspěvku Vašeho vlastního vlákna? Poproste někoho v okolí, jestli by Vás neštípnul, třeba to pomůže :D.

https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=86882.msg587804#msg587804
No ano, co bychom chtěli, když si odporuje i ve vlastní byť jediné větě sám sobě.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.